“H long Covid δεν οφείλεται απαραίτητα στον κορωνοϊό” – Η Σουηδία είναι υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Καταρρίπτει, Πιτσιρίκο, ένα από τα βασικά αφηγήματα των απανταχού τρομολάγνων έρευνα, σύμφωνα με την οποία η long Covid δεν οφείλεται απαραίτητα στον κορωνοϊό, όπως αναφέρει η Le Monde.

H χρόνια κόπωση, η δύσπνοια τα προβλήματα μνήμης, οι θωρακικοί και μυϊκοί πόνοι, η έλλειψη συγκέντρωσης, οι πονοκέφαλοι και το άγχος είναι συμπτώματα που έχουν πολλά άτομα, ακόμα και μερικούς μήνες μετά τη νόσηση από Covid 19.

Kάτι που ονομάστηκε lond Covid, αλλά είναι αλήθεια ότι ο κορωνοϊός την προκαλεί;

Μία νέα έρευνα που έγινε μεταξύ 30 χιλιάδων ατόμων και δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine αμφισβητεί την πιθανότητα μίας τέτοιας αιτιώδους σχέσης.

Δεν ακυρώνει το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν long Covid ως συνέπεια της λοίμωξης από κορωνοϊό, αλλά υποστηρίζει ότι από στατιστικής άποψης αυτό δεν συμβαίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο αναφέρεται.

“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεν ισχυριζόμαστε ότι τα συμπτώματα δεν υπάρχουν ή ότι είναι ψυχοσωματικά, αλλά η παρουσία τους για καιρό μετά τη λοίμωξη δεν συνδέεται απαραίτητα με τον κορωνοϊό” υποστηρίζει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παρισιού Cedric Lemogne.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σίγουρο αν έχουν καν προσβληθεί από κορωνοϊό, διότι κάτι τέτοιο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε από μοριακό τεστ.

Δηλαδή, επειδή είχαν κάποια συμπτώματα ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα, πίστευαν ότι νοσούν από Covid 19, παρά το γεγονός ότι όλα τα τεστ που έκαναν, ήταν αρνητικά.

Αρνητική εξέλιξη και στην Ολλανδία, όπου επιβλήθηκε μερικό lockdown για τρεις εβδομάδες και παρά το 85% εμβολιαστικής κάλυψης, το οποίο δεν απέτρεψε, όμως, την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού σε πάνω από 16.300, όπως μεταδίδει το Reuters.

Έτσι, τα μπαρ, τα εστιατόρια, αλλά και όλα τα μαγαζιά που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείνουν από τις 8μ.μ. και τις 6μ.μ. αντίστοιχα, ενώ συστήνεται και η τηλεργασία.

Δεν θα επιτρέπονται επίσης θεατές στα γήπεδα, τα σχολεία, τα θέατρα και τα σινεμά θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά και πάλι πρόκειται για πισωγύρισμα για την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία είχε πιστέψει ότι χάρη στους εμβολιασμούς θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα προς το τέλος του έτους.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν σκληρότερα μέτρα, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και μάλιστα η Αυστρία είναι ένα βήμα από την επιβολή lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους.

Αντίθετα, η Βρετανία απορρίπτει προς το παρόν οποιαδήποτε σκέψη για lockdown, βασιζόμενη στη χορήγηση τρίτης δόσης.

Στην Ολλανδία την τρίτη δόση κάνει μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας και θα ακολουθήσουν τον Δεκέμβριο και όσοι είναι άνω των 80 ετών.

Το 55% των ασθενών με Covid 19 που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ποσοστό που ανέρχεται σε 70% όσον αφορά αυτούς που χρειάζονται εντατική περίθαλψη, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας.

To ότι τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια αποδεικνύεται επίσης από το ότι το AstraZeneca και το Johnson and Johnson δεν χορηγούνται πλέον σε αρκετές χώρες σε άτομα κάτω των 50 ή των 60 ετών, ενώ αυτό της Moderna σταμάτησαν επίσης να το δίνουν σε νέους κάτω των 30 ετών στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία. Από τα αρχικά τέσσερα, έχει μείνει μόνο της Pfizer στην ΕΕ.

Αλλά μιας και ο λόγος για Σουηδία, είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο απαραίτητη είναι -καλώς ή κακώς- η φυσική ανοσία για να ελεγχθεί η πανδημία.

Η σκανδιναβική χώρα έχει να βιώσει έξαρση του ιού από την άνοιξη του 2021, δεν επέβαλε ποτέ lockdown με αποτέλεσμα να έχει υψηλά ποσοστά φυσικής ανοσίας και προχώρησε φυσικά σε εμβολιασμούς χωρίς, όμως, να εκβιάζει και να απειλεί τους πολίτες της.

Η Σουηδία είναι υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πλέον έχει ελάχιστα θύματα από τον ιό και ποτέ δεν είχε παράπλευρες απώλειες (να χαθούν, δηλαδή, άνθρωποι επειδή αναβλήθηκαν τα χειρουργεία ή οι θεραπείες τους).

Επίσης είναι παράδειγμα προς μίμηση η γηραιά κυρία που είδα την Παρασκευή 12/11/21 (διαβάζεται και ανάποδα) στη δαντελένια -ναι, και του Φαλήρου- ακτή.

Εκεί που κολυμπούσαν, μεταξύ άλλων, κέφαλοι μεγάλοι και σαργοί.

Την είχα γνωρίσει το 2017 με την πετρελαιοκηλίδα και τότε ήταν 83 ετών. Ακμαία όπως και τώρα.

Και σαν τώρα θυμάμαι που μου είχε πει: “Ξέρεις πόσα πράγματα νομίζουμε ότι τα έχουμε ανάγκη και στην προσπάθεια μας να τα αποκτήσουμε γινόμαστε δυστυχισμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν τα χρειαζόμαστε”;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ένα από τα σημαντικότερα χαρίσματα για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες είναι η ψυχραιμία. Η Σουηδία επέδειξε ψυχραιμία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που τον αντιμετώπισαν με υστερία. Θυμάμαι την άνοιξη του 2020 πως υπήρχαν Έλληνες που ζούσαν στη Σουηδία και έγραφαν πως θα τους πεθάνει η σουηδική κυβέρνηση, ενώ κάποιοι Έλληνες στη Σουηδία -που παρακολουθούσαν τα ελληνικά ΜΜΕ- επέστρεψαν στην Ελλάδα για να είναι …ασφαλείς. Χαχαχαχαχαχαχα! Τέλος πάντων, να σας ενημερώσω πως σήμερα θα πάω στην θάλασσα μετά από 40 μέρες και είμαι πολύ χαρούμενος. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.