Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και τα μπάνια του λαού

Αγαπημένε μου Πιτσιρίκο,
Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πως καθορίζεται η παγκόσμια τιμή πετρελαίου. Υπάρχουν πολλοί που τα βάζουν με τους βενζινάδες, σε πλήρη άγνοια ότι τα περιθώρια κέρδους ενός βενζινοπώλη από την πώληση βενζίνης είναι ισχνά. Τα περισσότερα κέρδη τους τα βγάζουν από τα προϊόντα που πουλάνε στο βενζινάδικο. Απλά, ξέρουν ότι όλοι χρειάζονται βενζίνη, και όλο και κάποιος θα πάρει και κάτι ακόμα όταν θα σταματήσει να γεμίσει το ντεπόζιτο.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, παραδείγματος χάρη, ότι υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που καθορίζουν την παγκόσμια τιμή πετρελαίου. Τα παραθέτω με αντίστροφη σειρά προτεραιότητας:

4.Το κόστος διανομής και το κόστος μάρκετινγκ, που είναι σχετικά σταθερά κόστη,

3.Το κόστος διύλισης, δηλαδή το κόστος μετατροπής του αργού πετρελαίου σε πετρέλαιο κίνησης, κόστος που επίσης είναι σταθερό, εκτός και αν αποφασίσουν οι εταιρείες πετρελαίου να το μειώσουν (χαχαχαχα, ναι περίμενε),

2.Οι φόροι καυσίμων, κόστος το οποίο είναι μεταβλητό και εξαρτάται από τη χώρα στην οποία ζεις, οπότε στις ΗΠΑ είναι γύρω στο 16% της συνολικής λιανικής τιμής πώλησης, ενώ σε μπανανίες σαν την Ελλάδα, λόγω μνημονίων, είναι κοντά στο 53%,

1.Και στο νούμερο ένα, με ποσοστό επιρροής στην παγκόσμια τιμή όσο και οι τρεις προηγούμενοι παράγοντες, και βάλε, βρίσκεται η ποσότητα πετρελαίου που θα αποφασίσει να ρίξει στην αγορά το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των πετρελαϊκών εταιρειών, κατα κόσμον γνωστό ως OPEC+, όπου το + συμβολίζει την είσοδο της Ρωσίας στο καρτέλ.

Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, είναι ότι το καρτέλ του OPEC+ διαχειρίζεται το 90% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, επομένως μπορεί πολύ εύκολα να ρίξει την τιμή του πετρελαίου, και επομένως της βενζίνης, αν ήθελε, θυσιάζοντας λίγα από τα κέρδη τους για το καλό του μέσου πολίτη που δεν ξέρει πώς θα τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια.

Χαχαχα, ναι, και μετά ξυπνήσαμε. Άλλωστε, θα ήταν πολύ κακοί καπιταλιστές αν δεν πουλούσαν τα προϊόντα τους στην μέγιστη τιμή που τους επιτρέπει η αγορά. Ποιά αγορά, δηλαδή, αφού, όταν ελέγχεις το 90% της παραγωγής ενός προϊόντος χωρίς το οποίο οι οικονομίες του κόσμου θα κατέρρεαν, εσύ είσαι η αγορά!

Είναι σαν να θέλεις να κάνεις παζάρια με το βαποράκι που σου πουλάει πρέζα. Θα ζητιανέψεις, θα κλέψεις, θα ληστέψεις, αλλά στο τέλος θα τα πληρώσεις, όσα και αν ζητάει.

Κάτι ακόμα που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι, μόλις 12 ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή με το πού ξύπνησαν στις ΗΠΑ λόγω της διαφοράς ώρας από την Ευρώπη, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου -που αντιπροσωπεύει γύρω στις 600 εταιρείες, δηλαδή το σύνολο της βιομηχανίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ανάμεσα τους και οι γνωστοί παίκτες όπως η Exxon Mobil, η Chevron, οι εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου κλπ- έβγαλε μια ανακοίνωση όπου έλεγε ότι οι περιβαλλοντικοί νόμοι των ΗΠΑ τους εμποδίζουν από το να σώσουν την Ευρώπη, και ότι το καλύτερο που έχει να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση είναι να εξαπολύσει την δυναμική της αμερικανικής παραγωγής ενέργειας, πετρέλαιο, δηλαδή, και φυσικό αέριο, ώστε να παρέχει σημαντική στήριξη στους συμμάχους της χώρας στην γηραιά ήπειρο οι οποίοι χρειάζονται αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση στο σάιτ τους.

