Περίπου 1,5 εκ. βρετανικά νοικοκυριά δεν θα μπορούν να πληρώσουν και τρόφιμα και λογαριασμούς

Το κόστος ζωής έχει γίνει, Πιτσιρίκο, η μεγαλύτερη ανησυχία για το 90% των νοικοκυριών στη Βρετανία, που βλέπουν τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται συνεχώς.

Και σύμφωνα με το Skynews, περίπου 1,5 εκ. βρετανικά νοικοκυριά -το 1 στα 20- δεν θα μπορούν σύντομα να καλύψουν με το διαθέσιμο εισόδημά τους και τα τρόφιμα και τους λογαριασμούς.

Μάλιστα, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 10% ως το τέλος του έτους, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων.

To Ηνωμένο Βασίλειο θα μπει επίσης σε ύφεση στο δεύτερο μισό του 2022.

Πολλοί Βρετανοί, ήδη, οδηγούν λιγότερο ή καταναλώνουν λιγότερο φυσικό αέριο και ηλεκτρικό στα σπίτια τους, με το 10% εξ αυτών να παλεύει για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα αγαθά.

Το 18% έχει χάσει τον ύπνο του με όσα γίνονται και το 25% αγχώνεται για το πώς θα διαχειριστεί τα οικονομικά του.

Επίσης, ένα 33% έχει μειώσει δαπάνες για εξόδους και μόδα.

Ειδικοί συμβουλεύουν, πάντως, τους πολίτες αντί να δαπανούν λιγότερα, να ενημερώνουν τους πιστωτές τους για την οικονομική τους κατάσταση, διότι, αν οι τελευταίοι δεν τη γνωρίζουν, δεν θα θα μπορούν και να τους βοηθήσουν.

Για παράδειγμα να διαπραγματευτούν ένα πλάνο πληρωμών με την τράπεζα τους ή να αξιοποιήσουν μία χορήγηση (δωρεά) για να εξοφλήσουν λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Ωστόσο, τέτοια tips μάλλον δεν είναι αρκετά για όσους έχουν συσσωρευμένα χρέη.

Αλλά και για αυτούς υπάρχουν ΜΚΟ για τη διαχείριση χρεών, όπως η StepChange και όσοι ζήτησαν τη βοήθειά της, τώρα λένε ότι θα έπρεπε να το είχαν κάνει νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απογοήτευσε επιχειρηματικούς ομίλους και συνδικάτα την περασμένη Τρίτη 10/5, όταν δεν ανακοίνωσε άμεσα νέα μέτρα για να βοηθήσει τους εργαζόμενους.

Επιφυλάχθηκε για το μέλλον, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκπονήσει κάποιο πλάνο άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης των νοικοκυριών, που αναμένεται να μπαίνουν μέσα 100 στερλίνες τον μήνα τα δύο επόμενα χρόνια, με βάση τις προβλέψεις για τις αυξήσεις μισθών και τιμών.

Mιας και ο λόγος, όμως, για την οικονομία, οι Ελβετοί θα κληθούν την Κυριακή 15/5 να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα για το αν οι πολυεθνικές υπηρεσίες video streaming θα πρέπει να ενισχύσουν τους ντόπιους κινηματογραφικούς παραγωγούς και για το αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα στη Frontex, όπως μεταδίδει το Reuters.

To πρώτο σκέλος του δημοψηφίσματος που ονομάζεται και Lex Netflix (Φόρος στη Netflix) έχει να κάνει με το αν οι διεθνείς υπηρεσίες streaming θα πρέπει να επενδύουν το 4% των εσόδων τους στην Ελβετία σε εγχώριους κινηματογραφικούς παραγωγούς.

Επίσης, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να πάρουν θέση αν το 30% των ταινιών και σειρών streaming θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές. Εκπρόσωπος της Netflix ανέφερε ότι η εταιρία θα σεβαστεί την απόφαση του ελβετικού λαού.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του δημοψηφίσματος, η Ελβετία θα κληθεί να αυξήσει τη συνεισφορά της στη Frontex στα 61,5 εκ. δολ. ως το 2027 από 24 εκ. δολ. το 2021, εφόσον συναινέσουν οι πολίτες της.

Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που κατηγορούν τη Frontex για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετικά με τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες.

Αν η Ελβετία δεν εγκρίνει, λοιπόν, την αύξηση της χρηματοδότησης για τη Frontex, μπορεί να αποβληθεί από τη ζώνη Σένγκεν και το σύστημα του Δουβλίνου για τον συντονισμό των αιτήσεων ασύλου.

“Θα είναι μεγάλη απογοήτευση αν η Ελβετία αποχωρήσει από τη Σένγκεν, ωστόσο, αν δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες” δήλωσε η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ylva Johansson.

Πάντως, δημοσκόπηση έδειξε ότι το 69% των Ελβετών είναι υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης για τη Frontex, ενώ το 56% είναι υπέρ του Lex (Φόρου στη) Netflix (να καταβάλει, δηλαδή, ένα μικρό μέρος των εσόδων στους ντόπιους κινηματογραφικούς παραγωγούς).

Οι Ελβετοί πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν στο κυριακάτικο δημοψήφισμα αν θα πρέπει να γίνει πιο εύκολη η συλλογή οργάνων για μεταμοσχεύσεις, κάτι που αναμένεται επίσης να περάσει.

Μερικές γόπες πέρασαν, εξάλλου, την Τετάρτη 11/5 από την αγαπημένη μου ακτή.

Οι κακαρέλοι ήταν πιο πολλοί.

Για μία ακόμα φορά κυριαρχούσαν, επίσης, οι καλόγριες, αφού τα μελανούρια δεν έχουν ακόμα αυξηθεί σημαντικά, διότι οι θερμοκρασίες συγκρατούνται, λόγω του βοριά.

Μόνο όταν πλήθος μελανουριών κολυμπάει στα επιφανειακά νερά, ακολουθώντας τους λουόμενους -δύσκολο να το καταλάβεις, αν δεν έχεις μάσκα θαλάσσης, βέβαια- θα έχει έρθει πραγματικά το καλοκαίρι.

Και η ώρα για τα υπέροχα χορευτικά που κάνουν, καθώς τα μελανούρια ανεβαίνουν ψηλά στα κρυστάλλινα νερά παρέα με τις καλόγριες και τα γαϊτανούρια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μπορεί να έχουν οικονομικά προβλήματα πολλοί Βρετανοί αλλά η κυβέρνησή τους έχει χρήματα για να στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Αναρωτιέμαι αν κάποτε οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών -και των ΗΠΑ- θα αναρωτηθούν πώς γίνεται οι κυβερνήσεις τους να έχουν χρήματα για πολέμους και όχι για αυτούς. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.