Πάνω από 830 Ουκρανοί πρόσφυγες σε φέρι μποτ στη Μασσαλία εδώ και έναν μήνα

Πάνω από 830 Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται, Πιτσιρίκο, σε φέρι μποτ στη Μασσαλία εδώ και έναν και πλέον μήνα, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

H περιπέτειά τους πάνω στο πλοίο Mediterranee της Corsica Linea αναμένεται να λάβει τέλος στις 10 Ιουνίου.

Μέχρι τότε, ουρές από καροτσάκια με μωρά θα σχηματίζονται στις εισόδους των καμπινών.

Λίγο μεγαλύτερης ηλικίας παιδάκια κολλάνε τις ζωγραφιές τους στους τοίχους του μπαρ, ενώ γυναίκες κοιτάζουν τα κινητά τους στους διαδρόμους.

Αυτή η ντισκοτέκ του σκάφους μετατράπηκε σε παιδικό σταθμό και στη μοκέτα είναι πλέον σπαρμένα λούτρινα ζωάκια με έντονα χρώματα.

Γενικά, υπάρχει, όμως, μία βαριά ατμόσφαιρα, που μειώνει τους θορύβους και τα συναισθήματα, παρά το γεγονός ότι στο φέρι μποτ Mediterranee προβλέφθηκε ειδικός χώρος για τα παιδιά.

Την ίδια στιγμή, 9,3 εκ. παιδιά από τη Συρία έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, με τα 6,5 εκ. εξ αυτών να βρίσκονται ακόμα στη χώρα τους και τα υπόλοιπα 2,8 εκ. να έχουν μεταναστεύσει, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από την αρχή του πολέμου, με τη Unicef να εκτιμά ότι απαιτούνται 20 εκ. δολ. για να επιβιώσουν 1 εκ. παιδιά στη βορειοδυτική Συρία, την οποία ελέγχουν ακόμα οι αντάρτες.

Από την έναρξη του πολέμου το 2011 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 13 χιλιάδες παιδιά στη Συρία, εκ των οποίων τα 213 τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Συνολικά, οι νεκροί είναι μισό εκατομμύριο, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 6,6 εκ., με τα 5,6 εκ. να έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες της Συρίας.

Άλλα 6,7 εκ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μέσα στη Συρία, ανάμεσα τους και 2,5 εκ. παιδιά.

Στο μεταξύ, Ουκρανοί πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να περιμένουν ως και δύο χρόνια για να λάβουν ψυχική θεραπεία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Kι αυτό διότι δεν μπορούν να κλείσουν νωρίτερα ραντεβού με κάποιον ειδικό του NHS.

“Oι λίστες αναμονής είναι τεράστιες” εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Emily White-Palmer, ενώ ο καθηγητής Cornelious Catona προσθέτει ότι οι ψυχικές ασθένειες όσων βίωσαν τον πόλεμο, μπορεί να επιδεινωθούν από το γεγονός ότι καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες για τη χορήγηση βίζας.

Οι Ουκρανοί που φτάνουν στη Βρετανία είναι σε κατάσταση σοκ, καθώς πολλοί άφησαν πίσω τους ηλικιωμένους γονείς και άλλους συγγενείς και έφυγαν μόνο με ένα σακίδιο πλάτης.

Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι θα επιστρέψουν σύντομα, αλλά τελικά έφτασαν σε μία χώρα, χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα της, χωρίς να έχουν εισόδημα και όλα αυτά τους κάνουν ευάλωτους.

Περισσότερο επηρεάζονται τα παιδιά, με την διευθύντρια της οργάνωσης Save the Children στο Ηνωμένο Βασίλειο Kirsty McNeill να υποστηρίζει ότι η ταχύτητα με την οποία διαλύθηκαν οι ζωές τους απαιτεί τώρα ψυχολογική στήριξη.

“Υπάρχουν παιδιά που πήγαν στο σχολείο κανονικά τη Δευτέρα και το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν να κάθονται σε ένα ρουμάνικο γυμναστήριο, ήρθαν τα πάνω κάτω στις ζωές τους σε μία βδομάδα και η βρετανική κυβέρνηση δεν κάνει κάτι για να τα στηρίξει ψυχολογικά”.

Ο καθηγητής William Yule από το King College του Λονδίνου και ειδικός στο μετατραυματικό στρες των παιδιών και στις ανάγκες των προσφύγων, επισημαίνει ότι “η κατάσταση στην Ουκρανία είναι περίπλοκη, διότι ο πόλεμος άρχισε το 2014 και οι άνθρωποι εκεί μπορεί να είναι συντετριμμένοι αν έχουν δει αγαπημένα τους πρόσωπα να πεθαίνουν, οπότε πρέπει να ακούσουμε τα παιδιά, αν θέλουν να μιλήσουν για τον πόλεμο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει εμπειρία στη διαχείριση του μετατραυματικού στρες, μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, πριν δύο δεκαετίες.

Τουλάχιστον, παρά το ενισχυμένο βοριαδάκι, είχε και ήλιο τη Δευτέρα (9/5) και μετά από καιρό μία πραγματικά ανοιξιάτικη μέρα.

