Οι ελέφαντες της Ζιμπάμπουε και η οικογενειοκρατία της Σρι Λάνκα
Στη Ζιμπάμπουε έχουν σκοτωθεί, Πιτσιρίκο, 60 άνθρωποι από ελέφαντες από την αρχή του έτους, ενώ άλλοι 50 έχουν τραυματιστεί, όπως γράφει η Le Monde, που επισημαίνει και ότι το 2021 τα θύματα ήταν 72.
Μετά την Μποτσουάνα, η Ζιμπάμπουε έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων με 100 χιλιάδες, ο οποίος αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο, σε αντίθεση με άλλες αφρικανικές χώρες, όπου δρουν λαθροθήρες.
Αυτό έχει ως συνέπεια να εξετάζεται -όπως και στη Ναμίμπια- άρση του εμπάργκο στο εμπόριο ελεφαντόδοντου.
Σε ορισμένες περιοχές της Ζιμπάμπουε οι ελέφαντες σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια και μπαίνουν μέσα σε αγροκτήματα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Στην προσπάθειά τους να τους διώξουν, οι άνθρωποι τους τραυματίζουν, κάτι που, όπως είναι φυσικό, τους εξαγριώνει.
Το πρόβλημα της σύγκρουσης του ανθρώπου με την άγρια φύση γίνεται ακόμα μεγαλύτερο σε περιόδους ξηρασίας, όταν τα μεγάλα κοπάδια ελεφάντων μετακινούνται ακόμα περισσότερο για να βρουν νερό και τροφή.
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ένα πολυάριθμο κοπάδι ελέφαντες εμφανιζόταν κάποια στιγμή στον αστικό ιστό, για παράδειγμα στην παραλιακή, που φωτογράφισα από την πεζογέφυρα του Π. Φαλήρου.
Τίποτα δεν είναι απίθανο, εδώ εντοπίστηκαν μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα, όπου αποφασίστηκε εθνικό lockdown, όπως μεταδίδει το Reuters.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα κρούσματα της όμικρον καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ στις 8 Μάη, αλλά ο Kim Jong Un διέταξε να μπουν σε lockdown όλες οι πόλεις και οι κοινότητες της χώρας.
Όχι πώς δεν γινόταν ήδη αυτό σε κάποιο βαθμό στη Βόρεια Κορέα, που είχε κλειστά τα σύνορά της και αρνήθηκε να εμβολιάσει τους πολίτες της.
ΗΠΑ και Νότια Κορέα θεωρούν ότι αυτά δεν είναι τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη Β. Κορέα, ειδικά από τη στιγμή που η μετάλλαξη όμικρον είχε εξαπλωθεί στην Κίνα και τη Ν. Κορέα.
Ωστόσο, σε 64.207 Βορειοκορεάτες που είχε γίνει τεστ Covid 19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ούτε ένας δεν είχε βρεθεί θετικός μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Επίσης, είχε επιβληθεί lockdown στη συνοριακή πόλη Κaesong, όταν ένας άνδρας που το 2017 αυτομόλησε στη Νότια Κορέα, επέστρεψε έχοντας συμπτώματα κορωνοϊού.
Έκλεισε και το συνοριακό πέρασμα από την κινέζικη πόλη Dandong στην πόλη Sinuiju της Βόρειας Κορέας τον Απρίλιο του 2022, όταν σημειώθηκε η έξαρση με τη μετάλλαξη όμικρον στην Κίνα.
Update του Reuters κάνει, εξάλλου, λόγο για τουλάχιστον έναν θάνατο από Covid 19 στη Βόρεια Κορέα και άλλους πέντε ανθρώπους που πέθαναν με παρόμοια συμπτώματα, αλλά χωρίς να βρεθούν θετικοί στο τεστ.
Συνολικά, 187.800 άνθρωποι είναι, εξάλλου, σε καραντίνα, από τα μέσα Απριλίου, όταν και πυρετός άγνωστης αιτίας, εξαπλώθηκε στην ασιατική χώρα.
Αρχικά, μάλιστα, ήταν 350 χιλιάδες οι άνθρωποι που μπήκαν σε απομόνωση, ωστόσο, οι 162.200 εξ αυτών, θεραπεύτηκαν.
Ωστόσο, μόνο την Τρίτη 18 χιλιάδες επιπλέον εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα.
Κάπως έτσι επιβλήθηκε το εθνικό lockdown, αν και ο Kim Jong Un δεν θεωρεί την απομόνωση και τη θεραπεία των ανθρώπων που έχουν πυρετό ως βασική προτεραιότητα.
Οι υπηρεσίες υγείας προσπαθούν, πάντως, να οργανώσουν τη διεξαγωγή τεστ, θεραπειών και απολύμανσης.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη κρίση σε μία χώρα που δεν έχει ιατρικούς πόρους, που αρνήθηκε να πάρει εμβόλια μέσω του προγράμματος Covax και που διατηρεί κλειστά τα σύνορά της.
Αναλυτές θεωρούν ότι το ξέσπασμα της όμικρον μπορεί να επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση από την οποία ήδη δοκιμάζεται η χώρα των 24 εκ., λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί.
Το ξέσπασμα του ιού στη Β. Κορέα δείχνει, όμως, και ότι ήταν αδύνατο να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του παγκοσμίως με περιοριστικά μέτρα. Το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν να περιοριστούν οι επιπτώσεις του, αν ενίσχυαν, βέβαια, οι κυβερνήσεις τα συστήματα υγείας.
