Κλείνουν την πόρτα στην ακρίβεια

Ένας στους πέντε Ολλανδούς δεν πήγε διακοπές φέτος, Πιτσιρίκο, αφού δεν το σήκωνε η τσέπη τους.

Γι’ αυτούς που έμειναν πίσω, υπάρχουν στο εσωτερικό κατασκηνώσεις που είναι σαφώς φτηνότερες. Αν και γι’ αυτές η ζήτηση είναι πια πολύ μεγάλη.

Τι να τις κάνουν όμως τις κατασκηνώσεις το καλοκαίρι, όταν ζουν σε μια χώρα που δεν υπάρχει ούτε για δείγμα παραλία της προκοπής. Μόνον θολά νερά, καφέ από το χώμα.

Όχι σαν αυτή της Παλαιάς Επιδαύρου, που βρέθηκα εγώ, επ’ ευκαιρία παράστασης στο θέατρο.

Με αρκετά καλή ορατότητα, μπορούσε κανείς άνετα να εξερευνήσει τα ρωμαϊκά ερείπια που είναι βυθισμένα εκεί, λίγα μέτρα μόλις από την ακρογιαλιά.

Φίλη αρχαιολόγος μου είπε ότι μπορεί κανείς να διακρίνει την ιστορική περίοδο από την πλινθοδομή, χαρακτηριστική της ρωμαϊκής περιόδου.

Δρόμοι, τοίχοι και πιθάρια, ισοπεδωμένα και βυθισμένα, θέαμα για τους λουόμενους.

Και μάλιστα μια τοπική επιχείριση νοίκιαζε μάσκες και σωσίβια σε όποιον δεν είχε προνοήσει.

Πάντως οι γύλοι και οι σάλπες δεν χρειάζονταν τέτοια βοήθεια, τα μυστικά του βυθού είναι πάντα ανοιχτά γι’ αυτούς.

Αντίθετα, κλειστές θα είναι οι πόρτες των καταστημάτων στην Ολλανδία, σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί ενέργεια από τα κλιματιστικά.

Με σχετική πρωτοβουλία, ταμπελίτσες θα αναρτηθούν στις πόρτες, για να καταλάβουν οι πελάτες ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, παρά την κλειστή πόρτα.

Ο κόσμος ενθαρρύνεται να εγκαταστήσει και ηλιακά πάνελ, που μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 30% ενέργεια και να κάνουν απόσβεση σε 3 χρόνια.

Δεν είναι πάντα εύκολο όμως, αφού πολλοί νοικιάζουν το χώρο. Αλλά και επειδή υπάρχει γενική έλλειψη σε inverters, που είναι απαραίτητοι για να μετατραπεί η συνεχής τάση που παράγουν τα πάνελ, σε εναλλασσόμενη που καταναλώνουν οι συσκευές.

Ο λόγος για όλα αυτά φυσικά είναι η σταθερά ανοδική πορεία στις τιμές της ενέργειας, που είναι πλέον 10 φορές πιο ακριβή από πέρσι. Το αέριο ακριβαίνει, αφού η παροχή από τη Ρωσία μειώνεται συνεχώς. Αλλά και εξαιτίας της λειψυδρίας οι μαούνες δυσκολεύονται να μεταφέρουν γαιάνθρακες στα ηλεκτροπαραγωγά εργοστάσια της Γερμανίας.

Έτσι, φτάνει το κόστος ζωής να είναι 365 ευρώ το μήνα πιο αυξημένο, 125 ευρώ για τα ψώνια και 240 ευρώ για την ενέργεια.

Τρόφιμα, όπως τα μήλα και οι μπανάνες, δεν ακρίβυναν, όμως άλλα, όπως τα ζυμαρικά, τα έλαια και τα γαλακτοκομικά, είδαν αυξήσεις έως και 30%.

Όσον αφορά την ενέργεια, οι Ολλανδοί πληρώνουν πολύ πιο ακριβά από τους γείτονές τους, αφού το μερίδιο των φόρων στις τιμές είναι σημαντικό.

Ως αποτέλεσμα, ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης.

Ακόμη, αναμένεται αυτοί που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να φτάσουν τα 1.3 εκατομμύρια το 2023.

