Με μακροχρόνια προβλήματα υγείας απειλούνται παιδιά 9 ετών στην Τουρκία, που δουλεύουν στην ανακύκλωση
Με μακροχρόνια προβλήματα υγείας απειλούνται, Πιτσιρίκο, παιδιά 9 ετών στην Τουρκία, που δουλεύουν στην ανακύκλωση πλαστικών και εκτίθενται σε επικίνδυνες συνθήκες, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Τα παιδιά λένε στους ειδικούς ερευνητές ότι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους και δερματικές παθήσεις.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι βάζει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά παιδιά, που δουλεύουν σε αυτά τα κέντρα ανακύκλωσης πλαστικού.
Ωστόσο, συνυπεύθυνες είναι η ΕΕ και η Βρετανία, που μεταξύ 2017 και 2021 αύξησαν κατά 1.200% τις εξαγωγές πλαστικού στην Τουρκία και συγκεκριμένα από 38.804 σε 446.432 τόνους.
Ο λόγος είναι ότι από το 2018 η Κίνα, που απορροφούσε τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα, σταμάτησε τις εισαγωγές τους.
“Οι πιο πλούσιες χώρες στέλνουν πλέον τα απορρίμματά τους στην Τουρκία, επιδεινώνοντας την κατάσταση για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της, που είναι τα παιδιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες” επισημαίνει η Krista Shennum από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ίδια ζητάει από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να διαχειρίζονται τα πλαστικά τους απορρίμματα και να μην τα στέλνουν στην Τουρκία, διότι προκαλούν προβλήματα στην υγεία των παραπάνω ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Η Krista Shennum αποκάλυψε ότι η Τουρκία απαγόρευσε τον Ιούλιο 2021 τις εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων, αλλά πολύ σύντομα ήρε την απαγόρευση, την οποία θα πρέπει μάλλον να επαναφέρει.
Στην Τουρκία είναι παράνομο να δουλεύουν σε εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων όσοι είναι κάτω από 18 ετών.
Αλλά το 1/3 των εργαζομένων σε τέτοιες εγκαταστάσεις, αρχίζει να δουλεύει εκεί από την παιδική του ηλικία.
Για παράδειγμα, ο 20χρονος Ahmet δούλευε εδώ και μία πενταετία σε κέντρο ανακύκλωσης στα Άδανα και ανέφερε ότι η εισπνοή των τοξικών αερίων που εκπέμπονται στη συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας, τον έκανε να νιώθει ότι οι πνεύμονες του συμπιέζονται.
O Ahmet σταμάτησε πριν δύο μήνες αυτή τη δουλειά, αλλά ακόμα έχει αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί από τους εργαζόμενους σε εργοστάσια ανακύκλωσης στην Τουρκία είναι πρόσφυγες ή μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Πολλοί δεν έχουν καν πρόσβαση σε ιατρικές δομές αν αρρωστήσουν ή τραυματιστούν.
Οι κάτοικοι κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά σε τέτοια εργοστάσια ανακύκλωσης, αναφέρουν ότι η έντονη οσμή και η ρύπανση είναι οι λόγοι που δεν ανοίγουν καν τα παράθυρα των σπιτιών τους.
Πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν χτιστεί παράνομα πολύ κοντά σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία, αψηφώντας τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Τουρκία.
Τα πλαστικά απορρίμματα λιώνουν σε αυτά τα κέντρα ανακύκλωσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνοντας όχι μόνο ρυπογόνα αέρια και τοξίνες, αλλά και αέρια του θερμοκηπίου, καθώς έχουν κατασκευαστεί από ορυκτά καύσιμα.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει άσθμα, δυσκολία στην αναπνοή και ερεθισμούς στα μάτια.
Κανένα πρόβλημα, θα τα χρεώσουν όλα αυτά στον κορωνοϊό και καθάρισαν.
