Oι αντιστασιακοί Ουκρανοί, οι τρομοκράτες Παλαιστίνιοι και η Ευρώπη των εξοπλισμών

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας υποστηρίζουν, Πιτσιρίκο, ότι η Ρωσία χτυπάει κατοικημένες περιοχές, ενώ η προέλαση των στρατευμάτων της επιβραδύνεται από τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, όπως μεταδίδει το Reuters.

“H κλίμακα και το σθένος της ουκρανικής αντίστασης εξακολουθούν να εκπλήσσουν τη Ρωσία” ανέφερε σχετική ανακοίνωση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που κάνουν λόγο και για βομβαρδισμούς αμάχων από τους Ρώσους στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Chernihiv.

“Η Ρωσία επιδιδόταν σε ανάλογες τακτικές, βομβαρδίζοντας και από αέρος και από εδάφους, τόσο στην Τσετσενία το 1999, όσο και στη Συρία το 2016” καταλήγουν οι Βρετανοί.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει βάλει στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές.

Δεν λένε τα ίδια, όμως, οι Βρετανοί για τους Παλαιστίνιους αμάχους που σκοτώνονται από Ισραηλινούς.

Ούτε φυσικά αποκαλούν τους Παλαιστίνιους που παίρνουν τα όπλα “αντιστασιακούς”, αλλά αντίθετα τους χαρακτηρίζουν “τρομοκράτες”.

Όπως τους δύο νεαρούς Παλαιστίνιους που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς αστυνομικούς και μάλιστα το ένα από τα δύο θύματα, που ήταν μόλις 16 χρονών, πέταξε απλά μία βόμβα μολότοφ.

Μαζί του ήταν ένας ακόμα πιτσιρικάς που κατάφερε να διαφύγει.

Ο δεύτερος νεκρός Παλαιστίνιος, που ήταν 19 χρονών, πλησίασε δύο αστυνομικούς και μαχαίρωσε τον έναν, ενώ τραυματίστηκε ένας ακόμα κατά τους πυροβολισμούς.

Άλλοι αστυνομικοί που ήταν εκεί κοντά, πυροβόλησαν και “εξουδετέρωσαν” τον τρομοκράτη, όπως χαρακτηρίζεται ο νεαρός Παλαιστίνιος από το Reuters.

Τελικά, όλοι είμαστε ό,τι πουν οι “ειδήσεις”.

Των δυτικών μέσων εννοείται.

Επίσης, η κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ είναι νόμιμη, σύμφωνα πάντα με τη Δύση.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία στρατιωτικοποιημένη ζώνη, περίπου σαν το Ισραήλ.

Μία από τις συνέπειες της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία θα είναι η κλιμάκωση των εξοπλισμών στην Ευρώπη και ακόμα και στη Δανία θα γίνει δημοψήφισμα την 1/6/2022, προκειμένου η χώρα να μην είναι πλέον ανεξάρτητη από την αμυντική πολιτική της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

“Οι ιστορικές στιγμές θέλουν και ιστορικές αποφάσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen σε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία εξήγησε την ανάγκη να ενισχύσει την άμυνά της η σκανδιναβική χώρα.

Αυτό θα επιτευχθεί σε πρώτη φάση με την αύξηση κατά 7 δισ. κορώνες (780 εκ. στερλίνες) των αμυντικών δαπανών τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Frederiksen γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι οι δαπάνες της Δανίας για την άμυνα θα αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2033, ποσοστό που θέτει ως προϋπόθεση και το ΝΑΤΟ για τα μέλη του.

Συμμετέχοντας στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, η Δανία θα παίρνει επίσης μέρος και στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ένωσης, αλλά και στην ανάπτυξη και αγορά όπλων, με τη Frederiksen να υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία απόφαση που βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες.

“Η βάναυση επίθεση του Putin στην Ουκρανία έδειξε ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία νέα εποχή, η μάχη της Ουκρανίας δεν είναι μόνο δική της, αλλά πρόκειται και για μία δοκιμασία των αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας” εξήγησε η Δανή πρωθυπουργός.

Για να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές της δαπάνες, η Δανία θα έχει για πρώτη φορά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, μετά το 2025.

Επίσης, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν ότι η σκανδιναβική χώρα θα πρέπει να πάψει να εξαρτάται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Το δημοψήφισμα για να προχωρήσει η Δανία σε περισσότερους εξοπλισμούς αντανακλά μία γενικότερη αλλαγή της αμυντικής πολιτικής των σκανδιναβικών χωρών μετά από 30 χρόνια, καθώς στη Σουηδία και τη Φινλανδία η κοινή γνώμη είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και οι δύο χώρες αποφάσισαν να έχουν πιο στενή συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και μεταξύ τους.

Επίσης, ο Olaf Scholz ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία θα αυξήσει κατά 100 δισ. ευρώ τις αμυντικές δαπάνες της και θα προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία.

Όπως είπε, όμως, και ένας Ιταλός συγγραφέας και ηθοποιός που συμμετείχε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρώμη, ενάντια και στη Ρωσία, αλλά και στο ΝΑΤΟ, “δεν γίνεται να επιτευχθεί ειρήνη με τα όπλα”.

Να δούμε, λοιπόν, αν με Μητσοτάκη θα έχουμε και παγκόσμιο πόλεμο μετά από 80 χρόνια, όπως βιώσαμε και πανδημία μετά από έναν αιώνα.

Και έρχεται και χιονιάς διαρκείας για πρώτη φορά τον Μάρτιο μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Όπως και τότε, μετά από μία ηλιόλουστη Καθαρά Δευτέρα.

Είχε και 5 beaufort βορειοδυτικό άνεμο χθες 7/3 στο Θυμάρι και είχε γεμίσει η δαντελένια ακρογιαλιά από κόσμο που πετούσε χαρταετό.

Ένας σκίστηκε και έπεσε στη θάλασσα και τον μάζεψα μαζί με μία σακούλα, ένα πλαστικό μπουκάλι κι ένα σκουριασμένο τενεκεδάκι.

Μεταξύ άλλων φωτογράφισα κι ένα κοπάδι με κακαρέλους.

Κι ένα ακόμα με μουρμούρες, που, όταν μεγαλώνουν, σπάνια κολυμπάνε πολλές μαζί.

Όπως και τα περισσότερα ψάρια, που σε αυτό θυμίζουν εμάς τους ανθρώπους.

Όταν εκκολαφθούν, πάνε κοπαδιαστά, αλλά μεγαλώνοντας αραιώνουν σταδιακά.

Σαν κι εμάς που χανόμαστε με τους παλιούς μας συμμαθητές, αλλά και με τις παρέες που είχαμε παιδιά, όταν πιάναμε στο Θυμάρι τη μισή μεγάλη αμμουδιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θερίζει η υποκρισία στη Δύση, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ευτυχώς, είμαστε αρκετά μεγάλοι -και όχι υποκριτές-, για να θυμόμαστε τους “ανθρωπιστικούς” πολέμους των δυτικών χωρών -με εκατομμύρια νεκρούς-, τη στάση τους στην εισβολή στην Κύπρο, όπως και το διαρκές έγκλημα σε βάρος των Παλαιστίνιων. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.