Το Ισραήλ κλείνει για 14 μέρες τα σύνορά του με τον υπόλοιπο κόσμο
Το Ισραήλ κλείνει για 14 μέρες τα σύνορά του για όλους τους ξένους επισκέπτες, υπό τον φόβο της μετάλλαξης όμικρον, όπως αναφέρει, Πιτσιρίκο, η Deutsche Welle.
Eίναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που παίρνει τόσο δραστικά μέτρα, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί ένα κρούσμα στη Μέση Ανατολή και η μετάλλαξη όμικρον είναι πέντε φορές πιο μεταδοτική από τη δέλτα (αλλά και πιο ήπια με συμπτώματα μόνο τον πονοκέφαλο, τις μυαλγίες και σε κάποιες περιπτώσεις τον βήχα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Ν. Αφρική που ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος).
Στο Ισραήλ λειτουργούν σαν αυτό το νέο στέλεχος του κορωνοϊού να έχει εξαπλωθεί πλέον παντού στον κόσμο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, από την άλλη, ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και απέναντι στο στέλεχος όμικρον, αλλά δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό.
Οι αρχές χρησιμοποιούν την τεχνολογία εντοπισμού μέσω κινητού, που διαθέτει η αντιτρομοκρατική στο Ισραήλ, προκειμένου να εντοπίσουν όσους έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος και να τους απομονώσουν.
Όσοι Ισραηλινοί επιστρέφουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι.
Η μετάλλαξη όμικρον έχει ήδη εντοπιστεί στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ και την Ολλανδία.
Ισραηλινοί επιδημιολόγοι ανέφεραν, πάντως, ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν αργά για να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους σε όλο τον κόσμο.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να αναλύσουν όλες τις μεταλλάξεις που έχει η όμικρον στην ακίδα, αλλά και στα υπόλοιπα αντιγόνα του ιού και για το αν το εμβόλιο θα μπορέσει να τις καταπολεμήσει.
Ο πανικός σε όλο του το μεγαλείο. Λες και αν εξαπλωθεί το νέο στέλεχος παγκοσμίως, το Ισραήλ θα μείνει για πάντα με κλειστά σύνορα.
Για πάντα θα κρατήσει όλο αυτό, όπως σου έχω γράψει πολλές φορές, Πιτσιρίκο. Ή τουλάχιστον για όσο γουστάρει η ελίτ να μας έχει σήκω-κάτσε.
Λυπάμαι πραγματικά για την κατάντια των περισσότερων επιστημόνων, που δέχτηκαν να γίνουν δεκανίκια της εξουσίας. Κρίμα τα πτυχία τους.
Παρεμπιπτόντως, αυτό που θα κάνει το Ισραήλ για 14 μέρες, η Κίνα το εφαρμόζει για δύο χρόνια και αν άρει τους δραστικούς περιορισμούς, μπορεί να καταγράφει και 630 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο έρευνα μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Πιο αναλυτικά, αν η Κίνα είχε τα ίδια μέτρα με τις ΗΠΑ, θα κατέγραφε 637.155 κρούσματα ημερησίως, αν είχε αυτά της Βρετανίας, τα κρούσματα της θα έφταναν στις 275.793 κάθε μέρα, ενώ αν επέλεγε εκείνα της Γαλλίας θα εντόπιζε 454.198 κρούσματα σε 24 ώρες.
Aν οι εκτιμήσεις στηρίζονται μόνο σε αριθμητικά δεδομένα, έχουν βάση, διότι με τα δραστικά περιοριστικά μέτρα ο πληθυσμός του 1,5 δισ. της Κίνας έχει αποκτήσει ελάχιστη φυσική ανοσία και αν αφεθεί ο κορωνοϊός να κυκλοφορήσει, η διασπορά θα είναι πραγματικά τεράστια.
Αυτός είναι και ο λόγος που τεράστια είναι και η σημασία της φυσικής ανοσίας.
Όποιες χώρες έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο φυσικής ανοσίας είναι και αυτές που ταλαιπωρούνται λιγότερο πλέον από την πανδημία, όπως η Σουηδία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ινδία, πολλές αφρικανικές, πολλές λατινοαμερικάνικες, ακόμα και οι ΗΠΑ σε έναν βαθμό.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αφήνουν τον κορωνοϊό να διασπείρεται ανεξέλεγκτα.
Αλλά ούτε θα έπρεπε να πάνε στα καταστροφικά lockdown που απλά μεταθέτουν για το μέλλον το πρόβλημα, σκοτώνουν χιλιάδες ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας, καθυστερώντας και το τέλος της πανδημίας, σαν να πατούν το pause και το play εναλλάξ.
Θα έπρεπε να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα και να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, όπου αυτές γίνονται.
Γιατί είναι οξύμωρο να απαγορεύεις σε κάποιον να πάει ακόμα και σε ένα συνοικιακό μαγαζί και από την άλλη να διεξάγονται αγώνες με 40 χιλιάδες κόσμο στο ποδόσφαιρο και με 15 χιλιάδες στο μπάσκετ και να μπαίνουν εκατομμύρια κάθε μέρα στο μετρό, τα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει, ήταν να ενισχυθεί το σύστημα υγείας.
