Οι ΗΠΑ στέλνουν εκ νέου 500 μέλη των ειδικών δυνάμεων στη Σομαλία

Εκπαίδευση των Σομαλών στρατιωτών θα γίνει, Πιτσιρίκο, από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, 18 μήνες μετά την απόσυρση 750 Αμερικάνων στρατιωτών από τον Donald Trump, οι ΗΠΑ θα στείλουν ξανά 500 μέλη των ειδικών δυνάμεων στη Σομαλία, καθώς ο Joe Biden ενέκρινε σχετικό αίτημα του υπουργείου Άμυνας.

Πάντως, οι 500 Αμερικάνοι στρατιώτες θα αποσπαστούν στη Σομαλία από γειτονικές χώρες της Αφρικής.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μεταβληθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη δυτική Αφρική.

Ο στόχος είναι να διευκολυνθούν οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, καθώς η οργάνωση al-Shabaab εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι καθυστέρησαν να γίνουν έναν και πλέον χρόνο εκλογές στη Σομαλία, όπου τελικά πρόεδρος βγήκε ο 66χρονος Hassan Cheikh Mohamoud, για να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της.

Το Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι οι 500 Αμερικάνοι των ειδικών δυνάμεων δεν θα παίρνουν μέρος σε μάχες και απλά θα εκπαιδεύουν τους Σομαλούς στρατιώτες.

Κορόιδα είναι οι Αμερικάνοι; Όπως πάντα, βάζουν όλους τους υπόλοιπους να σκοτώνονται.

Συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων, που στέλνουν, κυρίως οι Γάλλοι, στρατιώτες στη δυτική Αφρική και έχουν και απώλειες.

Βέβαια, η ΕΕ θα αναστείλει την εκπαιδευτική στρατιωτική της αποστολή στο Μάλι, επειδή η χούντα της αφρικανικής χώρας αποχώρησε από τη δύναμη G5 Sahel, όπως μεταδίδει το Reuters.

H G5 Sahel στελεχώθηκε το 2017 με στρατιώτες από το Μάλι, τον Νίγηρα, το Τσαντ, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Μαυριτανία και με στόχο να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Εμπνευστές της συγκεκριμένης στρατιωτικής δύναμης ήταν οι Γάλλοι, που έστειλαν και ειδικές δυνάμεις στη Δυτική Αφρική για να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους στρατιώτες.

Στο Μάλι, όμως, η στρατιωτική εκπαίδευση θα ανασταλεί και επειδή η χούντα εξακολουθεί να έχει σχέσεις με τους Ρώσους μισθοφόρους της ομάδας Wagner, όπως την κατηγόρησε ο Joseph Borrell.

Γενικότερα, βέβαια, η G5 Sahel αδυνατούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο της, λόγω υποχρηματοδότησης.

Αφού οι Ευρωπαίοι, όπως και οι φίλοι τους οι Αμερικάνοι, έβαλαν τη μισή Αφρική να σκοτώνεται και μετά την άφησαν στην τύχη της, στη φτώχεια και στην πείνα της.

Τα ίδια έκαναν με εξίσου ανάλογη επιτυχία και στη Μέση Ανατολή.

Αλλά εισβολείς είναι μόνο οι Ρώσοι.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι είναι απελευθερωτές. Και φυσικά, πάντα νικητές.

Το Azovstal έπεσε.

Η ΕΕ πληρώνει με ρούβλια για φυσικό αέριο.

Σε λίγο, εκατομμύρια πολίτες σε κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα έχουν μία για βενζίνη, ρεύμα, τρόφιμα και σία.

Αλλά η Ρωσία χάνει.

Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε σε ιστορικό υψηλό 40ετίας και συγκεκριμένα στο 9% τον Απρίλιο από 7% τον Μάρτιο και αναμένεται να ξεπεράσει το 10% ως το τέλος του έτους, όπως αναφέρει το Skynews, επικαλούμενο την Τράπεζα της Αγγλίας.

