Μόνιμα στην Ελλάδα οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες με τόσα χιόνια

H Γαλλία θα πληρώσει, Πιτσιρίκο, 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 για να έχουν δωρεάν τεστ οι πολίτες της, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιων Εσόδων Olivier Dussopt στη Le Monde.

O ίδιος επισήμανε ότι το κόστος για την αγορά 28 εκ. τεστ τον Δεκέμβριο του 2021 ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατεθούν αυτά δωρεάν στους Γάλλους πολίτες, ειδικά εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα αντιγονικά τεστ είναι λιγότερο ακριβά από τα PCR, ενώ θεωρεί ότι όλες οι επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα της υγείας είναι χρήσιμες.

Έτσι, το γαλλικό κράτος πλήρωσε πάνω από 5 δισ. ευρώ το 2021 για την αγορά εμβολίων, και δισεκατομμύρια, αλλά ίσως λιγότερα, θα δαπανήσει για τον ίδιο λόγο και το 2022.

Οι δαπάνες για τη υγεία δεν εμποδίζουν, πάντως, την κυβέρνηση να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά και, σύμφωνα με τον Dussopt, το έλλειμμα της Γαλλίας θα είναι τελικά 7% για το 2021, έναντι 8,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Και από το οικονομικό να περάσουμε στο υγειονομικό κομμάτι του κορωνοϊού, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να μετρηθεί η βαρύτητα της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κι αυτό διότι, με τη ραγδαία εξάπλωση της όμικρον, πάρα πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στα νοσοκομεία για άλλους λόγους, για παράδειγμα για ένα καρδιακό επεισόδιο και βρίσκονται θετικοί και στον ιό.

Με τους επιστήμονες να μην είναι, βέβαιοι, ότι η Covid 19 ευθύνεται για το καρδιακό τους πρόβλημα.

Από την άλλη, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν αυξηθεί ανάλογα με τα κρούσματα, ενώ στις ΜΕΘ ελάχιστα έχουν αλλάξει, τουλάχιστον στη Βρετανία.

Αλλά και σε άλλες χώρες τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν αμετάβλητα, παρά τον τεράστιο αριθμό των κρουσμάτων με όμικρον, με αποτέλεσμα η Ισπανία να θέλει να αλλάξει τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δεδομένα από τη Νέα Υόρκη έδειξαν επίσης ότι το 42% των εισαγωγών με Covid 19 έγινε για άλλο πρόβλημα υγείας και απλά βγήκε και το τεστ θετικό.

Ο Boris Johnson ανέφερε, από την πλευρά, του ότι στη Βρετανία το 30% των νοσηλευομένων κόλλησε κορωνοϊό μετά την εισαγωγή του, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της όμικρον.

Μάλιστα, ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, Paul Hunter, είπε ότι ο ασφαλέστερος τρόπος να μετρηθεί το αποτύπωμα της πανδημίας είναι οι εισαγωγές στην εντατική και για αυτό στην Ιταλία εξετάζουν την προοπτική να μην υπολογίζουν ως νοσηλευόμενους με Covid 19, όσους είναι ασυμπτωματικοί.

Με αυτή η πρόταση του ιταλικού υπουργείου Υγείας δεν συμφωνεί, πάντως, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η ουσία είναι ότι έτσι ή αλλιώς τα νοσοκομεία γεμίζουν.

Ωστόσο, στην Ιρλανδία το 58% όσων βρέθηκαν θετικοί μέσα στα νοσοκομεία, ήταν ασυμπτωματικοί.

Επίσης, το 70% των νοσηλευομένων, που ήταν και θετικοί, δεν είχε ανάγκη από οξυγόνο και βίωνε μία πιο ήπια Covid 19 σε σχέση με ό,τι συνέβαινε με προηγούμενες μεταλλάξεις.