Ούτε το πτώμα δεν κρύωσε, και οι μνηστήρες τρέχουν να μοιραστούν την κληρονομιά.

Αυτό που ζητά το Α.Ι.Π. Από την κυβέρνηση του Μπάιντεν, είναι ο εφιάλτης των κλιματικών επιστημόνων:

Άδειες εξορύξεων σε στεριά και θάλασσα,

Άδειες για κατασκευή υποδομών διανομής,

Περισσότερες εξαγωγικές άδειες,

Ακύρωση των νομοθετικών πλαισίων, περιβαλλοντικών ή άλλων, που τους εμποδίζουν να κάνουν τα παραπάνω τρία.

Ήρωες οι πετρελαϊκές εταιρείες δολοφόνοι, που ξέρουν καλά πώς να χτίζουν το αφήγημα που χρειάζονται για να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερα κέρδη από την καταστροφή του κόσμου. Κοίτα να δεις πώς τους βόλεψε η όξυνση της πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανία, και μπορεί να είναι μια τραγωδία ο πόλεμος, αλλά τώρα τι να κάνουν οι καημένοι, θα αναγκαστούν να πουλήσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και να ξεσκιστούν στα φράγκα.

Είναι άραγε τυχαία αυτή η πολιτική όξυνση που οδήγησε στην εισβολή της Ρωσίας, ενώ, ήδη από το 2008 αν θυμάμαι καλά, ο Πούτιν είχε πει δημοσίως ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι casus belli για την Ρωσία;

Είναι τυχαίο που το πολιτικό κατεστημένο στην Ουκρανία χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση εδώ και μια δεκαετία, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το πραξικόπημα που έριξε την φιλορωσική κυβέρνηση;

Είναι τυχαίο που επίλεκτες δυνάμεις της Ουκρανίας εκπαιδεύονταν από την CIA και τον αμερικανικό στρατό και εξοπλίζονταν εδώ και χρόνια -σαν να τους προετοίμαζαν για την κατάλληλη στιγμή δηλαδή-, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε απόπειρα να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα οδηγούσε σε πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;

Είναι πολλές οι συμπτώσεις για να είναι απλά τύχη. Και αυτό γιατί δεν είναι τύχη.

Όποιος γνωρίζει πέντε πράγματα από την αμερικανική εξωτερική πολιτική, γνωρίζει ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις δημιουργούν εντάσεις, πραγματοποιούν πραξικοπήματα, εισβάλλουν σε άλλες χώρες, και με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν τον δρόμο στις αμερικανικές εταιρείες να δρέψουν τα οικονομικά οφέλη από την καταστροφή που καλλιεργούν. Μια τέτοια καταστροφή είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που βολεύει πολύ τα μέλη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, όλως “τυχαίως”.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Μαρτίου, το ινστιτούτο εξέδωσε μια άλλη ανακοίνωση με την οποία επικροτούσε τις νέες άδειες εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ενώ, 10 μέρες αργότερα, το ινστιτούτο χαιρέτισε την συμφωνία της κυβέρνησης Μπάιντεν με την Ε.Ε. για την αύξηση των ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα εισάγει από δω και μπρος η Ε.Ε. για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, λόγω της εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, αδυνατούσαν να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ρωσία στις αψιμαχίες της με τις ΗΠΑ, και αυτό ήταν κάτι που ενοχλούσε πολύ τους Αμερικανούς.

Η ουκρανική κυβέρνηση, και η πληρωμένη -τόσο με χρήμα από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, όσο και με το αίμα των Ουκρανών αμάχων- επιθυμία της να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., δημιούργησαν την κατάλληλη ευκαιρία για τους Αμερικανούς να φέρουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους προ τετελεσμένων γεγονότων, διατηρώντας παράλληλα το τεκμήριο της αθωότητάς τους ώστε να μην τους κλείσει ο Πούτιν τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου, πριν προλάβουν να κάνουν την τράμπα.

