Ο ψεύτικος κόσμος του air condition

Ρεκόρ νοσηλευομένων με Covid 19 σημειώθηκε στην Αυστραλία, Πιτσιρίκο, αλλά και 100 θάνατοι σε μία μέρα και συγκεκριμένα το Σάββατο 23/7, παρά το 95% εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ το 71% έχει κάνει και τρίτη ή και τέταρτη δόση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, σε νοσοκομεία της Αυστραλίας βρίσκονταν τη Δευτέρα 5.450 ασθενείς με κορωνοϊό, έναντι 5.390 τον Ιανουάριο του 2022, με τις αρχές να αποδίδουν την αύξηση στις ιδιαίτερα μεταδοτικές μεταλλάξεις ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο ήταν καλοκαίρι στην Αυστραλία -ενώ τώρα χειμώνας- και ξεσπάσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί και σε πάνω από 1.000 οίκους ευγηρίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αντιμετωπίζουν και ελλείψεις προσωπικού και το ίδιο συμβαίνει και στα νοσοκομεία, όπου πολλοί γιατροί είναι άρρωστοι και σε απομόνωση.

Και καθώς ο χειμώνας στην Αυστραλία απέχει πολύ από το τέλος του, οι αρχές συστήνουν χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, αν και το 71% τις έχει κάνει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύεται στην πράξη.

Πώς λένε αυτούς που περιμένουν διαφορετικά αποτελέσματα, κάνοντας τα ίδια πράγματα;

Μάλλον, όμως, στη Γαλλία δεν φοβούνται πια τον κορωνοϊό, κι έτσι τα καταστήματα με air condition υποχρεούνται πλέον να κλείνουν τις πόρτες τους, όταν το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία, για να περιορίσουν τη σπατάλη ενέργειας, όπως μεταδίδει το BBC.

Προβλέπεται, μάλιστα και πρόστιμο 750 ευρώ για όσα μαγαζιά δεν συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό για τα air condition, καθώς “είναι παράλογο αυτά να δουλεύουν με τις πόρτες ανοιχτές” σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Agnes Pannier-Runacher.

H ίδια θα φέρει προς ψήφιση δύο διατάγματα, με το πρώτο να αφορά την απαγόρευση των φωτεινών διαφημιστικών μεταξύ 1:00 και 6:00 και το δεύτερο την υποχρέωση να είναι κλειστές οι πόρτες όταν δουλεύουν τα air condition.

H απαγόρευση των διαφημίσεων “νέον” ισχύει ήδη για πόλεις με πληθυσμό άνω των 800 χιλιάδων ανθρώπων και πλέον θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες της Γαλλίας, με εξαίρεση τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η Γαλλία βιώνει καύσωνα, ο οποίος έχει αυξήσει τη χρήση του air condition.

Ο ψεύτικος κόσμος του air condition.

Αν το ανοίξεις, μετά δεν μπορείς χωρίς αυτό.

Ακόμα και οι 30-32 βαθμοί σου φαίνονται πολλή ζέστη.

Βγαίνεις έξω και νιώθεις να πνίγεσαι και νομίζεις ότι οι 36-37 βαθμοί που είχε τη Δευτέρα 25/7 στην Αττική είναι κανένας τρομερός καύσωνας.

Έχω καταργήσει χρόνια το air condition (και το καλοριφέρ και το ασανσέρ).

Και αν μπορεί ένας, μπορούν όλοι.

Ας αναλογιστούμε απλά, ότι όταν δουλεύουν εκατομμύρια air condition σε μία πόλη ταυτόχρονα, βγάζουν θερμότητα προς τα έξω, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

Άλλωστε, υπάρχουν και οι ανεμιστήρες (τον έβαλα πρώτη φορά χθες μετά τα μεσάνυχτα για καμιά ώρα με τη θερμοκρασία στους 31 βαθμούς και την υγρασία στο 50%). Και οι βεντάλιες. Και μπορούμε να κλείνουμε τα παράθυρα και τα τζάμια στα δωμάτια, όταν τα βλέπει ο ήλιος.

Να πίνουμε αρκετό νερό και να βουτάμε στον γιαλό.

Έστω και στο Φάληρο το Παλαιό.

Μαζί με τον Άλιμο και λόγω της πανάκριβης βενζίνης, είναι οι παραλίες με τον περισσότερο κόσμο στον Σαρωνικό.

Διακοπές στον έσω Σαρωνικό, τη θαλάσσια περιοχή ως τη Βούλα-Βουλιαγμένη, κάνουν φέτος οι περισσότεροι Αθηναίοι.

Αντίθετα, πολύ λιγότερο κόσμο έχουν οι παραλίες του έξω Σαρωνικού, δηλαδή, μετά τη Βάρκιζα και ως το Σούνιο.

Παρεμπιπτόντως, κατηγορούσαν στα κανάλια για εγκληματική συμπεριφορά τους πιτσιρικάδες που, ενώ είναι θετικοί στον κορωνοϊό, πάνε διακοπές στα νησιά.

Την ίδια στιγμή, όμως, έχει αποσιωπηθεί σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί δεν πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει τους τουρίστες που είναι θετικοί στον ιό να μπαίνουν σε καραντίνα.

Εντάξει, δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει. Έτσι, απλά σωπαίνεις, όταν δεν μπορείς να κάνεις το άσπρο – μαύρο.

Σαν τις σάλπες και τις καλόγριες που έκαναν κοντράστ στον βυθό. Black & White.

Επί τη ευκαιρία, υπάρχει διαχωρισμός των ψαριών σε μαύρα, που είναι τα πετρόψαρα και γενικά όλα τα συγγενικά του ροφού και σε άσπρα, που είναι όλα τα συγγενικά του σαργού.

Όπως ο κακαρέλος που φωτογράφισα επίσης τη Δευτέρα 25/7, αλλά χωρίς να φαίνεται η ουρά.

Στο επόμενο πλάνο είχε φύγει πια μακριά.

Και οι σάλπες συγγενικές του σαργού είναι, που κολυμπούσε εκεί κοντά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αποφεύγω κι εγώ το air condition, αν και πέρσι τον Ιούνιο κοιμήθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου με air condition. Όχι στην Αθήνα, σε νησί. Με το μικροκλίμα που έχουμε δημιουργήσει στην Αθήνα -κτίζοντας παντού και χωρίς να υπάρχουν πάρκα και δέντρα-, είναι μάλλον αδύνατον να αποφευχθεί η χρήση air condition, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, και ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οι θερμοκρασίες είναι συνήθως πολύ υψηλές. Βέβαια, φροντίζω -και μπορώ- αυτό το διάστημα να μην είμαι στην Αθήνα. Τώρα που το σκέφτομαι, το ίδιο προσπαθώ να κάνω και τον υπόλοιπο χρόνο, γιατί το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας δεν είναι το κλίμα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.