Το πρωτοχρονιάτικο θαύμα του Κολοράντο τελικά δεν έγινε

Το 2022 ήρθε, αλλά σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε, Πιτσιρίκο, καθώς το Ισραήλ ενέκρινε την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η χορήγηση της τέταρτης δόσης σταδιακά και στον υπόλοιπο πληθυσμό, κάτι που παραδέχτηκε, άλλωστε, σε συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας Nachman Ash, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν συλλέγονται δεδομένα.

Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer πριν από έναν χρόνο, ενώ το καλοκαίρι ξεκίνησε και τις ενισχυτικές τρίτες δόσεις.

Παρ’ όλα αυτά, τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύτηκαν στα ύψη τότε, εξαιτίας της μετάλλαξης δέλτα και πλέον υπάρχει ο φόβος ότι θα συμβεί το ίδιο και τώρα, λόγω της όμικρον.

Περίπου τα 2/3 των 9,5 εκ. Ισραηλινών έχουν κάνει έστω μία δόση, ενώ 4,2 εκ. έχουν λάβει και τις τρεις.

Την περασμένη Πέμπτη 30/12, το Ισραήλ παρέλαβε και την πρώτη παρτίδα χαπιών της Pfizer, τα οποία αντιμετωπίζουν τα βαριά συμπτώματα της Covid 19.

Έτσι, έγινε και πάλι μία από τις πρώτες χώρες που παραλαμβάνει το φαρμακευτικό σκεύασμα Paxlovid της Pfizer, ένα χάπι που μπορεί να το πάρει κάποιος και σπίτι του και να αποφύγει τα χειρότερα συμπτώματα του κορωνοϊού.

Όλα τα προηγούμενα εγκεκριμένα φάρμακα ήταν ενέσιμα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Benett υποστήριξε ότι με αυτές τις πρώτες 20 χιλιάδες συσκευασίες του Paxlovid -κι ενώ η Pfizer θα στείλει σύντομα κι άλλες- η χώρα του θα καταφέρει να ξεπεράσει και το κύμα της όμικρον.

Στο Ισραήλ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20 χιλιάδες ενεργά κρούσματα, αλλά μόλις 94 σοβαρά ασθενείς.

Η Χιλή ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης από τον Φεβρουάριο του 2022, κι ενώ έχει πετύχει εμβολιαστική κάλυψη 86%.

Nα παρατηρήσω ότι το Ισραήλ με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη από την Ελλάδα (τα 2/3 έχουν κάνει εκεί την πρώτη δόση, ενώ εδώ και τις δύο) έχει μόλις 94 σοβαρά ασθενείς, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι μόνο οι εμβολιασμοί ο τρόπος αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να έχει μία χώρα σύστημα υγείας και όχι μία διαλυμένη κατάσταση, όπως αυτή που υπάρχει δυστυχώς στην Ελλάδα.

Το καλό της υπόθεσης είναι, τουλάχιστον, ότι η όμικρον και πιο ήπια φαίνεται από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αλλά και το κύμα που προκάλεσε στη Νότια Αφρική είναι πλέον σε ύφεση, μετά από μόλις ένα μήνα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Mάλιστα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πρωτεύουσα Πραιτώρια ότι άρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που ίσχυε από τα μεσάνυχτα ως τις 4 τα ξημερώματα, καθώς τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν κατά 29,7% την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Μειώθηκαν επίσης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε οκτώ από τις εννέα περιφέρειας της Ν. Αφρικής, που είναι η πλέον πληγείσα χώρα της ηπείρου από την πανδημία.

Μόνο η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε πολυσύχναστα μέρη και υπάρχει περιορισμός των ατόμων που μπορούν να συναθροίζονται σε κλειστούς (1.000) και ανοιχτούς (2.000) χώρους.

Αυτά τα νέα από τη Νότια Αφρική έκαναν και τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus να δηλώσει ότι “έχουμε τα εργαλεία να βάλουμε τέλος σε αυτή τη δυστυχία”.

Η όμικρον χάλασε, ωστόσο, το πάρτι, όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς ήταν πολύ μικρότερη απ’ ό,τι συνήθως η συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, στην Times Square της Νέας Υόρκης έδωσαν το παρών 15 χιλιάδες άνθρωποι, αντί για 58 χιλιάδες που ήταν ο μέσος όρος προηγούμενων ετών, καθώς τα εμβόλια δεν έφεραν τελικά την επιστροφή στα παλιά.

Αντίθετα, η μετάλλαξη όμικρον έχει οδηγήσει στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, 1 εκ. κρούσματα καταγράφονταν ημερησίως την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου κατά μέσο όρο παγκοσμίως, και μόνο η Νέα Υόρκη ανακοίνωσε 44 και 43 χιλιάδες την Τετάρτη και την Πέμπτη 29 και 30/12 αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά οι αξιωματούχοι της αμερικάνικης μεγαλούπολης αποφάσισαν ότι μπορεί να συγκεντρωθεί κόσμος, που είναι εμβολιασμένος και με χρήση μάσκας και αποστάσεων από το να γίνει μία διαδικτυακή γιορτή, όπως είχε συμβεί το 2021.

