Χωρίς και τη φυσική ανοσία δεν θα μάθουμε ποτέ να ζούμε μαζί με τον ιό

Για 100 χιλιάδες επιπλέον νεκρούς προειδοποιεί, Πιτσιρίκο, ο κορυφαίος Γερμανός ιολόγος Christian Drosten, αν δεν γίνει κάτι για να καμφθεί η πανδημία, όπως μεταδίδει το BBC.

Αλλά και οι γιατροί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λειψίας υποστηρίζουν ότι το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρότερο από όλα.

Δεν αναρωτιούνται, όμως, γιατί η Γερμανία καταγράφει ημερησίως τα περισσότερα κρούσματα (40 χιλιάδες κατά μέσο όρο) από την αρχή της πανδημίας, αν και έχει σχεδόν 70% εμβολιαστική κάλυψη (16 εκ. άνω των 12 ετών σε πληθυσμό 80 εκ. δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί), με το χαμηλότερο ποσοστό (57%) να εντοπίζεται στην Σαξονία.

Επίσης, όταν μας λένε ότι το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι αρκετό και αν πάει στο 80% με 85% θα τελειώσει η πανδημία, υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Αν ήταν έτσι, θα μειώνονταν ήδη τα κρούσματα, δεν θα αυξάνονταν ραγδαία.

Μάλιστα, την Τετάρτη 11/11 έγινε ρεκόρ με 50.196 κρούσματα στη Γερμανία και καταγράφηκαν και 235 θάνατοι, σχετιζόμενοι με τον κορωνοϊό, ενώ ο ρυθμός μολύνσεων ανήλθε σε 249 από 232 ανά 100 χιλιάδες ανθρώπους και τα τρία κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση θα φέρουν στην Βundestag νόμο για να παραταθούν η χρήση μάσκας και άλλα μέτρα ως τον Μάρτιο του 2022, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν τα εμβόλια ήταν αποτελεσματικά, δεν θα έπρεπε η πανδημία να φθίνει ή τουλάχιστον να μην φουντώνει, όπως δυστυχώς συμβαίνει;

Η πανδημία είναι και πάλι σε έξαρση, τόσο επειδή τα ποσοστά φυσικής ανοσίας είναι ακόμα χαμηλά -άρα ο ιός βρίσκει ακόμα παρθένο έδαφος- όσο και διότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, τουλάχιστον στο να αποτρέψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Και αν δεν επιτευχθεί υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας (κάτι που εμπόδισαν τα lockdown να συμβεί), τότε η πανδημία δεν θα τελειώσει, δηλαδή, ο κορωνοϊός θα προκαλεί συνεχώς τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας, κάτι που συμβαίνει και στη Γερμανία με τακτικά χειρουργεία να ακυρώνονται για να δημιουργηθεί χώρος για ασθενείς με Covid 19.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω κατανοητά, τη γρίπη την αποκαλούν σήμερα γριπούλα, επειδή την προκαλούν ιοί, τους οποίους γνωρίζει και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό των ανθρώπων.

Αυτό συνέβη με τη συνεχή έκθεση στους ιούς της γρίπης και την απόκτηση φυσικής ανοσίας και όχι χάρη στα εμβόλια (άλλωστε, πριν την πανδημία, για τη γρίπη εμβολιαζόταν ένα 10%).

Η γριπούλα που λένε σήμερα, κάποτε σκότωσε 50 εκ. ανθρώπους και με αναγωγή στον σημερινό παγκόσμιο πληθυσμό 350 εκατομμύρια.

Και έγινε μία ενδημική ασθένεια -στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν δίνει (κακώς) καμία σημασία- μετά από τη συνεχή αλληλεπίδραση με τους ιούς της.

Ακόμα και το 100% του παγκόσμιου πληθυσμού να εμβολιαστεί, με την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια να χάνεται μετά το εξάμηνο -σύμφωνα με τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες- o Sars Cov 2 δεν θα γίνει ποτέ ενδημικός.

Παράλληλα, θα γιγαντωθεί και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, κάτι που θα είναι φυσικά πολύ κακό, διότι τα εμβόλια μπορεί να μην είναι πανάκεια, αλλά σίγουρα δεν είναι και άχρηστα.

Στη Γερμανία γίνονται ήδη μεγάλες διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών, που αντιδρούν τόσο στους επικείμενους εμβολιασμούς των παιδιών, όσο και στην απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους σε μπαρ, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ στη Λειψία, που απαγόρευαν την είσοδο στους ανεμβολίαστους ακόμα και πριν θεσπιστούν τα παραπάνω μέτρα στη Σαξονία και άλλα γερμανικά κρατίδια.