Έτσι, έκανα και την πρώτη βουτιά με το κεφάλι από τα άσπρα βράχια στο Θυμάρι μετά τις 26 Ιουλίου 2020.

Τότε ήμασταν μεγάλη παρέα αλλά αυτή τη φορά μόνο ο αδερφός μου κολυμπούσε λίγο πιο μακριά.

Και αρκετές σάλπες στα κρυστάλλινα νερά.

Μαζί με κάτι σκόρπια σαργουδάκια, μελανουράκια και γόνο στα ρηχά.

Γόνο είχε και στη ρίζα του βράχου, από όπου έριξα τη βουτιά.

Παρατήρησα και ότι είχαν υποχωρήσει σχεδόν 20 πόντους τα νερά.

Το κατάλαβα από μία φωλιά βασιλικού κάβουρα που κανονικά είναι εκεί που αρχίζει το νερό, αλλά τώρα βρισκόταν ψηλότερα και είχε στεγνώσει.

Μάλλον στους βοριάδες οφείλεται ότι έχουν τραβηχτεί στα νερά και όχι στη σελήνη που μας λένε συχνά, πυκνά.

Κι αυτό διότι όταν η στάθμη της θάλασσας υποχωρεί, πάντα βοριάδες έχουμε.

Όπως φαίνεται, μάλιστα, οι βοριάδες θα συνεχιστούν, καθώς οι θερμοκρασίες στα ανατολικά προσήνεμα θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μέχρι τις 22 Μάη, σύμφωνα με το Effis (European Forest Forecast Information System, που εκτός από τις φωτιές, προβλέπει και τον καιρό).

Και για να είναι οι θερμοκρασίες στα ανατολικά προσήνεμα (Χαλκιδική, Μαγνησία, Σποράδες, παραλιακή Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττικοβοιωτία, Κυκλάδες, ανατολική Πελοπόννησος, Κρήτη) χαμηλότερες από τον μέσο όρο αυτή την εποχή, σημαίνει ότι θα φυσάει βοριάς.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, άλλωστε, θα είναι λίγο υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα, όπως και στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, με αποκορύφωμα τα ηπειρωτικά της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που οι θετικές αποκλίσεις θα αγγίξουν και τους +10 βαθμούς. Αν επαληθευτεί η εκτίμηση, αναμένονται μαγιάτικοι καύσωνες.

Πάντως, με τις χαμηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες στην ανατολική Ελλάδα, μπορεί να κάνει περισσότερη ζέστη απ’ ό,τι στη Γερμανία ή την Πολωνία ή τα βόρεια Βαλκάνια, παρά το γεγονός ότι εκεί οι τιμές θα είναι υψηλότερες από ό,τι συνήθως τον Μάιο.

Όσο για τις τιμές που συνεχώς ανεβαίνουν, είναι αυτές των προϊόντων, καθώς ο πληθωρισμός ξεπέρασε και το φράγμα του 10%. Ενδεικτικά στα τέλη της περασμένης δεκαετίας ήταν 0,1%, κάτι που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί 100 φορές. Ή κατά 10.000%.

Αυτό, για να μην τρελαινόμαστε, όταν μας λένε για παράδειγμα ότι η τάδε μετάλλαξη, που για να καταλάβεις ότι την έχεις πρέπει να κάνεις 5-6 τεστ, είναι 25% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη.

Ζούμε στην εποχή που πρέπει να κάνεις μισή ντουζίνα τεστ για να μάθεις ότι νοσείς, που πληρώνεις 2,2 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη, με συνέπεια ένα 20άρικο να φτάνει για καμιά 50αριά χιλιόμετρα, που έρχονται λογαριασμοί της ΔΕΗ 1.000 ευρώ σε σπίτια 70 τετραγωνικών και όλα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά.

Την ίδια στιγμή, τα αδέκαστα ΜΜΕ ασχολούνται με το γιατί είχε κουβέρτα στα πόδια του ο Πούτιν στη ρώσικη παρέλαση.

Ο Πούτιν είναι βαριά άρρωστος, ο Μπάιντεν ακμαιότατος, η Ρωσία συντρίβεται από τις κυρώσεις και στα πεδία των μαχών, αλλά περιέργως δεν σταματάει τον πόλεμο στην Ουκρανία, η πανδημία σαρώνει, αν και 9 στους 10 που κολλάνε τον ιό, δεν αρρωσταίνουν, η Ευρώπη θριαμβεύει σε όλα τα μέτωπα, αφού έρχεται και καλοκαίρι, όπως μας ενημερώνει και το προγνωστικό της σύστημα για τις φωτιές. Το οποίο λέει και τον καιρό.

Ακόμα μία αποστομωτική απάντηση σε όσους θεωρούν άχρηστη την ΕΕ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ευρώπη θα καταλάβει γερά από το φθινόπωρο τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τον βλακώδη τρόπο αντίδρασής της απέναντι στη Ρωσία. Ο πληθωρισμός θα εκτιναχτεί κι άλλο, αγαθά και διάφορα προϊόντα θα εκλείψουν και θα είναι πανάκριβα. Οπότε, ας απολαύσουμε το καλοκαίρι, τη χρυσή εποχή των φτωχών, που στη χώρα μας διαρκεί πολύ. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.