“Δεν είναι λογικό, ούτε βιώσιμο να εμβολιάζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός κάθε έξι μήνες”

“Δεν είναι λογικό, ούτε βιώσιμο να εμβολιάζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός κάθε έξι μήνες” δήλωσε, Πιτσιρίκο, στο Skynews, όχι κάποιος αντιεμβολιαστής, αλλά ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο λόγος για τον καθηγητή Σερ Andrew Pollard, ο οποίος επισήμανε και ότι “δεν έχει λογική ο καθολικός εμβολιασμός με την τέταρτη δόση” όταν υπάρχουν φτωχές χώρες, όπου το 10% δεν έχει κάνει ούτε την πρώτη δόση.

“Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που έχουν κάνει τρεις δόσεις, ο κίνδυνος να περάσουν βαριά την Covid 19 είναι πολύ μικρός” εξήγησε ο Pollard, προσθέτοντας ότι “έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι επόμενες ενισχυτικές δόσεις θα πρέπει να χορηγούνται σε αυτούς που είναι ευάλωτοι”.

Μάλιστα, ο καθηγητής δεν είχε απάντηση στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος, δηλαδή, “αν τα εμβόλια θα πρέπει να επικαιροποιηθούν, όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη ή οι ενισχυτικές δόσεις να γίνονται με τα αρχικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν για τον κορωνοϊό”.

Για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, σύμφωνα με τον Pollard, που απ’ ό,τι διάβασα είναι και στην επιστημονική ομάδα, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ένας από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν, δηλαδή, εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μας λέει να κάνουμε λίγο κράτει με τα εμβόλια.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, όμως, αφού η Ιταλία έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όσους είναι άνω των 50 ετών και ανεξαρτήτως αν είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως γράφει η Le Monde.

O Mario Draghi, ένας από τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στην οικονομική καταστροφή της Ελλάδας την περασμένη δεκαετία και έκτοτε επιβραβεύεται συνεχώς αναλαμβάνοντας το ένα πόστο μετά το άλλο, έχει αποστολή πλέον τη διάλυση και της Ιταλίας και δικαιολόγησε το μέτρο που επιβλήθηκε με διάταγμα (τουλάχιστον στη Γαλλία ψήφισαν ανάλογο νόμο με 214 υπέρ, 93 κατά και 27 αποχές και απομένει η έγκριση από τη Γερουσία) ως αναγκαίο για να περιοριστούν οι μολύνσεις.

Πραγματικά μας περνάνε για χάπατα, όπως λες κι εσύ, Πιτσιρίκο.

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ (στην Ιταλία ήταν 189 χιλιάδες την Τετάρτη 5/1), διότι τα εμβόλια δεν πιάνουν την όμικρον, ο Draghi λέει ότι κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για να σταματήσει τη μετάδοση του ιού.

Το ότι μας περνάνε για χάπατα αποδεικνύεται, επίσης, από το ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση μόνο το 53% των Γάλλων σοκαρίστηκε από τη δήλωση Macron ότι θέλει να τσαντίσει τους ανεμβολίαστους και το 47% όχι.

Από τις 29 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε ότι θα πρέπει κάποιος να διαθέτει εμβολιαστικό πάσο στην Ιταλία για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις πισίνες και τα γυμναστήρια, αλλά μπορούσε να μπει και με αρνητικό τεστ στο τρένο, το αεροπλάνο.

Πλέον, όμως, θα χρειάζεται το εμβολιαστικό πάσο παντού, αρχής γενομένης από τις 10 Ιανουαρίου, που θα τεθεί το σχετικό διάταγμα σε ισχύ.

Η πλάκα είναι ότι όσο ο κορωνοϊός μοιάζει να εξασθενεί, τόσο γίνεται πιο αυστηρό το καθεστώς για τους εμβολιασμούς.

Και δεν το ισχυρίζομαι εγώ αυτό, Πιτσιρίκο, αλλά η υπουργός Εμβολίων και Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας Maggie Through, η οποία ανέφερε ότι οι ασθενείς με Covid 19 έχουν πλέον λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

H ίδια επισήμανε ότι φέτος στα νοσοκομεία βρίσκονται οι μισοί ασθενείς σε σχέση με πέρσι, κάτι που “δείχνει και τη δύναμη του εμβολίου”.

Αλλά και την εξασθένηση του ιού με την όμικρον, για να μην λέμε μισές αλήθειες.

Οι δηλώσεις της υπουργού ήρθαν λίγες μέρες μετά την απόφαση του Boris Johnson να μην ληφθούν περαιτέρω μέτρα εν όψει της Πρωτοχρονιάς και παρά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης όμικρον, αν και τα κρούσματα στο Λονδίνο έχουν σταθεροποιηθεί σε όσους είναι κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με τον καθηγητή Neil Ferguson από το Imperial College.

