“Lockdown, μία φυλακή πολυτελείας”

H Aυστρία έγινε, Πιτσιρίκο, η πρώτη χώρα της ΕΕ που επανέφερε το lockdown, παρά τους μαζικούς εμβολιασμούς – καταδεικνύοντας και την αποτυχία τους – όπως μεταδίδει το Reuters.

Eπί τη ευκαιρία, επειδή μας λένε ότι το 65% της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μικρό και για αυτό δεν επέρχεται η ανοσία της αγέλης, αν από το ποσοστό αυτό αφαιρεθεί το 27% των παιδιών ηλικίας 12-14 ετών και το 44% εκείνων που είναι 15-17 χρονών και έχουν εμβολιαστεί, τότε προκύπτει ένα σχεδόν 70% πλήρως εμβολιασμένων 20ρηδων και 30ρηδων, ένα 75% πλήρως εμβολιασμένων 40ρηδων, ενώ οι 50ρηδες αγγίζουν το 80%, το οποίο ξεπερνούν οι 60ρηδες, οι 70ρηδες και οι 80ρηδες.

Δεν φταίνε, λοιπόν, τα ποσοστά εμβολιασμού -άλλωστε, διόλου ευκαταφρόνητα είναι- αλλά το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν σταματούν τη διασπορά του ιού, εξαιτίας της οποίας αυξάνονται σταδιακά και τα βαριά περιστατικά.

Στην Αυστρία έκλεισαν από τη Δευτέρα 22/11 και για 10 μέρες, με την προοπτική να επεκταθούν σε 20, τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα θέατρα και γενικά όλα τα μαγαζιά που δεν παρέχουν αγαθά, ούτε υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Θα κλείσουν επίσης οι χριστουγεννιάτικες αγορές, που προσελκύουν τουρίστες και μόλις είχαν ανοίξει εν όψει της εορταστικής σεζόν.

Τα χιονοδρομικά θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους, αλλά τα ξενοδοχεία δεν θα δέχονται πελάτες που δεν ήταν ήδη στην Αυστρία, πριν την επιβολή του lockdown.

“Eίναι μία κατάσταση στην οποία πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και μπορεί το lockdown να είναι μία σκληρή μέθοδος, αλλά είναι η μόνη για να μειωθούν τα κρούσματα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Υγείας Wolfgang Mueckstein.

Ξεχνώντας ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχουν επιβληθεί τα περισσότερα lockdown και περιοριστικά μέτρα, αλλά παρ’ όλα αυτά βιώνει σχεδόν μία αέναη έξαρση της πανδημίας για τρίτη σερί σεζόν -με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες- η οποία δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Με το 1/16 του παγκόσμιου πληθυσμού (500 εκ. στα 8 δισ.), η Ευρώπη έχει σχεδόν το 1/3 των θυμάτων (1,65 εκ. στα 5 εκ.) από την έναρξη της πανδημίας.

Είναι η πανδημία των Ευρωπαίων και όχι φυσικά των ανεμβολίαστων, κάτι που αποδείχτηκε, άλλωστε, και στην περίπτωση της Αυστρίας, που αρχικά ανακοίνωσε lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους και μέσα σε δύο μέρες το γενίκευσε.

Τώρα, η Αυστρία θέλει να προχωρήσει και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της από την 1η Φεβρουαρίου 2022 με ένα εμβόλιο που δεν είναι αποτελεσματικό και που δεν γίνεται καμία κουβέντα για να βελτιωθεί, αφού προφανώς φαίνεται ότι θέλουν να χορηγήσουν όλες τις δόσεις που έχουν παρασκευαστεί για να μην αναγκαστούν να τις πετάξουν στα σκουπίδια.

Δηλαδή, βάζουν το χρήμα πάνω από την ανθρώπινη υγεία.

Και βάζουν τους ανθρώπους ξανά μέσα στα σπίτια τους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και άγνωστο για πόσο διάστημα αυτή τη φορά, αφού οι Αυστριακοί πολίτες θα βγαίνουν μόνο για ψώνια ή για να πάνε στη δουλειά τους, αλλά και για βόλτα χωρίς χρονικό, ούτε χωρικό περιορισμό (μην τους δίνουν τόσες ελευθερίες, θα γίνουν ασύδοτοι).

