“Κάποιες φορές προσπαθείς κι αποτυγχάνεις, όμως η μοναδική αποτυχία είναι να σταματήσεις να προσπαθείς”

Χρησιμοποιημένες σύριγγες, πεταμένα διαγνωστικά τεστ και μπουκαλάκια εμβολίων για τον κορωνοϊό δημιουργούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τόνους νοσοκομειακών αποβλήτων, βάζοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, όπως μεταδίδει το Reuters, Πιτσιρίκο.

Μάλιστα, η πανδημία του κορωνοϊού δεκαπλασίασε τα νοσοκομειακά απόβλητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όλο αυτό το υλικό, μέρος του οποίου μπορεί να παραμένει για κάποιο διάστημα μολυσματικό, καθώς ο κορωνοϊός επιβιώνει για λίγο και σε επιφάνειες, εκθέτει τους υγειονομικούς σε καψίματα, μικροτραυματισμούς από βελόνες και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και για κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε χωματερές, λόγω του μολυσμένου αέρα από την καύση νοσοκομειακών αποβλήτων, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκινογενέσεις.

Από την άλλη, εκτιμάται ότι 87 χιλιάδες τόνοι προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, ποσότητα που ισούται με το βάρος πολλών γαλάζιων φαλαινών, κατέληξαν στα σκουπίδια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης, 140 εκ. διαγνωστικά τεστ δημιουργούν 2.600 τόνους πλαστικής ρύπανσης, ενώ 8 δισ. εμβόλια προσθέτουν άλλες 144 χιλιάδες τόνους αποβλήτων. Αυτά είναι τα μπουκαλάκια των εμβολίων, οι σύριγγες, οι βελόνες τα κουτάκια κάθε συσκευασίας.

Και πριν την πανδημία, το 1/3 των δομών υγείας και το 60% στις φτωχότερες χώρες δεν διαχειρίζονταν σωστά τα νοσοκομειακά απόβλητα, με τον ΠΟΥ να ζητά να μην γίνεται αλόγιστη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού (γαντιών, μασκών κ.λ.π.).

Δηλαδή, όλα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, όχι μόνο δεν αναχαίτισαν την εξάπλωσή του, αλλά μπορεί να βλάψουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Όσο για το πολύ ωραίο κείμενο του Α. από το Μάλμοε της Σουηδίας με το οποίο συμφωνώ, να παρατηρήσω ότι, ανεξάρτητα αν κάποιος έκανε ή όχι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η συντριπτική πλειοψηφία δεν πιστεύει πια ότι θα είναι αυτό που θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Δεν ήταν κακό, όμως, που χρησιμοποιήθηκε κι ένα εμβόλιο -έστω κι αν ως σκεύασμα πρώτης γενιάς δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό- στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το κακό, όπως έγραψε και ο φίλος από τη σουηδική πόλη, ήταν ότι διαλύθηκε το απαξιωμένο και πριν την πανδημία σύστημα υγείας και αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχουμε καθημερινά τόσα θύματα από την Covid 19 στην Ελλάδα.

Διότι οι εξουθενωμένοι εδώ και δύο χρόνια υγειονομικοί, που έχουν μείνει και λιγότεροι, λόγω των αναστολών, δεν προλαβαίνουν να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς και όλα έχουν αφεθεί κατά μία έννοια στον αυτόματο.

Έχω πάει απόγευμα και έχω ξημερώσει στα επείγοντα Ιούλιο του 2019 με τον καρκινοπαθή πατέρα μου τότε, χωρίς πανδημία, σε κανονικές -ας πούμε- συνθήκες και έχω δει τη γλύκα. Φαντάζομαι τι θα γίνεται τώρα στα νοσοκομεία, ειδικά στις εφημερίες.

Φυσικά οι κυβερνώντες -ανά τον κόσμο, όχι μόνο τα δικά μας ξεφτέρια- τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι όλα αυτά.

Ξέρεις, Πιτσιρίκο, πού ποντάρουν; Στο ότι θα τελειώσει αργά ή γρήγορα η πανδημία, εκεί ποντάρουν.

Το πότε θα τελειώσει, όμως, που δεν θα είναι την ίδια χρονική στιγμή για κάθε χώρα και κάτι μου λέει ότι στην Ελλάδα θα είμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι πάλι, δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς.

Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στη Βρετανία σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μία μέρα τα κρούσματα, φτάνοντας τη Δευτέρα 31/1 τις 92.368 από τις 52.295 που είχαν καταγραφεί την Κυριακή 30/1, όπως αναφέρει το Skynews.

