Θυμάστε που οι Ευρωπαίοι κορόιδευαν τη Σοβιετική Ένωση;

Καθώς η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση χτυπάει με δύναμη τις πόρτες της πλούσιας Ευρώπης -μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία-, δεν μπορώ να μη σκεφτώ το πόσο είχε δαιμονοποιηθεί η Σοβιετική Ένωση από τους πολιτικούς της Ευρώπης.

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται τα ανέκδοτα για τους Σοβιετικούς πολίτες και την αδυναμία πρόσβασης που είχαν στα αγαθά και τις υπηρεσίες, την γραφειοκρατία, την έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης, τις μη “δημοκρατικές” εκλογές και άλλα πολλά.

“Ορίστε τα χρήματα, ορίστε και τα χαρτιά” του λέει “ήρθα να αγοράσω το Moskvitch”.

“Μάλιστα, όλα εντάξει” λέει ο υπεύθυνος, “Ελα σε δέκα χρόνια ακριβώς, την ίδια ημερομηνία με τη σημερινή, για να παραλάβεις το αυτοκίνητο”.

“Πρωί ή απόγευμα;” ρωτάει ο αγοραστής.

“Τι διαφορά μπορεί να έχει σε δέκα χρόνια από τώρα!” λέει ο υπεύθυνος.
Και ο αγοραστής του λέει:

“Ξέρετε, το πρωί έρχεται ο υδραυλικός”!

Καθώς οι εκλογές και η ελευθερία της έκφρασης έχουν γίνει ανέκδοτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με τις εκλογές να έχουν συμβουλευτικό και …παραδοσιακό χαρακτήρα, τις κυβερνήσεις να είναι διακοσμητικές, τους πολίτες να απέχουν, πολιτικούς όπως ο Ντράγκι να γίνονται πρωθυπουργοί χωρίς εκλογές, δημοσιογράφους να δολοφονούνται, να φυλακίζονται ή να είναι πλήρως εξαγορασμένοι-, τα ανέκδοτα για την πρώην Σοβιετική Ένωση δεν ακούγονται πια πολύ συχνά.

Έχω επισημάνει και στο παρελθόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει σε πολλά θέματα με την Σοβιετική Ένωση που τόσο κατηγορούσε.

Αλλά βρίσκω πάρα πολύ αστείο πως ακόμα και η Γερμανία ετοιμάζεται για δελτίο στο ρεύμα και στο αέριο θέρμανσης.

Η Ευρώπη ξέμεινε από ενέργεια.

Και ποιος έχει την ενέργεια;

Η Ρωσία.

Αν το σκεφτείτε λίγο, είναι να χτυπιέστε από τα γέλια.

(Στη ζωή μεγαλώνουμε με πάρα πολλές βεβαιότητες αλλά η πραγματικότητα τις διαλύει. Καλό είναι να μην επιμένουμε στις βεβαιότητες και να είμαστε ανοιχτοί. Επίσης, καλό είναι να μην θεωρούμε κανέναν και τίποτα δεδομένο, γιατί ό,τι και όποιον θεωρούμε δεδομένο θα τον χάσουμε. Αυτά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.