“Η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει αυτός που αντιστέκεται σε ό,τι σε συνθλίβει”

Πρόστιμο 1,25 εκ. ευρώ επιβλήθηκε, Πιτσιρίκο, στον δήμο Λισσαβώνας, επειδή έδωσε στοιχεία διαδηλωτών σε πρεσβείες στην Πορτογαλία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 225 παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων μεταξύ 2018 και 2021 στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

Για αυτές κατηγορείται το γραφείο του πρώην δημάρχου Λισσαβώνας, του σοσιαλιστή Fernando Medina, το οποίο διέρρευσε τα προσωπικά στοιχεία οργανωτών 52 διαδηλώσεων έξω από τις πρεσβείες της Ρωσίας, της Κούβας και του Ισραήλ.

Το 2012 είχαν σημειωθεί άλλες 100 παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, αλλά αυτές δεν συμπεριλήφθηκαν στο κατηγορητήριο, διότι η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ που ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις, συστάθηκε το 2018.

Οι παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων που έγιναν, μπορούσαν να επισύρουν και πρόστιμα ως 20 εκ. ευρώ, αλλά τελικά το ποσό περιορίστηκε στα 1,25 εκ. ευρώ, λόγω του πλήγματος που έχει επιφέρει η πανδημία στα δημόσια οικονομικά.

Σε ανακοίνωση του το γραφείο του νυν δημάρχου, του Σοσιαλδημοκράτη Carlos Moedas κατηγόρησε για όλα αυτά την πρώην δημοτική αρχή, επισημαίνοντας ότι αυτή κρίθηκε από τον λαό.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα αξιολογήσει λεπτομερώς το πρόστιμο και θα προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών.

Μία γυναίκα, της οποίας τα προσωπικά δεδομένα παραβιάστηκαν, επειδή είχε οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ρώσικη πρεσβεία για να υποστηρίξει τον Alexei Navalny, που είχε φυλακιστεί στη Μόσχα, η Ksenia Ashrafullina χαιρέτισε την απόφαση για το πρόστιμο, αλλά προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν όσοι είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία να δημοσιοποιούνται.

“Ανησυχώ για το τι μπορεί να συμβεί, αν ποτέ χρειαστεί να γυρίσω στη Ρωσία” δήλωσε η Ksenia στο Reuters.

H αποκάλυψη της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων διαδηλωτών έγινε μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Πορτογαλία το καλοκαίρι του 2021 και σε μεγάλο βαθμό οδήγησε στην ήττα του πρώην δημάρχου Λισσαβώνας Medina.

Εδώ θα έβγαινε παμψηφεί. Και μπορεί αντί για πρόστιμο να του έδιναν και πριμ.

Αλλά τουλάχιστον σε κάποιες χώρες και έστω σε κάποιες περιπτώσεις η δικαιοσύνη λειτουργεί ακόμα.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όπου η General Electric δεν ζητάει πλέον από το προσωπικό της να εμβολιαστεί μετά τη σχετική δικαστική απόφαση, που ακύρωσε την εντολή Biden για υποχρεωτικό εμβολιασμό ή εβδομαδιαία τεστ για τους υπαλλήλους μεγάλων εταιριών, όπως μεταδίδει το Reuters.

To σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός σε τόσα εκατομμύρια Αμερικάνων πολιτών, αν και τον ενέκρινε για όσους εργάζονται σε κρατικές δομές υγείας των ΗΠΑ.

Μιας και ο λόγος, όμως, για δικαστικές αποφάσεις, έχασε τη δίκη για να μην ακυρωθεί η βίζα του ο Novak Djokovic και θα απελαθεί από την Αυστραλία, με τον ίδιο να δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Σέρβου τενίστα, κατά της απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης της Αυστραλίας Alex Hawke, o οποίος είχε ακυρώσει τη βίζα του, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του “Νόλε” στη χώρα μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, το σκεπτικό της θα ανακοινωθεί αργότερα, ενώ ο Djokovic θα επιβαρυνθεί και με τα έξοδα της δίκης.

