Μα είναι δυνατόν να γίνονται παρακολουθήσεις;

Παρατηρώντας πόσοι Έλληνες δηλώνουν έκπληκτοι και οργισμένοι από τις υποθέσεις παρακολούθησης των κινητών του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αναρωτιέμαι πού ζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Πριν από εννιά χρόνια, το 2013, ο πλανήτης συνταράχτηκε από την υπόθεση του υπαλλήλου της NSA και της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε στις εφημερίδες The Guardian και The Washington Post τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Ναι, όλοι ξέρουμε -με ατράνταχτα στοιχεία- πως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας παρακολουθούν μαζικά τους πολίτες τους.

Αλλά κάνουμε τους έκπληκτους με τις υποθέσεις του Ανδρουλάκη και του Κουκάκη.

Δεν μπορεί κάποιος να μην έχει πάρει χαμπάρι τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, αφού ήταν το πρώτο θέμα στις ειδήσεις για μεγάλο διάστημα, η υπόθεσή του έγινε ταινία από τον Όλιβερ Στόουν, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δυο πολύ γνωστά ντοκιμαντέρ για την υπόθεση -Citizenfour και Meeting Snowden-, και το βιβλίο του Σνόουντεν, “Το μεγάλο φακέλωμα”, έγινε μπεστ σέλερ, παγκοσμίως.

Δεν μπορεί να μην ξέρουν οι Έλληνες πως οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, ο οποίος απέδειξε πως, με τις παρακολουθήσεις πολιτών, καταπατάται το Σύνταγμα των ΗΠΑ, προκάλεσαν το κυνηγητό του από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, που τον θεωρούν προδότη και κατάσκοπο -και όχι πατριώτη και ήρωα, όπως είναι-, με αποτέλεσμα ο Σνόουντεν να αναγκαστεί να βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο συνειδητός πολίτης που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο και ζει κυνηγημένος, ενώ οι πολίτες των ΗΠΑ -αλλά και των άλλων χωρών- δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το τι θα του συμβεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος ζει περιορισμένος και φυλακισμένος τα τελευταία δέκα χρόνια στο Λονδίνο, εξαιτίας των δημοσιογραφικών του αποκαλύψεων, που εκθέτουν πολλές κυβερνήσεις και πολλές χώρες, με κυριότερη την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ζητάει την έκδοσή του.

Αλλά ούτε για τον Ασάνζ γνωρίζουν οι Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν δημοσιογράφους τους Χατζησάλτε και τους Πορτονικολάου, οι οποίοι είναι πιο πιθανόν να μείνουν έγκυοι και να γεννήσουν, παρά να κάνουν δημοσιογραφία.

Ελάτε τώρα να κάνουμε όλοι μαζί τους έκπληκτους και τους έξαλλους για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη.

Ελάτε να κάνουμε πως δεν ξέρουμε ποιοι δολοφόνησαν τον Καραιβάζ και γιατί με την υπόθεσή του δεν ασχολούνται ούτε καν οι “συνάδελφοί” του.

Ελάτε να ζητήσουμε Δικαιοσύνη για τους βιασμoύς και τις γυναικοκτονίες στη χώρα που χρεοκόπησε και κανένας πολιτικός δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη, στη χώρα που πλοίο φέρνει πάνω από δυο τόνους ηρωίνη και η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα, με καμιά δεκαριά μάρτυρες νεκρούς, τρεις ανακριτές της υπόθεσης να έχουν παραιτηθεί και τον κατηγορούμενο να δηλώνει στην τηλεόραση πως η δίκη δεν θα γίνει.

Ελάτε να κάνουμε πως δεν ξέρουμε ότι πλούσιοι και φτωχοί έχουν άλλη αντιμετώπιση.

Ελάτε να κάνουμε τους χαζούς.

Πουλάει αυτό στην Ελλάδα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.