“Πολλοί Γάλλοι κοιμούνται στα αμάξια τους, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν ενοίκιο για διαμέρισμα”

Η διαφορά του Μακρόν από τη Λεπέν μειώθηκε στα όρια του στατιστικού λάθους, Πιτσιρίκο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και εφόσον αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπως μεταδίδει το BBC.

Πριν από έναν μήνα, η Marine Le Pen ήταν 10 μονάδες πίσω από τον Emmanuel Macron και στα ίδια επίπεδα με τον άλλο ακροδεξιό υποψήφιο Eric Zemmour.

Επωφελήθηκε, ωστόσο, από τις φιλορωσικές θέσεις του τελευταίου, ακόμα και μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η ίδια έκανε στροφή και κρατώντας μία πιο μετριοπαθή στάση, υποστήριξε αμέσως ότι οι πρόσφυγες του πολέμου πρέπει να είναι καλοδεχούμενοι στη Γαλλία.

Πλέον, η Le Pen είναι 15 μονάδες μπροστά από τον Zemmour και εφόσον προκριθεί στο δεύτερο γύρο, απειλεί να νικήσει τον Macron, ο οποίος κατηγορείται από τον Πολωνό ομόλογό του, επειδή μιλάει συχνά με τον Putin στο τηλέφωνο.

Προσπαθώντας να αποτινάξει τη “ρετσινιά”, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “δεν συμπαθώ τον Putin, ούτε προσδοκώ σε χρηματοδότηση από τη Ρωσία, άλλοι υποψήφιοι το κάνουν”, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τη Le Pen.

Η επικεφαλής του κόμματος Εθνική Συγκέντρωση είχε κατηγορηθεί ότι στηρίχθηκε και με χρηματοδότηση από τον Putin στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο, έχει καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα, εστιάζοντας στις πανάκριβες τιμές των ακινήτων στη Γαλλία.

Όπως δηλώνει η Melina, που πήγε να παρακολουθήσει προεκλογική ομιλία του Macron, “πολλοί Γάλλοι κοιμούνται στα αμάξια τους, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα και κανένας δεν τους βοηθάει”.

“Ψήφιζα την αριστερά, αλλά αυτή τη φορά είμαι πολύ κοντά στο να επιλέξω τη δεξιά” καταλήγει η Melina και δεν είναι η μόνη.

Μαζί της συμφωνεί και η Sophie που δηλώνει ότι “πριν από πέντε χρόνια ψήφισα τον Macron, επειδή φοβόμουν τη Le Pen, αλλά έκτοτε αυτή εξελίχθηκε, έμαθε από τα λάθη της, είναι πιο ανθρώπινη και την καταλαβαίνουμε, όταν μιλάει”.

H Sophie, που εργάζεται σε έναν φούρνο, είναι τόσο σίγουρη για τη νίκη της Le Pen, που βάζει και στοιχήματα με τους πελάτες της.

Η αλήθεια είναι ότι η ακροδεξιά πολιτικός κατάφερε την τελευταία πενταετία να κερδίσει ψηφοφόρους σαν τη Sophie, υιοθετώντας μία πιο μετριοπαθή ρητορική και εικόνα.

Ακόμα υπόσχεται περιορισμούς στη μετανάστευση και μία πολιτική του τύπου “πρώτα η Γαλλία”, όταν η κουβέντα έρχεται στο στεγαστικό, την απασχόληση και την κοινωνική πρόνοια, αλλά και την κατάργηση της μουσουλμανικής μαντίλας στους δημόσιους χώρους, ωστόσο, δεν είναι πλέον υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Όλα αυτά αναμένεται να εξασφαλίσουν στη Le Pen αρκετές ψήφους από παραδοσιακούς δεξιούς, που παλιότερα δεν θα τη στήριζαν, τη στιγμή που ο Macron προσπαθεί να τις αλιεύσει τόσο από την αριστερά, όσο και από την κεντροδεξιά.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να εκπληρώσει την προ πενταετίας υπόσχεσή του ότι θα ενώσει την κεντροαριστερά με την κεντροδεξιά, με πολλούς ακροαριστερούς ψηφοφόρους να του καταλογίζουν ότι είναι “ένας πρόεδρος για τους πλούσιους”.

