Επιτέλους, τέλος η καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν πέντε βόρειες επαρχίες της Ιταλίας, Πιτσιρίκο, λόγω της ξηρασίας, όπως μεταδίδει το BBC.

Πρόκειται για της Εμίλια Ρομάνια, Φρίουλι Βενέτσια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο, οι οποίες βρίσκονται γύρω από τον ποταμό Po.

H ξηρασία που είναι η χειρότερη εδώ και 70 χρόνια, απειλεί το 30% της αγροτικής παραγωγής της Ιταλίας, κι έτσι οι πέντε επαρχίες θα εισπράξουν 36,5 εκ. ευρώ ως ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις νερού.

Σε αρκετές κοινότητες έχουν ήδη βάλει δελτίο στο νερό, ενώ στο Μιλάνο θα απαγορεύσουν το πλύσιμο των αυτοκινήτων και το πότισμα των κήπων και σε μία πόλη κοντά στην Μπολόνια οι κομμωτές δεν λούζουν πλέον τους πελάτες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις τον χειμώνα και την άνοιξη προκάλεσαν το πρόβλημα λειψυδρίας στη βόρεια Ιταλία και μπορεί να ληφθούν και περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εφτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στις Ιταλικές Άλπεις και 13 ακόμα αγνοούνται, μετά την κατάρρευση παγετώνα, ο οποίος έχασε το 90% της έκτασής του τον περασμένο αιώνα, με τον Mario Draghi και τον Sergio Matarella να αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.

Βλέπετε, όταν έχει ξηρασία τα καλοκαίρια, φταίει η κλιματική αλλαγή, όταν μας θάβουν τα χιόνια, όπως τα δύο τελευταία χρόνια, είναι απλά χειμώνας.

Νέο εμβόλιο αφήνει, εξάλλου, ελπίδες ότι ίσως αποτρέπει τη μετάσταση του καρκίνου, η οποία είναι αρκετά πιθανή σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει, όπως επισημαίνει το Skynews.

To νέο αυτό εμβόλιο που αναπτύχθηκε με την ίδια τεχνολογία με αυτό της AstraZeneca για τον κορωνοϊό χορηγήθηκε σε οκτώ άτομα, που μετά από μήνες δεν εμφάνισαν ξανά καρκίνο.

Αντίθετα, ο καρκίνος έκανε μετάσταση σε άλλα δύο άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

Αν και οι αριθμοί είναι πολύ μικροί για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οι επιστήμονες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το εμβόλιο TG4050, που ανέπτυξε γαλλική εταιρία.

Η τεχνολογία του είναι παρόμοια με αυτή του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, δηλαδή, DNA από τον όγκο ενός ασθενούς τοποθετείται σε έναν αβλαβή ιό.

Στη συνέχεια, όταν αυτός ο γενετικά τροποποιημένος ιός εισάγεται μέσω της ένεσης στον οργανισμό, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έκανε και ο εργαζόμενος στο Skynews Brian Wright, ο οποίος είχε υποβληθεί σε 16ωρη επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το στόμα, ενώ η κάτω γνάθος του αντικαταστάθηκε με κόκκαλο από το πόδι του. Μετά υποβλήθηκε και σε ακτινοθεραπείες.

Συνολικά 30 ασθενείς συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή για καρκίνο στον κεφάλι και τον λαιμό.

Οι μισοί θα λάβουν το εμβόλιο, όταν ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους και οι άλλοι μισοί εφόσον ο καρκίνος κάνει μετάσταση.

Η πανδημία επιτάχυνε την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, που κάποτε ήταν απλά πειραματική.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιούν την ίδια στρατηγική ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

Αλλά και η τεχνολογία για τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna χρησιμοποιείται με ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τον καρκίνο του πακγρέατος.

“Η πανδημία βοήθησε για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων εμβολίων” λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Andrian Hill, εξηγώντας ότι “μάθαμε για την ασφάλειά τους σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, όταν παλιότερα ήταν μόνο μερικές χιλιάδες”.

Από τη μία κάνουν λόγο για ελπιδοφόρα αποτελέσματα μετά από δοκιμή του εμβολίου μόνο σε δέκα άτομα και από την άλλη λένε ότι χρειαζόταν να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού δισεκατομμύρια άνθρωποι για να διαπιστωθεί η ασφάλειά του.

Δηλαδή, αν το έκαναν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες -αφού πάρα πολλοί ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό- δεν θα έβγαιναν συμπεράσματα για την ασφάλειά του;

Γιατί εκβίασαν με φασιστικές μεθόδους εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κάνουν ένα εμβόλιο, παρά τη θέλησή τους;

Διότι, αν το έκαναν δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα έβγαζαν ακόμα περισσότερα δισ. οι φαρμακευτικές.

Και αν το κάνουν ξανά και ξανά, θα συρρέουν τα δισ. δολ. στα ταμεία των φαρμακευτικών.

Θυμάστε που μας έλεγαν παλιά ότι η κρίση είναι ευκαιρία. Ε, με την υγειονομική κρίση θα κατάλαβαν πλέον όλοι για ποιους είναι ευκαιρία.

Οι υπόλοιποι το πολύ να πάμε μέχρι την παραλία.

Πήρα και τα σκυλιά μαζί την Τετάρτη 6/7, αλλά δεν έβγαλα ούτε μία σόι φωτογραφία.

Όταν η καλύτερη ήταν με μία γλώσσα – χωματίδα, γίνεται αντιληπτό πόσο φτωχή ήταν η υποβρύχια συλλογή.

