Ετερόκλητα

Χαίρε πιτσιρίκο, (μακάρι να πιάσει η ευχή μου για όλους τους πιτσιρίκους του κόσμου)…
Λοιπόν πιτσιρίκο έγραψες: «Στην παραλία πάμε για να χαρούμε την θάλασσα, όχι για να μας δουν.». Μακάρι να ‘ταν έτσι για τους περισσότερους, αλλά δεν.

Η πιο μολυσμένη από βακτηρίδια περιοχή κάθε ακτής βρίσκεται μπροστά από το μπιτσόμπαρό της. Κάποτε θα γραφούν οι απαραίτητες επιστημονικές μελέτες, εγώ το ξέρω στα σίγουρα διότι είμαι ακόμη μια φορά μπροστά από τις κρατικές υπηρεσίες.

Υποθέτω πως το έχεις αντιληφθεί πως για τεράστιο κομμάτι της νεολαίας το «πάμε θάλασσα/ παραλία» δεν είναι ούτε κυριολεξία, ούτε φυσιολατρικού κινήτρου. Σημαίνει «πάμε σε κάνα μπιτσόμπαρο με wifi για φραπεδιά/ να πάρουμε μάτι/ να δείξουμε το μαγιό/ το κινητό/ τον κώλo μας μπας και περάσει η ώρα/ κάτσει κάτι» (έτσι μπλεγμένο όπως το γράφω). Στο νερό θα μπούνε μόνο για το κατούρημα. Αν και λυπηρό, δεν το κατακρίνω: όλα για το γ@μήσι, μπας και ξεθολώσει ο κόσμος και φέρει λιγότερα προβλήματα στους γύρω του.

Ασφαλώς με χαλάει που δεν μπορώ να κολυμπήσω σε ήσυχη προσβάσιμη από δρόμο παραλία λόγω της καλύτερης καλοκαιρινής μπίζνας που παίζει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αλλά πέρα από το να κολυμπώ στ’ ανοιχτά, δεν μπορώ να κάνω και πολλά για το θέμα.

Γενικώς, πιτσιρίκο, ο Έλληνας δεν είναι φυσιολάτρης. Το απαράμιλλο παγκοσμίως «τσιμέντο να γίνει» κάτι λέει για το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Όπως επίσης και το ό,τι το ποσοστό ιδιοκτητών έστω και απλής βάρκας είναι τραγικά χαμηλό για χώρα με τέτοιου μεγέθους ακτογραμμή, ακόμη και αν δεν παραβλέψεις την εφορία. Και σίγουρα οι περισσότεροι από όσους γνωρίζεις δεν παίρνουν τα βουνά, τις ραχούλες και τα …κύματα τα Σαββατοκύριακα για να τη βρούνε στη Φύση κάνοντας hiking, trekking, ψαροντούφεκο και ελεύθερη κατασκήνωση. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί οι ωραίοι τυπάδες, αλλά στο μυαλό πολλών, σαν γραφικοί, όχι σαν ψαγμένοι, και με την καμία σαν υπόδειγμα τρόπου διασκέδασης, πόσο μάλλον ζωής. Το να κοιμάται κάποιος από τις 21:00’ της Παρασκευής για να ξυπνήσει στις 5:00’ του Σαββάτου για να φτάσει σε κάποια δασωμένη κορφή κατά τις 11:00’ μακριά από κάθε καφετερία/ταβέρνα, οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται σαν ταλαιπωρία/διαστροφή κι η πιθανότητα να το ‘χει κάνει κανείς με κολλητούς είναι πολύ μεγαλύτερη από το να το ‘χει κάνει με τους κολλητούς και γκόμενες. Τυχαίο; ΔΕΝ νομίζω… Αυτά είναι για …Θιβετιανές, Νεπαλέζες, Ελβετίδες, Γερμανίδες κι άλλες …ξενέρωτες με σπασμένο μανικιούρ που περιμένουν να τους μάθουν οι απόγονοι των αρχαίων …Σπαρτιατισσών τι εστί μπιτσόμπαρο, μπουζούκια και …after.

Κι από εδώ προέρχεται και τη υποκριτική στάση της ελληνικής κοινωνίας στη στήριξη των δράσεων κατά της κλιματικής κρίσης που μένει στα λόγια: αν δεν ζεις φυσική ζωή, η Φύση δεν είναι προτεραιότητα.

Για μένα είναι στάνταρ πως στο θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω κλιματικής αλλαγής, το ‘χει χάσει η ανθρωπότητα το παιχνίδι και μάλιστα εδώ και καιρό.

Με αφορμή ό,τι πρόσφατα υπέγραψε το ραμολί στην Washington, σκέφτομαι λοιπόν πιτσιρίκο πως ο «ιστορικός του μέλλοντος» (μάλλον εξωγήινος) θα αποφανθεί πως εξαρχής δεν είχαμε καμία πιθανότητα κυρίως επειδή είμαστε θνητά όντα με πολύ μικρή διάρκεια ζωής οπότε αδυνατούμε να δούμε μακριά στο μέλλον (προφητών, μάντεων κι αστρολόγων συμπεριλαμβανομένων).

