Ένας πρίγκιπας στο προτεκτοράτο

Μεγάλη κρίση βιώνει, Πιτσιρίκο, το NHS με 62 χιλιάδες κενές θέσεις στα νοσοκομεία (12 χιλ. γιατροί και 50 χιλ. νοσηλευτές), όπως επισημαίνει το Skynews.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, θα χρειαστεί να δημιουργηθούν 475 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο της υγείας και άλλες 490 χιλιάδες σε αυτόν της κοινωνικής πρόνοιας σε μία δεκαετία.

Και μπορεί να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την εκπαίδευση 50 χιλιάδων νοσηλευτών, αλλά δεν έγινε το ίδιο και με 6.000 γιατρούς που είναι απαραίτητοι στο σύστημα υγείας.

Η υποστελέχωση του NHS ενέχει κινδύνους και για την ασφάλεια των ασθενών, καθώς το προσωπικό υποφέρει από άγχος, κατάθλιψη και τελικά καταλήγει να αρρωσταίνει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες υγείας να σκέφτονται να παραιτηθούν λόγω της εργασιακής εξουθένωσης που βιώνουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα επωμιστούν ακόμα μεγαλύτερο βάρος οι συνάδελφοί τους, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε ζεστό φαγητό και νερό στις βάρδιες τους.

Οι ελλείψεις προσωπικού σημαίνουν, επίσης, ότι δεν θα υπάρχουν οι απαιτούμενοι υγειονομικοί για τις διαγνώσεις και τις θεραπείες καρκίνου, για παράδειγμα, με τα 3 εκ. καρκινοπαθών να αναμένεται να αυξηθούν σε 4 εκ. ως το 2030.

Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα πλάνο για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, που είναι το εξουθενωμένο προσωπικό, διότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των υγειονομικών, όσο και των ασθενών.

Οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να δράσουν και στο θέμα των πληρωμών του προσωπικού, διότι είναι απαράδεκτο νοσηλευτές να μην έχουν χρήματα για να αγοράσουν φαγητό στα παιδιά τους, για να πληρώσουν το νοίκι, αλλά και για να πάνε στη δουλειά τους.

Από το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας υποστήριξαν ότι υπάρχουν 4.000 περισσότεροι γιατροί και 9.600 επιπλέον νοσηλευτές σε σχέση με πέρσι, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 1.400 και οι ειδικευόμενοι σε σύγκριση με το 2019.

Επίσης, διατέθηκαν 95 εκ. στερλίνες για την πρόσληψη μαιευτήρων και 500 εκ. στερλίνες για τη στελέχωση του προσωπικού στην κοινωνική πρόνοια.

Στη Βρετανία αναφέρεται το άρθρο, αλλά τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, άλλωστε, δεν υπήρχε πρόσφατα αναισθησιολόγος για να γίνει επέμβαση μεταμόσχευσης σε νοσοκομείο.

Στη χώρα μας έφυγε ο μοναδικός πνευμονολόγος από νησί, επειδή δεν είχε σπίτι για να μείνει. Στη χώρα μας τα δημόσια νοσοκομεία θεωρούνται περιττή πολυτέλεια.

Μέχρι να ξεσπάσει καμία πανδημία.

Και στη χώρα μας θεωρούνται περιττοί και οι πυροσβέστες.

Μέχρι να έρθει το καλοκαίρι και να ξεσπάει η μία πυρκαγιά μετά την άλλη.

Παλαμάκια δεν βαρέσαμε σε αυτούς.

Παρεμπιπτόντως, 25 πυροσβέστες τραυματίστηκαν, στην ευρύτερη περιοχή του Μπορντώ στη Γαλλία, όπου οι φωτιές έσβησαν, αφού έκαψαν 20.800 εκτάρια πευκοδάσους, σύμφωνα με τη Le Monde.

Καταστράφηκαν και πέντε κατοικίες, επί συνόλου 2.800 που εκτέθηκαν στις φλόγες, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας πολίτης και οι 36 χιλιάδες που αρχικά εκτοπίστηκαν -ανάμεσα τους και 6.000 κατασκηνωτές- μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας θεωρεί ότι αυτή τη βδομάδα θα τεθούν υπό έλεγχο όλες οι πυρκαγιές στη Γαλλία -αν ευνοήσουν και οι μετεωρολογικές συνθήκες- ενώ 1.200 πυροσβέστες, επί συνόλου 4.200, που επιχείρησαν στο Μπορντώ, είναι ακόμα σε επιφυλακή.

Ε, με δεδομένο ότι στη Γαλλία οι πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίτερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα, όπου να ‘ναι θα ξεμπερδέψουμε κι εδώ.

Κάποτε και οι φωτιές σβήνουν, άλλωστε.

Αν δεν έχουν τίποτα άλλο να κάψουν, αν βρέξει, αν φτάσουν στη θάλασσα.

Μιας και ο λόγος για θάλασσα, ένας θαλάσσιος ίππος, η Freya, έχει κλέψει τις καρδιές των Νορβηγών, όπως αναφέρει ο Guardian.

To θαλάσσιο θηλαστικό, 600 κιλών, ξεκουράζεται πάνω σε βάρκες που κινδυνεύουν να μπατάρουν από το βάρος του, ενώ είχε θεαθεί και στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, πριν αποφασίσει να περάσει το καλοκαίρι του στη Νορβηγία.