Ο κόσμος είναι σε σύγχυση και θα παραμένει διχασμένος για όσο του λένε τη μισή αλήθεια.

Τα εμβόλια, τα φάρμακα, οι θεραπείες εννοείται ότι πρέπει να υπάρχουν, αλλά χωρίς τη φυσική ανοσία δεν θα περάσει ποτέ ο ιός από την πανδημική στην ενδημική φάση του.

Χωρίς και τη φυσική ανοσία δεν θα γίνει ποτέ αυτό που μας λένε, δηλαδή, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.

Δεν θα μάθει ποτέ τον ιό ο ανθρώπινος οργανισμός, καθώς τα εμβόλια βοηθούν μόνο στην εξουδετέρωση της ακίδας, ενώ το ανοσοποιητικό κάποιου που έχει αναρρώσει, έχει αντιμετωπίσει όλα τα αντιγόνα του ιού, τον οποίο πλέον θα αναγνωρίζει σε περίπτωση νέας λοίμωξης.

Χωρίς τις ανθρώπινες παρεμβάσεις (lokcdown, μαζικοί εμβολιασμοί με στόχο το 100% του παγκόσμιου πληθυσμού), η φυσική ανοσία μπορεί να είχε ήδη επιτευχθεί.

Πιθανότατα, αυτό θα είχε μεγαλύτερο ανθρώπινο κόστος, αλλά ακόμα χάνονται πάρα πολλοί άνθρωποι (και από άλλες αιτίες εξαιτίας των lockdown) και δεν φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ.

Το 2020 μας είπαν -και οι δικοί μας “ειδικοί”- ότι τα επόμενα κύματα θα ήταν πιο ήπια, αλλά ήρθε η καταστροφή.

Το 2021 μας είπαν ότι θα περάσουμε ήσυχο καλοκαίρι και ότι θα πετάξουμε τις μάσκες τον Σεπτέμβρη (λόγια “ειδικού” και αυτά).

Το 2021 μας είπαν επίσης ότι η πανδημία θα τελειώσει χάρη στα εμβόλια, αλλά δυστυχώς έχει τη χειρότερη έξαρση στα χρονικά.

Κάποιοι λένε ότι θα τελειώσει το καλοκαίρι του 2022, αλλά όπως λέει και το τραγούδι, “να δεις τι σου ‘χω για μετά”.

Τουλάχιστον, μία την εμφανίζει, μία την εξαφανίζει ο τζίφος (από το GFS – Global Forecasting System) την ψυχρή εισβολή για το διάστημα, μετά τις 15-16/11 και ακολουθεί και το ευρωπαϊκό μοντέλο (ECMWF – European Copernicus Model Weather Forecast, στο οποίο έχει δοθεί το όνομα του Πολωνού αστρονόμου Κοπέρνικου).

Αυτό δείχνει και την αβεβαιότητα που επικρατεί, αλλά και ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται και τοις μετρητοίς εκτιμήσεις για μέρες μετά.

Άλλωστε, αρχικά η ψυχρή εισβολή θα ερχόταν -σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα- μετά τις 7-8 Νοέμβρη και πάει για το τέλος του μήνα πια, κάτι που είναι πιο φυσιολογικό.

Αλλά και πάλι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να βγουν όλα αυτά που δίνουν τα μοντέλα για εκείνο το διάστημα, καθώς Νοέμβρης είναι -και μάλιστα μετά από ψυχρό Οκτώβρη- οπότε πόσο κρύο να κάνει πια;

Μάλλον ο καιρός θα ψυχράνει σταδιακά με τους βοριάδες να έρχονται όλο και πιο συχνά.

Παρεμπιπτόντως, οι βοριάδες κόπασαν την Πέμπτη 11/11, τουλάχιστον σε Καλλιθέα και Π. Φάληρο, διότι στο Θυμάρι φυσούσε ακόμα δυνατά (ο λόγος είναι ότι ο νότιος Σαρωνικός επηρεάζεται και από τις πάντα ισχυρότερες ριπές βοριά του νότιου Ευβοϊκού).

Τουλάχιστον, μέχρι χθες η θάλασσα κρατούσε ακόμα αρκετή ζεστασιά.

Είναι το πιο ζεστό μέρος, όταν όλα τα άλλα γύρω της σταδιακά παγώνουν.

Άλλωστε, στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κάποτε θα πεθάνουμε και θα έχουμε ανοσία σε όλα. Δεν θα μας αφορούν ούτε οι ιοί, ούτε οι λογαριασμοί, ούτε τίποτα. Μέχρι τότε, ας ρίξουμε καμιά βουτιά στην θάλασσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.