Ύφεση, πληθωρισμόs, κρίση διαβίωσης και νέο κόμμα στις ΗΠΑ

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ύφεση σε μερικές μεγάλες χώρες προέβλεψαν, Πιτσιρίκο, 500 οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, καθώς δεν αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το νέο έτος.

Παρά την επιθετική αντιμετώπιση (με την αύξηση των επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες), ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει στις περισσότερες από συνολικά 48 χώρες, που έγινε η έρευνα του Reuters.

Στο 77% αυτών των χωρών αναμένεται ύφεση την επόμενη χρονιά, μόλις στο 10% ανάπτυξη, ενώ στο 13% η οικονομία τους θα παραμείνει αμετάβλητη.

Στο 90% των 48 αυτών χωρών ο πληθωρισμός θα αυξηθεί το επόμενο έτος και στο 45% το ίδιο θα συμβεί και το 2024.

Κάτι που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν θα ανακάμψουν από την κρίση του κόστους ζωής που βιώνουν.

Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για την αποκλιμάκωση αυτής της κρίσης, σύμφωνα με το 86% των ερωτηθέντων.

Μεταξύ των 19 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, οι 11 θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εντός στόχων το επόμενο έτος.

Ανάμεσα στις οκτώ κεντρικές τράπεζες που έχουν, όμως, αντίθετη άποψη, είναι και η Fed (ΗΠΑ), η ΕΚΤ (ευρωζώνη), η Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.

Μιας και ο λόγος για οικονομική καταστροφή, ο πρόσφατα παραιτηθείς πρόεδρος της Σρι Λάνκα Gotabaya Rajapaksa, που εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων αναγκάστηκε να καταφύγει στο εξωτερικό, αναμένεται να επιστρέψει στη νησιωτική χώρα, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

O Rajapaksa έφυγε μαζί με τη σύζυγό του για τις Μαλδίβες και εν συνεχεία τη Σιγκαπούρη, όταν διαδηλωτές κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, ζητώντας του να παραιτηθεί.

Τελικά, έστειλε επιστολή παραίτησης, η οποία έγινε δεκτή από το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα στις 15 Ιουλίου, όμως δεν έχει ζητήσει άσυλο στη Σιγκαπούρη, όπου βρίσκεται με προσωρινή τουριστική βίζα, η οποία ανανεώθηκε μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, ενδέχεται να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή να περιμένει να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ, όπου ζουν ο εγγονός κι ο γιος του.

Άλλωστε, είχε και ο ίδιος αμερικάνικη υπηκοότητα, πριν την αποποιηθεί προκειμένου να γίνει πρόεδρος της Σρι Λάνκα.

Μιλώντας, εξάλλου, στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Σρι Λάνκα ανέφερε ότι ο Rajapaksa σκοπεύει να γυρίσει στη γειτονική χώρα και δεν κρύβεται.

Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό δεν έχει και πολλές επιλογές, καθώς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόροι ζητούν από διάφορες χώρες να μην τον δεχτούν, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να του χορηγήσει βίζα.

Αν και ο κόσμος έχει οργή για τον πρώην πρόεδρο και υπάρχει λαϊκή απαίτηση να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για διαφθορά και εγκλήματα πολέμου, η νέα κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεν τον βλέπει εχθρικά.

Και ο νέος πρόεδρος Wanil Wickremesinghe είναι πολιτικός σύμμαχος του Gotabaya Rajapaksa.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει πλέον ασυλία, η πλειοψηφία των Κεϋλανών (Κεϋλάνη λεγόταν παλιά η Σρι Λάνκα), αμφισβητεί ότι ο διάδοχός του θα του ζητήσει να λογοδοτήσει για την οικονομική καταστροφή της χώρας.

Ο Rajapaksa δεν έχει κάνει καμία δήλωση από όταν έφυγε από τη Σρι Λάνκα, όπου παραμένουν, λόγω δικαστικής απόφασης, τα αδέρφια του Mahinda (πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός) και Basil (πρώην υπουργός Οικονομικών), αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας που κατείχαν κυβερνητικά πόστα.

Κοίτα να δεις οικογενειοκρατία στη Σρι Λάνκα. Λες και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κολόμπο να είναι από το σόι;

Μιας και ο λόγος, όμως, για τα πολιτικά, νέο κόμμα το οποίο θα ονομάζεται Forward αποφάσισαν να ιδρύσουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.

H πρωτοβουλία ανήκει στην πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ με τους Ρεπουμπλικάνους Christine Todd Whitman και στον Andrew Yang, που κάποτε είχε βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς.