Με δυο λόγια, η πανδημία δεν άφησε καμία γωνιά του πλανήτη ανεπηρέαστη, ούτε το πιο απομονωμένο κράτος του κόσμου. Το θετικό είναι, όμως, ότι στα περισσότερα μέρη έχει κάνει τον κύκλο της και το ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει, ως ένας ακόμα ενδημικός ιός, όμως, πλέον, δεν το αναιρεί αυτό.
Από τη Βόρεια Κορέα να περάσουμε, όμως, στη Σρι Λάνκα, όπου ο πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Ranil Wickremesinghe, σε μία προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και για να κατευνάσει την οργή του κόσμου, που οδήγησε σε διαδηλώσεις με εννέα νεκρούς και 200 τραυματίες, αλλά και στην παραίτηση του αδερφού του από την πρωθυπουργία, όπως μεταδίδει το BBC.
Ωστόσο, ο αντικαταστάτης του θεωρείται επίσης άνθρωπος των Rajapaksas, ενώ έχει διατελέσει έξι φορές πρωθυπουργός, χωρίς να ολοκληρώσει, όμως, μία πλήρη θητεία.
Και ούτε αυτή τη φορά έχει τη στήριξη τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των πολιτών της νησιωτικής χώρας.
Η οικονομία της Σρι Λάνκα είναι σε ελεύθερη πτώση και οι περισσότεροι κάτοικοι δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Επί της ουσίας, ο Rajapaksa αρνήθηκε να παραιτηθεί, όπως έκανε ο αδερφός του Mahinda Rajapaksa, με τους πολίτες να του προσάπτουν ότι δεν δίνει λύσεις στα προβλήματά τους.
“Πού ήσουν τις προηγούμενες 30 μέρες; Ο κόσμος δεν έχει τρόφιμα, δεν έχει φάρμακα, ολόκληρη η Σρι Λάνκα έχει βαλτώσει”.
Στην πρωτεύουσα Κολόμπο, ο θυμός ξεχείλιζε στα λόγια μίας διαδηλώτριας, που θεωρεί ότι “οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε, θέλουμε να παραιτηθεί, αλλά ο Gotabaya Rajapaksa δεν το καταλαβαίνει”.
Οι διαδηλώσεις αρχικά ήταν ειρηνικές, αλλά πήραν βίαιη τροπή, όταν υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Mahinda Rajapaksa επιτέθηκαν τη Δευτέρα 9/5 στο πλήθος και προχώρησαν σε καταστροφές.
Μαγαζιά στην πρωτεύουσα Κολόμπο τυλίχθηκαν στις φλόγες τα βράδια της Δευτέρας και της Τρίτης 9-10/5, όπως και μία έπαυλη ιδιοκτησίας ενός γιου του Mahinda.
O τελευταίος κρύβεται σε ναυτική βάση για την ασφάλειά του. Επίσης, του έχει απαγορευτεί με δικαστική απόφαση η έξοδος από τη χώρα, όπως και στον γιο του και 15 πολιτικούς του συμμάχους.
Πλέον, δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Σρι Λάνκα με εντολές να πυροβολούν όσους προβαίνουν σε λεηλασίες, ενώ είναι σε ισχύ και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η κυβέρνηση αποδίδει την οικονομική κρίση στην πανδημία του κορωνοϊού, που έπληξε και τη βιομηχανία του τουρισμού.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος θυμός για την οικογένεια Rajapaksa στη Σρι Λάνκα. Κι αυτό διότι ο κόσμος θεωρεί ότι ο Mahinda άνοιξε τον δρόμο προς την εξουσία και τον πλούτο σε συγγενείς του.
Όλα τα αδέρφια του προέδρου και όλες οι νύφες του κατείχαν καίρια κυβερνητικά πόστα, πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις, που οδήγησαν σε αρκετές παραιτήσεις.
Στο διάγγελμά του ο Gotabaya Rajapaksa είπε ότι είχε συνομιλίες με άλλα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να συμμετάσχει σε μεταβατική κυβέρνηση, αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος.
Το πολιτικό αδιέξοδο έρχεται τη στιγμή που η Σρι Λάνκα προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, δανειζόμενη από το ΔΝΤ και έχοντας αναστείλει όλες τις πληρωμές χρέους, καθώς δεν μπορεί να αποπληρώσει στην Κίνα δάνεια για κατασκευαστικά πρότζεκτ.
Ευτυχώς που στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόεδρο και πρωθυπουργό από την ίδια οικογένεια και δεν μπορεί να κατηγορηθεί η χώρα για οικογενειοκρατία.
Ούτε έχουμε τίποτα οικογενειακές δυναστείες να κυβέρνησαν στην Ελλάδα επί δεκαετίες και διώξαμε και το ΔΝΤ.
Και σε αντίθεση με τη Σρι Λάνκα, οι τουρίστες δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ελληνικά ακρογιάλια.
Τους βλέπεις ακόμα και στο Φάληρο το Παλιό.
Παρέα με κάναν κακαρέλο, κάναν γύλο, κάναν κέφαλο και κάνα σαργό.
Μία μουρμούρα ξεχώρισε, ωστόσο, πάλι στον βυθό.
Και μια μέλισσα που πελαγοδρομούσε στο απέραντο γαλάζιο, την έβγαλα σώα στον γιαλό.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, υπέροχη η θάλασσα σήμερα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.