Τι ‘ν’ τούτο το κρυπτονόμισμα;

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο,
Τρεις μέρες και τρεις νύχτες διάβαζα για το κρυπτονόμισμα για να καταλάβω τι είναι. Τόσα έχω ακούσει, μ’ έφαγε η περιέργεια, είχα χρόνο και είπα θα το κάνω. Να ξέρουν οι άλλοι κι εγώ να μην ξέρω; Καλά, μου φαίνεται τελικά σα να μη ξέρει κανείς τι κάνει και τι λέει. Ούτε καν οι υποτιθέμενοι (γ)κουρού του είδους.

Στην έρευνα που έκανα, διάβασα και τους υπέρ και τους κατά αυτού του (δεν ξέρω πώς να το πω) πράγματος. Επίσης, οι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που μου γεννήθηκαν είναι από χαοτικές αοριστίες μέχρι ανύπαρκτες. Παλιότερα είχα ρωτήσει ένα φίλο μου «κομπιουτερά» να με διαφωτίσει. Αφού πάλευε κάνα μισάωρο να μου εξηγήσει τα ανεξήγητα, στο τέλος του είπα «δεν μπορώ άλλο στραμπούληξα τα μυαλά μου».

Ας πω όμως τι έμαθα ή τι κατάλαβα. To κρυπτονόμισμα είναι ψηφιακό μόνο. Δεν είναι κάτι υλικό. Δε βγαίνει δηλαδή σε χαρτί ή νόμισμα. Αυτό φτιάχτηκε σαν ιδέα, για να αποδεσμευτούν οι συναλλαγές του κόσμου από τις κεντρικές τράπεζες και τα εθνικά νομίσματα.

Το πρώτο κρυπτονόμισμα που φτιάχτηκε είναι το Bitcoin το 2009 από κάποιον ή κάποιους άγνωστους που χρησιμοποίησαν το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Αυτός/οί έφτιαξαν και μια βάση δεδομένων που διανέμει τις πληροφορίες για κάθε συναλλαγή που γίνεται με Βitcoin. Αυτό λέγεται blockchain.

Ένα Βitcoin είναι αποτέλεσμα μιας μαθηματικής εξίσωσης που στη αρχή λυνόταν και μ’ ένα υπολογιστή. Όσο περάσαν τα χρόνια, αυτές οι εξισώσεις έγιναν τόσο περίπλοκες που πλέον χρειάζονται κάτι τιτανοτεράστιοι υπολογιστές ή ένα δίκτυο υπολογιστών που τρώνε ασύλληπτες ποσότητες ενέργειας και είναι πολύ επιβαρυντικοί για το περιβάλλον. Η «τεχνολογία» του Βitcoin θεωρείται απαρχαιωμένη, εξού και κι επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον.

Η δημιουργία ενός νομίσματος (token) απ’ τον υπολογιστή ονομάζεται «εξόρυξη» (mining). Η εξόρυξη του Βitcoin είναι φθίνουσα και ασύμφορη. Η πλειοψηφία της γινόταν στην Κίνα όπου και απαγορεύτηκε λόγο της κατανάλωσης ενέργειας. Τα χνάρια της Κίνας ακολουθεί και η Νορβηγία. Εξόρυξη κάνουν διάφοροι σ’ όλο το κόσμο. Από ιδιώτες μέχρι ολόκληρες εταιρίες. Θεωρητικά, μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε ξέρει τι ’ν’ τούτο. Κάποια απ’ τα πιο καινούργια κρυπτονομίσματα δεν χρειάζονται εξόρυξη και θεωρούνται πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Σήμερα υπάρχουν κάπου 10.000 διαφορετικά κρυπτονομίσματα, εκ των οποίων ζήτημα να έχουν τα 100 αξία. Θεωρητικά, πάλι ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του κρυπτονόμισμα. Το Bitcoin σήμερα έχει φτάσει να έχει αρχαιολογική αξία κι ένα τέτοιο ισοδυναμεί με κάτι χιλιάδες ευρώ! Ένα κρυπτονόμισμα μπορεί να έχει αξία από κάποια λεπτά του λεπτού μέχρι κάτι χιλιάρικα κι αυτό μπορεί αλλάξει φυσικά.

Όλο αυτό το χάος που περιέγραψα έχει μετατραπεί κανονικά σε ένα νέο χρηματιστήριο που τρέχει παράλληλα με το παλιό παραδοσιακό, το ορθόδοξο. Όπως με το παλιό, έτσι και με το νέο, η αξία ενός νομίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν έχω ιδέα ποιοι είναι. Ένας απ’ αυτούς μπορεί να είναι κι ότι έκλασε ο Musk και το έγραψε στο twitter του.

We are experiencing difficult economic times, and Cryptocurrency is the solution that people have been waiting for.
Never in history have we had such an incredible opportunity for ordinary people to easily make huge fortunes in such a short time.

Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος προσπαθούν να πείσουν ότι αυτό είναι το μέλλον της αποκεντρωμένης οικονομίας κι ότι είναι υπέρ της πλέμπας που την ελέγχουν οι τράπεζες και το κράτος. Οι πολέμιοί του (οι παραδοσιακοί καπιταλιστές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα) το πολεμάνε με σημαία τους την καταστροφή του περιβάλλοντος, το οποίο, κατά τ’ άλλα, έχουν χεσμένο πατόκορφα.

Εμένα πάλι δε με πείθει κανείς. Ακόμα. Μου φαίνεται ότι βλέπω πάλι καπιταλισμό σε άλλη έκδοση. Δηλαδή μια νέα γενιά καπιταλιστών βρίσκει ένα τρόπο να γίνει πλουτίσει χωρίς να μπλέκονται οι τράπεζες ή το κράτος στα πόδια της. Είναι πολύ ωραία η ιδέα η ιδέα του να αποδεσμευτούμε από τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του κράτους. Ειδικά τώρα που θα κάνουν κι αυτοί το χρήμα τελείως ψηφιακό, προκειμένου να ελέγχουν κάθε συναλλαγή μας. Γιατί μου φαίνεται όμως ότι από κάπου μπάζει αυτό; Έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να αγοράσουν κρυπτονόμισμα; Έχουν όλοι τη γνώση; Έχουν όλοι υπολογιστή; Έχουν όλοι ρεύμα; Όχι. Άρα, δεν είναι για όλους. Κι αυτοί που τα έχουν όλα αυτά, είναι σίγουροι ότι όλο αυτό είναι ασφαλές; Εγώ δεν είμαι.

Υπάρχει μεγαλύτερη, ελευθερία, ασφάλεια, ιδιωτικότητα, αποδέσμευση από οποιονδήποτε έλεγχο, από την απλή ανταλλαγή αγαθών ή υπηρεσιών μεταξύ μας; Τόσο δύσκολο είναι το ρημάδι να το κάνουμε; Τέλος πάντων, ας κάνει ο κόσμος ό,τι νομίζει και η ζωή θα μας δείξει προς τα πού να πάμε. Αρκεί να έχουμε μάτια να το βλέπουμε. Αλλιώς θα μας σπρώξει.

Τα φιλιά μου κι αγάπη μόνο

Α.

(Αγαπημένη φίλη, πρέπει να καταργήσουμε το χρήμα. Μέχρι να γίνει αυτό, πρέπει να ξοδεύουμε όλα μας τα χρήματα. Όποιος δεν τα ξοδεύει όλα, θα του αφαιρούνται τα χρήματα και θα μοιράζονται σε όλους τους υπόλοιπους, για να τα ξοδέψουν. Ορίστε, το έλυσα κι αυτό. Πάω για μπάνιο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.