Έως και την περασμένη άνοιξη υποστήριζε ότι μπορούσε να βρει τρόπο να βοηθήσει, αλλά αυτά ήταν πριν τον πληθωρισμό που έχει φτάσει στο 10.3%.

Ενώ έχει τη θέληση να βοηθήσει τους ευάλωτους, είναι δύσκολο να τους βοηθήσει όλους, και ζητάει από τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς.

Από την άλλη, πολύς κόσμος πιστεύει ότι η βοήθεια είναι θέμα της πολιτείας και ότι, αν υπήρχε περιθώριο για τους μισθούς να ανέβουν, αυτό θα είχε ήδη συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα ανακοινώσει άμεσα ρηξικέλευθα μέτρα, αφού αυτό θα ήταν κοντόφθαλμο και αναποτελεσματικό.

Θα εκπονηθεί στα επόμενα χρόνια ένα πιο μεγαλόπνοο σχέδιο, που θα εξετάζει μεταξύ άλλων αύξηση του κατώτατου μισθού και αναδιάρθρωση των φόρων στους μισθούς.

Εξίσου τσουχτεροί ήταν και οι αχινοί, πάμπολοι στο βυθό. Τόσοι πολλοί που έπρεπε να κολυμπήσεις αμέσως στο νερό και να περπατήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο.

Είδα κι ένα είδος αχινού πολύ μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, με περίεργα στόμια στο πάνω μέρος του.

Τα ψαράκια πάντως δεν τρόμαζαν, τσιμπολογούσαν τα πεσμένα αγκάθια του
χαλαρά.

Προβλήματα όμως και με το νερό αντιμετωπίζει η χώρα. Εξαιτίας των ελάχιστων βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει σοβαρή λειψυδρία, με τη χώρα να κηρύσσεται σε κατάσταση συναγερμού.

Μπορεί να μην υπάρχει έλλειψη στο πόσιμο νερό, όμως επηρεάζονται η γεωργία και η ναυτιλία.

Για την πρώτη το πρόβλημα είναι η εισχώρηση αλμυρού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα.

Για την τελευταία, το πρόβλημα είναι ότι πέφτει η στάθμη των καναλιών και των ποταμών και τα πλοία κινδυνεύουν να βρουν στον πυθμένα. Έτσι, η μετακίνησή τους γίνεται πιο προσεκτικά και πιο αραιά και κουβαλώντας λιγότερο φορτίο.

Πάντως η στάθμη της θάλασσας δεν είναι ποτέ πρόβλημα για τους γύλους, τα γαϊτανούρια και τα σαργουδάκια.

Ούτε και για το σκούρο ψάρι που δεν αναγνωρίζω.

Πρόβληματική είναι όμως ακόμα ή κατάσταση με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχέδια για την μείωση των εκπομπών αζώτου ως το 2030.

Εντέλει, φαίνεται πως ο αντιπρόεδρος Wopke Hoekstra ανοίγει ένα παραθυράκι για απόκλιση από τους στόχους, όμως ο υπουργός αζώτου αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση.

Ο διαμεσολαβητής Remkes υποστηρίζει ότι έχει δοθεί πολύ βάρος στους αγρότες ενώ θα πρέπει να γίνει μια πιο γενική προσέγγιση στο πρόβλημα που να συμπεριλαμβάνει και τις σχετικές βιομηχανίες, όπως τα τυροκομεία, τα σουπερμάρκετ και τις εταιρείες ζωοτροφών. Από τη μεριά τους, οι τομείς αυτοί δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους συνομιλίες.

Σε άλλο μέτωπο, οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε κυλιόμενες απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για καλύτερη συλλογική σύμβαση και αυξήσεις.

Σε μια χώρα που εξαρτάται για την καθημερινότητά της από το σιδηροδρομικό δίκτυο, υπάρχουν πολλοί που διαμαρτύρονται για τις απεργίες αυτές και θα ήθελαν οι σιδηροδρομικοί απλά να γυρίσουν στη δουλειά τους.

Αλλά και οι εταιρείες διανομής φαγητού δυσκολεύονται. Η Thuisbezorgd έχει να αντιμετωπίσει την μείωση των παραγγελιών, μετά την λήξη της κρίσης του Covid, μια κακή εξαγορά τρίτης εταιρείας και την αποστασιοποίηση των εστιατορίων, που δυσανασχετούν με τα μεγάλα μερίδια
επί της παραγγελίας, που φτάνουν το 19%. Ενώ η Deliveroo θα εγκαταλείψει την Ολλανδία οριστικά, αφού η επένδυση για να παραμείνει στη χώρα δεν αξίζει κατά τη γνώμη της.

