Θα πεινάσουν οι χελώνες χωρίς μέδουσες στον Σαρωνικό

Ο Volodymyr Zelenski έδιωξε, Πιτσιρίκο, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και παιδικό του φίλο Ivan Bakanov, όπως μεταδίδει το BBC.

Παύτηκε, επίσης, η γενική εισαγγελέας Ιryna Venediktova, με τη δικαιολογία πολλών περιπτώσεων προδοσίας και στις δύο μεγάλες υπηρεσίες της χώρας.

Συγκεκριμένα, πάνω από 60 πρώην υπάλληλοι εργάζονται πλέον κατά της Ουκρανίας σε περιοχές που κατέχουν οι Ρώσοι.

Και συνολικά, έχουν γίνει 651 διώξεις για συνεργασία και προδοσία ενάντια σε Ουκρανούς αξιωματούχους.

Εκτός από την απόλυση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Ivan Bakanov, συνελήφθη και ο πρώην περιφερειακός επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας στην Κριμαία Oleh Kulinych με την κατηγορία της προδοσίας.

Πάντως, ο συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Andriy Smirnof διευκρίνισε αργότερα ότι ο Ivan Bakanov και η Ιryna Venediktova δεν απολύθηκαν, αλλά απομακρύνθηκαν για όσο διάστημα θα διαρκέσει η έρευνα για να μην επηρεάσουν, λόγω της υψηλόβαθμης θέσης τους, την όλη διαδικασία.

O Zelenski ήθελε να αντικαταστήσει τον Bakanov από τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς του χρέωσε το ότι δεν μπόρεσε να ανακόψει τότε τη ρώσικη εισβολή.

Ο 47χρονος Bakanov είχε επιλεγεί για τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών το 2019, όταν οργάνωσε την προεκλογική εκστρατεία του Zelenski.

Στελέχη της αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει τον διορισμό του, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην τηλεοπτικός παραγωγός ήταν ακατάλληλος για επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ivan Bakanov αναμένεται να αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή του, Vasyl Malyouk, όπως και η Iryna Venediktova, καθώς τη θέση της θα πάρει ο μέχρι πρότινος αντιεισαγγελέας της Ουκρανίας Oleksiy Simonekno.

H Venedictova είχε διοριστεί γενική εισαγγελέας το 2020, όταν ο Zelenski απέλυσε τότε τον προκάτοχό της, κατηγορώντας τον ότι δεν παράγει αποτελέσματα.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η Venediktova είχε δηλώσει στο BBC ότι η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ερευνά 21 χιλιάδες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου που μπορεί να έχουν διαπράξει οι Ρώσοι από την αρχή του πολέμου.

Από τις φλόγες του πολέμου να περάσουμε, όμως, σε αυτές των δασών, καθώς η ΕΕ θα αγοράσει πυροσβεστικά αεροπλάνα, διότι αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο 12 και ένα ελικόπτερο, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

“Αυτά τα αεροπλάνα μόνο τεχνικά θα αγοραστούν από τα κράτη μέλη, καθώς η χρηματοδότησή τους θα γίνει 100% από την ΕΕ” δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων της ΕΕ Janez Lenarcic, παίζοντας με τις λέξεις, αφού ουσιαστικά οι πολίτες των κρατών μελών θα πληρώσουν και πάλι.

Χιλιάδες πυροσβέστες μάχονται στη νότια Ευρώπη με εκατοντάδες πυρκαγιές, κυρίως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, ενώ η ΕΕ έχει λάβει πέντε αιτήματα για βοήθεια, κι ακόμα το καλοκαίρι στη Μεσόγειο δεν έχει φτάσει στο μέσον του.

Η ΕΕ έχει στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία, ουσιαστικά με απόσπαση από άλλα κράτη μέλη της.

Επίσης, 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες έχουν αποσπαστεί στην Ελλάδα για να βοηθήσουν εκεί την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για να σβήνουν με δικές τους δυνάμεις τις φωτιές και μόνο όταν αυτές δεν επαρκούν, ζητούν ενισχύσεις από την ΕΕ.

Το 2021 κάηκαν μισό εκατομμύριο εκτάρια στην ΕΕ, έναντι ενός εκατομμυρίου το 2017, ενώ μέχρι στιγμής πάνω από 70 χιλιάδες εκτάρια έχουν αποτεφρωθεί μόνο στην Ισπανία.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την αποτροπή και διαχείριση κρίσεων ήταν 900 εκ. ευρώ το 2021.

“Θα πρέπει να ενισχυθούμε περισσότερο στο άμεσο μέλλον για να ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα για βοήθεια, τόσο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα, όσο και για κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία” δήλωσε ο Lenarcic.

Αν κρίνουμε, πάντως, από το πώς τα κατάφερε η ΕΕ με την πανδημία και τον πόλεμο, μάλλον δεν θα πρέπει να υπάρχουν και μεγάλες προσδοκίες και για τις πυρκαγιές.

