Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αυξάνεται όταν έχει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο

Η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο αυξάνεται, Πιτσιρίκο, όταν έχει πολλή ζέστη ή πολύ κρύο, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Accuweather.

Συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία υποχωρεί κάτω από τους 12 βαθμούς τα μηνύματα και οι αναρτήσεις μίσους αυξάνονται κατά 12% και όταν υπερβαίνει τους 21 βαθμούς κατά +22%, στις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς, ανεξαρτήτως κλιματικής ζώνης και κοινωνικοοικονομικών διαφορών, όπως το εισόδημα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και οι πολιτικές προτιμήσεις, σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Τα λιγότερα μηνύματα μίσους εμφανίζονται στα social media, όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 15 και 18 βαθμών.

Γενικά, οι άνθρωποι έχουν μία πιο επιθετική συμπεριφορά στο ίντερνετ, όταν κάνει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη, διαπιστώνει η Annika Stechemesser, επιστήμονας στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ και συντάκτρια της έρευνας.

O έτερος συντάκτης της έρευνας Anders Levermann υποστηρίζει ότι δεν παίζει κανένα θετικό ρόλο το air condition, που μετριάζει μία υψηλή εξωτερική θερμοκρασία.

Η Leonie Wenz, επίσης από το Ινστιτούτο του Πότσδαμ κάνει λόγο για άλλη μία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, αυτή τη φορά στην ψυχική υγεία, κυρίως των νέων ή περιθωριοποιημένων ανθρώπων.

Κι ενώ οδεύουμε προς ένα πιο ψυχρό σκηνικό, όσον αφορά τον καιρό, μάλιστα, από την Τετάρτη 21/9 άρχισε να κάνει κρύο για Σεπτέμβρη, στον πόλεμο της Ουκρανίας το θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς.

Η Ρωσία ενδέχεται να στείλει άλλες 300 χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, μετά από διάταγμα που υπέγραψε ο Vladimir Putin, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα επιστρατευτούν φοιτητές, ούτε όσοι απλά υπηρετούν τη θητεία τους, ούτε η πλειοψηφία των εκατομμυρίων εφέδρων.

Είχα γράψει και παλιότερα ότι οι Ρώσοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Κοντεύουν να κλείσουν, άλλωστε, δεκαετία στη Συρία, από όπου όλοι σχεδόν οι δυτικοί έφυγαν, ενώ και οι Ρώσοι αυτονομιστές πολεμούν από το 2014 στην ανατολική Ουκρανία.

Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, ο Vladimir Putin έδωσε εντολή να αυξηθεί η χρηματοδότηση της βιομηχανίας κατασκευής όπλων στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από τον Putin να περάσουμε, όμως, στον Trump, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι απειλές κατά του FBI και του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, μετά την έρευνα στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Φλόριντα, όπως γράφει η Le Monde.

Πολλαπλασιάστηκαν επίσης και οι πράξεις βίας ενάντια σε πράκτορες του FBI με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών στο Ιλινόις Dick Durbin να κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους για το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Ο Durbin θεωρεί ότι τις απειλές κατά του FBI ενθαρρύνει ο ίδιος ο Trump.

Η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα κείμενο που καταδικάζει αυτές τις απειλές, μετά τα σχόλια που είχαν κάνει κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, ζητώντας να σταματήσει η χρηματοδότηση του FBI, καθώς παρομοίαζαν τις πρακτικές του με εκείνες των ναζί της Γκεστάπο.

Στις 8 Αυγούστου, το FBI είχε κάνει έρευνα στην εξοχική κατοικία του Donald Trump στη Φλόριντα, όπου προχώρησε στην κατάσχεση εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία είχε πάρει μαζί του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Trump παραβίασε τον νόμο, με τον ίδιο να κάνει λόγο για πολιτική δίωξή του, έτσι ώστε να μην μπορεί να βάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Στις 11 Αυγούστου, ένας ένοπλος άνδρας 42 ετών προσπάθησε να μπει στα γραφεία του FBI στο Σινσινάτι, αφού νωρίτερα είχε καλέσει να πάρουν τα όπλα οι ομοϊδεάτες του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει φτιάξει ο Trump, το Truth Social.

