Έμμεση παραδοχή της Ουκρανίας ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο

Η Ρωσία κατηγορεί, Πιτσιρίκο, τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Και ότι με τις μυστικές πληροφορίες που δίνουν στο Κίεβο για να πλήττει στόχους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών αμάχων στο ανατολικό Ντονμπάς.

“Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας” ανέφερε το ρώσικο υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει μέχρι στιγμής 8 δισ. δολ. -κυρίως στρατιωτικής- βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και 550 εκ. δολ. που αποδεσμεύτηκαν τη Δευτέρα 1/8, αλλά αρνείται ότι εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο.

Το Κρεμλίνο προχώρησε, όμως, σε αυτή την κατηγορία σε βάρος των ΗΠΑ, μετά από συνέντευξη του αναπληρωτή επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Vadym Skibitski, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αμερικάνικοι πύραυλοι HIMARS είναι πολύ αποτελεσματικοί στο να εξαϋλώνουν τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών των Ρώσων.

Ο ίδιος είπε ότι βοηθούν οι δορυφορικές εικόνες και η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, αλλά αρνήθηκε ότι οι Αμερικάνοι υποδεικνύουν στους Ουκρανούς ποιους στόχους να πλήξουν.

Παραδέχτηκε, όμως, ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ Αμερικάνων και Ουκρανών αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, πριν από κάθε χτύπημα.

Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ασκήσουν βέτο στην επιλογή κάποιου στόχου.

Μετά από όλα αυτά, η Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία για την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, καθώς η προμήθεια όπλων δεν συνοδεύεται απλά από οδηγίες για τη χρήση τους, αλλά οι Αμερικάνοι έχουν ουσιαστικά και τον ρόλο του πυροβολητή”.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει 16 πυραυλικά συστήματα HIMARS στην Ουκρανία και θα στείλουν άλλα τέσσερα εντός της εβδομάδας.

Ο Zelensky υποστηρίζει ότι, χάρη σε αυτά, έχει επιβραδυνθεί η προέλαση των Ρώσων στα νότια και τα ανατολικά.

Ωστόσο, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ένας τέτοιος πύραυλος HIMARS σκότωσε 53 Ουκρανούς κρατούμενους σε μία φυλακή και τραυμάτισε άλλους 73 την περασμένη εβδομάδα.

Το Κίεβο απαντά ότι οι Ρώσοι δολοφόνησαν τους Ουκρανούς κρατούμενους, που ήταν μέλη του Τάγματος του Αζόφ και είχαν αιχμαλωτιστεί τον Μάιο στη Μαριούπολη.

Μάλιστα, ζήτησε από τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία “τρομοκρατικό κράτος”.

Τη Δευτέρα 1/8 το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αποφάνθηκε ότι οι Ρώσοι ευθύνονται για την έκρηξη στις φυλακές, όπως προέκυψε από δορυφορικές εικόνες.

Άντε, να βρεις ποιος λέει αλήθεια τώρα.

Γενικότερα, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις, βέβαια, με ένα ακόμα παράδειγμα να είναι ότι ο κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας έχει τα περισσότερα κοράλλια εδώ και 36 χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κόντρα στις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι τα κοράλλια θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση, λόγω της λεύκανσης που υφίστανται από την υπερθέρμανση.

Τα κοράλλια έχουν, όμως, αυξηθεί στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του αυστραλιανού υφάλου και μειώνονται μόνο στο νότιο, εξαιτίας της αύξησης των πληθυσμών του ακανθαστερία, που τα τρώει.

Επί της ουσίας, ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος μπορεί να ανακάμψει, αφού τα επεισόδια λεύκανσης του 2020 δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο φονικά, όσο εκείνα του 2016 και του 2017.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια δεν έχει πληγεί από κυκλώνες, που ξεριζώνουν τα κοράλλια.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι παραμένει ένα πολύ όμορφο μέρος, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο μέλλον η κλιματική αλλαγή.

Μπορεί, δηλαδή, αυτή η ανάκαμψη του υφάλου, που οφείλεται, κυρίως, σε ένα είδος κοραλλιού, το οποίο είναι ευάλωτο στη λεύκανση, να είναι πρόσκαιρη.

Ωστόσο, το 36% του βόρειου τμήματος του υφάλου καλύπτεται αυτή τη στιγμή από κοράλλια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν μόλις 13%.