Παρεμπιπτόντως, είναι μεγάλο ψέμα αυτό που λένε συχνά, πυκνά ότι “όσες ΜΕΘ και να είχαμε δεν θα έφταναν”.
Κατ’ αρχάς, ας είχαμε όσο το δυνατόν περισσότερες και ας μην έφταναν. Θα γλίτωναν, όμως, κάποιοι άνθρωποι ακόμα.
Ας είχαμε επίσης και περισσότερους γιατρούς, για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να εξουθενώνονται όσοι έχουν απομείνει να παλεύουν στα νοσοκομεία αδιάκοπα, με συνέπεια αρκετοί να παραιτούνται μην αντέχοντας άλλο, όπως συνέβη ακόμα και στη Γερμανία, όπου βγήκαν εκτός λειτουργίας 4.000 ΜΕΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού (κάτι ανάλογο έγινε κι εδώ με τις αναστολές).
Επίσης, ο αριθμός όσων θα καταλήξουν στα νοσοκομεία είναι πεπερασμένος. Ούτε όλοι θα νοσήσουν, ούτε η πλειοψηφία θα χρειαστεί νοσηλεία.
Με έναν ικανό αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και νοσοκομείων, με μία αξιοπρεπή πρωτοβάθμια υγεία, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο.
Πολλά προβλήματα, εξάλλου, και στη Βρετανία από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που έφερε η κακοκαιρία Arwen, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώσεις δέντρων, όπως αναφέρει το Skynews.
Σε μερικές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει και στους -10 βαθμούς μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 29/11, σύμφωνα με το Met Office.
Oι ταχύτητες των ανέμων φτάνουν τα 100 μίλια την ώρα και ήταν η αιτία που δέντρα καταπλάκωσαν τους τρεις άτυχους ανθρώπους.
Η βροχή και το χιόνι άφησαν χιλιάδες χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά της Βρετανίας, ενώ οι χιονοπτώσεις ήταν πιο ισχυρές στα ορεινά, με συνέπεια να αποκλειστούν πελάτες σε μία παμπ στα Πέννινα Όρη.
Το Tan Hill In είναι η πιο ορεινή παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου, με το προσωπικό να προσφέρει πλέον δωρεάν φαγητό στους πελάτες που αποκλείστηκαν εκεί για να τονώσει το ηθικό τους.
Ακόμα και στο Μάντσεστερ και το Νιούκαστλ καταγράφονται θερμοκρασίες -1 βαθμού.
Τουλάχιστον αυτές οι ψυχρές μάζες δεν θα επηρεάσουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, απλά ήταν θολά με τις βροχές και τον νοτιά της θάλασσας τα μαγευτικά νερά την Κυριακή 28/11 στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.
Το πρώτο μεγάλο κύμα της σεζόν, αλλά και πάλι όχι και τόσο, όσο αυτό προηγούμενων ετών.
Καμία σχέση και με τα 11 μέτρα ύψος που έφτασαν τα κύματα στη Σκωτία, σύμφωνα με το Skynews.
Τι ήθελα να το γράψω, ο γκαντέμης, σήμερα Δευτέρα 29/11 ο νοτιάς είναι πραγματικά σαρωτικός.
Σφυρίζει από το πρωί μανιασμένα, ενώ μου έριξε και την απλώστρα, παρά το γεγονός ότι την είχα δεμένη στο μπαλκόνι, με συνέπεια να πλύνω στο χέρι 1-2 ρούχα.
Tι μπαράζ κακοκαιριών έχουμε πια στην Ελλάδα; Από τις φονικές βροχές, στις (κακές) ψυχρές (κι ανάποδες) εισβολές και ενδιάμεσα μας σαρώνουν των ανέμων οι καταιγιστικές ριπές. Και ο ήλιος άφαντος.
Ο tempora, o mores.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, αν είχε γίνει απαγόρευση πτήσεων για ένα μήνα με το πού εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην αρχή του 2020, τα πράγματα θα είχαν πάει πολύ καλύτερα και χιλιάδες άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει. Τώρα πια, δυο χρόνια μετά, δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κάνουν οι κυβερνήσεις. Σε πλούσιες χώρες, όπως η Ολλανδία, αναβάλλονται χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις οργάνων, για να δημιουργηθούν ΜΕΘ για τον κορωνοϊό. Τι τους εμπόδιζε να δημιουργήσουν ΜΕΘ αυτά τα δυο χρόνια; Τα αποδεχόμαστε, όμως, όλα αυτά. Και πολλοί άνθρωποι γίνονται ακόμα πιο ζάπλουτοι μέσα σε αυτή την πανδημία, ενώ γνωρίζουν καλά πως, αν νοσήσουν, θα υπάρχει η καλύτερη ιατρική αντιμετώπιση για αυτούς, ενώ άλλοι πεθαίνουν μόνοι και άκλαυτοι. Αυτό ζητήσαμε, αυτό ελάβαμε. Κι εδώ έβρεξε πολύ -πέρσι, τέτοιες μέρες, είχε λιακάδες, όπως μου θυμίζουν οι φωτογραφίες στο Google Photos- αλλά βλέπω λιακάδα στην πρόγνωση για το νησί τις επόμενες τρεις μέρες, οπότε λέω να πάω για μπάνιο. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.