Μαζί τους συντάχθηκαν και άλλα στελέχη, ενώ το νέο κόμμα θα έχει κεντρώο προσανατολισμό και θα απευθύνεται στους Αμερικάνους που δεν τους καλύπτει το δικομματικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το Forward έχει στόχο να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση, δηλαδή, για όσους δεν θέλουν ούτε τους Ρεπουμπλικάνους, ούτε τους Δημοκρατικούς, αλλά και να δώσει μεγαλύτερο λόγο για το μέλλον τους στους Αμερικανούς.

Επισήμως η ίδρυση του Forward θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου στο Χιούστον, αρχικά ο Yang και η Todd Whitman θα είναι συμπρόεδροι, ενώ στελέχη του κόμματος θα περιοδεύσουν εν συνεχεία σε 20 πόλεις των ΗΠΑ.

O Miles Taylor, πρώην σύμβουλος ασφαλείας στην κυβέρνηση Donald Trump, που βοήθησε στη δημιουργία του Forward, ανέφερε στο Reuters ότι, αν και τα τρίτα κόμματα απέτυχαν στο παρελθόν, οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Κι αυτό διότι παλιότερα οι Αμερικάνοι δεν έψαχναν για εναλλακτική λύση, αλλά τώρα την αποζητούν.

Το πιθανότερο είναι, βέβαια, το νέο κόμμα να είναι μία από τα ίδια με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του καπιταλισμού.

Ιδεολογία τους είναι το χρήμα και όταν η οικονομία πιέζεται, κάνουν και κάναν πόλεμο. Και δύο και τρεις. Για τα τρισ.

Μιας και ο λόγος για τρισ., από την Πέμπτη 28 Ιουλίου ζούμε με πίστωση, δηλαδή, έχουμε καταναλώσει όσα η γη μπορεί να παράξει σε έναν χρόνο, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Kάθε χρόνο αυτό συμβαίνει και νωρίτερα μέσα στο έτος, για παράδειγμα το 2015 είχαμε καταναλώσει στις 5 Αυγούστου, όσα τα οικοσυστήματα παράγουν σε έναν χρόνο, το 2000 στις 25 Σεπτεμβρίου, το 1990 στις 14 Οκτωβρίου, το 1980 στις 8 Νοεμβρίου και το 1971 στις 25 Δεκεμβρίου.

Να επανέλθω, όμως, στις 28/7/22 και τις φωτογραφίες με τις σάλπες, τις καλόγριες και τα μελανούρια που τράβηξα στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Όχι αυτή που βγήκε ακατάλληλη, πλησίον του ρεύματος της Πικροδάφνης. Κοντά στην εκβολή του, δηλαδή.

Λες και οι άλλες είναι καταλληλότερες κι από τον Μητσοτάκη.

Παρεμπιπτόντως, ξύλο και προσαγωγές ήταν η απάντηση στους διαδηλωτές υπέρ του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος ζητάει την αποφυλάκιση του, καθώς έχει εκτίσει το μέρος της ποινής του που προβλέπεται από τον νόμο.

Για να δούμε, θα έχει και νεκρό απεργό πείνας το παλμαρέ του καταλληλότερου;

Anyway.

Φωτογράφισα και μελανούρια με σάλπες – μπορείτε να διακρίνετε και τον σπάρο ανάμεσα τους; – στη ρίζα του βράχου, από όπου έριξα μία ακόμα βουτιά με το κεφάλι.

Κι επειδή είχε ασθενή νοτιά τελικά και τα νερά κάλυπταν τον βράχο, κρατούσα στο ένα χέρι τη μάσκα και στο άλλο την υποβρύχια μηχανή, αλλά παρόλα αυτά έπεσα καλά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζεται αποανάπτυξη. Είναι γνωστό και προφανές πως το πρόβλημα με τον καπιταλισμό είναι πως δεν μπορεί να είναι παραγωγικός σε όλες τις χώρες. Επίσης, γνωρίζουμε πως ο πλανήτης, το σπίτι μας, είναι πεπερασμένος, δεν είναι άπειρος. Έχει έρθει -εδώ και δεκαετίες- η ώρα για παγκόσμια συνεννόηση, αλλά δεν βλέπω οι ηγεσίες να έχουν πρόθεση για αυτό, ενώ και οι πολίτες συνεχίζουν να αποβλακώνονται. Οπότε, ας κάνουμε μια βουτιά ακόμα, τώρα που μπορούμε. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.