“Η Ρωσία προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ που γάβγιζε στην πόρτα της”

Να επανέλθω, Πιτσιρίκο, στον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς είπε κι άλλα ενδιαφέροντα για τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.

Και συγκεκριμένα, ότι η Ρωσία προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ, που γάβγιζε στην πόρτα της, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτή την τελευταία ατάκα είχε πει στον Πάπα δύο μήνες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος ένας αρχηγός κράτους, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά περιέγραψε ως πολύ σοφό άνθρωπο που μιλάει λίγο.

Βρε, μπας και ήταν ο Μητσοτάκης;

Αυτός ο άνθρωπος είχε πει, λοιπόν, στον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ότι ανησυχεί για τον τρόπο που κινείται το ΝΑΤΟ, διότι “γαβγίζει στην πόρτα της Ρωσίας, μην καταλαβαίνοντας ότι είναι μία αυτοκρατορία, που δεν θα ανεχτεί καμία ξένη δύναμη στα σύνορά της”.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι “δεν έχουμε δει όλο το δράμα πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος είτε προκλήθηκε ή δεν αποτράπηκε”.

Λίγο πριν τη ρώσικη εισβολή, ο Vladimir Putin είχε ζητήσει να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Πάπας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ του Putin και ότι η Ρωσία μέτρησε λάθος τον πόλεμο, καθώς θεώρησε ότι όλα θα έχουν τελειώσει σε μία εβδομάδα, αλλά συνάντησε έναν γενναίο λαό, που αγωνίζεται για να επιβιώσει.

Την Τρίτη 14/6 το πρωί ο ποντίφικας δημοσίευσε ένα μήνυμα με το οποίο χαρακτήριζε την εισβολή στην Ουκρανία παραβίαση του δικαιώματός της για αυτοδιάθεση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτός ο πόλεμος είναι, λόγω της άμεσης επέμβασης μίας υπερδύναμης, ακόμα πιο πολύπλοκος από άλλες μακροχρόνιες περιφερειακές συγκρούσεις, οι οποίες έχουν πολλά θύματα και μεγάλες καταστροφές.

Ο Πάπας ελπίζει να συναντηθεί με τον πατριάρχη Κύριλλο τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν, τον οποίο είχε κατηγορήσει ως “παπαδοπαίδι” του Putin.

Ο Kύριλλος χαρακτήρισε με τη σειρά του λάθος το ύφος του Πάπα, προσθέτοντας ότι τέτοια σχόλια μπορεί να κάνουν ζημιά στον διάλογο ανάμεσα στις δύο εκκλησίες.

Μία συνάντησή τους τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ ακυρώθηκε, εξαιτίας του πολέμου.

Αλλά ίσως και για να κάνουν και κάνα μπάνιο.

Όπως κι εμείς που την Τετάρτη 15/6 βουτήξαμε (και με το κεφάλι από τα καφέ βράχια) στη μεγάλη αμμουδιά.

Τα σκουπίδια ξεχείλιζαν πάλι από τους κάδους και τα μάζεψα σχεδόν όλα, όπως και 6-7 σακούλες από τον πυθμένα και τα κρυστάλλινα νερά.

Βρήκα για πρώτη φορά από τις 6 Μάη κι ένα χταποδάκι, αλλά δεν το φωτογράφισα καλά.

Όπως και τις δράκαινες, τα μπαρμπουνάκια, τα σαργουδάκια, τα κοπάδια αθερίνας και άλλα ψάρια μικρά.

Μόνο τα μελανούρια έχουν φωτογένεια τελικά.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τη θάλασσα, τα πλάσματα της και τα νησιά της, να περάσουμε σε ένα από αυτά, τη Σρι Λάνκα όπου οι κρατικοί αξιωματούχοι θα παίρνουν μία μέρα επιπλέον ρεπό για να καλλιεργούν τη γη και παράγουν φαγητό.

To BBC, που έχει το ρεπορτάζ, δεν διευκρινίζει αν θα παίρνουν και αγροτική επιδότηση σαν τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Αυτόν που δεν την ήθελε, αλλά δεν υπήρχε και τρόπος να την (απ)αρνηθεί.

Δύσκολο, πάντως, διότι στη Σρι Λάνκα οι δημόσιοι υπάλληλοι και κρατικοί λειτουργοί είναι σχεδόν 1 εκατομμύριο και η νησιωτική χώρα δεν έχει χρήματα (συναλλαγματικά αποθεματικά για την ακρίβεια) για να εισάγει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, όχι για να δώσει επιδοτήσεις.

Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να διευκολύνει τους δημόσιους λειτουργούς, που δεν έχουν βενζίνη για να πάνε στη δουλειά (καλομελέτα κι έρχεται), η Σρι Λάνκα τους ενθαρρύνει να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά.

Έτσι, και τις οικογένειές τους θα μπορούν να θρέψουν και να πάνε, χάρη στο έξτρα ρεπό, για καμιά βουτιά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας έλαβε τη διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Δεν διευκρινίστηκε πώς, αλλά η Σρι Λάνκα χρειάζεται 5 δισ. δολ. φέτος μόνο για τις βασικές της εισαγωγές.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ αναμένεται να μεταβεί στην πρωτεύουσα Κολόμπο την προσεχή Δευτέρα 20/6, καθώς οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν πάνω από 57% τον Απρίλιο και από το υπουργείο Γεωργίας ζητούν από τους αγρότες να καλλιεργήσουν περισσότερο ρύζι.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αυξάνει και τους φόρους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μάζεψα μερικά σκουπίδια ακόμα από τη δαντελένια ακρογιαλιά και στην απογευματινή βόλτα με τα σκυλιά.

Εντάξει, όχι πολλά, όπως το μεσημέρι που είχα βρει και κουτί από τούρτα, με τα υπολείμματα της μέσα (αυτά δεν πειράζουν τόσο, διότι είναι οργανική ύλη που αποσυντίθεται γρήγορα ή μπορεί και να τη φάνε τα ψάρια και οι γλάροι), αλλά και πιατάκια διάσπαρτα στη μεγάλη αμμουδιά.

Μάλλον άρχισαν τα καλοκαιρινά πάρτι πια ή απλά πούλμαν και σκάφη να φέρνουν λουόμενους – ένα σχολείο μάλλον χθες – στα μιτσόμπαρα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι έχει μπει – ως συνήθως, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια – βροχερά και δροσερά.

Στο Θυμάρι νιώθεις μέχρι και ψύχρα νωρίς το πρωί με τον βοριά και κουνούπια δεν έχει πουθενά.

Μόνο όταν εμφανιστούν μαζικά τα κουνούπια -και όχι ευκαιριακά σε κάναν νοτιά- θα έχει μπει το καλοκαίρι.

Ομοίως, η εμφάνιση μυρμηγκιών τον Μάρτιο σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης.

Αλλά ο Μάρτιος ήταν φέτος σαν Ιανουάριος, οπότε και ο Μάιος και ο Ιούνιος δίνουν μία γεύση από την άνοιξη που δεν ζήσαμε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόεδρο, το ρόλο του ηγέτη στην ΕΕ, τον έχει αναλάβει ο Πάπας. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.