To βρετανικό μέσο διευκρινίζει επίσης ότι για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν στα κρούσματα και όσοι κόλλησαν ξανά τον ιό, κάτι που δείχνει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αλλά συχνά, πυκνά μπορεί να ασκεί μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας και τα επόμενα χρόνια.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, προς τους κυβερνώντες: Θα τον αντιμετωπίσετε, απαξιώνοντας όλο και πιο πολύ το σύστημα υγείας;

Κι αυτό διότι στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ένα -ακόμα- αξιοπρεπές σύστημα υγείας οι θάνατοι ήταν 51, δηλαδή, λιγότεροι από τους μισούς που καταγράφονται ημερησίως στην Ελλάδα.

Και αν υπολογιστεί ότι η Βρετανία έχει εξαπλάσιο πληθυσμό από τη χώρα μας, αναλογικά καταγράφει το 1/12 των θανάτων της Ελλάδας.

Το χειρότερο είναι, βέβαια, ότι δεν φαίνεται και φως στην άκρη του τούνελ, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Riley της Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, “μέχρι να εμφανιστεί η μετάλλαξη όμικρον, είχαμε ελάχιστες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, αλλά πλέον ο ιός έχει αλλάξει και προσπαθούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα όλων μας”.

Σε ελεύθερη μετάφραση, δηλαδή, ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μεταδίδεται στο διηνεκές.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωσή του, που θα συνεχίζεται με εξάρσεις και υφέσεις, όπως συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια.

Και όσο πιο πολλά κρούσματα, τόσο πιο πολλά σοβαρά περιστατικά. Θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά με αυτό το απαξιωμένο σύστημα υγείας; Καθημερινό πρέπει να είναι το ερώτημα, μπας και φτάσει στα αυτιά των κυβερνώντων.

Όσο για εκείνους που γίνονται βασιλικότεροι του Μητσοτάκη, προτείνοντας να κρατούνται τα 100 ευρώ σε όσους δεν εμβολιάζονται από τις συντάξεις, διότι τα πρόστιμα δεν θα πληρωθούν, θα πρέπει να ξέρουν ότι, όταν έρθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών για την τραγική διαχείριση της πανδημίας, αυτούς θα βγάλει στη σέντρα η κυβέρνηση.

Εδώ, κυβερνητικά στελέχη κατηγορούσαν τις προάλλες τους μετεωρολόγους, επειδή λέει τα χιόνια ήρθαν νωρίτερα.

Αλλά μιας και ο λόγος για τους μετεωρολόγους, μας έκανε ένα δωράκι ο καιρός την Τετάρτη 2/2, καθώς δεν έβρεξε και τόσο πολύ.

Φάνηκε, μάλιστα, και ο βυθός στην αγαπημένη μου ακτή.

Και πάλι, όμως, δεν φωτογράφισα κάτι το ιδιαίτερο στα κρυστάλλινα νερά.

Πέρα από τους αχινούς και τις ποσειδωνίες, ξεχώρισε κι ένα είδος που ανήκει στην οικογένεια των καβουριών, αλλά δεν έχει ούτε δαγκάνες, ούτε πόδια.

Δεν κινείται καν και μοιάζει σαν μικροσκοπικός κρατήρας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, ενώ στο εσωτερικό του βρίσκεται ο ζωντανός οργανισμός Microeuraphia depressa, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία.

Παρεμπιπτόντως, δεν επιβίωσε τελικά ο ζιφιός, που είχαν βοηθήσει τις προάλλες δεκάδες επιστήμονες, δύτες και εθελοντές, παρέχοντάς του κάθε δυνατή βοήθεια στα παγωμένα νερά του Φαλήρου και της Σαλαμίνας, όπου και εντοπίστηκε νεκρό το άτυχο αυτό πλάσμα, που είναι κάτι ανάμεσα σε φάλαινα και δελφίνι.

Και πάλι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όσοι προσπάθησαν να το σώσουν και το βοήθησαν μένοντας για ώρες μαζί του στη θάλασσα.

“Κάποιες φορές προσπαθείς κι αποτυγχάνεις, όμως, η μοναδική αποτυχία είναι να σταματήσεις να προσπαθείς”. Αυτή την ατάκα έχω συγκρατήσει από μία ανάλαφρη ταινία με μάγισσες που είχα δει πριν χρόνια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, να σας θυμίσω πως την άνοιξη του 2020, πριν δυο χρόνια δηλαδή, η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και η πλειοψηφία των πολιτών πανηγύριζαν επειδή -τάχα μου- η Ελλάδα είχε κατατροπώσει τον κορωνοϊό. Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο αλλά ήξερα από τότε τι θα συμβεί στη συνέχεια και το είχα γράψει. Συμφωνώ πως πρέπει να προσπαθούμε, αλλά στην Ελλάδα πια μοιάζει να μην έχει κανένα νόημα να προσπαθείς. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.