Πιθανό ένα κύμα της όμικρον ακόμα και το καλοκαίρι του 2022

Ακόμα και το καλοκαίρι του 2022 είναι πιθανό, Πιτσιρίκο, ένα κύμα της όμικρον, λόγω της αύξησης των κοινωνικών επαφών και της εξασθένησης της προστασίας των εμβολίων, όπως αναφέρει το Skynews.

Εμπειρογνώμονες από την επιστημονική επιτροπή (Sage), που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το “αποχαιρετιστήριο κύμα” θα εξαρτηθεί τόσο από τη συμπεριφορά του πληθυσμού, όσο και από το πόσο θα κρατήσει το παρόν κύμα.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μπορεί να κυμαίνονται από 1.000 ως 2.000 τη μέρα, ανάλογα με τα μέτρα, το αν θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το αν θα ακολουθηθούν από μία βαθμιαία επιστροφή στην κοινωνικοποίηση.

Η όμικρον δείχνει να προκαλεί πιο ήπια Covid 19 και οι περισσότεροι από όσους εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη από οξυγόνο, ούτε από εντατική θεραπεία.

Μάλιστα, ο κίνδυνος νοσηλείας με την όμικρον είναι κατά 35% με 65% μικρότερος σε σχέση με τη δέλτα.

Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα της όμικρον μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί και επειδή με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη ο ιός αναπαράγεται σε ένα άτομο και μεταδίδεται σε ένα άλλο πιο γρήγορα, ίσως να οδηγήσει και πάλι σε πολλές νοσηλείες, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και των ανεμβολίαστων.

Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ 1,1 και 1,5, δηλαδή, 10 άτομα μπορεί να μολύνουν άλλα 11 ή 15.

Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 29,5%, οι θάνατοι αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 67%.

Τουλάχιστον, αυξάνεται κατά 50% και η έκταση του καταφυγίου θαλάσσιας ζωής στα Νησιά Γκαλαπάγκος με απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, στις 138 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα προστεθούν άλλες 60 χιλιάδες, φτάνοντας έτσι τις 198 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρο Guillermo Lasso έκανε λόγο για ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλο τον πλανήτη για το πώς θα πρέπει να είναι στο μέλλον η σχέση μας με τη φύση και τα πλάσματά της.

Στην εκδήλωση για την επέκταση του θαλάσσιου πάρκου έδωσαν επίσης το παρών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton, o πρόεδρος της Κολομβίας Ivan Duque και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Κόστα Ρίκα και του Παναμά.

Πλέον, το καταφύγιο θαλάσσιας ζωής θα εκτείνεται ως τα χωρικά ύδατα της Κόστα Ρίκα.

Επίσης, η βιομηχανική αλιεία θα απαγορεύεται σε μία έκταση συνολικά 500 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιλαμβάνοντας και νησιά της Κολομβίας και του Παναμά και προστατεύοντας περιοχές, όπου αναπτύσσονται οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες, οι καρχαρίες και τα σαλάχια μάντα.

Αυτό το νέο θαλάσσιο πάρκο θα διασφαλίσει την επιβίωση του 40% των ειδών της υποβρύχιας ζωής.

Το αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος, που οφείλει το όνομα του στις γιγάντιες χελώνες που ζουν στα νησιά του, απέχει 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισημερινού και θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η βιομηχανική αλιεία απαγορεύεται, καθώς φιλοξενεί πάνω από 2.900 θαλάσσια είδη και το 2016 η κυβέρνηση του Εκουαδόρ είχε οριοθετήσει ένα ακόμα θαλάσσιο πάρκο έκτασης 38 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στα Γκαλαπάγκος για να προστατέψει τους σφυροκέφαλους καρχαρίες, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Σε αντίθεση με τις μέδουσες πελαγία, που έφτασαν μέχρι το Φάληρο την Κυριακή (16/1), ενώ εμφανίστηκαν και αθερίνα, σάλπες, καλόγριες, μελανούρια, πέρκες, κακαρέλοι, γύλοι και σαργοί.

