Η Φαντασία στην εξουσία!

Η Φαντασία στην εξουσία!
Γιατί γελάτε κύριoι;
Σας φαίνεται ουτοπικό, αφελές, παρωχημένο, ή ίσως αστείο το παλιό χίπικο σύνθημα;
Μα δεν πρόκειται για σύνθημα αλλά για διαπίστωση, υπενθύμιση!

Όντως, πράγματι η Φαντασία βρίσκεται στην εξουσία.

Μόνο που δεν πρόκειται για την δική μας Φαντασία. Τη δική μας, των ανθρώπων δηλαδή που θέλουν να ζήσουν μία ειρηνική, χαρούμενη, καλλιεργημένη, δημιουργική, ελεύθερη και αγαπησιάρικη ζωή.

Αλλά πρόκειται για τη Φαντασία των εξουσιαστών. Αυτή βρίσκεται στην εξουσία. Οι εξουσιαστές, ανίκανοι να φανταστούν κάτι άλλο που θα μπορούσε να τους δώσει πληρότητα, χαρά και ευτυχία, φαντάζονται ότι το νόημα της επιτυχημένης ζωής έγκειται στην αέναη αύξηση του πλούτου και της εξουσίας τους.

Και αφού αυτό φαντάζονται, αυτό και θέλουν!

Και αφού θέλουν και έχουν και την Ισχύ, μπορούν, αυτό κάνουν!

Και ιδού η Φαντασία στην εξουσία!

Γνωρίζουν ότι, αν αφήσεις τους ανθρώπους ελεύθερους αυτοί θα κάνουν φυσικά αυτό που θέλουν κι αυτό που θέλουν υπαγορεύεται από αυτό που μπορούν να φανταστούν.

Για αυτό φροντίζουν η Φαντασία μας να είναι όσο πιο περιορισμένη γίνεται. Με εξαντλητικά οκτάωρα, δεκάωρα και δωδεκάωρα δουλειάς, καταιγιστικό ρυθμό πληροφόρησης (όχι όμως και γνώσης), ουσιαστική αποξένωση του ενός από τον άλλον και υποκατάσταση της ανθρώπινης επαφής μέσω της ψευδαίσθησης της επαφής διά των κοινωνικών δικτύων, ψευδαίσθηση άσκησης εξουσίας, οι λεγόμενες εκλογές και δημοψηφίσματα, και διακοπή και αποξένωση της επαφής μας με τον φυσικό κόσμο, τη φύση δηλαδή (τον μόνο πραγματικό δάσκαλο και θεραπευτή), η οποία έχει αναχθεί σε κάτι ξέχωρο από μας (Αν είναι δυνατόν!).

Και τελειωμό δεν έχουν τα όπλα που επιστρατεύουν οι εξουσιαστές. Αλόγιστη κατανάλωση των πόρων του πλανήτη, προβολή υλιστικών προτύπων, έλεγχος, διακίνηση ακόμα και διαφήμιση ναρκωτικών ουσιών, εθνικισμός, ρατσισμός, φανατισμός, πολέμους.

Εδώ να πούμε ότι τους πολέμους δεν τους κάνουν οι εξουσιαστές, αλλά εμείς, η πλέμπα! Οι εξουσιαστές αποφασίζουν, οργανώνουν, και διοικούν. Εμείς τους εκτελούμε, τους κάνουμε. Επειδή δεν μπορούμε να φανταστούμε, όταν έρχεται το χαρτί της επιστράτευσης, ότι μπορούμε να πούμε όχι δεν πάμε να πολεμήσουμε! Κακομοίρηδες!

Τα πάντα για να μη στρέψουμε την προσοχή μας (γεια σου Κώστα) σε εναλλακτικούς, πιο ανθρώπινους τρόπους ζωής.

Ο στόχος είναι πάντα η διατήρηση της εξουσίας και η αύξηση του πλούτου τους.

Και αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της δικής μας Ισχύος (διαίρει και βασίλευε), Θέλησης (πρέπει εκείνο και πρέπει το άλλο) και προπαντός με τον περιορισμό της δικής μας Φαντασίας!

Αν δεν μπορούμε να Φανταστούμε κάτι δεν τίθεται καν θέμα αν θα το Θελήσουμε και ούτε καν χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν μπορούμε, είμαστε σε θέση, έχουμε την Ισχύ να το κάνουμε.

Και αυτό ισχύει από τα πιο μικρά, καθημερινά κι ασήμαντα μέχρι τα πιο μεγάλα, διαχρονικά και σημαντικά!

Δοκιμάστε για παράδειγμα κάτι το τόσο απλό:

Σηκωθείτε από την καρέκλα και πηγαίνετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Χωρίς να το φανταστείτε πρώτα.

Χωρίς να το πείτε μέσα σας.

Χωρίς να έχετε μια εικόνα, μια αίσθηση (προβολή) του εαυτού σας να πίνει νερό.

Άσε που πρώτα πρέπει να σηκωθείτε.

Χωρίς να το φανταστείτε πρώτα!

Απλά αδύνατο!

Γι; αυτό την Φαντασία σας και τα μάτια σας κάτοικοι και επισκέπτες του πιτσιρικοχωριού. Εσύ, πιτσιρίκο μου, δεν έχεις ανάγκη, μακάρι να είχαμε όλοι τη μισή δική σου Φαντασία!

Όμως, είναι Αύγουστος και δεν θέλω να σας τα πρήζω άλλο, έχετε και μπάνια να κάνετε και μια φαντασία να ζήσετε και μένα με περιμένει μια παραλία κι ένας ήλιος αρχηγός. Για αυτό καλά να περνάτε.

Φιλιά πολλά,
Αγάπη, μα και
Γνώση.

Γρηγόρης, Σουηδία

(Φίλε Γρηγόρη, αν δεν ξέρει κάποιος τι θέλει, δεν μπορεί να φτάσει πουθενά. Πριν από δέκα χρόνια, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2012, έγραψα πως η επανάσταση έγινε. Μεταξύ άλλων, έγραφα “Μια και δεν έκαναν οι λαοί την επανάσταση, την έκαναν αυτοί που υποτίθεται πως θα ανατρέπαμε δια της επαναστάσεως. Ήταν μια περίεργη επανάσταση. Έγινε στα μουγκά. Δεν την ανέφερε η τηλεόραση και κανένα ΜΜΕ. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτή η επανάσταση. Μάλιστα, είναι μια διαρκής επανάσταση. Συνεχίζεται και σήμερα.” Η φαντασία είναι πραγματικά σήμερα στην εξουσία. Πάντως, εμείς δεν έχουμε και πολλή φαντασία. Όλοι τα ίδια λένε, τα ίδια κάνουν, και νομίζουν όλοι πως είναι πολύ διαφορετικοί από τους άλλους, ενώ μαλώνουν οποιονδήποτε τολμήσει να πει κάτι πραγματικά διαφορετικό. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.