H άνοδος των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες ήταν, επίσης, απόρροια της αύξησης στο κόστος ενέργειας, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021.

Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα έξοδα των βρετανικών νοικοκυριών για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα από 693 στερλίνες σε 1.971 στερλίνες κατά μέσο όρο ως την 1η Απριλίου, ενώ αναμένεται να εκτοξευτούν στις 2.600 στερλίνες τον Οκτώβριο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

Θα έχει επίσης ως συνέπεια την ύφεση και ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ενώ τον Ιούνιο η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει για πέμπτη σερί φορά τα επιτόκια στο 1,25% για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Παρεμπιπτόντως, για τα φτωχότερα νοικοκυριά, ο πληθωρισμός έχει υπερβεί ουσιαστικά το 10%, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για λογαριασμούς ενέργειας.

Το θέμα είναι, λοιπόν, θα αποδειχτεί το καλοκαίρι η χρυσή εποχή των φτωχών;

Αν και από το απόγευμα της Τετάρτης 18/5 και κυρίως την Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή το ανεξαρτήτου εποχής χειμωνιάτικο διάλειμμα μας επισκέφτηκε για μία ακόμα φορά από το πουθενά.

Στο Θυμάρι δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου, αλλά ο βοριάς ήταν, ως συνήθως, σαρωτικός.

Τώρα Πέμπτη πρωί η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 15 βαθμούς, ενώ είναι 11β. με 12β. η αισθητή.

Όση είναι στα βόρεια προάστια η ονομαστική της τιμή.

Ακραίες καταστάσεις για τέλη Μάη, αλλά και τι δεν είναι ακραίο πια στη ζωή;

Ο καιρός, που στην Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο και στο ψυχρότερο, είναι με τη γενικότερη κατάσταση ασορτί.

Πρόκειται, άλλωστε, για τη δεύτερη μαγιάτικη ψυχρή εισβολή (στις 2/5 η προηγούμενη).

Άλλες δύο είχαμε τον Απρίλιο (12 και 18/4), μετά από έναν παγωμένο Μάρτιο και έναν Φεβρουάριο, που δεν φάνηκε τόσο ψυχρός, μόνο και μόνο επειδή ήταν απερίγραπτο το χάλι με τα χιόνια του Γενάρη (24-25/1, αλλά και 12-13/1).

Έναν χιονιά είχαμε και τον Δεκέμβρη (18-19/12) και ψυχρές εισβολές από τον Οκτώβρη.

Θυμάμαι, χαρακτηριστικά στις 25/10, παρόμοιο καιρό με τον σημερινό (19/5).

Παρά το ξεροβόρι και τη συννεφιά, είχα κατέβει, πάντως, τότε με ένα πουκάμισο και κοντομάνικο στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αλλά μετά από εφτά μήνες με σφοδρές κακοκαιρίες κάθε δεύτερη βδομάδα -μην ξεχνάμε ότι πάλι αγνοείται άνθρωπος- είμαι με δύο κολεγιακές, δύο κοντομάνικα και φόρμα αυτή τη φορά.

Τουλάχιστον, προλάβαμε να βγάλουμε μερικές φωτογραφίες στα κρυστάλλινα νερά.

Με μελανούρια, καλόγριες, αλλά και μικρόψαρα στα ρηχά.

Αλλά και μία δράκαινα με με μπαρμπούνι και μουρμούρα εκεί που στον βυθό είναι αμμουδερά.

Μαζέψαμε και μερικά σκουπίδια από τη μεγάλη αμμουδιά.

Έριξα και με το κεφάλι από ένα βραχάκι μία βουτιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το καλοκαίρι συνεχίζει -στην Ελλάδα τουλάχιστον- να είναι η χρυσή εποχή των φτωχών. Αρκεί να βρεις ένα ωραίο σημείο κάπως κοντά στην θάλασσα και να έχεις τα βιβλία σου. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.