O Ferguson προειδοποίησε, πάντως, ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν μεταξύ ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών, τότε μπορεί να κινηθούν ανοδικά και οι νοσηλείες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι νοσηλείες δεν αυξάνονται με ανάλογα υψηλό ρυθμό με αυτόν των κρουσμάτων, κάτι που οφείλεται στα εμβόλια και τις ενισχυτικές δόσεις, στο γεγονός ότι η όμικρον είναι πιο ήπια, αλλά ίσως και επειδή μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι νοσούν πλέον ήπια, εξακολουθούν να μπαίνουν σε καραντίνα και υπάρχουν έτσι μεγάλα κενά σε επιχειρήσεις και εργασιακούς χώρους.

Η εταιρία εισαγωγών τροφίμων και άλλων ειδών All Greens προειδοποίησε ότι μπορεί να κλείσει καταστήματα, εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων.

Έκλεισαν, εξάλλου, από τους πάγους τα θαλάσσια περάσματα στην Αρκτική Θάλασσα, εγκλωβίζοντας για περίπου ένα μήνα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2021 αρκετά πλοία και χρειάστηκε η συνδρομή ρώσικου πυρηνικού παγοθραυστικού για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όπως αναφέρει το Severe-weather.eu.

Αυτή ήταν και η δεύτερη μεγαλύτερη έκταση της παγοκάλυψης στην Αρκτική τα τελευταία 18 χρόνια, φτάνοντας στα 12,95 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παρατηρήθηκε κυρίως στη Γροιλανδία, στη Θάλασσα του Οχότσκ στη Ρωσία (Άπω Ανατολή) και στον κόλπο του Hudson, χαλώντας τα μπάνια των Καναδών.

Ωστόσο, μέχρι τον Νοέμβριο, ο κόλπος Hudson δεν είχε σχεδόν καθόλου πάγο και μετά καλύφθηκε η επιφάνεια έκτασης 1,25 εκ. τετραγωνικών χιλιομέτρων της θάλασσας εκεί, οπότε μπορεί να πρόλαβαν να κάνουν κάποιες βουτιές οι Καναδοί.

Το αντίθετο συνέβη στον Βερίγγειο Πορθμό όπου πάγωσαν τον Νοέμβριο 440 χιλιάδες τετρ. χιλιόμετρα, αλλά η κατάσταση σταθεροποιήθηκε τον Δεκέμβριο (350 χιλιάδες), με την παγοκάλυψη να είναι και πάλι μεγαλύτερη από το 2017, το 2019 και το 2020.

Επίσης το τέλος του 2021 ο θαλάσσιος πάγος όλης της Αρκτικής είχε κατά 399 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη έκταση απ’ ό,τι το 2020 ή +3%.

Είχε, όμως, και κατά 603 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μικρότερη έκταση από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 ή -4,4%.

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο κλίμα, αυξάνοντας για παράδειγμα τις καλοκαιρινές βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη όταν μειώνεται η έκταση του, διότι έτσι μετατοπίζεται νοτιότερα ο πολικός αεροχείμαρρος.

Η αύξηση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής τον φετινό χειμώνα, που θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη, όταν θα αρχίσει να μειώνεται, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τον Σεπτέμβριο, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ανταρκτική, που έχασε 2 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα παγοκάλυψης (παγκόσμιες απώλειες 2,5 εκ. τετρ. χιλ.).

Τα μοντέλα δείχνουν, δε, ότι μέχρι το 2040 δεν θα υπάρχει πουθενά στη γη θαλάσσιος πάγος τα καλοκαίρια (ακόμα περισσότερες βουτιές οι Καναδοί, δηλαδή), με εξαίρεση την καναδική περιοχή Nunavut (εντάξει εκεί δεν θα κολυμπάνε) η οποία θα είναι το τελευταίο καταφύφιο των πάγων και των ζώων που εξαρτώνται από αυτούς.

Όσο για τους Έλληνες, προς το παρόν κολυμπάμε τον Ιανουάριο λες και είναι Ιούνιος, αν και συχνά, πυκνά έχουμε για παρέα και μέδουσες πελαγία στα κρυστάλλινα νερά.

Την Τετάρτη 5/1 φωτογράφισα – μεταξύ άλλων – και μία δράκαινα, που επίσης έχει δηλητήριο στο ραχιαίο της πτερύγιο.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν μας περνάνε για χάπατα, είμαστε χάπατα. Και δεν χρειάζεται καν εξήγηση. Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας. Οπότε, ας κάνουμε εμείς μπάνια και τον Ιανουάριο, για να μην γίνουμε ηλίθιοι. Τέλεια μέρα για θάλασσα σήμερα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.