Στην κλιματική αλλαγή αποδόθηκαν, εξάλλου, και τα κύματα ύψους 6 μέτρων μπήκαν σε σπίτια στη Χαβάη, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι ναυαγοσώστες στο νησί Οάχου πραγματοποίησαν 1.960 διασώσεις μόνο σε μία μέρα και ένας σέρφερ τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα τεράστια κύματα στο ισχυρό νότιο swell (είναι το βουβό κύμα, αυτό που συνεχίζεται και όταν έχει σταματήσει πια η αιτία που αρχικά το προκάλεσε), στην υψηλή παλίρροια και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τα κύματα διέκοψαν, μάλιστα, και ένα γάμο, καθώς παρέσυραν τραπέζια και καρέκλες, που έπεσαν πάνω στους καλεσμένους.

Δεν απειλήθηκε, πάντως, η ζωή κάποιου από τους παρευρισκόμενους στη γαμήλια τελετή, η οποία συνεχίστηκε όταν τα κύματα υποχώρησαν και το ζευγάρι παντρεύτηκε, ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας αγάπης.

Ο φωτογράφος του γάμου είπε ότι τράβηξε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στην καριέρα του.

Ο μετεωρολόγος Chris Brenchley ανέφερε από την πλευρά του ότι “αν και όλα τα φαινόμενα δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κλιματική αλλαγή, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της και οι επιπτώσεις της γίνονται πιο σοβαρές όταν συνδυάζεται με μία θύελλα ή μία υψηλή παλίρροια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καλοκαιρινά κύματα δεν ξεπερνούν τα 3 μέτρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση έφτασαν τα 5-6μ., κάτι που παρατηρείται συνήθως το χειμώνα με τα swell του νότιου Ειρηνικού.

Για καλοκαίρι ήταν τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν παρατηρηθεί στη Χαβάη εδώ και δεκαετίες.

Όσο για το Θυμάρι, παρά τα 7-8 beaufort βοριά, επικράτησε μπονάτσα και την Τρίτη 19/7 στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και με τη θερμοκρασία στους 27,9 βαθμούς (40,2β. στο Λονδίνο) είχαμε και δροσιά.

Ακόμα μία ευκαιρία να δουν τη θάλασσα από κοντά τα ατίθασα σκυλιά.

Έκρυβαν, όμως, κι ένα ακόμα μεγαλούτσικο ζώο τα κρυστάλλινα νερά.

Τη θαλάσσια χελώνα, που είχα δει και στις 17/6 στον Χάρακα και αυτή τη φορά τη φωτογράφισα από πιο κοντά.

Κατάλαβα ότι είναι η ίδια από το μικρό κομμάτι που της λείπει στο πίσω μέρος του καβουκιού της, ενώ παρατήρησα ότι έχει κι ένα σημάδι στο κεφάλι της.

Την έβλεπα και τα προηγούμενα χρόνια στο Θυμάρι και μου είχε κάνει εντύπωση ότι είναι φιλική και σε αντίθεση με άλλες, σε αφήνει να την πλησιάσεις πολύ, ακόμα και να την αγγίξεις.

Μάζεψα και ένα χρωματιστό σακουλάκι που παρέσυραν στη θάλασσα τα ισχυρά ρεύματα του βοριά για να μην το μπερδέψει η χελώνα με πελαγία, αφού μέδουσες δεν υπάρχουν πουθενά.

Θα πεινάσουν οι καημένες οι χελώνες χωρίς μέδουσες στα κρυστάλλινα νερά.

Μόνο τα σκουπίδια πάνε κι έρχονται και μάζεψα αρκετά και από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και να ήταν μόνο τα σκουπίδια, καλά θα ήταν.

Αφού ξέσπασε μία ακόμα μεγάλη πυρκαγιά χθες το απόγευμα στην Πεντέλη.

Η κλιματική αλλαγή έφταιγε, παρεμπιπτόντως, για τη χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη, που ξέσπασε με τη θερμοκρασία κάτω από τους 25 βαθμούς;

Η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην περιοχή ήταν 24,8 βαθμοί, ενώ αργότερα έπεσε και στους 22,8β., περίπου την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά.

Κι εκεί που πέρσι κάηκε η μισή Αττική με 45 βαθμούς και άπνοια, φέτος καίγεται η άλλη μισή με 25 βαθμούς και 7-8 beaufort βοριά.

Το μόνο που δεν άλλαξε στην εξίσωση είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, διότι 9 στις 10 φωτιές μπαίνουν -έστω από αμέλεια, αλλά συχνά και με πρόθεση- από ανθρώπινο χέρι και δεν έχει καμία σχέση η κλιματική αλλαγή με αυτό.

Παραπλανητικά είναι επίσης δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 1.000 και πλέον νεκρούς από τον καύσωνα σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Η αλήθεια είναι ότι οι 1.000 αυτοί θάνατοι συνέβησαν εν μέσω καύσωνα και δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι το βασικό αίτιο ήταν η πολλή ζέστη.

Το νόημα είναι, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να τα ρίχνουμε, λοιπόν, όλα στον κακό μας τον καιρό. Οι άνθρωποι φταίμε που μαυρίζει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ο ουρανός μας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι άνθρωποι θα φάνε και τις χελώνες -καλά, κάποιοι τις τρώνε ήδη- και δεν θα υπάρχει θέμα με το τι θα φάνε οι χελώνες. Όλα είναι προβλέψιμα και αυτό το καλοκαίρι -και οι πυρκαγιές δεν εκπλήσσουν κανέναν πια-, οπότε ας ρίξουμε μερικές βουτιές πριν κάψουν και την θάλασσα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.