“Δεν ξέρουμε τι φέρνει το αύριο, πρέπει να ζήσουμε το σήμερα”

Πιτσιρίκο, η Αγγλία προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων για την μετάλλαξη όμικρον και δεν απαιτούνται πλέον ούτε μάσκες, ούτε πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους πολίτες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Θλιβερή η σύγκριση με την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη κυνηγάει ακόμα με πρόστιμα τους συνταξιούχους, στους οποίους οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών πετσόκοψαν τις συντάξεις.

Βέβαια, και οι συνταξιούχοι τις ψήφισαν, για να τα λέμε και όλα.

Την απόφαση, εξάλλου, της βρετανικής κυβέρνησης να άρει τα περιοριστικά μέτρα που είχε πάρει, λόγω όμικρον από τις 8 Δεκεμβρίου 2021, χαιρέτισε η 71χρονη Elizabeth Hanes από την Ιρλανδία, που πάσχει από καρκίνο του δέρματος, αλλά μέχρι τώρα στάθηκε τυχερή και δεν κόλλησε κορωνοϊό.

“Δεν ξέρουμε για το αύριο, πρέπει να ζήσουμε το σήμερα, να πάρουμε μία γεύση από τις χαρές της ζωής” δήλωσε η ίδια.

Αλλά και η 28χρονη Julia από την Ισπανία ανέφερε ότι “ήταν καιρός να επιστρέψουμε σε μία κανονική ζωή”, σχολιάζοντας επικριτικά και το γεγονός ότι στην πατρίδα της παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ακόμα και στον δρόμο και στην παραλία.

“Προτιμώ τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου, είμαι εμβολιασμένη, αλλά δεν θέλω να κάνω το εμβόλιο κάθε εννέα μήνες” συμπλήρωσε η Julia.

Η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική για όσους χρησιμοποιούν το μετρό του Λονδίνου, αλλά όχι πια και για τους μαθητές στα σχολεία, καθώς “ήταν μία τραυματική εμπειρία για αυτούς, δεν μπορούσαν να ακούσουν ούτε τους καθηγητές τους” σχολίασε η Hynes.

H 24χρονη Ethan Letson, που πήγε στο Λονδίνο για διακοπές από τις ΗΠΑ, συμφωνεί με τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς της αγγλικής πρωτεύουσας, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Πάντως, ο κόσμος δεν φοβάται πια τόσο πολύ στην Αγγλία, όπως παρατήρησε και ο 39χρονος μπάρμαν Lewis Colby, καθώς τόσο οι παμπ, όσο και τα τρένα γεμίζουν πια περισσότερο απ’ ό,τι παλιά.

Και στις 24 Μαρτίου 2022, ο Boris Johnson σκοπεύει να καταργήσει και την πενθήμερη καραντίνα για όσους θα βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Αλλά από τον βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Βρετανία, να περάσουμε στον δυτικό και την Κόστα Ρίκα, όπου μία ομάδα νεαρών ηλικίας 14-24 ωρών έχει αναλάβει να καθαρίζει τον βυθό και την παραλία Puerto Viejo, να προσέχει τους πληθυσμούς των κοραλλιών, να αναλύει την ποιότητα του νερού και να αναφέρει αν υπάρχουν αρχαία ή αντικείμενα αξίας από ναυάγια.

Όπως επισημαίνει ο Guardian πρόκειται για τους “σταυροφόρους της θάλασσας”, που με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι το αυτό το χόμπι τους βοήθησε να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά και το έγκλημα, στα δίχτυα των οποίων έχουν πέσει πολλοί συνομήλικοι τους.

Η ιδέα για την ίδρυση του “Καταδυτικού Κέντρου των Πρεσβευτών της Θάλασσας” ήταν, πάντως, της Πορτορικανής δημοσιογράφου Maria Suarez Toro που έφτασε στην Κόστα Ρίκα πριν 50 χρόνια.

Η αγάπη της για τη θάλασσα χρονολογείται από όταν θυμάται τον εαυτό της, καθώς έμαθε να κολυμπάει, να περπατάει και να καταδύεται ταυτόχρονα.

“Παλιότερα η κατάδυση ήταν μία δραστηριότητα μόνο για τουρίστες και πολύ ακριβή για τους ντόπιους” λέει η ίδια, αλλά πλέον το τμήμα του ΟΗΕ Onups προσφέρει 200 δωρεάν μαθήματα κατάδυσης, παρατήρησης κοραλλιών και ανεύρεσης αρχαιοτήτων σε νέους και παιδιά.

Μοναδικές προϋποθέσεις είναι να έχουν καλούς βαθμούς στο σχολείο, να μάθουν να μαγειρεύουν γεύματα από την κουζίνα της Καραϊβικής για να διατηρηθεί η πολιτιστική παράδοση και να καθαρίζουν τις παραλίες.