Για αυτό έπαιξε ρόλο και ότι θέλει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη και να συνδέσει τους μισθούς των καθηγητών με την αποδοτικότητά τους, τη στιγμή που η Le Pen υπόσχεται να βοηθήσει τους φτωχούς εργαζόμενους.

Ακόμα κι έτσι ο Macron παραμένει το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές (10/4 και 24/4 οι δύο γύροι), ωστόσο, όπως πριν πέντε χρόνια έκανε εκείνος την έκπληξη, δεν αποκλείεται αυτή να συμβεί τώρα σε βάρος του, κάτι που αναγνωρίζει και ο ίδιος, δηλώνοντας ότι “τίποτα δεν αποκλείεται”.

Μιας και ο λόγος, όμως, για Γαλλία, η Le Monde αναφέρει ότι η Amazon προσπαθεί να αποτρέψει τη δημιουργία συνδικάτου εργαζομένων σε αποθήκες της στο Staten Island της Νέας Υόρκης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι 2.654 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της ένταξής τους στο συνδικάτο ALU και 2.131 κατά, η Amazon υποστηρίζει ότι έπεσαν θύματα εκφοβισμού.

Σύμφωνα με την πολυεθνική, οι υπάλληλοι απειλήθηκαν από ακτιβιστές του ALU να ψηφίσουν “ναι”.

Επίσης, η Amazon ισχυρίζεται ότι οι επικεφαλής του ALU απείλησαν και τους εργαζόμενους μετανάστες ότι θα χάσουν τα κοινωνικά τους προνόμια, αν δεν ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στο συνδικάτο.

Ο δικηγόρος του συνδικάτου Eric Milner απορρίπτει, ωστόσο, τους παραπάνω ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι η Amazon προσπαθεί απλά να αποφύγει ή να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για μία εταιρική σύμβαση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, μετά τη Walmart, στις ΗΠΑ, επιχειρεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός συνδικάτου εργαζομένων.

“Η Amazon έχει ξοδέψει εκατομμύρια σε συμβούλους κατά των συνδικάτων και απέλυσε παράνομα υπαλλήλους που προσπάθησαν να συνδικαλιστούν” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Milner.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να διακόψει και ψηφοφορία για τη δημιουργία συνδικάτου εργαζομένων στην Αλαμπάμα.

Μέχρι τότε είχαν ψηφίσει “όχι” 993, “ναι” 875, αλλά απέμενε να καταμετρηθούν άλλες 416 ψήφοι που θα έκριναν και το αποτέλεσμα.

Τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί αν θα καταμετρηθούν οι εναπομείνασες ψήφοι, κι ενώ η Amazon κατηγορείται ότι διευθυντές της απαγορεύουν τις συζητήσεις για την ψηφοφορία στην αποθήκη, αλλά και τη διανομή φυλλαδίων υπέρ του συνδικάτου.

Αντίθετα, επιτρέπουν τα φυλλάδια κατά του συνδικάτου, προκαλώντας φόβο και σύγχυση στους υπαλλήλους.

Πριν από έναν χρόνο, είχε ακυρωθεί μία παρόμοια ψηφοφορία στην αποθήκη της Αλαμπάμα, αλλά η ομοσπονδιακή υπηρεσία έκρινε ότι η Amazon παραβίασε τους κανόνες.

Ως εκ τούτου, η ψηφοφορία επαναλήφθηκε φέτος, χωρίς να υπάρχει, ωστόσο, ακόμα αποτέλεσμα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επέμενε ένα θορυβώδες βορειοδυτικό αεράκι την Παρασκευή 8/4 το πρωί.

Έτσι, αντί για Θυμάρι, πήγαμε στην παραλία της Παλαιάς Φώκαιας με μία φίλη και βούτηξε κι αυτή.

Φωτογράφισα και αρκετές μουρμούρες, καθώς η συγκεκριμένη παραλία είναι και αμμώδης, εκτός από πολύ ρηχή.