Αφού ο κορωνοϊός φταίει, όπως μας έμαθαν εδώ και τρία χρόνια, για όλα.
Παρεμπιπτόντως, 324 είναι οι νεκροί από ελονοσία και άλλες ασθένειες στο πλημμυρισμένο Πακιστάν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες ζουν στην ύπαιθρο, δίπλα από στάσιμα και μολυσμένα νερά, τα οποία εκτείνονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα και θα χρειαστούν 2 ως 6 μήνες για να υποχωρήσουν.
Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί άνθρωποι να υποφέρουν από δερματικές παθήσεις, μολύνσεις στα μάτια, διάρροια, ελονοσία, τύφο και δάγκειο πυρετό.
Οι εκτοπισμένες οικογένειες είναι εκτεθειμένες σε σμήνη από κουνούπια, αλλά υφίστανται ακόμα και δαγκώματα από φίδια και σκυλιά.
Παράλληλα, έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, καταφύγιο, ιατρική βοήθεια και φάρμακα, στα οποία δεν έχουν ακόμα πρόσβαση, παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης.
Παραπονιούνται επίσης ότι αναγκάζονται να πίνουν στάσιμο νερό και να μαγειρεύουν επίσης με αυτό.
“Ξέρουμε ότι μπορεί να μας αρρωστήσει, αλλά πρέπει να πιούμε νερό για να μην πεθάνουμε” τα λέει όλα με λίγα λόγια ένας Πακιστανός.
Το υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν ενέκρινε 10 δισ. ρουπίες (42 εκ. δολ.) για την ανακούφιση των πληγέντων, καθώς μόνο στην επαρχία Sindh χρειάστηκαν περίθαλψη πάνω από 78 χιλιάδες ασθενείς σε μία μέρα και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια από την 1η Ιουλίου. Έξι εξ αυτών πέθαναν.
Έχουν καταγραφεί 665 επιβεβαιωμένα και 9.201 ύποπτα κρούσματα ελονοσίας, μόνο στην επαρχία Sindh, όπου σε μία μέρα ελέγχθηκαν 19 χιλιάδες άνθρωποι και 4.876 βρέθηκαν θετικοί.
Υπολογίζεται ότι τα κρούσματα ελονοσίας, τύφου και διάρροιας ξεπερνούν τις 44 χιλιάδες σε όλο το Πακιστάν.
Οι θάνατοι από ασθένειες δεν προσμετρώνται στις 1.569 απώλειες λόγω της πλημμύρας που έπληξε την ασιατική χώρα.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 550 παιδιά και 320 γυναίκες, με τον ΠΟΥ να κάνει λόγο για “σπαρακτική κατάσταση” και να προειδοποιεί ότι η εξάπλωση ασθενειών μπορεί να οδηγήσει σε μία δεύτερη καταστροφή.
Θα συνέβαιναν όλα αυτά έναν μήνα μετά το πέρασμα ενός καύσωνα, αγαπητοί μετεωρολόγοι;
Οι πλημμύρες είναι η μεγάλη απειλή της κλιματικής αλλαγής, που, όπως έχω ξαναγράψει, δεν θα φέρει περισσότερη ζέστη παντού.
Όπως αποδεικνύεται όλο και πιο συχνά στην πράξη, με τις βροχές που είχαμε μία βδομάδα σερί τον Αύγουστο και με το πιο ψυχρό διήμερο Σεπτεμβρίου, που θυμάμαι, καθώς η (αισθητή) θερμοκρασία υποχώρησε κάτω από τους 17-18 βαθμούς στις “ζεστές” περιοχές, διότι στις “ψυχρές” έπεσε και στους 10β., λες και είναι Δεκέμβριος.
Αλλά, οι μετεωρολόγοι εκεί, προειδοποιούν για ανύπαρκτους καύσωνες, ενώ είχαμε και χιόνια στον Όλυμπο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο φέτος, θυμίζοντας τους λοιμωξιολόγους και τους πολιτικούς, που επί 2,5 χρόνια παρουσίαζαν τον κορωνοϊό περίπου σαν μεταδοτικό καρκίνο.