Όσοι τελικά βρέθηκαν στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι της Νέας Υόρκης, δεν έκρυψαν ότι ανησυχούσαν λίγο, ενώ στο Παρίσι δεν άναψαν πυροτεχνήματα, ούτε υπήρχαν DJ’s, καθώς ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις στα Ηλύσια Πεδία.

Στο Άμστερνταμ, η αστυνομία διέλυσε το πλήθος που, παρά τις απαγορεύσεις, είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της ολλανδικής πρωτεύουσας για να υποδεχτεί το 2022.

Στο Λονδίνο είδαν από την τηλεόραση τα πυροτεχνήματα και τους δείκτες του Μπιγκ Μπεν να σηματοδοτούν για πρώτη φορά από το 2017, όταν και ανακαινίστηκε το εμβληματικό ρολόι, την αλλαγή ενός έτους.

Πολύ λίγα οχήματα κυκλοφορούσαν στο κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας και ελάχιστος ήταν και ο κόσμος.

Νωρίτερα, μία βρετανική έρευνα σε 1 εκ. κρούσματα της όμικρον, είχε δείξει ότι οι πιθανότητες νοσηλείας ανέρχονται στο 1/3 σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις.

Τα νέα παραμένουν ενθαρρυντικά και από τη Ν. Αφρική, όπου η αύξηση των θανάτων είναι πολύ μικρή, αλλά παρόλα αυτά και στη Μαδρίτη βρέθηκε το 60% του κόσμου σε σχέση με τη συνήθη προσέλευση για τον εορτασμό του ερχομού του 2022.

Κάποιοι ταξίδεψαν στην ισπανική πρωτεύουσα από τη Βαρκελώνη, όπου ισχύει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 π.μ.

Στην Αυστραλία άναψαν πυροτεχνήματα στην Όπερα του Σίδνεϊ, ενώ στην Ασία (Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα κ.λ.π.) οι περισσότερες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Όσο για την Ελλάδα, ποτέ δεν έχω δει τόσο κόσμο Πρωτοχρονιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Ιδανική μέρα για μπάνιο, όπως επισήμανες κι εσύ, Πιτσιρίκο, αλλά και όπως φαίνεται από τα πρωτοχρονιάτικα δωράκια της θάλασσας, δηλαδή, τις φωτό με τις γόπες, τους σαργούς, μία μέδουσα πελαγία και πολλά μελανουράκια.

Σαν πρωτοχρονιάτικο θαύμα χαρακτηρίστηκε, εξάλλου, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θάνατοι από τη χειμωνιάτικη πυρκαγιά που εικάζεται ότι έχει καταστρέψει ίσως και 1.000 σπίτια στο Κολοράντο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι, που έμεναν, μάλιστα, σε σπίτια τα οποία κάηκαν.

Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι ανθρώπους που έλαβαν περίθαλψη για μικροτραυματισμούς.

Ήταν τόσο γρήγορο το πέρασμα της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι που την φούντωσαν έπνεαν με ταχύτητα 169 χιλιόμετρα την ώρα, που μερικά σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και άλλα δίπλα τους έμειναν άθικτα.

Πλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος από την πυρκαγιά, καθώς οι άνεμοι εξασθένησαν και σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Jennifer Balch, διευθύντρια του Earth Lab στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, επισήμανε το σπάνιο φαινόμενο να μυρίζει παντού καμένο από τη μία και να βλέπεις νιφάδες από την άλλη.

Η ίδια απέδωσε τις χειμωνιάτικες φωτιές στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας το γεγονός οξύμωρο για την εποχή, ενώ ανέφερε ότι οι πολλές βροχές την άνοιξη του 2021 είχαν αυξήσει τότε τη βλάστηση, η οποία ξεράθηκε στη συνέχεια και αποτέλεσε την ιδανική καύσιμη ύλη.

Ήταν τόσο ραγδαία η εξάπλωση της φωτιάς, που άνθρωποι ψώνιζαν ή δειπνούσαν για την Πρωτοχρονιά και στον διπλανό δρόμο καίγονταν σπίτια.

Συνολικά έχουν καταστραφεί 991 και οι ιδιοκτήτες τους θα χρειαστούν βοήθεια, την οποία υποσχέθηκε ο Joe Biden, ενώ συνολικά 13 χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη Superior του Κολοράντο και άλλες 18 χιλιάδες στο Λούιβιλ πήραν εντολές εκκένωσης.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, και σήμερα είναι ιδανική μέρα για μπάνιο, αν και θα ήθελα την θάλασσα λίγο πιο κρύα. Δεν πειράζει, όμως, κι έτσι καλή είναι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.