Στα θετικά, συμβόλαια αορίστου χρόνου δόθηκαν σε όλους τους ταχυδρομικούς, σε μια προσπάθεια της υπηρεσίας να αντιμετωπίσει την έλλειψη σε υπαλλήλους, των οποίων ο αριθμός αυτή τη στιγμή είναι 16.000 και ευελπιστεί να αυξηθεί κατά 1000. Μένει να αποδειχτεί αν η κίνηση θα είναι αποτελεσματική.

Σε ερώτησή μου για το θέμα, το μπαρμπουνάκι δεν σχολίασε, ενώ ούτε ο part-time blogger του εξωτερικού εμφανίστηκε για να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ας κλείσουμε με τους ταλαίπωρους αυτού του κόσμου, τους πρόσφυγες, των οποίων η κατάσταση στο καμπ στο Ter Apel γίνεται όλο και χειρότερη.

Το καμπ είναι ήδη υπεράριθμο, αλλά οι αριθμοί τους εξακολουθούν να αυξάνονται.

Εθελοντές τους προμήθευσαν με σκηνές ώστε να κοιμόνται με λιγότερο συνωστισμό, αλλά η αστυνομία το εξέλαβε σαν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς και τις κατέσχεσε, με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να κοιμόνται στο έδαφος.

Οι εντάσεις αυξάνονται και συχνά παρατηρούνται καυγάδες μεταξύ των προσφύγων, με την αστυνομία να παρεμβαίνει συχνά, ενώ αναμένεται να της δοθούν αυξημένες εξουσίες, όπως το δικαίωμα σωματικού ελέγχου.

Αλλού, στην κοινότητα του Tubbergen, ο γενικός γραμματέας δικαιοσύνης και ασφάλειας προσπαθούσε εδώ και καιρό να διαπραγματευτεί την μετατροπή ενός παλιού ξενοδοχείου σε κέντρο στέγασης προσφύγων, όμως οι συνομιλίες δεν ευοδώθηκαν.

Τελικά ανέλαβε μόνος του την εξουσία να υπογράψει τις σχετικές άδειες και η σχετική υπηρεσία κατάφερε να αγοράσει το ξενοδοχείο και να το μετατρέψει σε δομή στέγασης 300 αιτούντων άσυλο.

Η κοινότητα είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη, αφού είχε άλλα σχέδια για το κτίριο και πολλοί κατέβηκαν σε διαδήλωση κατά της δομής.

Η πέρκα πάντως είχε βολευτεί μέσα σ’ ένα πιθάρι και κανείς δεν την ενοχλούσε, εκτός ίσως από μένα στην προσπάθειά μου να βγάλω ένα κοντινό με την υποβρύχια μηχανή, που φέτος με έβγαλε ασπροπρόσωπο.

Ενώ ο γύλος και ο κακαρέλος διασταυρόνωνταν συνεχώς χωρίς να δυσανασχετούν.

Έτσι, μ’ ένα αποχαιρετιστήριο γαϊτανούρι σε χαιρετώ, αφού οι καλοκαιρινές μου διακοπές έχουν ήδη λάβει τέλος κι έχω επιστρέψει στην Ολλανδία, την γαληνότερη από την Ελλάδα.

Από την Παλαιά Επίδαυρό για τον Βαγγέλη Σπανό,

Γιώργος από την Ουτρέχτη

(Φίλε Γιώργο, πρέπει να έρχεσαι κάθε Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα για βουτιές. Γιώργο, για τα οικονομικά θέματα η απάντηση είναι “Βασικό Εισόδημα τώρα”. Θα πέσει πολύ γέλιο τον χειμώνα με τις κοινωνίες της βόρειας Ευρώπης. Εδώ στην Ελλάδα το γέλιο είναι μόνιμο. Γιώργο, θα βουτάω εγώ για εσένα τους επόμενους. Εσύ δούλευε, για να έρθεις διακοπές του χρόνου. Κοντά είναι το επόμενο καλοκαίρι. Καλό χειμώνα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.