Το Καταδυτικό Κέντρο έγινε πολύ σημαντικό για τους νεαρούς δύτες, κάποιοι εκ των οποίων όπως η 18χρονη Αnumi θα σπουδάσουν και ωκεανογραφία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν με τα σχολεία κλειστά, αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στον κοραλλιογενή ύφαλο και διαπίστωσαν ότι δεν είναι καταδικασμένος, μάλιστα, επέστρεψαν και οι θαλάσσιοι ίπποι.

“Απλά χρειάζεται καλύτερη ποιότητα νερών” όπως λένε οι νεαροί Κοσταρικανοί, υποστηρίζοντας ότι βόλευε τις αρχές να θεωρούν τον ύφαλο νεκρό για να μην κάνουν τίποτα για να καθαρίσουν τον ωκεανό.

Εξυπηρετούσε και τις μεγάλες εταιρίες, που πρότειναν συνεχώς πρότζεκτ εξόρυξης πετρελαίου ή κατασκευής λιμανιών, “κάτι που σταματήσαμε με τα χρόνια”, περηφανεύονται τα παιδιά.

Χάρη σε αυτή την ομάδα νέων αποδείχτηκε επίσης ότι υπήρχαν ναυάγια στην περιοχή και δεν ήταν αβάσιμες ιστορίες των προγόνων τους.

Πρόκειται για δύο πλοία που ναυάγησαν πριν 300 χρόνια στα ανοιχτά των ακτών της Καραϊβικής, μεταφέροντας σκλάβους από την Αφρική.

Η έρευνα στα κουφάρια τους στον βυθό θα συνεχιστεί την άνοιξη του 2022 και μέχρι τότε τα παιδιά θέλουν να αποκτήσουν τα δικά τους γραφεία, καθώς προς το παρόν αφήνουν τον εξοπλισμό τους στην αυλή ενός εξ αυτών, που ονομάζεται Εστεμπάν.

Μπράβο σε όλα τα παιδιά, αλλά και στους επαγγελματίες δύτες που τα βοηθούν στην Κόστα Ρίκα.

Μακάρι να μπορούσα να τους μοιάσω, κάνοντας κάτι περισσότερο χρήσιμο από το να βγάζω απλά υποβρύχιες φωτογραφίες στην παγωμένη μου ακτή, παρά τους 11-12 βαθμούς που είχε χθες Παρασκευή (28/1).

Μπράβο και στην 71χρονη στην Αγγλία, που είπε ότι “πρέπει να ζήσουμε το σήμερα”.

Γιατί, όπως είχε γράψει κάποτε σε έναν τοίχο στα Μάταλα ένας ψαράς, εμπνευσμένος από τους χίπις της εποχής, “η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ”.

Βέβαια, το σήμερα δεν είναι και τόσο καλό, Πιτσιρίκο.

Και αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο να είναι κλειστοί από χιόνια τόσοι δρόμοι σε μία πόλη και να παραμένουν χιλιάδες χωρίς ρεύμα πέντε μέρες μετά την κακοκαιρία.

Μέχρι και την Πέμπτη 27/1 -κι ενώ ξημέρωσε Σάββατο 29/1- το ΕΚΑΒ είχε συνδράμει σε 160 περιστατικά, κατά τα οποία άνθρωποι υπέστησαν κατάγματα, λόγω πτώσης από την ολισθηρότητα των παγωμένων δρόμων και πεζοδρομίων, ενώ δυστυχώς ένας ηλικιωμένος έχασε και τη ζωή του.

Μερικά νοσοκομεία επίσης, παρέμειναν για μέρες αποκλεισμένα από τα χιόνια, χωρίς φαγητό, χωρίς θέρμανση για βαριά άρρωστους ανθρώπους και με τους νοσηλευτές να κάνουν διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες, αφού δεν μπορούσαν να πάνε συνάδελφοι τους να τους αντικαταστήσουν.

Αυτό συνέβη επειδή οι αρμόδιοι δεν καθάρισαν από τους δρόμους το χιόνι και σε διαμαρτυρίες πολιτών η απάντηση ήταν ότι υπάρχει αργία στο δημόσιο.

Κλείσανε τα πάντα όλα και περιμένουν να λιώσουν τα χιόνια από τον ήλιο και τις βροχές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν ακόμα αποκλεισμένοι και αρκετοί και χωρίς ρεύμα.

Αυτά συμβαίνουν παντού, όταν έχει χιονιάδες, μας είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Ναι, αλλά σαν την Ελλάδα, πουθενά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά το διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τον ίδιο τρόπο, το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι οι χιονοπτώσεις, οι βροχές κλπ αλλά οι διαλυμένες υποδομές της χώρας. Η ζωή είναι σήμερα -το χθες δεν υπάρχει, το αύριο δεν μας ξέρει-, οπότε ας ρίξουμε σήμερα μια βουτιά στην θάλασσα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.