Η μεγάλη των δημοσιογράφων σχολή

Εφτά είναι οι νεκροί, Πιτσιρίκο, σε πλημμυρισμένο πάρκινγκ από τις καταιγίδες του τυφώνα Hinnamnor στη Νότια Κορέα, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι άνθρωποι είχαν σπεύσει να μετακινήσουν τα αμάξια τους, αλλά τους πρόλαβαν τα ορμητικά νερά.

Διασώθηκαν, πάντως, δύο άτομα που κατάφεραν να γαντζωθούν σε σωλήνες στο ταβάνι του πάρκινγκ επί 12 ώρες.

Και οι εννέα άνθρωποι κατοικούσαν στο κτίριο, που στο υπόγειό του βρισκόταν το πάρκινγκ και τους είχε ζητηθεί να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους.

Οι επιζώντες, ένας 30χρονος και μία 50χρονη, είναι σε σταθερή κατάσταση.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, εξαιτίας των σφοδρών καταιγίδων του τυφώνα, που πλήττει τις νότιες και ανατολικές ακτές της Ν. Κορέας.

Κτίρια έχουν υποστεί καταστροφές, δέντρα έχουν πέσει, υποδομές και δρόμοι έχουν καταρρεύσει.

Η Νότια Κορέα είναι μία από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν δεχτεί ακραίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες φέτος το καλοκαίρι και τον Αύγουστο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλα οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα τρία ζούσαν σε ισόγεια που πλημμύρισαν.

Με τόσους θανάτους φέτος από πλημμύρες και με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία του Πακιστάν, ακόμα κι ένα παιδί καταλαβαίνει ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.

Φυσικά όχι οι καύσωνες και οι ξηρασίες, αλλά οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που βλέπουμε να εκδηλώνονται όλο και πιο βίαιες στον πλανήτη.

Όσο για τη ζέστη, κρύο έχει τα πρωινά στην Αττική, για πρώτη φορά τόσο νωρίς τον Σεπτέμβριο, τις νύχτες αναγκάζεσαι να κλείσεις τα παράθυρα, ενώ οι βροχές δεν έχουν σταματήσει από τον Αύγουστο.

Στη Σαλαμίνα ήταν την Τρίτη 6/9 με μακρυμάνικα και την Τετάρτη 7/9 στο Θυμάρι άδειασε λόγω του ισχυρού βοριά η αγαπημένη μου ακτή.

Ένα κοπάδι ζαργάνες κόσμησαν την υποβρύχια συλλογή.

Τις τράβηξα βίντεο, αλλά -άμπαλος γαρ- δεν ήξερα πώς να σταματήσω τη λήψη στην υποβρύχια μηχανή.

Με τα πολλά κατάλαβα ότι απλά πατάς ξανά το κουμπί.

Αυτό ήταν το πρώτο πολυάριθμο κοπάδι ζαργάνες που εμφανίστηκε φέτος στο Θυμάρι, σε αντίθεση με παλιότερα και πιο ζεστά καλοκαίρια που οι θεάσεις τους ήταν περισσότερες και άρχιζαν από τον Ιούλιο.

Αφού οι ζαργάνες προσεγγίζουν τις ακτές όταν έχει ζέστη και καλοκαιρία.

Όσο για τους μετεωρολόγους που μας έχουν ζαλίσει με το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και επιταχύνει την υπερθέρμανση, ας διαβάσουν το παρακάτω κείμενο.

Έναν χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, η βλάστηση απορρόφησε όλο το διοξείδιο του άνθρακα, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στις πυρκαγιές που ξέσπασαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους και καταστρέφοντας 2.500 κατοικίες.

Μέχρι το τέλος του 2020, όμως, η βλάστηση ανέκαμψε και τελικά το αποτύπωμα αυτών των πυρκαγιών ήταν μηδενικό, όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι χάθηκαν 8 εκ. εκτάρια δασικής έκτασης, η αποκατάσταση της βιομάζας (χόρτα, θάμνοι κ.λ.π.) βοήθησε να απορροφηθεί όλη η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα και ήταν περισσότερη από αυτή που εκπέμπει η Αυστραλία σε έναν χρόνο.

Και από τους μετεωρολόγους να περάσουμε στους λοιμωξιολόγους, που παρουσίασαν τον κορωνοϊό περίπου σαν μεταδοτικό καρκίνο, αλλά ο γιατρός και πάντα διαβασμένος, Δημήτρης Γάκης, επισυνάπτοντας και σχετική έρευνα των Financial Times αναφέρει ότι μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, η Covid 19 έχει μικρότερη θνητότητα από την εποχική γρίπη.

Αδιάβαστος πιάστηκα, ωστόσο, εγώ, Πιτσιρίκο, διότι δεν θυμόμουν ότι ο Αντετοκούνμπο ήταν μέλος της εθνικής ομάδας και στο Μουντομπάσκετ του 2014.

