Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά και τα νέα φάρμακα που ίσως μας χαρίσει η θάλασσα

Πιτσιρίκο, η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά σκοτώνει 1,2 εκ. ανθρώπους τον χρόνο, περισσότερους και από την ελονοσία και το AIDS, όπως μεταδίδει το BBC.

Ίσως και από τον κορωνοϊό, αφού πολλοί θάνατοι που αποδίδονται σε αυτόν, οφείλονται μάλλον σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Για του λόγου το αληθές, αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιούν ότι η αντιμικροβιακή αντίσταση, που είναι συνέπεια της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, μπορεί να αποτελέσει μία κρυφή πανδημία, πίσω από την Covid 19.

Εκτός κι αν συνταγογραφούνται με σύνεση, διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η αλόγιστη χρήση τους βοηθάει τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά απέναντι στα αντιβιοτικά.

Υπολογίζεται ότι το 2019 πέθαναν 5 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από ασθένεια που είχε κάποια σχέση με την αντιμικροβιακή αντίσταση (να, λοιπόν, που ξεπερνάει και τον κορωνοϊό) ενώ οι θάνατοι που αποδίδονται άμεσα σε αυτήν εκτιμώνται στα 1,2 εκ.

Την ίδια χρονιά, δηλαδή, το 2019, το AIDS προκάλεσε 860 χιλιάδες θανάτους και η ελονοσία 640 χιλιάδες.

Οι περισσότεροι θάνατοι από την αντιμικροβιακή αντίσταση οφείλονται σε πνευμονία και μολύνσεις στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σηψαιμία.

Φονικός εξαιτίας της ανθεκτικότητας του στη μεθικιλλίνη είναι ο σταφυλόκοκκος, ενώ και το βακτήριο E. coli έχει δείξει υψηλά επίπεδα αντίστασης στο φάρμακο.

Σύμφωνα επίσης με έρευνες, που βασίζονται σε δεδομένα νοσοκομείων, 1 στους 5 θανάτους που σχετίζεται με την αντιμικροβιακή αντίσταση, αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών.

Επίσης, στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία 24 θάνατοι σε κάθε 100 χιλιάδες είναι συνέπεια της ανθεκτικότητας βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Η αντίστοιχη αναλογία στις πλούσιες χώρες είναι 13 / 100.000.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, πέρα από τη σωστή και λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών, πρέπει να αναπτυχθούν και νέα σκευάσματα.

Κάποια σχέση με την υγεία έχει και η είδηση με τον κοραλλιογενή ύφαλο που ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Ταϊτής στον Ειρηνικό Ωκεανό και σε μεγάλο βάθος (30-70μ.) και αφήνει ελπίδες ότι στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού θα υπάρχουν ακόμα περισσότερα οικοσυστήματα ανέγγιχτα από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει το Skynews.

Να κάνω εδώ μία σχετική παρένθεση για να δώσω συγχαρητήρια στον Κώστα από το Άμστερνταμ για την υπέροχη φωτογραφία με τους πελεκάνους στις ακτές του Μεξικού.

Τα περισσότερα κοράλλια εντοπίζονται σε βάθη μικρότερα των 25 μέτρων, καθώς έχουν ανάγκη από το φως του ήλιου για να αναπτυχθούν.

Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει και με την αδυναμία των ανθρώπων να καταδυθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη ζώνη του λυκόφωτος· άλλωστε, μόνο το 20% του πυθμένα των ωκεανών έχει χαρτογραφηθεί.

Για την ανακάλυψη του συγκεκριμένου υφάλου, ο οποίος έχει μήκος 3 χλμ. και πλάτος 65 μ. χρειάστηκαν 200 ώρες κατάδυσης.

Το βάθος των 30-70 μ. στο οποίο βρέθηκε, σημαίνει ότι προστατεύεται από την υπερθέρμανση, που είναι μία από τις αιτίες της εξαφάνισης των μισών κοραλλιογενών υφάλων τα τελευταία 70 χρόνια.

Στον ύφαλο εντοπίστηκαν και κοράλλια δύο μέτρων, ενώ μπορεί να φιλοξενεί και άγνωστα θαλάσσια είδη, αλλά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα φάρμακα αυτά μπορούν να παρασκευαστούν από θαλάσσιους οργανισμούς και να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες για τον καρκίνο, την αρθρίτιδα και πολλές λοιμώξεις.

Γενικά, στους κοραλλιογενείς υφάλους ζει το 25% των υποβρύχιων πλασμάτων και για αυτό θεωρούνται τόσο σημαντικοί για την υγεία των ωκεανών.

Επίσης προστατεύουν παράκτιες περιοχές από θύελλες, θαλασσοταραχές, ακόμα και τσουνάμι και αποτελούν και πηγή εσόδων, χάρη στον καταδυτικό τουρισμό.

Σε λιγότερο από μία παράγραφο, βλέπουμε πόσο μας ωφελούν η θάλασσα και τα πλάσματα της.

Σαν τα σκαθάρια, τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις καλόγριες και τα μελανούρια που φωτογράφισα την Πέμπτη 20/1 στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Με τα κρυστάλλινα, παρά τον νοτιά, νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ωραίες θάλασσες μας κάνει αυτές τις μέρες. Άντε να έρθουν και τα χιόνια, για να κολυμπήσω πρώτη φορά στη ζωή μου με χιόνι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.