Ο ίδιος δήλωσε απογοητευμένος, που δεν θα έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο αυστραλιανό Οpen, αλλά και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για να αποχωρήσει από τη χώρα της Ωκεανίας.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα, οι υπόλοιποι τενίστες να αφοσιωθούν τώρα στο τουρνουά, ενώ εκείνος θα ξεκουραστεί και θα κάνει ανασύνταξη δυνάμεων πριν από οποιαδήποτε άλλη δήλωση.

Οι δικηγόροι του Djokovic ανέφεραν ότι η απόφαση του Hawke ήταν παράλογη, καταλογίζοντάς του ότι δεν υπολόγισε ότι το αντιεμβολιαστικό αίσθημα μπορεί να τονωθεί ακριβώς επειδή ακυρώθηκε η βίζα του διάσημου τενίστα.

Ο δικηγόρος της κυβέρνησης απάντησε από την πλευρά του ότι η Αυστραλία δεν πρέπει να φοβάται τι μπορεί να συμβεί αν ακυρώσει τη βίζα ενός ξένου, στον οποίο μπορεί να απαγορευτεί και η είσοδος στη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison χαιρέτισε την απόφαση, η οποία όπως ισχυρίστηκε κρατάει ασφαλείς τους Αυστραλούς, αλλά ένας εξ αυτών, ο πρόεδρος της Victoria Liberty, Behrouz Boochani, σχολίασε στο Twitter ότι “ο Djokovic θα γυρίσει σε μία άνετη ζωή, ενώ οι πρόσφυγες που απελαύνονται θα διώκονται πλέον εις διπλούν” (τόσο από τη χώρα τους, όπου δεν θα μπορούν να επιστρέψουν, όσο και από την Αυστραλία, προφανώς εννοούσε).

Και αυτή είναι όλη η ουσία, διότι οι Αυστραλοί πολίτες που ζητούσαν “επί πίνακι την κεφαλή του Τζόκοβιτς” δεν έχουν καταλάβει ότι εκείνος θα συνεχίσει να κάνει τη ζωάρα του, ενώ εκείνοι για πολύ καιρό ακόμα θα χρειάζονται ειδική άδεια και φυσικά να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και να φορούν προστατευτική μάσκα για να βγουν από το σπίτι τους.

Το να μην παίξει ο Τζόκοβιτς, που έχει 20 παγκόσμιους τίτλους και πολλά εκατομμύρια στην τράπεζα, στο αυστραλιανό Open δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο τη μίζερη ζωή των Αυστραλών, που θα έχει όλο και περισσότερες απαγορεύσεις, όλο και περισσότερες υποχρεώσεις και όλο και λιγότερες ελευθερίες.

Είναι, όμως, αυτό που είχε πει ο Αλμπέρ Καμύ “για την ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει αυτός που αντιστέκεται σε ό,τι σε συνθλίβει”. Λες και αν υποκύψει και αυτός, θα απελευθερωθείς και εσύ.

Τα ίδια ζούμε πάνω, κάτω κι εδώ. Με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό να λέει στην πρόσφατη συνέντευξη του στον καταλληλότερο δημοσιογράφο ότι “δεν μπορώ να διανοηθώ ότι και στο μέλλον δεν θα φοράμε μάσκες στα νοσοκομεία τα ΜΜΜ κ.λ.π.”.

Τουλάχιστον, υπάρχουν και οι μάσκες θαλάσσης για να βλέπουμε κι έναν κόσμο που παραμένει ακόμα όμορφος.

Το απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

To Σάββατο 15/1 με 6 beaufort βοριά στο Θυμάρι, αλλά και με 14 βαθμούς, ηλιοφάνεια, κτενοφόρα και μέδουσα πελαγία ήταν μία χαρά στα κρυστάλλινα νερά.

Σε βάθος 5 μέτρων βρήκα και ένα φαγωμένο γυαλιστερό μπλε αυτάκι, ένα από τα πιο όμορφα κοχύλια των ελληνικών θαλασσών και το πήγα δώρο. Τι άλλο να ζητήσω;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η περιουσία του Τζόκοβιτς είναι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ και μένει στο Μόντε Κάρλο. Δεν νομίζω να του λείψουν ιδιαίτερα τα 2,3 εκατομμύρια δολάρια του Australian Open. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε όλο αυτό· πάντως, σίγουρα δεν έγινε για τον κορωνοϊό. Ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.