Αμετανόητος Trump, είπε ότι “δεν θα αφοπλίσουμε νομοταγείς πολίτες, επειδή υπάρχει κακό στον κόσμο”

Εξοργισμένοι διαδηλωτές, από το μακελειό σε δημοτικό σχολείο, όπου ένας 18χρονος σκότωσε τις προάλλες 19 παιδιά και δύο δασκάλες, πολιορκούν, Πιτσιρίκο, το κτίριο όπου γίνεται η Σύνοδος της NRA (Εθνική Ομοσπονδία Όπλων) στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων πάνω σε σταυρούς, οι διαδηλωτές φώναζαν “NRA, φύγε” και “ντροπή, θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά σας”.

Ωστόσο, οι σύνεδροι δεν πτοήθηκαν και είναι χαρακτηριστική η φράση του Donald Trump ότι “επειδή υπάρχει το κακό στον κόσμο μας, δεν σημαίνει ότι θα αφοπλίσουμε τους νομοταγείς πολίτες”.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποθεώθηκε, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία και να δαιμονοποιήσουν τους κατόχους όπλων.

Ζήτησε, επίσης, να αναβαθμιστεί η ασφάλεια στα σχολεία και η προσέγγιση του κράτους στην ψυχική υγεία και κάλεσε για άλλη μία φορά ειδικά εκπαιδευμένοι δάσκαλοι να οπλοφορούν και να περιφρουρούν τις αίθουσες.

Αλλά και η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα Kristi Noem υποστήριξε ότι “τώρα θα ήταν η χειρότερη στιγμή για να κάνουμε πίσω”.

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott και ο αναπληρωτής του Dan Patrick απέφυγαν να μιλήσουν στη σύνοδο, “για να μην προκαλέσουμε μεγαλύτερο πόνο στις οικογένειες των θυμάτων”, όπως εξήγησε ο δεύτερος.

Πριν τη σύνοδο, που έγινε μετά από δύο αναβολές, λόγω κορωνοϊού -και συνέπεσε με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση της NRA- ο Abbott είχε δηλώσει, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, ότι “συμπάσχουμε με αυτές τις οικογένειες, αλλά ακόμα κι αν άλλαζαν οι νόμοι για την οπλοκατοχή, δεν θα σταματούσαν όσους είναι αποφασισμένοι να διαπράξουν τέτοιες βαρβαρότητες”.

Τα 2/3 των Αμερικάνων -και το 53% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων- είναι, πάντως, υπέρ μετριοπαθών ή και ριζοσπαστικών αλλαγών στους νόμους για την οπλοκατοχή, όπως μεταδίδει το Reuters.

H συγκεκριμένη δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 940 πολιτών, μία μέρα μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Τέξας.

Μάλιστα, το 70% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση είναι υπέρ του να επιτρέπεται στην αστυνομία να αφαιρεί τα όπλα από ανθρώπους για τους οποίους τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι είναι επικίνδυνοι.

Ήδη, σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ προβλέπεται να μπορεί η αστυνομία να κατασχέσει όπλα ή να απαγορεύσει την αγορά τους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το 79% όσων πήραν μέρος στην έρευνα -και το 78% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων- ισχυρίστηκαν ότι θα υποστήριζαν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 έναν υποψήφιο που θα επέβαλε ελέγχους για το ποιόν και το παρελθόν κάθε επίδοξου αγοραστή όπλου.

Επίσης, το 72% είναι υπέρ της ιδέας να αυξηθεί το όριο ηλικίας για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στα 21 από τα 18 χρόνια, που είναι τώρα.

Άλλωστε, ο δολοφόνος στο δημοτικό σχολείο ήταν μόλις 18 ετών και είχε αγοράσει δύο ημιαυτόματα όπλα και 375 σφαίρες την παραμονή του μακελειού.

Σε ένα άλλο πολύνεκρο περιστατικό, πρόσφατα στο Μπάφαλο, ο δράστης που σκότωσε εκεί 10 ανθρώπους, ήταν επίσης 18 ετών.

Το 57% -και το 43% των Ρεπουμπλικάνων- δεν θα στήριζαν επίσης έναν υποψήφιο, ο οποίος θα έπαιρνε λεφτά (χορηγίες) από κατασκευαστές όπλων και την NRA (Εθνική Ομοσπονδία Όπλων) ή που απλά θα έδινε το παρών σε εκδηλώσεις τους.

Μόνο το 45% των Αμερικάνων -και το 58% των Ρεπουμπλικάνων- συμφωνεί, εξάλλου, με την πρόταση (που έχει υιοθετήσει και ο Trump) να δοθούν όπλα στους δασκάλους.

Με την πρόταση διαφωνεί και το συνδικάτο των δασκάλων.

Περίπου οι μισοί Αμερικάνοι (54%) θεωρούν, εξάλλου, ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν οι πολίτες από μαζικές δολοφονίες είναι να έχουν και οι ίδιοι όπλα, ποσοστό που ανεβαίνει, πάντως, στο 70% ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων.