Τον θυμόμουν από το Ευρωμπάσκετ του 2015, όταν είχε για πρώτη φορά ενεργό ρόλο και είχε βοηθήσει στην παρολίγον ανατροπή στον προημιτελικό με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία.

Σωστά μου διόρθωσες και τη διαφορά (8 και όχι 20 πόντοι) της νίκης μας επί της Αργεντινής το 2014, αν και η ουσία δεν αλλάζει το ματσάκι ήταν πολλά με λίγα, είχε πάει και στους 20π. η διαφορά και δεν είχαμε απειληθεί ουσιαστικά.

Τελικά, δεν είχε παίξει και ο Μανού Τζινόμπιλι με την Αργεντινή, μία από τις ελάχιστες εθνικές ομάδες που δικαιούται να λέει ότι της έκλεψαν ένα παγκόσμιο κύπελλο το 2002 στην Ινδιανάπολις.

Απέμεναν έξι δεύτερα για τη λήξη, ο Ούγκο Σκονοκίνι έφευγε μόνος του προς το καλάθι της Σερβίας για να χαρίσει τη νίκη και τρόπαιο στην Αργεντινή, τον τράβηξαν, τον βάρεσαν, αλλά οι διαιτητές δεν έδωσαν ούτε απλό φάουλ, όχι αντιαθλητικό που ήταν.

Στην παράταση η Σερβία των Ντέγιαν Μποντίρογκα, Πέτζα Στογιάκοβιτς, Μάρκο Γιάριτς, Βλάντε Ντίβατς κ.λ.π. λύγισε την παρέα των Τζινόμπιλι, Σκόλα, Ομπέρτο, Νοτσιόνι, Μοντέκια που ήταν καλύτερη συνολικά στο παιχνίδι και υπέστη τη μεγαλύτερη αδικία, όσον αφορά αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου και τέτοιας σημασίας.

Δύο χρόνια αργότερα, η Αργεντινή ενισχυμένη και με τους Ντελφίνο, Χέρμαν, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Παίρνοντας, μάλιστα, και μία άτυπη ρεβάνς από τη Σερβία, την οποία νίκησε με καλάθι του Τζινόμπιλι στην εκπνοή, για τη φάση των ομίλων.

Το χειρότερο για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν ότι αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χάνοντας ακόμα και από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία είχε βγει, πάντως, τέταρτη το 2002.

Εκείνο το Μουντομπάσκετ ήταν ο τελευταίος τίτλος που έχει πάρει η Σερβία, νικήτρια και στα Ευρωμπάσκετ του 2001, του 1997, του 1995, του 1991 και του 1989, αλλά και στο παγκόσμιο του 1990, επίσης.

Από το 2002 και μετά δεν έχει ανέβει ξανά στην κορυφή. Έχασε στους τελικούς των Ευρωμπάσκετ 2009 και 2017 από την Ισπανία και τη Σλοβενία αντίστοιχα και στον τελικό του Μουντομπάσκετ το 2014 από τις ΗΠΑ.

Δεν έχασε, όμως, τη μπασκετική παιδεία που είχαν ανέκαθεν οι Γιουγκοσλάβοι, η μεγάλη των πλάβι σχολή, που έβγαζε σπουδαίους παίκτες σε κάθε εποχή.

Με συνέπεια να ζηλεύουν οι Έλληνες μπασκετικοί δημοσιογράφοι, που έκαναν σλόγκαν τα προηγούμενα χρόνια το ότι “οι Έλληνες έχουμε το μπάσκετ στο dna μας”.

Μετά, βάφτισαν τον παικταρά Ναβάρο “θεατρίνο”, τον Ρούντι “εριστικό”, τον Γκασόλ “σνομπ”, μόνο και μόνο επειδή χάναμε συνήθως από την Ισπανία.

Όταν δεν τους έπαιρνε να τα ρίξουν στη διαιτησία, έλεγαν ότι η εθνική μας είχε κόμπλεξ απέναντι στην Ισπανία.

Πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία ακόμα και σε ματς με τους Ουκρανούς, παρά το γεγονός ότι δεν εκτέλεσαν βολή στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ είχαμε βάλει πολλή ένταση στην άμυνά μας και στο τρίτο δεκάλεπτο κέρδισαν ουσιαστικά μόνο ένα φάουλ, αφού το δεύτερο το έκανε ο Καλάθης στα τελευταία δεύτερα της περιόδου για να μην προλάβουν να εκδηλώσουν επίθεση.

Τελικά, έχουμε κι εμείς μεγάλη σχολή. Την ελληνική των δημοσιογράφων σχολή.

Να μην κλείσω, όμως, μίζερα, ειδικά μετά τη μεγαλειώδη εμφάνιση που έκανε χθες ο Λούκα Ντόνσιτς και με 47 πόντους οδήγησε τη Σλοβενία στη νίκη επί της Γαλλίας με 88-82.