Στην Ισπανία, το 25% με 40% όσων ήταν θετικοί στα νοσοκομεία, δεν χρειάστηκαν καμία θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Στη Δανία, αυτό ίσχυε για το 15% των νοσηλευομένων τους τελευταίους 18 μήνες, δηλαδή, και πριν την όμικρον.

Κάτι από Σκανδιναβία θα θυμίζει, εξάλλου, η ανατολική και νότια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Μαγνησία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η Εύβοια, οι Σποράδες και οι Κυκλάδες, όπου θα σημειώνονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις από το Σάββατο 22/1 μέχρι τουλάχιστον και την Τρίτη 25/1, με το κρύο να παραμένει πιθανότατα ως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Παρεμπιπτόντως, μου ήρθε μία ωραία ιδέα, διαβάζοντας στο Reuters ότι μόνο το Σαπόρο της Ιαπωνίας θα μπορεί να φιλοξενήσει χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες ως το τέλος του αιώνα, καθώς άλλες 20 πόλεις, που τους έχουν διοργανώσει, δεν θα μπορούν να το κάνουν και στο μέλλον, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Βατερλώ, η μέση θερμοκρασία ημέρας του Φεβρουαρίου αυξήθηκε από τους 0,4 βαθμούς από το 1920 ως το 1950 στους 3,1 βαθμούς μέχρι το 1990 και στους 6,3 βαθμούς έως και φέτος που η διοργάνωση θα γίνει στην Κίνα.

Η Ευρώπη που ήταν κάποτε το λίκνο των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, καθώς φιλοξένησε τους παρθενικούς το 1924 στο Σαμονί και τους επόμενους στο Βερολίνο και το Μιλάνο, βλέπει πλέον ακόμα και τις αλπικές περιοχές της να είναι πολύ “θερμές” και ήδη αναζητά μεγαλύτερα υψόμετρα για τουρνουά σκι.

Μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι περισσότερες περιοχές στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να φιλοξενήσουν χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, το 89% των αθλητών και προπονητών θεωρεί ότι τα νέα κλιματικά δεδομένα επηρεάζουν τα χειμερινά σπορ και το 94% πιστεύει ότι είναι στον αέρα και το μέλλον τους.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ως συνέπεια την κακή ποιότητα χιονιού οδήγησαν, εξάλλου, σε αύξηση κατά 55% των τραυματισμών στους τρεις τελευταίους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες.

Μία λύση, λοιπόν, για να αναπτύξω και την ιδέα μου, θα ήταν να κάνουν τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στην Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες, όπου τα τελευταία χρόνια σημειώνονται σχεδόν όλες οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα.

Θα τονωθεί και ο τουρισμός και τον χειμώνα, που τα νησιά μας μαραζώνουν.

Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει μόνιμα τη διοργάνωση των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, αφού δεν μας έκατσε με τους θερινούς.

Και αν είναι ανέφικτο κάποιες φορές το αλπικό σκι, εύκολα θα μπορούμε να το γυρίσουμε στο θαλάσσιο ή στη χειμερινή κολύμβηση.

Χειμερινό σπορ δεν είναι κι αυτή;

Επί τη ευκαιρία με 8 βαθμούς θερμοκρασία την Τετάρτη 19/1 το πρωί και μένοντας παραπάνω από ό,τι έπρεπε στα κρυστάλλινα νερά με τον βοριά, ξεπάγιασα πριν έρθει η κακοκαιρία στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Τουλάχιστον, φωτογράφισα κέφαλους, σάλπες, γύλους, πέρκες, κακαρέλους και σαργούς, εμπλουτίζοντας την υποβρύχια συλλογή.

Bαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εδώ στο νησί οι λιακάδες συνεχίζονται και τα χιόνια μάλλον δεν θα μας επισκεφτούν. Η θάλασσα έχει, επιτέλους, την θερμοκρασία που μου αρέσει. Πάντως, καλό είναι που θα χιονίσει και στο Αιγαίο, ώστε οι θάλασσες να είναι δροσερές την άνοιξη που θα πάρω σβάρνα τα νησιά του Αιγαίου. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.