H μουρμούρα, με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις, ένα από τα πιο όμορφα ψάρια των ελληνικών θαλασσών, συχνάζει σε αμμώδεις βυθούς και τρέφεται με κοχυλάκια και άλλα ασπόνδυλα, που όπως ξεθάβει από την άμμο, μοιάζει σαν να μουρμουράει, εξού και το όνομα της.

Πρέπει να φτάσεις καμιά 300αριά μέτρα από την ακτή για να έχει κάποιο βάθος και να κολυμπούν και κακαρέλοι, χάνοι και σαργοί.

Στον αμμώδη ως επί το πλείστον πυθμένα βλέπεις κάνα σπόγγο και καμιά ανεμώνη. Το συγκεκριμένο είδος ανεμώνης λέγεται Pachycerianthus solitarius, σύμφωνα με το naturagraeca.com.

Και μπορεί να βρεις και ωραία και μεγάλα κοχύλια, μεθύστρες (παπαγαλάκια, αυτά με τις ραβδώσεις), τελίνες άσπρες και λείες και καμιά γυαλιστερή (συνήθως είναι καφέ, αλλά υπάρχει και το είδος μικρή γυαλιστερή με ένα πιο ουδέτερο μπεζ χρώμα και πιο μικρό μέγεθος, το οποίο εικονίζεται επίσης στη μάσκα.

H παραλία της Αναβύσσου, όπως τη λένε, έχει μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο, εκτείνεται από το ακρωτήριο του Αγ. Νικολάου, ως το γραφικό λιμανάκι των ψαράδων και τα γραφεία του Λιμενικού στην Παλαιά Φώκαια και είναι πολύ ωραία για οικογένειες με παιδιά.

Πολύ ωραία τα έγραψες κι εσύ, Πιτσιρίκο, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ξεπλύνει το τάγμα του Αζόφ, ο πόλεμος του οποίου με τους Ρώσους αυτονομιστές κρατάει εδώ και οκτώ χρόνια.

Αυτό που δεν ξέρω, είναι τι αποτέλεσμα θα έχει το συγκεκριμένο ξέπλυμα στη χώρα μας, καθώς οι Έλληνες αποδεικνύονται λιγότερο χάπατα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σε αυτή την ιστορία.

Συγκεκριμένα, μόνο το 55% των Ελλήνων καταδικάζει απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους τη ρώσικη εισβολή, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάνω από 80%.

Το 30% των Ελλήνων αν και δηλώνει κατά της ρώσικης εισβολής, την κατανοεί, ενώ ένα 10% είναι και υπέρ.

Επίσης, το 28% των Ελλήνων ρίχνει το φταίξιμο για τον πόλεμο στη Ρωσία, το 31% στο ΝΑΤΟ, το 2% στην Ουκρανία και το 21% σε όλους.

Δεν περνάει, δηλαδή, στην Ελλάδα το αφήγημα ότι για όλα φταίει ο κακός Πούτιν και θα έρθουν το καλό ΝΑΤΟ και οι προστάτες Αμερικάνοι τώρα να μας σώσουν.

Ένα αφήγημα που οι περισσότεροι πολίτες της δυτικής Ευρώπης καταπίνουν αμάσητο. Αυτοί της ανατολικής Ευρώπης είναι ακόμα πιο φανατικά κατά της Ρωσίας. Νομίζουν ότι, αποτινάσσοντας όλα τα σοβιετικά κατάλοιπα και πηγαίνοντας με τη Δύση, θα ζήσουν καλύτερες μέρες. Το τυρί το βλέπουν, τη φάκα δεν τη βλέπουν, που έλεγε και ο παππούς μου.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι Γάλλοι -και άλλοι λαοί της Ευρώπης- στρέφονται όλο και περισσότερο στην Ακροδεξιά επειδή η Αριστερά τους πούλησε και δεν έχει πρόταση. Βέβαια, η Ακροδεξιά είναι γνωστή απάτη και φέρνει και άλλες συμφορές, αλλά αυτά συμβαίνουν όταν δεν δίνεις λύσεις στις ζωές των ανθρώπων και τους οδηγείς στην απελπισία. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.