Oι έφηβοι ρίχνουν “μαύρο” στα βρετανικά ΜΜΕ – Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γαλλία

Πιτσιρίκο, οι περισσότεροι έφηβοι στη Βρετανία ενημερώνονται κυρίως από τα social media και όχι από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, όπως παρατηρεί το Skynews.

Για πρώτη φορά το Instagram, το Tik Tok και το YouTube είναι τα πιο δημοφιλή μέσα ενημέρωσης για άτομα ηλικίας 12-15 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι εξαιρετικά απίθανο σήμερα οι έφηβοι να διαβάσουν μία εφημερίδα ή να συντονιστούν σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό, καθώς προτιμούν να ανατρέξουν στα social media για να μάθουν τα νέα, με το 29% να επιλέγει το Instagram, το 28% το Youtube και το ίδιο ποσοστό το Tik Tok.

To ΙΤV έρχεται τέταρτο και το BBC πέμπτο, ενώ αθροιστικά τα προτιμά για την ενημέρωση του το 24% των εφήβων, έναντι 45% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν πέντε χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο οι μισοί από τους νέους πιστεύουν τις ειδήσεις που βλέπουν και διαβάζουν στο YouTube και το Twitter και ακόμα λιγότεροι (30%) αυτές του Tik Tok.

Kαι μπορεί η τηλεθέαση του BBC, του ITV και του Skynews να έχει πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι πριν την πανδημία, αλλά η τηλεόραση παραμένει το μέσο που εμπιστεύονται περισσότερο οι ενήλικες Βρετανοί, ενώ τα social media θεωρούνται το πιο αναξιόπιστο.

Ο λόγος είναι, βέβαια, ότι δεν τα ελέγχουν απόλυτα οι κυβερνήσεις και οι ελίτ.

Δεν περνούν στο 100% τη γραμμή τους, δηλαδή, και υπάρχει κίνδυνος να φύγουν κάποια πρόβατα από το μαντρί.

Aν χρησιμοποιούσε πιο έξυπνα ο κόσμος τα social media, θα ήταν ένα υπερόπλο απέναντι στην κυβερνητική και καθεστωτική προπαγάνδα.

Χάρη στα social media είχε αποκαλυφθεί για παράδειγμα η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, που τα παραδοσιακά ΜΜΕ είχαν σπεύσει να βαφτίσουν ατύχημα, επιχειρώντας να δυσφημήσουν ταυτόχρονα και το θύμα.

Τα ίδια ΜΜΕ που είχαν σπεύσει να αποδώσουν στο …ποδόσφαιρο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μιας και ο λόγος, όμως, για ειδήσεις, ευχάριστη είναι αυτή που έρχεται από τη Γαλλία, καθώς δεν θα απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για όσους ταξιδεύουν στη χώρα, ακόμα και αν προκύψει πιο επικίνδυνη μετάλλαξη κορωνοϊού, όπως αναφέρει η Le Monde.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να διαθέτουν μόνο ένα αρνητικό τεστ, σύμφωνα με απόφαση της Γερουσίας που λήφθηκε με ψήφους 189-33 και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Η εφαρμογή της θα έχει, όμως, διάρκεια μόνο για έναν μήνα, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, έτσι ώστε να εξακολουθεί να απαιτείται από τους ταξιδιώτες -συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τις υπερπόντιες κτήσεις- αρνητικό τεστ Covid 19.

Προς συζήτηση είναι επίσης αν θα πρέπει να επανενταχθούν στο σύστημα υγείας οι 2.605 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Γίνεται προσπάθεια για την επανένταξή τους, καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο αποκλεισμός τους από το λειτούργημά τους δεν έγινε για ιατρικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους.

Αποκλείστηκε, τέλος, το ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, που, άλλωστε, δεν έφερε και κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γιατί μήπως είχαν κανένα αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα;

Για ξεκάθαρα αστυνομικά μέτρα επρόκειτο, αφού με την αστυνομία προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, όπως με την αστυνομία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και τις πυρκαγιές.

Τουλάχιστον έφτασα τα 200 μπάνια την Πέμπτη 21/7, φωτογραφίζοντας κέφαλους, σάλπες και τσιπούρες στη βραχώδη ακτή του Φαλήρου με τις διάσπαρτες ποσειδωνίες.

Αλλά και κακαρέλο και σαργό να βόσκουν στον βυθό.

Οι παρατηρητικοί θα δουν και τον σπάρο, κάτω από τον κακαρέλο και το κεφάλι από ένα γαϊτανούρι θηλυκό, που κοιτάζει τον σαργό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στα social media κυριαρχούν πια οι κομματικοί στρατοί και άπειροι πληρωμένοι λογαριασμοί. Τα social media είναι επάγγελμα για εκατομμύρια ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν δηλώνουν για ποιον δουλεύουν και ποιος τους πληρώνει για να γράφουν αλλά υποδύονται τους ελεύθερους πολίτες. Καλά, για τα καθεστωτικά ΜΜΕ είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορείς να τους έχεις καμία εμπιστοσύνη. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.