Εμείς δεν φταίμε, σου λέει, οι Αμερικανοί φταίνε που πήγαν την κατάσταση στα άκρα, εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε υπέρ της ειρήνης! Ο κακός Πούτιν φταίει που εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα σύμμαχο. Στρατό και αεροπορία δεν στέλνουμε, γιατί, όσο κακός και αν είναι ο Πούτιν, έχουμε ανάγκη το αέριο που μας πουλάει, αλλά σύμμαχος χώρα είναι η Ουκρανία που θέλει να μπει στην ένωσή μας, να μην τους βοηθήσουμε με λίγη ανθρωπιστική βοήθεια, με μερικά δισεκατομμύρια δάνεια, και με λίγα όπλα που μας περισσεύουν;

Και όσοι έρθουν κατά δω, έχουμε και χωράφια να τους βάλουμε να δουλέψουν σαν σκλάβοι. Α λα Ολλανδία. Γιατί, αν τα κράτη θέλανε να προστατεύσουν τους πρόσφυγες, θα τους προστατεύανε, από τα κοράκια του καπιταλισμού.

Ούτως ή άλλως, σου λέει, μετά το τέλος του πολέμου, θα μπουκάρουν οι εταιρείες μας στην Ουκρανία και θα τους τα πάρουμε πίσω. Άλλωστε, τα δάνεια, πέφτουν δεν πέφτουν βόμβες, πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους.

Το τζάμπα τελείωσε.

Ο Πούτιν δεν είναι χαζός, τα ξέρει όλα αυτά, αλλά ξέρει και ότι, αν κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους, η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει, επομένως δεν έχει κανένα πρόβλημα να τρώει κυρώσεις της πλάκας την ώρα που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να μοσχοαγοράζουν το αέριό του, και μάλιστα σε ρούβλια. Το ρούβλι, πάντως, τα πάει περίφημα. Έφτασε πάλι στα επίπεδα του 2019. Χρυσές δουλειές!

Αλλά ο Βλαδίμηρος ξέρει ότι ο πόλεμος κάποια στιγμή θα τελειώσει, και ο κόσμος μετά θα είναι διαφορετικός. Πολύ πιθανόν, η Ευρώπη να καταφέρει ως τότε να αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αντικαθιστώντας το με αμερικανικό υγροποιημένο αέριο.

Φυσικά, μέχρι τότε, θα έχει χρόνο να συνάψει νέες συμφωνίες με άλλες χώρες, και στην ουσία, το μόνο που θα αλλάξει θα είναι το πελατολόγιο των ρωσικών και αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και φυσικά, οι ζώνες επιρροής της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Κάποιοι εκεί έξω θα βγάλουν πολλά, πολλά λεφτά. Εμείς οι υπόλοιποι, εξαιτίας του πληθωρισμού και της στασιμότητας της οικονομίας -ή της ύφεσης για τις πιο αδύναμες οικονομίες σαν τη μπανανία μας-, θα είμαστε φτωχότεροι από πριν, και πολύ πιο φοβισμένοι.

Αυτοί οι κάποιοι εκεί έξω, έχουν τεράστια δύναμη. Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη των εταιρειών αυτών, που δεν προλαβαίνει να κρυώσει το μελάνι στις ανακοινώσεις τους πριν οι κυβερνήσεις ανταποκριθούν στις προσταγές τους. Και αν αυτό ισχύει για την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ, φανταστείτε τι ισχύει για τα μπάχαλα σαν και τη χώρα μας.

Μότορ Όιλ και πάσης Ελλάδος.

Μακάρι να τα έβγαζα όλα αυτά από το κεφάλι μου, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα στο σάιτ τους.

Για παράδειγμα, μέσα σε δύο ημέρες από την ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου ότι οι πολιτικές της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας των ΗΠΑ υπονομεύουν την ανάπτυξη των υποδομών και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που είναι αναγκαίες για την αύξηση της παραγωγής, τόσο εγχώρια, όσο και προς τους Ευρωπαίους συμμάχους, η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε με την έγκριση δύο ακόμα εξαγωγικών αδειών υγροποιημένου φυσικού αερίου, made in USA.