Το κεντρικό τμήμα του υφάλου καλύπτεται κατά 33% από κοράλλια, έναντι 14% το 2017, ενώ και το νότιο καλύπτεται κατά 34% από κοράλλια, τα οποία μειώθηκαν, όμως, κατά 4% σε σχέση με το 2021, επειδή τα τρώνε οι ακανθαστερίες.

Παρεμπιπτόντως, έχω δει σε ντοκιμαντέρ πώς ο τεράστιος ακανθαστερίας, που στους βραχίονες του έχει μεγάλα αγκάθια, απομυζά κυριολεκτικά το κοράλλι, αφήνοντας μόνο τον άσπρο σκελετό του.

Επί της ουσίας, δεν πρέπει να δίνεται μεγάλη βάση σε επιστημονικές εκτιμήσεις για δεκαετίες μετά, διότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί.

Για παράδειγμα, και τη δεκαετία του ’90 έλεγαν ότι μέσα σε 30 χρόνια η Κρήτη θα έχει ερημοποιηθεί από την ξηρασία, αλλά το 2019 έκανε πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης, ξεπερνώντας και τις σκανδιναβικές χώρες.

Τόσο η Κρήτη, όσο και η ανατολική και νότια Ελλάδα, δέχονται επίσης τους τελευταίους χειμώνες τον περισσότερο υετό (βροχή, χιόνι), ενώ έλλειμμα παρατηρείται στη δυτική Ελλάδα, η οποία ήταν παραδοσιακά πρωταθλήτρια των βροχοπτώσεων.

Πλέον, όμως, η δυτική Ελλάδα είναι και πιο ζεστή (σύμφωνα με το meteo.gr ο Ιούλιος βγήκε κατά 1,6 βαθμούς θερμότερος από τα κανονικά επίπεδα εκεί και κατά +1 βαθμό στην Πελοπόννησο, ενώ στην ανατολική Ελλάδα ήταν στον μέσο όρο του και στα νησιά του Αιγαίου κατά -0,6 βαθμούς ψυχρότερος) και περιοχές σαν τα Γιάννενα για παράδειγμα, έχουν λιγότερα χιόνια πια από την Αττική.

Τίποτα δεν αποκλείεται, λοιπόν, με την κλιματική αλλαγή, ακόμα και να γίνει το πιο δροσερό μέρος της Ελλάδας η Αττική.

Άλλωστε, και την Πέμπτη 4/8 που πήγα στη Σαλαμίνα, δροσιά είχε για την εποχή.

Κάναμε μπάνιο στις Κολώνες, μαζεύοντας και μερικά πλαστικά και άλλα σκουπιδάκια από την ακτή.

Αλλά και βουτιές με το κεφάλι από τα βράχια, που ορίζουν του κόλπου τα δύο άκρα.

Στα κρυστάλλινα νερά κολυμπούσαν ως επί το πλείστον μελανούρια, πάνω από μία παλιά σημαδούρα σε σχήμα πυραμίδας και μία βυθισμένη βάρκα.

Σε κάποια στιγμή πέρασε κι ένα κοπάδι ψιλή γόπα, ενώ φωτογράφισα και δύο μικρά επίσης χταποδάκια.

Πριν τα αφήσω ελεύθερα ξανά, έδωσα για λίγο να αγγίξει το ένα και η φίλη μου.

“Nα το φέρω κοντά, να το αγγίξεις κι εσύ”, που λέει και το τραγούδι “Σαν να μην πέρασε μια μέρα”.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα είναι κάθε φορά που βρίσκομαι στην αγαπημένη Σαλαμίνα, σε κάποια όμορφη ακρογιαλιά, με ήλιο και βοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι προφανές πως οι ΗΠΑ προκάλεσαν -με την πολιτική τους- την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη Ρωσία· αυτό είναι η απόδειξη για το ότι τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα από “καλό” και “κακό’. Πάντως, και η Ρωσία και οι ΗΠΑ μοιάζουν ευνοημένες -για την ώρα- από αυτό τον πόλεμο, ενώ ο Ζελένσκι φωτογραφίζεται ανέμελος για τη Vogue. Πολύ μοντέρνος πόλεμος, με ξεπερνάει. Όσο για την αλήθεια, είναι γνωστό πως είναι το πρώτο θύμα του πολέμου. Αν και η αλήθεια είναι θύμα πια και σε καιρούς ειρήνης. Ας κάνουμε λοιπόν μια βουτιά στην θάλασσα που είναι πάντα αληθινή. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.