Nέα δικαστική ήττα για τον Biden με απόφαση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Δικαστήριο στο Τέξας μπλόκαρε, Πιτσιρίκο, την απαίτηση Biden για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, κι έτσι η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πάρει πειθαρχικά μέτρα απέναντι σε όσους δεν συμμορφώνονται, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Joe Biden είχε εκδώσει ένα προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο 3,5 εκ. εργαζόμενοι θα έπρεπε να εμβολιαστούν ως τις 22 Νοεμβρίου 2021 -χωρίς εξαιρέσεις για θρησκευτικούς και ιατρικούς λόγους- αλλιώς θα αντιμετώπιζαν πειθαρχικές κυρώσεις ή και το ενδεχόμενο απόλυσης.

Αλλά ο δικαστής Jeffry Brown αποφάνθηκε ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν μπορεί να απαιτήσει από εκατομμύρια ανθρώπους μία ιατρική πράξη, προκειμένου να διατηρήσουν τις δουλειές τους.

Ο Brown που είχε διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο Trump υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατέψει τη δημόσια υγεία με λιγότερο αυστηρά μέτρα, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μία αλυσίδα από ανάλογες στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες είχαν επίσης μπλοκάρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Για παράδειγμα, στα μέσα Ιανουαρίου 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, ούτε εβδομαδιαία τεστ για τον κορωνοϊό σε υπαλλήλους μεγάλων επιχειρήσεων.

Τον έκανε δεκτό μόνο για εργαζόμενους σε συγκεκριμένες δομές υγείας.

Ανάλογη απόφαση είχε πάρει τον Δεκέμβριο του 2021 ομοσπονδιακός δικαστής για τους συμβασιούχους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους.

Παρ’ όλα αυτά, οι United Airlines και η Tyson Foods πέτυχαν να εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο του προσωπικού τους, σε αντίθεση με τα Starbucks, που σταμάτησαν να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, μετά από τις δικαστικές αποφάσεις.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, το Συνταγματικό Συμβούλιο, το ΣτΕ της Γαλλίας, ενέκρινε υπό όρους το εμβολιαστικό πάσο του Emmanuel Macron, που απαιτεί από όσους είναι άνω των 16 ετών να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, μπαρ, εστιατόρια και σινεμά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το εμβολιαστικό πάσο είναι ένα μέρος του σχεδίου Macron, που θέλει να κάνει τη ζωή δύσκολη στη μειοψηφία, η οποία επιμένει να μην εμβολιάζεται έναντι του κορωνοϊού.

Η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ το εμβολιαστικό πάσο από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας το υγειονομικό πάσο, που έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους με αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πιστοποιητικό νόσησης.

Επίσης, οι υπεύθυνοι των εστιατορίων και των μπαρ θα πρέπει να ελέγχουν και τις ταυτότητες των πελατών τους, προκειμένου να μην μπαίνει κανένας με ψεύτικο πάσο.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε την απαίτηση Macron να είναι υποχρεωτικό το εμβολιαστικό πάσο και για να παρευρίσκεται κάποιος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, το Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε ότι αυτό που ζητούσε ο Γάλλος πρόεδρος παραβίαζε την ελευθερία των ανθρώπων να συμμετέχουν στα κοινά, την ίδια στιγμή που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με πολλούς να κατηγορούν τον Macron ότι τους αντιμετωπίζει σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Και να τους απαγορεύσει να ψηφίσουν στις εκλογές τον έχω ικανό τον Macron, που τουλάχιστον πρόστιμο σαν τον Μητσοτάκη δεν έβαλε.

Ο κακός και ο άσχημος. Λείπει ο καλός. Γενικά, από τον πλανήτη.

Πολύ ωραία τα έγραψες, όμως, Πιτσιρίκο στη χθεσινή απάντηση του στον Κώστα για τον χειμώνα και το καλοκαίρι, τη χρυσή εποχή των φτωχών.

“Έχω καταλάβει πως πολλοί από τους ανθρώπους που λένε πως δεν τους αρέσει το καλοκαίρι, δεν έχουν ζήσει ποτέ πραγματικά ένα καλοκαίρι.

Επίσης, είναι άνθρωποι που -συνήθως- δεν έχουν καλή σχέση με το σώμα τους, άρα και με την ψυχή τους.

Εγώ πάλι ποτέ δεν κατάλαβα αυτούς που τους αρέσουν τα χιόνια -αυτή η άσπρη λάσπη-, ενώ δεν θα με χαλούσε καθόλου να ζω σε ένα μέρος που να είναι συνέχεια καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η χρυσή εποχή των φτωχών, όχι μόνο επειδή το λέει ο Βάρναλης αλλά επειδή έτσι είναι.

Ο χειμώνας στέλνει τον άνθρωπο στην ύλη, το καλοκαίρι τον θέλει γυμνό”.

Και κατά μία έννοια, οι χειμερινοί κολυμβητές προσπαθούν να κάνουν τον χειμώνα, καλοκαίρι.

Όσο αυτό είναι εφικτό. Γιατί τα πάντα εξαρτώνται τελικά από τον καιρό.

Το Σάββατο 22/1 μας έκανε τελικά ένα δωράκι, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία κοντά στους 7 βαθμούς στα νότια προάστια -ενώ οι προγνώσεις δεν έδιναν πάνω από 5- και χωρίς καθόλου υετό (βροχή, χιονόνερο, χιόνι).

Ναι, έβλεπαν ακόμα και χιόνι τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού μεταξύ 11:00 και 14:00 στο λεκανοπέδιο, κάνοντας με να τρέχω στην παραλία από τις 10:30.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχει μια ωραία μέρα στο νησί με τον ήλιο βασιλιά. Έκανα ένα πρωινό μπάνιο, γιατί το μεσημέρι ζεσταίνει η θάλασσα και δεν είναι τόσο ωραία όσο το πρωί. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.