To Ισραήλ θα αφαιρεί την ιθαγένεια από πολίτες που δρουν κατά του κράτους

To Ισραήλ θα αφαιρεί, Πιτσιρίκο, την ιθαγένεια από πολίτες που δρουν κατά του κράτους, είτε προβαίνοντας σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια, είτε σε προδοσία, όπως μεταδίδει το Reuters.

To Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ πήρε αυτή την απόφαση με αφορμή τις υποθέσεις δύο Παλαιστινίων, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια φυλάκισης, επειδή από τις επιθέσεις τους σκοτώθηκαν Ισραηλινοί.

Πέρα από την ποινή φυλάκισης που τους επιβλήθηκε, θα τους αφαιρεθεί και η ιθαγένεια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνείται ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι σε μία τέτοια περίπτωση ένας πολίτης μένει ουσιαστικά χωρίς πατρίδα και δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να του χορηγήσει μόνιμη κατοικία στη χώρα.

Σε κοινή τους δήλωση, μία ισραηλινή και μία αραβική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστήριξαν ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ενάντια στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.

Αναφέρουν για παράδειγμα ότι πολλοί Εβραίοι στο Ισραήλ έχουν προβεί σε τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά για κανέναν δεν ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών να του αφαιρεθεί η ιθαγένεια και μόνο Άραβες πολίτες σύρθηκαν στα δικαστήρια.

Οι δικαστές αναγνώρισαν ότι το να αφαιρείς από κάποιον την ιθαγένεια είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αλλά όχι και αντισυνταγματικό.

Την απόφαση χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Yisrael Beitenu, Avigdor Lieberman. “Επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη” ανέφερε σχετικά.

Μπράβο στο Ισραήλ, λοιπόν, που συναγωνίζεται στην απονομή δικαιοσύνης και την Ελλάδα.

Όχι σαν κάτι χώρες που αφήνουν ελεύθερους βιαστές ανηλίκων, δολοφόνους εφήβων και φονιάδες ανθρώπων, οι οποίοι ήταν τραυματισμένοι και πεσμένοι στο έδαφος.

Nα περάσουμε, όμως, και στη χώρα μάλαμα της Ευρώπης, τη Γερμανία, όπου μειώθηκε η κίνηση στους δρόμους σε 24 από 26 πόλεις της τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο του 2022, χάρη στην θέσπιση του μηνιαίου εισιτηρίου των 9 ευρώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μεταδίδει το Reuters.

H κίνηση μειώθηκε επίσης σε 21 από 26 πόλεις σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή, πριν την πανδημία.

Πανκ από όλη τη Γερμανία εκμεταλλεύτηκαν τα φθηνά εισιτήρια για να ταξιδέψουν στο νησί Sylt τον περασμένο μήνα.

Αλλά δεν θα απαρνηθούν έτσι εύκολα όλοι οι Γερμανοί τα αυτοκίνητά τους, με τα οποία εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους στο Βερολίνο για να κερδίσουν χρόνο.

Υπάρχουν επίσης παράπονα ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι γεμάτα κόσμο ειδικά τα Σαββατοκύριακα και μάλιστα η χρήση τρένων αυξήθηκε κατά 42% τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Η γερμανική κυβέρνηση πήρε, όμως, αυτή την τολμηρή απόφαση σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, ενώ το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ισχύσει μάλλον και τον Αύγουστο.

Το 2020, το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα που έκανε δωρεάν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για τους πολίτες του, που άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο το τραμ, ενώ μειώθηκε και η κίνηση στους δρόμους.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο εγχείρημα και συγκεκριμένα σε έναν υποβρύχιο κήπο με χταπόδια στη Μαγαδασκάρη, που είναι και ο τίτλος του BBC στο ντοκιμαντέρ με το οποίο περιγράφει πως τα θαλάσσια αυτά κεφαλόποδα προστατεύονται πλέον στις ακτές του Ινδικού.

Τα χταπόδια κινδύνευαν να εξαφανιστούν λόγω υπεραλίευσης, αλλά τα 60 θαλάσσια καταφύγια που δημιουργήθηκαν στη νησιωτική χώρα της Αφρικής, οδήγησαν στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους.

Δεν είναι και τα 60 καταφύγια μόνιμα, καθώς σε μερικές περιοχές απλά απαγορεύτηκε η αλιεία των χταποδιών για κάποιους μήνες.

Και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς, σύμφωνα με έναν κάτοικο, ο ίδιος και η γυναίκα του έπιασαν 50 κιλά χταπόδια, την πρώτη μέρα μετά την άρση της απαγόρευσης.

Πριν την απαγόρευση της αλιείας, έπιαναν μόλις 2-3 κιλά χταπόδια τη μέρα, δηλαδή, ίσως και ένα μόνο μαλάκιο.

Το εγχείρημα πρότεινε μία ΜΚΟ σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μαγαδασκάρης και το εφάρμοσαν γρήγορα και σε άλλα μέρη της νησιωτικής αφρικανικής χώρας, αλλά και όλου του κόσμου, καθώς συνειδητοποίησαν ότι η επιβίωση των χταποδιών είναι απαραίτητη και για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων που ουσιαστικά ζουν από αυτά.

Συγκεκριμένα, τα δικά τους θαλάσσια καταφύγια έχουν φτιάξει και στην Ινδονησία και την Τανζανία, όπου όπως και στη Μαγαδασκάρη, οι αλιείς είδαν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται και ελπίζουν τα χταπόδια να υπάρχουν για πάντα.

Τουλάχιστον, τα χταπόδια υπάρχουν ακόμα στο Θυμάρι και την Παρασκευή 22/7 φωτογράφισα ένα ακόμα.

Είχε κάνει θαλάμι σε ένα αντικείμενο στον αμμώδη πυθμένα και έχοντας εναποθέσει και δίθυρα κοχυλάκια – γυαλιστερές και μεθύστρες – απ’ έξω, θα το εντόπιζε κι ένα μη εξασκημένο μάτι.

Οπότε μάλλον του έκανα καλό που το πήγα αλλού και έβγαλα κι εγώ μερικές φωτό.

Επανεμφανίστηκε και μαυρολίτσα μετά από καιρό.

Και μία μικρή μέδουσα πελαγία είδα, ενώ ετοιμαζόμουν να βουτήξω με το κεφάλι από τον βράχο τον κλασικό.

Την έψαχνα μετά τη βουτιά για να τη βγάλω καμιά φωτό.

Αλλά τι είναι μία μικρούλα μέδουσα μπροστά στην απεραντοσύνη της θάλασσας, σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα.

Ίσως φανεί και καμιά ζαργάνα, τώρα που θα κάνει καλοκαιρινή ζέστη, την οποία βάφτισαν καύσωνα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι Εβραίοι -όπως και οι Έλληνες- νομίζουν πως είναι ο περιούσιος λαός, οπότε καταλαβαίνουμε πως το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι λίγο τρελοκομεία. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.