Μιας και ο λόγος για πολιτικούς, τουλάχιστον 1.371 διαδηλωτές κατά του πολέμου συνελήφθησαν σε μία νύχτα στη Ρωσία, εκ των οποίων οι 300 στη Μόσχα, όπως αναφέρει το Skynews.
Oι διαδηλώσεις σε συνολικά 38 πόλεις της Ρωσίας ξέσπασαν μόλις ο Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι το μέτωπο στην Ουκρανία θα ενισχυθεί με 300 χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες.
Οι διαδηλωτές φώναζαν “όχι στον πόλεμο” και επέδειξαν γενναιότητα, παρά την πολύ βίαιη αντιμετώπιση που είχαν από την αστυνομία.
Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους 5-6 μήνες δεν είχε γίνει καμία διαδήλωση στη Ρωσία, υπό τον φόβο της σύλληψης, αλλά πλέον αρκετός κόσμος αποφάσισε να αντιδράσει.
Χιλιάδες άνθρωποι είχαν πάρει μέρος στις διαδηλώσεις στις αρχές του πολέμου, ρισκάροντας να χάσουν τη δουλειά τους ή ακόμα και να φυλακιστούν, αλλά σταδιακά όλο και περισσότεροι φοβούνται να εκφραστούν ανοιχτά.
Πολλοί φοβούνται πλέον και την επιστράτευση.
Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία έχουν πειστεί, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητη.
O Putin έκανε για πρώτη φορά διάγγελμα από τον Φεβρουάριο του 2022 και τη ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, απειλώντας ακόμα και με πυρηνικά τους δυτικούς ηγέτες.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο διέψευδε ότι θα γίνει μερική ή γενική επιστράτευση.
Οι φήμες, όμως, επιβεβαιώθηκαν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της αντεπίθεσης των Ουκρανών και πολλοί Ρώσοι έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, υπό τον φόβο να σταλούν στο μέτωπο.
Γενικά, όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Και αυτό νομίζω, Πιτσιρίκο, παίζει ρόλο για την επιθετικότητα των ανθρώπων στα social media.
Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούν δύσκολα και άσχημα, με συνέπεια να ξεσπάνε στον διπλανό τους.
H θάλασσα γαληνεύει, αλλά όλο και λιγότεροι θα είναι οι λουόμενοι σταδιακά, ειδικά όταν με την κλιματική αλλαγή τα κρύα αρχίζουν από τον Σεπτέμβριο πια.
Κυρίως ψαροντουφεκάδες με στολή θα εμφανίζονται στα κρυστάλλινα νερά.
Με άτυχα χταπόδια να κρέμονται άψυχα από τις ψαροβελόνες τους, ενώ είναι τόσο όμορφα, όταν τα βλέπεις ζωντανά.
Το ίδιο και τα μελανούρια, που δεν τρομάζουν από την υποβρύχια μηχανή και είναι πάντα με το απέραντο γαλάζιο ασορτί.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, άντε να γίνει κάνας πυρηνικός πόλεμος, ώστε να έρθει στα ίσα του ο πλανήτης και να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. Σε όλες τις χώρες οι άνθρωποι είναι κατά του πολέμου αλλά κανείς δεν τους ρωτάει πριν ξεκινήσει έναν πόλεμο. Η επιθετικότητα των ανθρώπων απέναντι στους συνανθρώπους τους στα social media -που δεν είναι επιθετικοί μόνο στα social media αλλά στις άλλες δραστηριότητές τους καταπιέζονται- δεν πρόκειται να τους βοηθήσει σε τίποτα, ενώ τους κάνει και κακό. Απορώ πως δεν το καταλαβαίνουν μετά από κάποια χρόνια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.