Kαι δεν είναι μόνο οι καρχαρίες που κινδυνεύουν από την αλαζονεία, τη ματαιοδοξία και την καταστροφική μανία των ανθρώπων, αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι, όπως αποδεικνύεται και από το επόμενο ρεπορτάζ του Reuters για την Αιθιοπία που ζητάει έρευνα από τον ΠΟΥ για το αν ο επικεφαλής του έχει σχέσεις με τους αντάρτες της επαρχίας Tigray.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, που στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους αντάρτες, ενώ πρόσφατα του απαγορεύτηκε και να μεταβεί στην επαρχία Τigray.

H κυβέρνηση της Αιθιοπίας τον κατηγορεί, μάλιστα, ότι με την παραπληροφόρηση που διασπείρει, υπονομεύει το κύρος, την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει με τη σειρά του από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας να επιτρέψει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στην επαρχία Tigray για την ανακούφιση των 7 εκ. κατοίκων που ζουν εκεί.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κατηγορεί από την πλευρά της τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Tigray ότι μπλοκάρουν την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ παλιότερα είχε προσάψει στον Tedros Adhanom Ghebreyesus ότι τους προμηθεύει με όπλα και τους παρέχει διπλωματική στήριξη.

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που συνεχίζονται για πάνω από ένα χρόνο στην Τigray, όπου από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 έχει μπλοκαριστεί η είσοδος στα φορτηγά, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια με συνέπεια το 90% του πληθυσμού να μην έχει τρόφιμα και φάρμακα και πολλά υποσιτισμένα παιδιά να πεθαίνουν από αυτές τις ελλείψεις.

Την περασμένη Πέμπτη 13/1/22 ο Tedros έγραψε στο Τwitter ότι “εδώ και ένα χρόνο ο κόσμος στην επαρχία Tigray ζει αποκλεισμένος και πεθαίνει από τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και τις επιθέσεις με drone”.

O ΠΟΥ εξακολουθεί να ζητά τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας για να αποσταλεί βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και από τις αντιμαχόμενες πλευρές να διασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή.

Παγκόσμια ημέρα χιονιού ήταν, εξάλλου, η Κυριακή 16 Ιανουαρίου και διοργανώθηκαν 148 δράσεις σε 42 χώρες του κόσμου. Στον Παρνασσό έγιναν εκπτώσεις στα μαθήματα σκι για παιδιά, αλλά και σλάλομ επίδειξης κ.λ.π.

Από το 2007 που καθιερώθηκε η παγκόσμια μέρα χιονιού, ο στόχος είναι να φέρει περισσότερο κόσμο κοντά στα χειμερινά σπορ και το βουνό.

Και Blue Monday είναι σήμερα 17/1, αλλά με την κρύα βδομάδα και το παγωμένο ΣΚ που έρχονται, για μια φορά η Δευτέρα είναι η καλύτερη μέρα.

Έχει ονομαστεί Blue Monday επειδή είναι τσαγκαροδευτέρα, στα μέσα του Γενάρη (17/1 φέτος), όταν έχουν περάσει πια αρκετές μέρες από τις γιορτές, οι επόμενες αργούν και ο χειμώνας είναι ακόμα στο αποκορύφωμα του.

Όλα αυτά προκαλούν μία μελαγχολία στον μέσο άνθρωπο, η οποία εντείνεται τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας, για να μην πω την τελευταία και πλέον δεκαετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Βλέποντας, όμως, αυτή τη λιακάδα και τη μπονάτσα, ξεφεύγεις έστω και για λίγο από όλα αυτά και από τη Blue Monday και αφήνεσαι στο απέραντο γαλάζιο.

Τη θάλασσα, που είναι προσιτή για όλους, που στα νερά της μπορούν να κολυμπήσουν και ανάπηροι και να απελευθερωθούν για λίγο από το καροτσάκι τους, που γιατρεύει ακόμα και τις πιο τραυματισμένες ψυχές.

Όπως και να το κάνουμε, πουθενά σαν τη θάλασσα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ Blue Monday σήμερα, οπότε να πάμε στην θάλασσα να βουτήξουμε. Καλές βουτιές. Την αγάπη ου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.