Μπράβο στους ήρωες που βοήθησαν το φαλαινοδέλφινο στον Σαρωνικό

Ο επικεφαλής των νοσοκομείων του Παρισιού Martin Hirsch πρότεινε, Πιτσιρίκο, να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα έξοδα περίθαλψής τους, εφόσον νοσήσουν από Covid 19, όπως μεταδίδει το Reuters.

Φυσικά, ο τύπος είναι ένας από τους λαγούς που βλέπουμε και στην Ελλάδα να προετοιμάζουν το έδαφος για να περάσει σε ιδιώτες η δημόσια υγεία και όπου εμπλέκονται ιδιώτες με το δημόσιο έρχεται αργά ή γρήγορα η καταστροφή, κάτι που είδαμε με την περίπτωση της Αττικής Οδού.

Η πρόταση του Martin Hirsch αποδοκιμάστηκε από αρκετούς επαγγελματίες Υγείας στη Γαλλία, την δήμαρχο Παρισιού, Anne Hidalgo, ενώ ακροδεξιοί πολιτικοί, αλλά και πολίτες στο Τwitter, ζήτησαν την παραίτησή του.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Verran, δεν τη σχολίασε, αλλά η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος LREM, Olga Givernet, δήλωσε ότι “το θέμα, έτσι όπως τίθεται από την ιατρική κοινότητα, δεν πρέπει να αγνοηθεί”.

Μία δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 51% των Γάλλων θεωρούν δίκαιο να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι που καταλήγουν στην εντατική, μέρος ή και το σύνολο του κόστους της νοσηλείας τους.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών, Sebastien Huyghe, είχε καταθέσει πρόταση νόμου, που απορρίφθηκε, για να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι μέρος της νοσηλείας τους ως ελάχιστη συνεισφορά για το κόστος που έχει η περίθαλψή τους.

Η πρότασή του ήταν ανάλογη με αυτή στη Σιγκαπούρη, που έχει την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στον κόσμο, αλλά υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν για την ιατρική τους περίθαλψη.

Και κάπως έτσι, θα περάσει σιγά σιγά στη συνείδηση του κόσμου ότι είναι φυσιολογικό -παρά τις εισφορές που καταβάλει ετησίως-, να πληρώνει κι από πάνω, όταν χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Όπως πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, διόδια, αλλά, όταν εγκλωβίζεται σε κεντρικούς δρόμους, του λένε εσύ φταις, που δεν είχες αλυσίδες.

Όπως πληρώνει δημοτικά τέλη και ένα σωρό χαράτσια στον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά για μια βδομάδα δεν καθάριζαν τα χιόνια από δρόμους των βορείων προαστίων, με τη δικαιολογία ότι υπήρχε (με απόφαση Μητσοτάκη) αργία στο δημόσιο.

Σκοτώθηκε 77χρονος που γλίστρησε σε παγωμένο δρόμο και το ΕΚΑΒ έχει συνδράμει σε τουλάχιστον 160 περιστατικά με πτώσεις, που είχαν ως συνέπεια κατάγματα.

Επίσης, χωρίς ρεύμα και με 5 βαθμούς μέσα στα σπίτια τους έμειναν για μέρες χιλιάδες άνθρωποι που χρυσοπληρώνουν στο κράτος φόρους και λογαριασμούς.

Όταν όλα γίνουν ιδιωτικά, όλοι θα καταλάβουν τον εμπαιγμό, αλλά θα είναι αργά.

Οι Ρώσοι ήταν οι πρώτοι που βίωσαν τη βίαιη αυτή αλλαγή μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν ο μέσος όρος ζωής έπεσε πρόσκαιρα στα 46 χρόνια εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αντί να κυνηγούν, λοιπόν, τους ανεμβολίαστους οι Γάλλοι και όλοι οι άλλοι, θα πρέπει να προβληματιστούν από τον θάνατο 85χρονου από υποθερμία στο Παρίσι, όπου έπεσε σε δρόμο και παρέμεινε αβοήθητος για εννέα ολόκληρες ώρες, μέχρι που επήλθε το μοιραίο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Επρόκειτο για τον Ελβετό φωτογράφο, Rene Robert, που γλίστρησε κατά τη βραδινή του βόλτα σε μία από τις πολυσύχναστες γειτονιές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον φίλο του δημοσιογράφο, Michel Mompontet, ζαλίστηκε και έπεσε και όντας ανήμπορος να σηκωθεί έμεινε στο κρύο για εννέα ώρες, μέχρι ένας άστεγος να ειδοποιήσει τις αρχές.

Ήταν, όμως, πολύ αργά, καθώς πέθανε τελικά από υποθερμία, ενώ όλο αυτό το διάστημα των εννέα ωρών, ούτε ένας περαστικός δεν σταμάτησε για να τον βοηθήσει.

Ο Mompontet δήλωσε ότι ο φίλος του πέθανε εξαιτίας της αδιαφορίας και έκανε και την αυτοκριτική του, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σίγουρος ότι και ο ίδιος θα σταματούσε να βοηθήσει σε ανάλογη περίπτωση.

“Ο φωτογράφος Rene Robert, νεκρός στη μέσα του δρόμου, εξαιτίας της αδιαφορίας” έγραψε η Le Figaro.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν στους δρόμους της Γαλλίας πάνω από 600 άνθρωποι.

