Όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η όμικρον προκαλεί ήπια νόσο

Πιτσιρίκο, όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η μετάλλαξη όμικρον επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό και για αυτό προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Βλέπουμε όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν ότι η όμικρον επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό, σε αντίθεση με άλλες μεταλλάξεις που μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία” ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΠΟΥ Abdi Mahamud.

Αν και χαιρέτισε αυτά τα καλά νέα, ο Mahamud επισήμανε ότι, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, η όμικρον θα γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλά μέρη του κόσμου και όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων, ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.

Όσον αφορά τη Νότια Αφρική που, παρά τη χαμηλή εμβολιαστική της κάλυψη, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα από την όμικρον, ο Mahamud ανέφερε ότι έχει ως επί το πλείστον νεανικό πληθυσμό.

Το στέλεχος του ΠΟΥ απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο για την όμικρον, που σε αντίθεση με τη δέλτα, πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά διεισδύει πολύ αργά στους ιστούς των πνευμόνων.

Μία έρευνα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έδειξε ότι όσοι μολύνονται με την όμικρον έχουν λιγότερες πιθανότητες να τρωθούν οι πνεύμονές τους, να χάσουν βάρος, αλλά και να πεθάνουν, σε αντίθεση με όσους κολλήσουν τη δέλτα.

Επίσης, μία έρευνα από τη Γλασκώβη έδειξε ότι η όμικρον δεν μεταφέρεται εύκολα στα κύτταρα των πνευμόνων, μέσω μίας πρωτεΐνης, διότι δεν συνδέεται καλά με αυτήν, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Σχολιάζοντας τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα, ο γιατρός του NHS Amir Khan υποστήριξε ότι, από τη στιγμή που με την όμικρον ο ιός περιορίζεται στο στόμα, τη μύτη κ.λ.π., μειώνονται οι πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Πρόσθεσε, όμως, ότι όσο περισσότεροι μολυνθούν, τόσο περισσότεροι θα νοσηλευτούν, ενώ θα χρειαστεί να απομονωθούν και οι υγειονομικοί που θα κολλήσουν.

Και τι έγινε που η όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο; Στην Pfizer, τη BioNTech και τη Μοderna, που κάθισαν και παρασκεύασαν τόσα δισεκατομμύρια εμβόλια, κλέφτες θα γίνουν;

Όχι, τα εμβόλια θα γίνουν. Τα κράτη θα συνεχίζουν να τα αγοράζουν από τις φαρμακευτικές τουλάχιστον μέχρι το 2023-24, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις που υπέγραψαν και ανεξαρτήτως αν μέχρι τότε έχει τελειώσει ή έχει ξεφουσκώσει η πανδημία (ο καθηγητής Ιωαννίδης ανέφερε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου -όχι στην Ελλάδα- έχουν ήδη περάσει στην ενδημική φάση).

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν, όμως, τους καλούς φίλους. Ειδικά όσο πιο πολλά είναι τα λεφτά.

Και για του λόγου το αληθές, το αμερικάνικο CDC (Κέντρο Ελέχγου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων) συνέστησε την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer και για εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στις ΗΠΑ με ψήφους 13-1, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ποιος ήταν αυτός ο ξεδιάντροπος που τόλμησε να ψηφίσει κατά της Pfizer;

Η τρίτη δόση θα χορηγείται πέντε μήνες μετά τη δεύτερη, κάτι που ήδη γίνεται για όσους είναι άνω των 16 ετών.

H Rochelle Walensky που επικύρωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανέφερε ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα ανανεώσουν την προστασία των παιδιών απέναντι στην Covid 19 και την όμικρον και ενθάρρυνε τους γονείς τους να τα εμβολιάσουν.

Επιλέξιμα για την τρίτη δόση είναι έτσι άλλα 5 εκ. παιδιά στις ΗΠΑ, με τα μέλη της επιτροπής του CDC να παραδέχονται ότι στις μικρές ηλικίες ο κορωνοϊός προκαλεί πιο ελαφρά συμπτώματα και ότι η όμικρον είναι πιο ήπια έτσι κι αλλιώς, ωστόσο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς, της, μπορεί και πάλι να γεμίσουν τα νοσοκομεία, ακόμα και οι παιδιατρικές κλινικές.

Και η όμικρον αντιστοιχεί ήδη στο 95% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ έχει ήδη αυξήσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και μάλιστα τα κρούσματα και οι εισαγωγές ανεμβολίαστων εφήβων είναι εφτά με 11 φορές πάνω σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Από την άλλη, μετά τη χορήγηση 41 χιλιάδων ενισχυτικών δόσεων σε παιδιά στο Ισραήλ, παρατηρήθηκαν μόνο δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε αγόρια και το ένα είχε και ιστορικό.

Επίσης, μετά τη χορήγηση των δύο πρώτων δόσεων σε παιδιά 12-15 ετών στις ΗΠΑ, οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν ζαλάδα και πονοκέφαλος.

Συνολικά, 265 περιστατικά μυοκαρδίτιδας είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ και μόνο τα 27 δεν αφορούσαν άνδρες, επί συνόλου 71 εκ. Αμερικάνων που έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Τουλάχιστον και ανήμερα τα Φώτα ήταν καλός ο καιρός, Πιτσιρίκο, καθώς την πρωινή συννεφιά διαδέχτηκε η ηλιοφάνεια.

Ίσως επειδή δυνάμωσε ο νοτιάς σκορπίζοντας τα σύννεφα και τις μέδουσες πελαγία στα κρυστάλλινα νερά.

Φτάσαμε, μαζί με τον αδερφό μου, από την αγαπημένη μου ακτή ως τη μεγάλη αμμουδιά για να φωτογραφίσω μία pelagia noctiluca άθικτη από τη φουσκοθαλασσιά.

Μετά από καιρό απαθανάτισα κι ένα μελανούρι από κοντά.

Οι παρατηρητικοί θα δουν ότι είχε και δύο θαλάσσιες ψείρες -παράσιτα που προσκολλώνται στα ψάρια και τα απομυζούν- στη μία του πλευρά.

Αρχικά, τα ψάρια μοιάζουν να μην έχουν πρόβλημα και κολυμπούν γρήγορα, ως συνήθως.

Μία φορά, όμως, είχα δει έναν κακαρέλο, που τον είχε εξαντλήσει τόσο πολύ η θαλάσσια ψείρα, που τον έπιασα με τα χέρια.

Του την έβγαλα και κολύμπησε αργά, φεύγοντας μακριά και παίρνοντας μαζί του το μυστικό αν επέζησε τελικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πληθαίνουν και οι ενδείξεις πως πλησιάζει το καλοκαίρι. Οπότε, θα έρθουν οι τουρίστες και θα εξαφανιστεί ο ιός. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.