Επιπλέον, κατά την επικρατούσα αγγλοσαξονική θεώρηση των πραγμάτων, το να λειτουργείς έτσι κοντόθωρα θεωρείται ένδειξη πραγματισμού κι εντέλει ευφυΐας: “you only live once” λένε –το γνωστό YOLO-, που είναι βέβαια το κλασικό δικό μας «μια ζωή την έχουμε». Μάλιστα ο Keynes έφη “In the long run we are all dead”, προσδίδοντάς του πολιτική και οικονομική αξία και καθαγιάζοντας έτσι τον περιβαλλοντικά καταστροφικότατο «ορίζοντα τετραετίας» που έχει κάθε κυβέρνηση των Δυτικών.

Αν οι Δυτικοί ταγοί δεν μπορούν να δουν πιο μακριά από την τετραετία, οι Ανατολικοί τοιούτοι με όλα αυτά περί μετενσάρκωσης και μετεμψύχωσης ίσως να ‘ναι ακόμη πιο αδιάφοροι για το μέλλον του πλανήτη αφού, ακόμη κι αν δεν έχουν κι αυτοί τον όποιο Θεό τους, η νοοτροπία τους δεν ενοχλείται από την επικείμενη καταστροφή την οποία στην τελική αντιλαμβάνονται σαν μια ακόμη αλλαγή μορφής.

Δεν μπορώ να ξέρω αν η ανθρωπότητα θα είχε περισσότερες πιθανότητες υπό έναν ισόβιο πεφωτισμένο δεσπότη εξόχως επιστημονικά καταρτισμένο με απόλυτη …πλανητική εξουσία δίχως αντιπολίτευση. Δεν συνέβη, ούτε θα, οπότε δεν έχει νόημα να αναρωτιέται κανείς. Οπότε …endgame δίχως hasta la vista.

Και μην ξεχνάς, πιτσιρίκο, πως είναι πλέον τόσο εθισμένος ο κοσμάκης με τα χαζοπαίχνιδα σε internet και κονσόλες όπου ανά πάσα στιγμή ο εαυτός/ ήρωας αέναα ανασταίνεται παίζοντας έναν νέο γύρο, που είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία είναι υποσυνείδητα πεπεισμένη πως κυριολεκτικά ένας από ηλεκτρονικής μηχανής Θεός θα κάνει την ύστατη στιγμή ένα …reboot κι όλα καλά.

Είπε λέει επ’ ευκαιρίας των ιταλικών εκλογών ο Μedvedev (όχι ο τενίστας, ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας): «θα θέλαμε να δούμε τους ευρωπαίους πολίτες όχι μόνο να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους, αλλά και να λένε κάτι πιο συνεκτικό. Για παράδειγμα, ότι τους καλούν να λογοδοτήσουν, τιμωρώντας τους για την προφανή βλακεία τους».

Κι έγινε λέει χαμός στην Ιταλία με σύσσωμο το πολιτικό σινάφι, πλην Salvini, να καταδικάζει την προσπάθεια παρέμβασης της Ρωσίας στις ιταλικές εκλογές!!

Κι αναρωτιέμαι πιτσιρίκο μήπως πλέον, ο πλέον σοβαρός Ιταλός πολιτικός είναι το κάθαρμα ο Salvini…

Διότι θεωρώ πως ο Μedvedev ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ ένα βασικό ΚΑΘΗΚΟΝ των απανταχού πολιτών και τίποτε άλλο.

Παίζει βέβαια να πρόκειται για ιδιοφυή κίνηση μιας πολιτικής μεγαλοφυΐας, που γνωρίζοντας την αντιδραστικότητα των Ιταλών, εντέχνως τους στρέφει στο να υπερψηφίσουν τους νυν βλάκες, κυβερνήτες τους προς όφελος των Ρώσων. Ποτέ δεν ξέρεις….

Για κάποια αξιώματα, κακό πράγμα ο διορισμός πιτσιρίκο.

Μια πολύ χρήσιμη ικανότητα είναι το να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τι λείπει από το …κάδρο.

Αναφέρομαι στις αντισυνταγματικές υποκλοπές σε βάρος του Ανδρουλάκη.

Η Σακελαροπούλου ορκίστηκε να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους και να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση. Δεν θεωρώ πως με τη χλιαρότατη δήλωσή της και την μετέπειτα εξαφάνιση από το προσκήνιο τιμά τον όρκο και τον μισθό της. Εκτός αν δεν έχω επαρκή ενημέρωση, νομίζω πως θα έπρεπε να πρωτοστατούσε με τις πολιτικές κινήσεις της στην υπόθεση. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει. Σαν δικαστικός αυτή πρέπει να ξέρει καλύτερα από πολλούς.

Μήπως κάποιος να της θυμίσει ποια ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως είναι η δουλειά της;

Να ‘σαι καλά πιτσιρίκο…

A.

(Αγαπητέ φίλε, δεν μας νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι στις παραλίες. Και βασικά, τους αποφεύγουμε. Πού πάει ο κόσμος; Από την άλλη εμείς. Η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει το μέσα της, οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταστρέψει και το γύρω της. Η Ιταλία είναι ανέκδοτο. Δεν ξέρω γιατί κάνουν οι εκλογές στην Ιταλία, αφού τους πρωθυπουργούς τους διορίζουν. Μάλλον κάνουν εκλογές για να τηρήσουν το έθιμο. Όπως γίνεται και στην Ελλάδα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.