Μειώνονται παγκοσμίως τα κρούσματα και τα θύματα της πανδημίας, αλλά δεν χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα

Πιτσιρίκο, στην Ινδία καταγράφηκαν μόλις 7.350 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες -τα λιγότερα εδώ και 561 μέρες- ενώ οι νέοι θάνατοι από επιπλοκές του κορωνοϊού ήταν 206, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σε μία χώρα 1,3 δισ. κατοίκων, που όταν είχε 450 χιλιάδες κρούσματα και 4.500 θανάτους τη μέρα, τα κανάλια μας έδειχναν συνεχώς εικόνες με τις φωτιές από τον Γάγγη, που έχουμε πλέον κάτι μήνες να δούμε.

Αλλά και στη Γερμανία, για την οποία ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά ότι πιέζεται το σύστημα υγείας της, οι νέοι θάνατοι ήταν 116, δηλαδή, σχεδόν όσοι και στην Ελλάδα, αλλά σε έναν 8πλάσιο πληθυσμό, όπως γράφει σε άλλο ρεπορτάζ ο Guardian.

Tα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν σε 21 χιλιάδες από 39 και 45 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα, με τη βρετανική εφημερίδα να υποστηρίζει ότι σε αυτό συνέβαλε το lockdown, αν και μετά από δύο χρόνια πανδημίας όλοι ξέρουν πια ότι ο κορωνοϊός έχει εξάρσεις και υφέσεις από μόνος του.

Στη δε πέτρα του σκανδάλου, λόγω της μετάλλαξης όμικρον, Νότια Αφρική, οι ημερήσιες απώλειες ήταν 21 και τα νέα κρούσματα 18.035, αν και ανακοινώθηκαν και άλλες 19.840 περιπτώσεις που δεν είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Eπίσης, νοσεί ήπια και ο εμβολιασμένος πρόεδρος της αφρικανικής χώρας Cyril Ramaphosa, ο οποίος είναι σε καραντίνα στο Κέιπ Τάουν και έχει μεταβιβάσει προσωρινά τις αρμοδιότητες του στον αντιπρόεδρο David Mabusa.

Αλλά και στην Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα, καταγράφηκαν μόνο δύο θάνατοι στη Βικτώρια και 1.290 νέα κρούσματα, σύμφωνα πάντα με ρεπορτάζ του Guardian.

Στη Νέα Νότια Ουαλία ανακοινώθηκαν 536 νέα κρούσματα, εκ των οποίων εννέα ήταν της μετάλλαξης όμικρον, η οποία έχει εντοπιστεί συνολικά σε 64 περιπτώσεις στην αυστραλιανή πολιτεία.

Τώρα γιατί όλα αυτά προκαλούν πανικό. Διότι θα κρατήσει για πάντα όλο αυτό.

Τα κρούσματα και τα θύματα της πανδημίας μειώνονται παγκοσμίως, αλλά τα περιοριστικά μέτρα είναι όλο και πιο αυστηρά και πιο πολλά.

Ακόμα και κλόουν και ζογκλέρ επιστρατεύουν, εξάλλου, σε κλινικές της Ιταλίας για να κάνουν πιο ευχάριστο τον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά σχεδόν παντού στην Ευρώπη το δύσκολο θα είναι να πειστεί η πλειοψηφία των γονέων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία θα εμβολιάσουν μόνο τα πιο ευάλωτα παιδιά, στο Βέλγιο δεν θα το πράξουν πριν τον Ιανουάριο του 2022, ενώ στην Ισπανία η αρχή θα γίνει μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2021.

Ο εμβολιασμός των παιδιών θεωρείται από πολλούς κομβικός για να φέρει το τέλος της πανδημίας, που έχει πλήξει περισσότερο την Ευρώπη, η οποία μετράει τους μισούς θανάτους από όσους έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Κι αυτό, διότι στη Γερμανία και την Ολλανδία η πλειοψηφία των κρουσμάτων κορωνοϊού εντοπίζεται πλέον σε παιδιά.

Ωστόσο, στην Ολλανδία το 42% των γονέων παιδιών ηλικίας 5-12 ετών υποστηρίζει ότι δεν θα τα εμβολιάσει, ενώ ένα 12% πιθανότατα δεν θα το κάνει επίσης.

Μόνο το 30% των Ολλανδών είπε ότι θα εμβολιάσει τα παιδιά του.

Αντίστοιχα, μόνο το 40% των Ιταλών γονέων είναι υπέρ των εμβολιασμών παιδιών ηλικίας 5-12 ετών.

Και στις ΗΠΑ, από τα 28 εκ. παιδιά που θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί, μόνο τα 5 εκ. έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Οι επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις παρενέργειες στα παιδιά, ενώ το 1/3 των γονέων θεωρεί ότι τα παιδιά του δεν θα κολλήσουν τον ιό, κι ένα 9% ανησυχεί για μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Οι γονείς ανησυχούν περισσότερο για φλεγμονές στην καρδιά, που είναι πιο συχνές σε νέους άνδρες απ’ ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, το CDC ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό φλεγμονής στην καρδιά μετά τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών.

Κάτι ανάλογο υποστήριξαν η Pfizer και η BioNTech, ωστόσο, αρκετές χώρες περιμένουν περισσότερα δεδομένα, πριν προχωρήσουν στον μαζικό εμβολιασμό παιδιών.

Στη Γαλλία μόνο τα παχύσαρκα παιδιά και όσα έχουν προβλήματα υγείας θα εμβολιαστούν σε πρώτη φάση, ενώ ούτε η Γερμανία θα κάνει γενική σύσταση, περιοριζόμενη στους εμβολιασμούς παιδιών με υποκείμενα νοσήματα.

Αντίθετα, στην Αυστρία έχουν ήδη εμβολιαστεί 9.200 παιδιά και στη Δανία, που πρωτοπορεί σε αυτή τη διαδικασία από τις 28 Νοεμβρίου, πάνω από 49 χιλιάδες παιδιά 6-11 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση, δηλαδή, το 13% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Στο κρατίδιο της Σαξονίας στη Γερμανία έχουν αρχίσει επίσης οι εμβολιασμοί παιδιών κάτω από 12 ετών, ενώ στην περιφέρεια Λιγυρία της Ιταλίας δημιούργησαν έναν ήρωα κόμικ που τον ονόμασαν Captain Vaccine για να κάνουν πιο ευχάριστη τη διαδικασία για τα πιτσιρίκια.

Μιας και ο λόγος για πιτσιρίκια, μικρόψαρα, μάλλον γαύρο ή αθερίνα φωτογράφισα ως επί το πλείστον στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης τη Δευτέρα.

Πριν πιάσουν τα συνεχόμενα κρύα η 13η Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία καλή και ηλιόλουστη μέρα.

Ένας θαλασσοκόρακας απολάμβανε κι αυτός στα βράχια τη λιακάδα.

Κι ένας ψαράς έριχνε το καλάμι του μακριά από εκεί που ήταν τα κεφαλόπουλα (γρέντζοι), οι σαργοί, οι σάλπες, oι καλόγριες, τα μελανούρια, οι ούγαινες και τα άλλα ψάρια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τέλεια μέρα για μπάνιο σήμερα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.