Παρεμπιπτόντως, η γλώσσα έχει τα μάτια της στην ίδια πλευρά του σώματος της, που είναι και αυτή που εικονίζεται στη φωτό, δηλαδή, δεν φαίνεται το πάνω μέρος της, αλλά το πλαϊνό.

Αντίθετα, από ένα μελανούρι θα φαινόταν μόνο το ένα μάτι, αν ήταν ξαπλωτό.

Ακόμα μία απόδειξη, εξάλλου, ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά αποτελεί το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία έστειλε γιατρούς και στρατιώτες στο νησάκι του Ειρηνικού Niue, που βιώνει ξέσπασμα κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι το 99% των 1.600 κατοίκων του είναι διπλά εμβολιασμένοι και το 93% άνω των 18 ετών έχει κάνει και την τρίτη δόση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Niue, που είναι αυτόνομο και έχει μία χαλαρή σχέση εξάρτησης από τη Ν. Ζηλανδία, ήταν και Covid-free για μεγάλο διάστημα, καθώς είχε κλειστά τα σύνορα του από την αρχή της πανδημίας, αλλά τον κορωνοϊό έφεραν οι επιβάτες μίας πτήσης που δεν υποχρεώθηκαν να μπουν σε καραντίνα μόλις έφτασαν στο νησί.

Στον Καναδά θα πετάξουν, παρεμπιπτόντως, 13,6 εκ. εμβόλια της AstraZeneca, διότι κανένας δεν θέλει να τα κάνει, ούτε εντός της χώρας, ούτε στο εξωτερικό, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

O Καναδάς είχε υπογράψει σύμβαση με την AstraZeneca το 2020 για να παραλάβει 20 εκ. δόσεις και 2,3 εκ. πολίτες του έκαναν τουλάχιστον μία μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2021.

Αλλά μετά τις ανησυχίες για θρομβώσεις που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca, στον Καναδά άρχισαν να χρησιμοποιούν τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, λες και αυτά δεν προκαλούν τίποτα.

Τον Ιούλιο του 2021, ο Καναδάς υποσχέθηκε να δωρίσει 17,7 εκ. δόσεις, αλλά δεν τα κατάφερε και 13,6 εκ. εξ αυτών έληξαν και θα πρέπει να πεταχτούν.

Συνολικά, ο Καναδάς κατάφερε να δωρίσει 8,9 εκ. δόσεις, τα 4,8 εκ. από τις δικές του προμήθειες και άλλα 4,1 εκ. μέσω του προγράμματος Covax.

Το 85% των Καναδών έχει εμβολιαστεί, έναντι 61% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος και μόλις 16% το αντίστοιχο ποσοστό στις φτωχές χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα έξαρση του κορωνοϊού και μέσα στο κατακαλόκαιρο παρατηρείται στην υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Δανία, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 30% σε μία βδομάδα.

Υπάρχει, όμως, κι ένα καλό νέο, καθώς από αύριο Παρασκευή 8/7 σταματάει η καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που θα γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, όπως συμβαίνει με τη γρίπη και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μακάρι να τηρηθεί αυτό, διότι και στις αρχές του καλοκαιριού το 2020 ήταν να σταματήσει η καθημερινή ενημέρωση, αλλά επανήλθε μετά από μία βδομάδα, επειδή αυξήθηκαν τα κρούσματα, αν και τότε ήταν μετρημένα στα δάχτυλα.

Αλλά και τώρα που είναι 20 χιλιάδες τη μέρα επί ένα μήνα, οι διασωληνωμένοι δεν αυξάνονται και αυτό κάτι λέει για τις μεταλλάξεις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που κάποιοι έσπευσαν να τις βαφτίσουν πιο επικίνδυνες, αλλά μάλλον είναι πιο ήπιες και από τις αρχικές της Όμικρον.

Διαμαρτύρονται, βέβαια, που σταματάει η καθημερινή ενημέρωση κάποιοι ειδικοί και αρκετοί “αριστεροί”.

Διότι δεν θα μαθαίνει, λέει, ο κόσμος τι γίνεται με τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, εκεί έχουμε φτάσει, να έχει ταυτιστεί η δημόσια υγεία με μία διαδικασία που μόνο άγχος γέμιζε τον κόσμο, κάτι που τελικά έκανε και κακό στην υγεία του.

Το μόνο που έκανε η καθημερινή ενημέρωση ήταν να στρεσάρει τους πολίτες και να κρατάει στο επίκεντρο της δημοσιότητας μία τελειωμένη ουσιαστικά πανδημία.

Ναι, είναι τελειωμένη όταν γίνονται συναυλίες με 20 και 50 χιλιάδες κόσμο και υπάρχει μηδαμινή αύξηση των πραγματικών ασθενών.

Έτσι κι αλλιώς, μετά από 2,5 χρόνια, ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει με τον κορωνοϊό, δεν χρειάζεται κανέναν πατερούλη ειδικό.

Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι να σταματήσει και η καταγραφή των κρουσμάτων -όταν το 90% και βάλε είναι ασυμπτωματικά δεν πρόκειται για κρούσματα, άλλωστε- αλλά και η διενέργεια τεστ.

Κάποτε όλα (πρέπει να) έχουν ένα τέλος.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κούρασε ο κορωνοϊός. Αν είναι να αρρωστήσουμε από τον κορωνοϊό -ή οτιδήποτε άλλο-, θα αρρωστήσουμε. Αλλά πρέπει να ζήσουμε. Ας ζήσουμε πριν αρρωστήσουμε. Είναι λάθος να παίρνουμε τη ζωή πολύ στα σοβαρά, γιατί στο τέλος πεθαίνουμε όλοι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.