Αυτό δεν είναι ανακοίνωση, παραγγελιά είναι. Γκαρσόν, πιάσε δύο εξαγωγικές άδειες, και γρήγορα!

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και σε κανέναν πόλεμο, γιατί όλοι οι πόλεμοι γίνονται για τα φράγκα. Εκτός από τις επαναστάσεις, αν και εκεί πολλές φορές, στο τέλος πάλι οι απατεώνες επιπλέουν.

Είναι όλοι τους καθάρματα, εκτός από τους αμάχους, που πληρώνουν πάντα το πιο βαρύ τίμημα των παιχνιδιών εξουσίας και κερδοσκοπίας. Παιχνίδια που έχουν μάθει να στήνουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ενώ στα εντός τους το παίζουν αθώες θυγατέρες που υπερασπίζονται την ελευθερία, την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σκατά στο αίμα τους.

Υποκρισία, αίσχος και ντροπή. Αλλά για να νιώσεις ντροπή πρέπει να έχεις συνείδηση, πρέπει να γνωρίζεις κατά βάθος ότι αυτό που κάνεις είναι λάθος. Αυτοί οι σκατάδες που έχουμε για ηγέτες δεν έχουν ούτε ίχνος συνείδησης, για να έχουν ντροπή. Για τις εταιρείες και τους μετόχους του δεν το συζητάω καν. Είναι ξεδιάντροποι και άψυχοι. Είναι δολοφόνοι, και τα χέρια τους είναι βαμμένα με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Πρέπει να τους ξεφορτωθούμε με κάθε τρόπο, γιατί είναι ήδη αργά, και τώρα παίζουμε καθυστερήσεις.

Αλλά τι λέω; Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε. Πάλι αυτούς θα ψηφίσουν.

Ε, αφού αυτούς γουστάρει ο κόσμος, τους άψυχους, τους ξεδιάντροπους και τους δολοφόνους, εγώ πάω να κάνω καμιά βουτιά ακόμα στη θάλασσα και να φάω ένα παγωτό, γιατί μου έπεσε το ζάχαρο με όλα αυτά που έγραψα πάλι.

Από ένα ερημικό νησί στη μέση του Αιγαίου, ατενίζοντας το πέλαγο, με αγάπη,

Κώστας

Υ.Γ. Όπου φύγει φύγει, μάγκες και μαγκιόρισες. Κάντε ό,τι μπορείτε για να απολαύσετε το καλοκαίρι με τους φίλους σας και τις οικογένειές σας, όσο έχουμε καιρό και μας αφήνουν έξω να παίζουμε. Γιατί είναι ανώμαλοι, και πάντα θα σκαρφίζονται κάτι για να μας έχουν τρομαγμένους να δουλεύουμε σαν τους χαζούς, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τους φόρους τους και τους λογαριασμούς τους. Μην περιμένετε. Αδράξτε όποια ευκαιρία έχετε, και δρόμο. Γιατί αυτές, είναι οι καλές μέρες.

(Φίλε Κώστα, καταλαβαίνω τα συμφέροντα των ΗΠΑ από τον πόλεμο στην Ουκρανία -τον σχεδίαζαν χρόνια αυτόν τον πόλεμο-, όπως και το ότι ο Πούτιν τα είχε υπολογίσει όλα πριν εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί οι Ουκρανοί δεν έχουν ξεσκίσει τον Ζελένσκι, που κατάφερε να κάνει τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Πόσο δύσκολο ήταν να τα βρουν η Ρωσία με την Ουκρανία, ώστε να μη γίνει πόλεμος; Και φυσικά, όταν θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, όλα θα είναι πολύ χειρότερα για την Ουκρανία· αν υπάρχει τότε Ουκρανία. Δυστυχώς, όσο δεν τελειώνει αυτός ο πόλεμος, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. Ας κάνουμε καμιά βουτιά, λοιπόν, πριν καλέσουν την κλάση μας στην επιστράτευση. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.