Θα μπορούν, επίσης, να συναντηθούν μόνο με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό κάθε φορά, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά συστήνεται στους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους σπίτι, αν αυτό είναι εφικτό.

Αυτή είναι η Αυστρία. Και αυτή είναι η Ευρώπη.

Η Ευρώπη της πανδημίας, η Ευρώπη των lockdown, η Ευρώπη των φυλακίσεων, των προστίμων, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, της διαπόμπευσης της αντίθετης άποψης, των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των αντισυνταγματικών μέτρων.

“Είναι σαν μία φυλακή πολυτελείας”, όπως χαρακτήρισε πολύ εύστοχα το lockdown μία 43χρονη Αυστριακή επιχειρηματίας.

Μιλώντας στο Reuters, η Sasha Iamkovyi ανέφερε επίσης ότι “περιορίζονται οι ελευθερίες και είναι ό,τι χειρότερο για την ψυχολογία μου”, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και το καρφί της.

“Μας υποσχέθηκαν ότι αν εμβολιαστούμε θα επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια”.

To τέταρτο από την αρχή της πανδημίας lockdown στην Αυστρία έβγαλε 40 χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Βιέννης, ενώ προς αυστηρότερα μέτρα προσανατολίζονται και στη Γερμανία, όπου σε κάποια κρατίδιά της έκλεισαν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, αποκλείστηκαν οι ανεμβολίαστοι από τα μπαρ και τα εστιατόρια και επιβλήθηκε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

“Είμαστε σε εξαιρετικά δραματική κατάσταση και τα μέτρα που έχουμε δεν είναι αρκετά” φέρεται να είπε σε συνάντηση μελών του CDU η Angela Merkel, που αν και αποσύρθηκε από την πολιτική, παραμένει καγκελάριος, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που μπορεί να πάρει και κάνα χρόνο, βέβαια, γιατί όχι και μία τετραετία.

Στη Σλοβακία και την Τσεχία πήραν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, παρόμοια με αυτά που έβαλαν κυριολεκτικά φωτιά στην Ολλανδία και το Βέλγιο.

Πάνω από 100 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στην Ολλανδία, όπου αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τρεις ανθρώπους στο Ρότερνταμ, ενώ στις Βρυξέλλες αρκέστηκαν να τους κάνουν μούσκεμα με το κανονάκι εκτόξευσης νερού.

Ακόμα και στη μακρινή Γουαδελούπη έγιναν 38 συλλήψεις και ο Macron που χαρακτήρισε την κατάσταση εκρηκτική, έστειλε 50 μέλη των επίλεκτων δυνάμεων για να ενισχύσουν την τοπική αστυνομία ενάντια στους διαδηλωτές που έχουν προβεί και σε λεηλασίες.

Στο νησί της Καραϊβικής ο κόσμος φαίνεται, πάντως, αποφασισμένος να αντισταθεί στους Γάλλους αποικιοκράτες και η γενική απεργία μπήκε αισίως στη δεύτερη βδομάδα της.

Όσο για την Ελλάδα, η βδομάδα μπήκε με βροχές και νοτιά, ο οποίος τη Δευτέρα 22/11 έφερε και μερικές μέδουσες πελαγία από τα ανοιχτά.

Αυτό που με ενόχλησε, βέβαια, ήταν οι ακαθαρσίες ανθρώπου -αφού υπήρχαν και χαρτιά- που βρήκα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Άλλωστε, οι μέδουσες είναι πλάσματα της θάλασσας κι αυτά.

Και ήταν 2-3 pelagia noctiluca, όχι κοπάδι σαν την αθερίνα, που ήρθε πιθανότατα με τα ρεύματα του νοτιά.

Η πιο ωραία φωτό ήταν, πάντως, με έναν χάνο στα ρηχά.

Καλή ήταν και μία με τα σκυλιά με φόντο τη θάλασσα και τη συννεφιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εδώ και πολλά χρόνια, έγραφα κάθε φθινόπωρο πως η μόνη φιλοδοξία μου είναι να είμαι ζωντανός το επόμενο καλοκαίρι. Αυτή είναι η μόνη φιλοδοξία μου και φέτος. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.