Mόνο ένας στους δέκα αρρωσταίνει από την Όμικρον

Η νέα γενιά στην Ιαπωνία πίνει, Πιτσιρίκο, λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με τους γονείς της, κάτι που έχει πλήξει τα φορολογικά έσοδα από τα ποτά, όπως το σάκε, σύμφωνα με το ΒΒC.

Έτσι, η ιαπωνική φορολογική υπηρεσία ξεκίνησε την καμπάνια “Sake Viva”, με στόχο να κάνει το ποτό πιο ελκυστικό και να δώσει ώθηση στη βιομηχανία του αλκοόλ.

Ο διαγωνισμός ζητάει από νέους 20-39 ετών να καταθέσουν τις ιδέες τους, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση για το σάκε, το shochu, το ουίσκι, την μπύρα και το κρασί, μεταξύ των συνομηλίκων τους.

Η ομάδα που τρέχει τον διαγωνισμό για λογαριασμό της φορολογικής αρχής, υποστηρίζει ότι νέες συνήθειες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας και ο γηρασμένος πληθυσμός της Ιαπωνίας οδήγησαν σε πτώση τις πωλήσεις αλκοόλ.

Αυτό που θέλει από τους διαγωνιζόμενους είναι να κάνουν προμόσιον, branding, ακόμα και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα, πάντως, με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, υπάρχουν ανάμικτες αντιδράσεις για την καμπάνια, διότι προωθεί μία ανθυγιεινή συνήθεια.

Υπάρχουν, πάντως, και αρκετοί που πήραν ζεστά το εγχείρημα και παρουσίασαν πρωτοποριακές ιδέες, όπως διάσημες ηθοποιούς να υποδύονται τις οικοδέσποινες εικονικής πραγματικότητας σε διαδικτυακά κλαμπ.

Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο για να καταθέσουν τις ιδέες τους, τις οποίες θα επεξεργαστούν στη συνέχεια μαζί με ειδικούς, πριν υποβληθούν οι τελικές προτάσεις τον Νοέμβριο.

Το σάιτ της καμπάνιας υποστηρίζει ότι η αγορά του αλκοόλ συρρικνώνεται στην Ιαπωνία και ο γηρασμένος πληθυσμός, σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων, είναι ο βασικός λόγος.

Πρόσφατα στοιχεία της φορολογικής υπηρεσίας έδειξαν ότι το 2020 οι Ιάπωνες έπιναν λιγότερο από το 1995 με την ετήσια κατανάλωση να έχει μειωθεί στα 75 από τα 100 λίτρα ετησίως αντίστοιχα (προφανώς κατ’ άτομο).

Μοιραία, μειώθηκαν και τα φορολογικά έσοδα από το αλκοόλ, που το 1980 ήταν το 5% των συνολικών και το 2020 αντιστοιχούσαν μόνο στο 1,7%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 29% των Ιαπώνων είναι άνω των 65 ετών, ποσοστό που θεωρείται το υψηλότερο παγκοσμίως.

Και το πλήγμα δεν αφορά μόνο το δημοφιλές ποτό σάκε, καθώς σύντομα δεν θα υπάρχουν αρκετοί νέοι για να στελεχώσουν όλες τις θέσεις εργασίας και να φροντίσουν τους ηλικιωμένους.

Είτε νέοι, είτε ηλικιωμένοι, τo 56% όσων κόλλησαν την Όμικρον δεν κατάλαβε ποτέ ότι είχε κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 2.479 υγειονομικών και ασθενών, την οποία παρουσιάζει το Skynews.

Σε 210 από τους παραπάνω ανθρώπους εντοπίστηκαν αντισώματα απέναντι στον ιό, αλλά μόνο το 44% εξ αυτών γνώριζε ότι είχε μολυνθεί.

Αλλά συμπτώματα της Covid 19 είχε μόνο ένα 10% όσων συμμετείχαν στην έρευνα και ακόμα αυτοί πίστευαν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα.

Και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το 25% με 80% όσων βρίσκονται θετικοί στα τεστ, δεν εκδηλώνει συμπτώματα Covid 19.

To γεγονός, εξάλλου, ότι οι περισσότεροι που έχουν την Όμικρον είναι ασυμπτωματικοί, εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα.

Και τι έγινε, όμως, από τη στιγμή που μόνο 1 στους 10 αρρωσταίνει πια με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού;

Από τον ιό του Δυτικού Νείλου νοσούν αναλογικά περισσότεροι.

Παρεμπιπτόντως, για πρώτη φορά φέτος δεν έχει σχεδόν καθόλου κουνούπια στη Σαλαμίνα.

Ούτε με τους νοτιάδες των προηγούμενων ημερών, ούτε την Πέμπτη 18/8 των 39 βαθμών.

Στο Σατερλί ήταν, πάντως, δροσερά και φωτογράφισα – όπως και τις προάλλες στις Κολώνες – αστερία ξανά.

Αυτή τη φορά δεν ήταν ο μεγάλος marthasterias glacialis, αλλά το πιο κοινό είδος που υπάρχει στην Ελλάδα, ο αστερίας astropecten platyacanthus με την γκρίζα απόχρωση.

Σαν αυτή που παίρνει το χταπόδι, όταν καταλάβει ότι η θέση του στον βυθό αποκαλύφθηκε, οπότε εγκαταλείπει το καμουφλάζ και απομακρύνεται όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Φωτογράφισα και κακαρέλους και σάλπες πάνω από μία μικρή ποσειδωνία, αλλά και γόπα ψιλή.

Και μία μικρή, επίσης, αλλά ψόφια βλαχοσφυρίδα, ένα ψάρι που γίνεται τεράστιο και το λένε και βλάχο.

Τη βρήκα να την έχει βγάλει το κύμα στην ακτή.

Τα σκουπίδια ήταν τίγκα και την έριξα ξανά στη θάλασσα, επειδή μύριζε πολύ.

Εκεί που γεννήθηκε, εκεί να αναπαυτεί, αν δεν τη φάνε τα πτωματοφάγα σκουλήκια της φωτιάς στο μεταξύ.

Τα αδέκαστα ΜΜΕ βάλθηκαν, εξάλλου, να πεθάνουν τον Γιώργο Μάγγα και ακόμα και κεντρικό δελτίο ειδήσεων μετέδωσε την “είδηση”.

Ο άνθρωπος ζει, βέβαια, αλλά αυτά θα γίνονται, όταν η δημοσιογραφία είναι copy paste και αυτό που έχει πεθάνει είναι το ρεπορτάζ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι νεαροί Ιάπωνες θα έχουν πλακωθεί στις μεθαμφεταμίνες, οπότε καλό είναι να μην πίνουν και πολύ αλκοόλ. Και ναρκωτικά, και αλκοόλ, δεν λέει. Δεν θα καταλαβαίνουν τι βλέπουν στα κινητά που κοιτάνε όλη μέρα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.