Οι ντράγκονς (το παρατσούκλι των Σλοβένων) χρειάστηκαν, πάντως, και δύο κλεψίματα των αδερφών Ντράγκιτς στο τέλος, για να σφραγίσουν το ροζ φύλλο και την πρωτιά στον όμιλο, καθώς οι τρικολόρ που τερμάτισαν τρίτοι μπροστά από τους Λιθουανούς, έβρισκαν -χάρη στον πλουραλισμό τους και την ισορροπία που έχουν ανάμεσα σε περιφέρεια και φροντ λάιν- πάντα τρόπο να επιστρέφουν στο ματς και είχαν ισοφαρίσει σε 82-82 από 70-80.

Τη δεύτερη θέση στον όμιλο πήραν οι Γερμανοί, οπότε, αν προκριθούν από τη φάση των “16” απέναντι στο Μαυροβούνιο, θα τους συναντήσουμε στους “8”.

Στα ημιτελικά, πιθανοί αντίπαλοι θα είναι πάλαι ποτέ κραταιές Ισπανία ή Λιθουανία (όποια περάσει από το μεταξύ τους χιαστί στους 16, λογικά θα τα καταφέρει και στους 8), οπότε ο δρόμος μας είναι ανοιχτός για τον τελικό.

Οι δημοσιογράφοι θα γράψουν, βέβαια, για δύσκολες διασταυρώσεις (ενώ αποφεύγουμε Γαλλία, Σλοβενία και Σερβία μέχρι τον τελικό), εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για το αν η διαιτησία θα σταθεί στο ύψος της, δίνοντας κάνα παραπάνω αντιαθλητικό.

Η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών βρίσκεται, εξάλλου, ήδη στον τελικό του LEN Trophy μετά τη νίκη της με 12-9 επί της Ιταλίας και θα αντιμετωπίσει την Ισπανία για το χρυσό.

Προπονήτρια της ομάδας είναι η Αλεξία Καμμένου, αδερφή του Πάνου, λάτρη επίσης του υγρού στοιχείου.

Και η εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών πέρασε στα τελικά, παρά την ήττα της με 0-3 από τη Βοσνία, που ήταν μόλις η πρώτη εδώ και έξι χρόνια σε προκριματική φάση.

Μπράβο στα κορίτσια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ -και μάλλον δεν είμαι ο μόνος- γελάω με τους δημοσιογράφους που μεταδίδουν τους αγώνες της εθνικής μπάσκετ. Είναι σαν να μεταδίδουν πόλεμο και όχι αγώνα μπάσκετ. Αλλά έχει πλάκα που δεν ξέρουν τι λένε. Υποθέτω πως σε πολλές χώρες οι αθλητικοί δημοσιογράφοι προσπαθούν να κλέψουν τη δόξα από τους παίκτες. Δεν θα έλεγα ότι μας αδικεί η διαιτησία αλλά οι διαιτητές θα πρέπει να προστατεύουν τους μεγάλους παίκτες, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Ουκρανία, οι διαιτητές δεν το έκαναν αυτό, ενώ ο Γιάννης έφαγε πολύ ξύλο. Αντιθέτως, στον αγώνα της Σλοβενίας με τη Γαλλία, όπου ο τρομερός Λούκα Ντόντσιτς έκανε όργια, οι διαιτητές έδωσαν αντιαθλητικό φάουλ σε βάρος της Γαλλίας για χτύπημα στον Ντόντσιτς, αφού μάλιστα είδαν το βίντεο, ενώ ο Γάλλος παίκτης απλά έχει πάρει το ριμπάουντ και κατεβάζει τα χέρια του, γιατί αυτή είναι η φυσική κίνηση. Να, έγινα και διαιτητής. Πάντως, οι διαιτητές είναι επικίνδυνοι, αφού ο Τόμπι, ο νατουραλιζέ σέντερ της Σλοβενίας, σε προηγούμενο αγώνα, έπαθε διάστρεμμα, επειδή, μετά το τζάμπολ, προσγειώθηκε πάνω στο πόδι του διαιτητή. Αυτό έμοιαζε με Μόντι Πάιθον. Θα δούμε μεγάλους αγώνες στα νοκ άουτ παιχνίδια, και θα ήταν πολύ ωραίο η Ελλάδα να έφτανε στον τελικό, να έπαιζε με τη Σλοβενία και να βλέπαμε την κόντρα του Γιάννη με τον Λούκα Ντόντσιτς. Μάλλον έρχεται και παιχνίδι της Σλοβενίας με τη Σερβία, που θα είναι συναρπαστικό. Ευτυχώς που υπάρχει και το Ευρωμπάσκετ αυτή την εποχή. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου. Και να σκεπάζεστε τα βράδια, να μην κρυώσετε.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.