Άρχισε το πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας για 3.300 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Άρχισε, Πιτσιρίκο, από τη Δευτέρα 6/6 το πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας για 3.300 υπαλλήλους 70 εταιριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επισημαίνει ο Guardian.

To εγχείρημα βασίζεται στο μοντέλο 100/80/100, δηλαδή, 100% του μισθού στο 80% των ημερών εργασίας και με στόχο 100% παραγωγικότητα και θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Ο Joe O’ Connor, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ 4 Day Week Global, δήλωσε ότι “καθώς βγαίνουμε από την πανδημία το ζητούμενο είναι η ποιότητα ζωής”, κι έτσι οι διάφορες εταιρίες θα μετρήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει το εγχείρημα όχι μόνο στην παραγωγικότητα, αλλά και στο περιβάλλον, όπως και το πόσο καλά περνούν οι εργαζόμενοι.

Κρατικά πιλοτικά προγράμματα τετραήμερης εργασίας θα τρέξουν, εξάλλου, στην Ισπανία και τη Σκωτία.

H Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και επικεφαλής του προγράμματος, έκανε λόγο για “ιστορικό εγχείρημα, καθώς θα αναλύσουμε πώς θα ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στη μία επιπλέον μέρα ξεκούρασης από άποψη στρες, εργασιακής εξουθένωσης, ικανοποίησης για τη ζωή, υγείας, ύπνου, ενέργειας, ταξιδιών κ.λ.π.”.

Ένας εξ αυτών, ο 25χρονος Wyatt Watts υποστήριξε ότι “συνήθως είμαι εξαντλημένος από τη δουλειά και δεν έχω ενέργεια, οπότε αυτό το έξτρα ρεπό θα με τονώσει”.

H Schor εκτιμά ότι η τετραήμερη εργασία θα βοηθήσει και τους εργαζόμενους και τις εταιρίες και το κλίμα.

Ο Watts πρόσθεσε από τη μεριά του ότι ήδη έχει ανέβει το ηθικό του, επειδή θα συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα.

Ο Ed Siegel, εκτελεστικός διευθυντής της Charity Bank, ανέφερε ότι “η τράπεζα ήταν ήδη πρωτοπόρος στην ευέλικτη εργασία και οι τέσσερις μέρες τη βδομάδα φαντάζουν ως ένα φυσιολογικό επόμενο βήμα”.

“Το κόνσεπτ του πενθήμερου ήταν για τον 20ο αιώνα και δεν ταιριάζει στον 21ο, κατά τον οποίο η τετραήμερη εργασία με τις ίδιες αποδοχές θα δημιουργήσει ένα πιο χαρούμενο εργατικό δυναμικό και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, αλλά και τους πελάτες” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από τη Βρετανία να περάσουμε, όμως, στη Γερμανία, όπου οι φορολογούμενοι μπορεί να επιβαρυνθούν με 5 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσίας στην Gazprom Germania, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτό είναι τουλάχιστον το ποσό, που θα πρέπει να καταβληθεί για να προμηθευτεί η Γερμανία φυσικό αέριο από αλλού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Welt am Sonntag.

Tον Μάιο η Ρωσία αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Gazprom Germania, όταν το Βερολίνο έβαλε στην εταιρία διαχειριστή, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Έκτοτε, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Bundesnetzagentur, που λειτουργεί ως διαχειριστής, προσπαθεί να αγοράσει φυσικό αέριο από αλλού για να ανταποκριθεί στις συμβάσεις προμήθειας με εταιρίες κοινής ωφέλειας γερμανικών κοινοτήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά ότι απαιτούνται 10 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επιπλέον κάθε μέρα, χωρίς να αποκαλύψει τις τιμές αγοράς, που, σύμφωνα με τη Welt am Sonntag, είναι 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει και πρόσθετο κόστος για την εγκατάσταση αποθήκευσης του φυσικού αερίου στο Redhen, το οποίο θα πληρώσουν οι προμηθευτές ενέργειας και τελικά οι πελάτες.

Θα καθαρίσει, όμως, για τους Γερμανούς ο Μητσοτάκης -ναι, αυτός που εξαιτίας του πληρώνουμε 2,5 ευρώ το λίτρο τη βενζίνη, έναντι 1,5 ευρώ που κοστίζει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – και μισό μισθό και βάλε για το ρεύμα- φέρνοντας το αμερικάνικο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στον σταθμό της Ρεβυθούσας, στο νησάκι δυτικά της Σαλαμίνας.

Στην πάντα αγαπημένη Σαλαμίνα βρεθήκαμε τη Δευτέρα 6/6, σε κάτι άλλα νησάκια της, στα Περιστέρια, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2021.

Είχα πάει Σαλαμίνα και στις 21 Απριλίου 2022, αλλά τότε είχαμε βουτήξει στις Κολώνες.

Όλο και πιο αραιές – λόγω εξωφρενικής τιμής της βενζίνης, φυσικά – είναι πλέον οι επισκέψεις μου στο πιο υποτιμημένο, αλλά και το πιο ιστορικό νησί της Ελλάδας, που έχει και πάρα πολλές φυσικές ομορφιές, αν έχεις τον χρόνο και τον τρόπο να τις ανακαλύψεις.

Καλή ώρα, τα Περιστέρια με τα δύο νησάκια καμιά εκατοστή μέτρα από την ηπειρωτική ακτή, είναι από τα πιο όμορφα τοπία που έχω δει.

Φωτογραφίζοντας κυρίως γόνο -μάλλον γόπας- με μερικά επίσης μικρά κεφαλόπουλα, κολύμπησα μέχρι εκεί. Στο ένα από τα δύο νησάκια που έχει και δύο μικρές αμμουδιές, όπου τα Σαββατοκύριακα, το “βαθύ” καλοκαίρι, γεμίζει λουόμενους, ακόμα και κατασκηνωτές.

Προς το παρόν, ξαποσταίνουν οι γλάροι, μέχρι να επιστρέψουν οι άνθρωποι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πρέπει να καταργηθεί η δουλειά όλες τις μέρες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.