Tον συγκεκριμένο άνδρα σκότωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, καθώς έκριναν ότι ήθελε να απαντήσει με βία στη δίωξη του Trump και να πυροβολήσει πράκτορες του FBI.

Έκτοτε, έχουν εκτοξευτεί κι άλλες απειλές, ακόμα και για τοποθέτηση βόμβας στα κεντρικά του FBI, αλλά και κάλεσμα σε ένοπλη εξέγερση.

Μιας και ο λόγος, όμως, για την εξοχική κατοικία του Τραμπ στη Φλόριντα, θυμήθηκα μία επιγραφή κάποτε σε μία καφετέρια στη Βουλιαγμένη που ανέφερε, “τι να μας πει και το Μαϊάμι”.

Άδικο είχε;

Εδώ είχε διαύγεια η θάλασσα χθες Τετάρτη 21/9 με τον βοριά στο Φάληρο, όπως φαίνεται στις φωτό και το βίντεο με τις καλόγριες, τις σάλπες και τα μελανούρια.

Είχε και μπάσκετ χθες, με τη διεξαγωγή της πρώτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν ομάδες Β’ και Γ’ εθνικής.

Η είδηση είναι ότι οκτώ παιχνίδια δεν έγιναν, επειδή δεν κατέβηκε η μία από τις δύο ομάδες.

Αυτά που έγραφα και κατά τη διάρκεια του ευρωμπάσκετ για την απαξίωση του αθλήματος στη χώρα μας.

Κάτι που φαίνεται και από τους 35-40ρηδες που απαρτίζουν τα ρόστερ (τις συνθέσεις) των ομάδων. Οι νεαροί παίκτες τείνουν να εκλείψουν.

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω ποιες και πόσες ομάδες δεν έχουν στελεχώσει ακόμα το ρόστερ τους, αλλά το κύπελλο ήταν ανέκαθεν αγγαρεία για τα σωματεία της Β’ εθνικής και της Α2, που αντιμετώπιζαν τα παιχνίδια του σαν επίσημα φιλικά.

Καλά, το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι σύλλογοι της Α1, αφού την τελευταία 20ετία όλα τα κύπελλα έχουν κατακτήσει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, με εξαίρεση ένα που πήρε η ΑΕΚ.

Αυτό είναι το ελληνικό μπάσκετ, δυστυχώς. Μόνο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Η ΕΟΚ θα μπορούσε να δώσει, πάντως, κίνητρο στις ομάδες της Α2, της Β’ και της Γ’ εθνικής, θεσπίζοντας μία νέα διοργάνωση κυπέλλου, μόνο για τις μικρές κατηγορίες, με έπαθλο την άνοδο για τον νικητή.

Και τι έγινε αν ανέβει κατηγορία, μέσω κυπέλλου, καμιά ομάδα παραπάνω. Αφού έτσι κι αλλιώς, όλο και κάποια άλλη θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω τι λένε οι έρευνες αλλά έχω την εντύπωση πως η επιθετικότητα στα σόσιαλ μίντια έχει να κάνει με την μοναξιά και τον φθόνο. Κι αυτά είναι όλο τον χρόνο για πολλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από την θερμοκρασία. Και βέβαια, η επιθετικότητα δεν είναι εναντίον της εξουσίας αλλά εναντίον των άλλων ανθρώπων. Πάντως, η ζέστη τρελαίνει τους ανθρώπους, και όχι μόνο στο Διαδίκτυο. Τέλος πάντως, στην παραλία κανείς δεν είναι επιθετικός, ενώ, αν είναι, βουτάει και του περνάει. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.