Τουλάχιστον, Πιτσιρίκο, επιστήμονες και δύτες βοήθησαν, κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για πάνω από μία μέρα το φαλαινοδέλφινο (ζιφιός), που είχε ξωκείλει στον Μπάτη.

Δείχνοντας αυτοί οι ήρωες ότι οι άνθρωποι έχουμε και την καλή μας πλευρά.

Όταν κατέβηκα το μεσημεράκι του Σαββάτου 29/1 στον Μπάτη το συμπαθέστατο οδοντοκήτος (λέγονται έτσι οι φάλαινες που έχουν δόντια και όχι μπαλένες, οι οποίες μοιάζουν σαν γιγάντια χτένα), είχε κολυμπήσει μακριά.

Μόνο σαργουδάκια και σπαράκια είχαν απομείνει στα ρηχά.

Και καμιά πέρκα και κάνας γύλος και κακαρέλοι και μελανουράκια και κεφαλοπουλάκια.

Γυρίζοντας σπίτι, διάβασα ότι η ταλαιπωρημένη φάλαινα ξώκειλε πάλι στη Σαλαμίνα αυτή τη φορά, όπου της χορηγήθηκε εκ νέου φαρμακευτική αγωγή.

Στο μεταξύ, ακυρώθηκαν 3.500 πτήσεις το Σάββατο 29/1 στις ανατολικές ΗΠΑ, λόγω της κακοκαιρίας, όπως αναφέρει η Le Monde.

Στα πεζοδρόμια της Νέας Υόρκης έχουν πέσει 30 εκατοστά χιόνι και έκλεισαν σχεδόν όλα τα εμπορικά μαγαζιά, ενώ και στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Βοστώνη οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να μείνει σπίτι του και να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στο Λονγκ Άιλαντ, το ύψος του χιονιού έφτασε τα 60 εκατοστά και μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή πιθανότατα από το ψύχος μέσα στο αυτοκίνητο της.

Αυτές τις μέρες το μετρό της Νέας Υόρκης θα αποτελέσει καταφύγιο για χιλιάδες άστεγους αυτής της μεγαλούπολης, οι οποίοι και καταδεικνύουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που υπάρχουν και στις ΗΠΑ.

Στη Μασαχουσέτη έχουν μείνει χωρίς ρεύμα 90 χιλιάδες νοικοκυριά και οι κάτοικοι αγοράζουν φτυάρια για να καθαρίσουν τα χιόνια στα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια τους.

Συνολικά, 70 εκ. Αμερικάνοι έχουν επηρεαστεί από αυτή την ψυχρή εισβολή που είναι η δεύτερη της χειμερινής σεζόν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Ακόμα και στη Φλόριντα υπάρχει το ενδεχόμενο να επικρατήσει παγετός, όπως και πέρσι, όταν τα ιγκουάνα έπεφταν παγωμένα, τότε.

Είμαι περίεργος, όταν σταματήσουν οι χιονοπτώσεις κι εκεί, αν θα περιμένουν να λιώσουν τα χιόνια από τον ήλιο και τη βροχή.

Γιατί πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που γίνεται στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες να μισθώνουν οι πολίτες εκχιονιστικά για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Σαν την Ελλάδα, πουθενά.

Τουλάχιστον, χάρη στις προσπάθειες των αξιοθαύμαστων ανθρώπων που τη βοήθησαν, η φάλαινα κατάφερε να κολυμπήσει και πάλι από τη Σαλαμίνα προς τα ανοιχτά του Σαρωνικού και αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι τελικά θα τα καταφέρει.

Πάντως, νόμιζα ότι ο ζιφιός είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο δελφίνι. Όπως και η φάλαινα όρκα (δολοφόνος) είναι το μεγαλύτερο δελφίνι στον κόσμο.

Αντίθετα, η ψευδόρκα που είναι γκρίζα και μικρότερη από την όρκα, παραπέμπει περισσότερο σε φάλαινα.

Έχουν πολλές ομοιότητες αυτά τα κητώδη, όμως στα δελφίνια το ρύγχος είναι μυτερό – π.χ. και στις φάλαινες πιλότους – ενώ όλα τα είδη έχουν δόντια.

Αντίθετα, οι περισσότερες φάλαινες έχουν μπαλένες (κάτι σαν γιγάντια χτένα), με εξαίρεση τους φυσητήρες, που διαθέτουν δόντια, αλλά και από τα πιο δυνατά σαγόνια στο ζωικό βασίλειο.

Ένας τεράστιος φυσητήρας ήταν και ο θρυλικός Μόμπι Ντικ, ο ήρωας του υπέροχου και διδακτικού αυτού μυθιστορήματος, που έγινε και ταινία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι περισσότεροι δυτικοί άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με τους εαυτούς τους και με τις οθόνες των κινητών τους. Θα καταλάβουν το λάθος και τη βία της αδιαφορίας, όταν βρεθούν οι ίδιοι σε ανάγκη. Αλλά τότε θα είναι κάπως αργά. Στις Αλυκές, στην αμμουδιά μπροστά από τα ξενοδοχεία, είδα το πτώμα μιας τεράστιας χελώνας με κομμένο κεφάλι. Θα την …απομακρύνουν, λίγο πριν έρθουν οι τουρίστες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.