Επιδημία της γρίπης και μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι βλέπουν τώρα οι ειδικοί

Πιτσιρίκο, τις προάλλες είχα επισυνάψει μία εκτίμηση ειδικών από τη Βρετανία ότι η όμικρον μπορεί να έχει έξαρση και το καλοκαίρι και πλέον εμπειρογνώμονες υγείας προειδοποιούν για επιστροφή της γρίπης, που μπορεί επίσης να κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι και να έχουμε διπλή επιδημία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα lockdown, η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις περιόρισαν πέρσι τον χειμώνα τη γρίπη (η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έπαιξε ρόλο, δηλαδή, και γιατί όλα αυτά τα μέτρα δεν περιόρισαν και αυτόν;), η οποία παλιότερα προκαλούσε ετησίως 650 χιλιάδες θανάτους.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021, όμως, η γρίπη άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί, καθώς τον φετινό χειμώνα τα μέτρα δεν είναι και τόσο αυστηρά.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και την περασμένη βδομάδα νοσηλεύονταν, πάντως, μόνο 43 άνθρωποι στις εντατικές ολόκληρης της ΕΕ λόγω γρίπης, έναντι 400 τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Αλλά σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 υπάρχει αύξηση, όπως και η εκτίμηση ότι η γρίπη μπορεί να συνεχίσει να κυκλοφορεί μέχρι το καλοκαίρι.

“Αν άρουμε τα μέτρα, μία διπλή επιδημία γρίπης και κορωνοϊού μπορεί να ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας” υποστηρίζει για του λόγου το αληθές το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών).

Και το ECDC θεωρεί, εξάλλου, ότι με άρση των μέτρων, η επιδημία γρίπης μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2022, καθώς επειδή δεν κυκλοφόρησε πέρσι, μπορεί να μην ισχύσει φέτος η εποχικότητα της.

Μέχρι στιγμής, στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 72 σοβαρά περιστατικά γρίπης και έξι θάνατοι.

Μάλιστα, αν και έχει εμβολιαστεί το 45%, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το ποσοστό πρέπει να φτάσει το 75% των ευάλωτων ανθρώπων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την επιδημία της γρίπης.

Επίσης, τα εμβόλια δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Η3 της γρίπης Α, που έχει επικρατήσει και είναι επικίνδυνο ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Κάθε χρόνο τα εμβόλια της γρίπης τροποποιούνται έτσι ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικά απέναντι στους ιούς της που συνεχώς μεταλλάσσονται.

Τώρα γιατί δεν γίνεται το ίδιο και για τον κορωνοϊό που επίσης μεταλλάσσεται;

Και τι θα τα κάνουν τα δισεκατομμύρια εμβόλια που έχουν ήδη αναπτύξει;

Για του λόγου το αληθές, ισραηλινή μελέτη έδειξε ότι η τέταρτη δόση είναι ανεπαρκής απέναντι στην όμικρον, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιείται παγκοσμίως το ίδιο, αρχικό εμβόλιο, αντί να επικαιροποιηθεί.

Τα δεδομένα από το Ισραήλ έρχονται να αμφισβητήσουν τη στρατηγική εμβολιασμού με την τέταρτη δόση για όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, εδώ η ελληνική κυβέρνηση βάζει πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν κάνουν ένα εμβόλιο, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει ο ιός.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός καθηγητής, Gili Regev-Yochay, ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, πάρα πολλοί από όσους έκαναν την τέταρτη δόση, κόλλησαν την όμικρον.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το εμβόλιο είναι εξαιρετικό απέναντι στα στελέχη άλφα και δέλτα του κορωνοϊού, αλλά όχι και έναντι της όμικρον.

Και πάλι θεωρεί ότι είναι καλή ιδέα η χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά ακόμα μεγαλύτερων ηλικιών.

Δηλαδή, τέσσερα εμβόλια για τον κορωνοϊό, συν ένα της γρίπης, συν ένα του πνευμονιόκοκκου για όσους δεν το έχουν κάνει, μας κάνουν έξι εμβόλια τον χρόνο, ένα ανά δίμηνο.

Σαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ένα πράγμα, που έρχονται επίσης ανά δίμηνο και ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν μπορεί πλέον να τους πληρώσει.

Και πώς να το κάνει με αυτούς τους μισθούς πείνας που παίρνουν οι περισσότεροι από όσους ακόμα δουλεύουν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης (ILO) η ανεργία θα παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 2019 τουλάχιστον μέχρι το 2023 και οι πληγές από τα μέτρα για την πανδημία θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν, όπως εκτιμά ο Guardian.