Πολύ νοτιότερα από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου κανονικά ζει, με αποτέλεσμα να έχει εξάψει την περιέργεια των πολιτών της Νορβηγίας, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Mία εφημερίδα μεταδίδει, μάλιστα, κάθε πρωί σε live streaming κάθε κίνηση της Freya, που κυνηγάει μία πάπια και έναν κύκνο, καθώς μοιράζεται μαζί τους τα νερά στο ήσυχο λιμανάκι του παραθαλάσσιου χωριού Kragero.

Για 20 ώρες τη μέρα, πάντως, ο θαλάσσιος ίππος κοιμάται, αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι αρχές σκέφτηκαν προς στιγμήν να τον διώξουν ή να του κάνουν ευθανασία, καθώς έχει καταστρέψει αρκετές μικρές βάρκες με το βάρος του, αλλά και επειδή μπορεί να συνιστά κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Τελικά, αποφάσισαν να τον αφήσουν στην ησυχία του, αφού τρέφεται κανονικά, ξεκουράζεται και δείχνει σε καλή κατάσταση.

Ζητείται, πάντως, από τον κόσμο να κρατάει απόσταση από τον θαλάσσιο ίππο και να μην κολυμπάει, ούτε να κάνει καγιάκ κοντά του.

Κι αυτό διότι, αν τον παρενοχλούν και δεν τον αφήνουν να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται, μπορεί να νιώσει ότι απειλείται και να επιτεθεί.

Ο θαλάσσιος ίππος είναι προστατευόμενο είδος, τρέφεται με μαλάκια, γαρίδες, χταπόδια και μικρά ψάρια και μπορεί να φτάσει και τον ένα τόνο, ο αρσενικός, ενώ ο θηλυκός τα 700 κιλά.

Οι θαλάσσιοι ίπποι έχουν και κάτι σαν χαυλιόδοντες, με τους οποίους σπάνε τα όστρακα.

Σαν αυτό το ματάκι της θάλασσας που βρήκα την Τρίτη 26/7 στο Θυμάρι.

Και μπορεί να μην κινδυνεύει από θαλάσσιους ίππους, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά το συλλέγουν οι άνθρωποι για αυτό το πορτοκαλί και σκληρό περίβλημα, που έχει στο μπροστινό μέρος το σαλιγκάρι που κρύβεται στο εσωτερικό του.

Το πορτοκαλί σκληρό περίβλημα, που μοιάζει με ματάκι, προστατεύει το σαλιγκάρι από τους θηρευτές του, αλλά οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν σαν μπιχλιμπίδι και πωλείται, ιδιαίτερα στα νησιά.

Αλλά από το όμορφο ματάκι της θάλασσας, που άφησα και πάλι στον βυθό, να περάσουμε σε μία μικρή μέδουσα πελαγία, που φάνηκε μετά από καιρό.

Ανησυχώντας τους λουόμενους που κολυμπούσαν στον γιαλό.

Και θύμισαν λίγο τον μύθο με τον ελέφαντα που φοβάται τον ποντικό.

Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε φόβος, αφού τα ρεύματα του βοριά θα έστελναν τη μικρή pelagia noctiluca μακριά και από τα μελανούρια και τις γόπες που την έβλεπαν σαν ορεκτικό.

Είδα κι ένα ντοκιμαντέρ για τις ποσειδωνίες χθες και πώς τις φυτεύουν στον βυθό από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, τοποθετώντας ρίζες με μικρές φυλλωσιές σε βιοδιασπώμενα σακιά με ρύζι.

Οι ποσειδωνίες που είναι θαλάσσια φυτά και παράγουν οξυγόνο, απορροφώντας παράλληλα διοξείδιο του άνθρακα, ενώ αποτελούν καταφύγιο για μικρά ψάρια και προστατεύουν τις ακτές από διάβρωση, συγκρατώντας την ορμή των κυμάτων τον χειμώνα, καταστρέφονται συχνά από τις τράτες και τα συρόμενα δίχτυα.

Και όχι μόνο, καθώς από το ντοκιμαντέρ έμαθα ότι μεγάλα resort τις ξεριζώνουν από την παραλία μπροστά στο ξενοδοχείο, διότι κάνουν, λέει, τη θάλασσα να μοιάζει βρώμικη -στην πραγματικότητα η ύπαρξη ποσειδωνίας συνεπάγεται καθαρά νερά- και της στερούν το τυρκουάζ χρώμα της.

Παρεμπιπτόντως, ένα mega resort θα φτιάξει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε δύο νησάκια που αγόρασε η χώρα του στην Ερυθρά.

Τα κανάλια εκθειάζουν, εξάλλου, τον Μπιν Σαλμάν με αφορμή την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τις επαφές του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει κάνει εισβολή από το 2015 στην Υεμένη, όπου έχουν σκοτωθεί άμεσα, λόγω του πολέμου και έμμεσα εξαιτίας της πείνας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι μία μικρή λεπτομέρεια.

Αφού όλοι περιμένουν με λαχτάρα τις “επενδύσεις” που θα κάνει ο πρίγκιπας στο προτεκτοράτο. Οπότε και τι έγινε που σκοτώθηκαν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες στην Υεμένη; Παιδιά ενός κατώτερου θεού, έτσι κι αλλιώς.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα ντροπή, οπότε κάνει την Ελλάδα -που επίσης είναι χώρα ντροπή- να μοιάζει με τέλεια δημοκρατία. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.