Καλά τα νέα από την έρευνα στις ΗΠΑ, καλά τα νέα και από τη Βόρεια Κορέα, καθώς υποχώρησαν κάτω από τις 100 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27/5 το βράδυ καταγράφηκαν 88.520, έναντι 400 χιλιάδων, που είχαν εντοπιστεί πριν από 10 μέρες.

Ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που εμφάνισαν συμπτώματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα πυρετό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που κάνει η Βόρεια Κορέα, ήταν 3,36 εκατομμύρια και οι θάνατοι μόλις 69.

Η Βόρεια Κορέα ανακοινώνει ανθρώπους που έχουν πυρετό, διότι δεν έχει αρκετά διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό και ειδικοί θεωρούν ότι η Covid 19 υποκαταγράφεται στη χώρα.

Επίσης, η Βόρεια Κορέα αν και παραμένει στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής, δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να την προμηθεύσουν με εμβόλια.

Μια χαρά τα πάνε, πάντως, με τον κορωνοϊό οι Βορειοκορεάτες, ούτε τεστ, ούτε εμβόλια, ζεν.

Παρεμπιπτόντως, τρυπήθηκα κι εγώ χθες Σάββατο 28/5 το πρωί, αλλά με τη βελόνα της αιμοδοσίας.

Αυτή ήταν και η τρίτη φορά που έδωσα αίμα εν μέσω πανδημίας. Πλέον σε ρωτούν και αν πέρασες κορωνοϊό τους δύο τελευταίους μήνες και αν έκανες το εμβόλιο την τελευταία εβδομάδα.

Μου είπαν να πάω για μπάνιο το απόγευμα για να μην έχει πολύ ήλιο, αλλά για μία ακόμα φορά η θερμοκρασία ήταν στους 27-28 βαθμούς στο Φάληρο, στον υποτιθέμενο καύσωνα.

Ε, δεν λες και ζέστη αυτές τις θερμοκρασίες, παραμονές καλοκαιριού. Λίγο ακόμα και θα είχαμε ήλιο με δόντια.

Οπότε πήγα ως συνήθως το μεσημέρι για βουτιά, αποφασισμένος απλά να μην κατέβω στον βυθό, όπως μου είχε πει παλιά ένας γιατρός σε μία άλλη αιμοδοσία πριν την πανδημία.

Κι ενώ το τηρούσα αυτό, ξαφνικά πέρασε μπροστά μου μία τσιπούρα, που έσερνε η καημένη μία πετονιά.

Ποιος ξέρει για πόσο καιρό, αφού είχε χορταριάσει η μεσινέζα.

Λόγω της θολούρας στον βυθό, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μία μέδουσα, επηρεασμένος και από τα περισπούδαστα άρθρα για την έξαρση που θα έχουν φέτος οι pelagia noctiluca, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν πουθενά.

Το ψάρι ήταν σε καλή κατάσταση και η απόπειρά μου να πιάσω την πετονιά για να απελευθερώσω στη συνέχεια την τσιπούρα από το αγκίστρι αποτυχημένη, φυσικά.

Παλιότερα είχα ξαγκιστρώσει έτσι έναν σκαρμό και μία πέρκα.

Αλλά η κομμένη πετονιά στα αγκίστρια της οποίας είχαν πιαστεί ήταν 2-3 μέτρα, ενώ της τσιπούρας μερικά εκατοστά.

Από την άλλη, η πετονιά της πέρκας είχε σκαλώσει, οπότε την ξαγκίστρωσα άνετα, ενώ ο σκαρμός καθόταν, ως συνήθως, ακίνητος στον πυθμένα και κατέβηκα αθόρυβα πίσω του, πιάνοντας την πετονιά.

Θυμάμαι την τρομάρα που είχε πάρει αυτός ο θηρευτής των ρηχών νερών, καθώς θα νόμιζε ότι αιχμαλωτίστηκε ξανά.

Αλλά ήταν τυχερός εκείνη τη φορά.

Τον ξαγκίστρωσα και τον άφησα ελεύθερο τον σκαρμό στα κρυστάλλινα νερά.

Την τσιπούρα, όμως, πού να την πιάσεις, ακόμα και από την πετονιά που έσερνε;

Μιλάμε για πρωταθλήτρια της ταχύτητας στο απέραντο γαλάζιο.

Τουλάχιστον, φαινόταν σε καλή κατάσταση, ενώ φωτογράφισα και μία άλλη τσιπούρα μετά.

Και έναν μεγάλο κέφαλο στα ρηχά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ είναι μάλλον εξαιρετικά πολύπλοκο. Όλη αυτή η χρήση όπλων στις ΗΠΑ πρέπει να έχει να κάνει και με τις μεγάλες ανισότητες -οικονομικές και κοινωνικές- που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Από την άλλη, δικό τους πρόβλημα είναι, ας το λύσουν. Ή ας μην το λύσουν. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.