O Διεθνής Οργανισμός Απασχόλησης προβλέπει ότι στο τέλος του 2022 θα υπάρχουν 52 εκ. λιγότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι το 2019 και, μάλιστα, θα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Μάιο του 2021, όταν είχαν μειωθεί τότε κατά 26 εκ.

Παγκοσμίως, οι άνεργοι θα είναι 207 εκ. το 2022, έναντι 186 εκ. το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Επίσης, όσοι έχουν ή αναζητούν δουλειά εκτιμάται ότι θα είναι το 59,3% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2022, κάτι που συνιστά μείωση 1,2% σε σχέση με το 2019.

Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ILO Guy “η ανάκαμψη θα είναι αργή και αβέβαιη και για να είναι τουλάχιστον βιώσιμη θα πρέπει η εργασία να είναι αξιοπρεπής και βασισμένη στην ισότητα, την κοινωνική προστασία και τον διάλογο”.

Ο ILO που αποδίδει στις μεταλλάξεις δέλτα και όμικρον τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για την αγορά εργασίας, θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη στις πλούσιες χώρες, που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Στα πιο ανεπτυγμένα κράτη αντιστοιχεί το 50% της μείωσης της ανεργίας, αν και έχουν μόνο το 1/5 του εργατικού δυναμικού.

Αντίθετα, οι πιο φτωχές χώρες υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ναι, ενώ πριν την πανδημία ευημερούσαν και κολυμπούσαν στα πλούτη.

Θα μας τρελάνουν αυτοί, Πιτσιρίκο, οπότε ας κολυμπήσουμε.

Στη θάλασσα, μαζί με τους κακαρέλους, του σπάρους, τις μουρμούρες, τις σάλπες, τους κέφαλους και τους σαργούς.

Τα υπέροχα αυτά πλάσματα που κοσμούσαν και την Τρίτη 18/1 τους βυθούς.

Δυστυχώς, όμως, οι λιακάδες δεν θα κρατήσουν για πολύ, Πιτσιρίκο.

Και το θέμα δεν είναι οι χιονοπτώσεις, που θα αρχίσουν από το Σαββατοκύριακο 22-23/1 από την ανατολική και νότια χώρα, αλλά ότι με τον στροβιλισμό των ψυχρών αερίων μαζών για μέρες πάνω από την Ελλάδα, οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτό θα κάνει διπλό κακό. Από τη μία το χιόνι θα παγώνει, από την άλλη η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ ψυχρή και θα χιονίζει ξανά και ξανά – για καμιά βδομάδα περίπου – ακόμα και με υφέσεις (βαρομετρικά χαμηλά), που θα έρχονται από τα δυτικά και συνήθως δίνουν μόνο βροχές.

Για να μην φλυαρώ, η Ελλάδα θα μπει στην κατάψυξη, ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα, αν και ελπίζω η “διόρθωση” (η τάση της φύσης να επανέλθει στα κανονικά, διορθώνοντας τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με υψηλότερες) να έρθει νωρίτερα.

Αυτό δεν αλλάζει, όμως, το γεγονός ότι η κλιματική κρίση συνθλίβει σιγά, σιγά τη χώρα μας. Είχαμε και πέρσι χιόνια μέσα στην Αθήνα, λες και είμαστε στη Σκανδιναβία, τα είχαμε και το 2019 και το 2017 και το 2015 και το 2013 και το 2011 και το 2008 και το 2006 και το 2004 και το 2002.

Κάποιοι λένε ότι είναι χειμώνας. Όταν κάνει, όμως, 40-45 βαθμούς το καλοκαίρι λένε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να φταίει μόνο το καλοκαίρι, Πιτσιρίκο.

Μετά την εξαθλίωσή της σε όλα τα επίπεδα, η Ελλάδα χάνει και το τελευταίο οχυρό της, τον καλό και ήπιο καιρό της, αυτό το όμορφο χαμόγελό της.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τώρα που ξέρουν πως μπορούν να περιορίζουν τους πολίτες όποτε θέλουν, δεν θα αφήσουν αυτό το όπλο τόσο εύκολα από τα χέρια τους. Όσο για τις θέσεις εργασίας που χάνονται -για τους γνωστούς λόγους- όλα δείχνουν Βασικό Εισόδημα, που μπορεί να γίνει όπλο των ελίτ αλλά μπορεί να γίνει και όπλο των πολιτών. Πάντως, η οικονομική κρίση είχε ξεκινήσει πριν τον κορωνοϊό, στον οποίο έχουν φορτώσει τα πάντα. Υπέροχη μέρα σήμερα, και το σήμερα είναι το μόνο που έχουμε. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.