Οι πλημμύρες του Πακιστάν αποκαλύπτουν το κόστος της παγκόσμιας απάθειας

Οι πλημμύρες του Πακιστάν αποκαλύπτουν, Πιτσιρίκο, το κόστος της παγκόσμιας αδιαφορίας και απάθειας, όπως αναφέρει το Skynews, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος της καταστροφής.

Καλλιέργειες, σπίτια, τα πάντα βυθίστηκαν και μόνο στην επαρχία Sindh 16 χιλιάδες σχολεία έχουν καταστραφεί.

Παιδιά παίζουν στα λασπόνερα, αφού τα περισσότερα έχουν χάσει τα σπίτια τους και μένουν σε υπερυψωμένα σημεία που δεν έχουν βυθιστεί.

Το φαγητό είναι πολύ λίγο, ενώ δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Οι μεγαλύτεροι διαμαρτύρονται, διότι δεν έχει φτάσει βοήθεια από πουθενά, με συνέπεια πολλά παιδιά να έχουν πυρετό και στομαχικά προβλήματα, ενώ εξαπλώνονται και ασθένειες που οφείλονται στα στάσιμα νερά.

Μύγες πετούν πάνω από τα λιγοστά τρόφιμα και φάρμακα.

Αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγο θα τελειώσει και το φαγητό κι ενώ αναμένονται κι άλλες πλημμύρες, που ίσως βυθίσουν και όσα σπίτια παραμένουν κατοικήσιμα.

Στους μουσώνες του 2010 είχε φτάσει βοήθεια στην συγκεκριμένη κοινότητα.

Το Πακιστάν είναι θύμα της γεωγραφικής του θέσης και η πολιτική και οικονομική κρίση δεν επέτρεψαν να γίνει καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των μουσώνων, αλλά είναι και μία χώρα με πολύ μικρό αποτύπωμα άνθρακα.

Ουσιαστικά, είναι ένα θύμα της ανθρωπογενούς καταστροφής και της παγκόσμιας απάθειας.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για καταστροφές που πλήττουν τους πιο ευάλωτους και ποιος θα πληρώσει για να τις αποτρέψει, αυτά είναι δύο ερωτήματα που ζητούν άμεσα απάντηση.

“Οι πλούσιες χώρες οφείλουν να δώσουν αποζημιώσεις για τις κλιματικές καταστροφές, όπως αυτή του Πακιστάν” ζητάει με συνέντευξη της στον Guardian η υπουργός Κλίματος της ασιατικής χώρας Sherry Rehman.

Η ίδια εξήγησε ότι στο Πακιστάν αντιστοιχεί λιγότερο από το 1% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι πλούσιες χώρες, που είναι και οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

“Υπάρχουν τόσες πολλές απώλειες (σχεδόν 1.300 νεκροί από τις πλημμύρες στο Πακιστάν), τόση καταστροφή και τόσο λίγες αποζημιώσεις στις χώρες που πλήττονται” ανέφερε χαρακτηριστικά η Rehman.

To 1/3 του Πακιστάν έχει πλημμυρίσει και η υπουργός Κλίματος περιέγραψε τη συγκεκριμένη περιοχή “σαν έναν ωκεανό, με τον ορίζοντα να μην φαίνεται”, καθώς μεγάλα τμήματα γης βρίσκονται κάτω από 10 πόδια (σχεδόν 3 μέτρα) νερού, αφού έπεσε το 500% με 700% της μέσης βροχής του Αυγούστου.

Πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ή έχουν μετακινηθεί σε άλλα μέρη, όπου και πάλι δεν μπορούν να λάβουν βοήθεια.

“Οι πλούσιες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα, ιστορικές αδικίες πρέπει να ακουστούν και να υπάρξει κάποιου τύπου κλιματική ισότητα, έτσι ώστε η ανεύθυνη κατανάλωση άνθρακα να μην πλήττει χώρες κοντά στον ισημερινό που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανθεκτικές υποδομές από μόνες τους” τόνισε η Rehman.

Ήδη πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να πληρώσουν οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, αποκομίζουν υπερκέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την καταστροφή που προκαλεί η υπερθέρμανση σε αναπτυσσόμενες χώρες.

“Οι μεγάλες εταιρίες έχουν περισσότερα κέρδη από το ΑΕΠ πολλών χωρών και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη” είπε και η Πακιστανή υπουργός.

Από την άλλη, οι πλούσιες χώρες που είναι και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, δεν δίνουν χρήματα στις φτωχότερες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα κλιματικά σοκ που υφίστανται, ενώ είναι απρόθυμες να βοηθήσουν οικονομικά, ακόμα και μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως αυτή του Πακιστάν.

Και οι συζητήσεις για αποζημιώσεις συνήθως αποφεύγονται, αφήνοντας χώρες όπως το Πακιστάν στο έλεος της ανθρώπινης απερισκεψίας, όσον αφορά την κατανάλωση άνθρακα.

Επί της ουσίας, για να κερδίσουν λίγοι, πνίγονται οι πολλοί. Όπως, επίσης, για να κερδίσουν λίγοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σκοτώνονται και φτωχαίνουν οι πολλοί.

Τουλάχιστον, ξυπνάει ο κόσμος; Ίδωμεν.

Πάντως, στην Τσεχία, πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πράγα κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη μαζική αυτή διαδήλωση εκπροσωπήθηκαν το αντιμεταναστευτικό κόμμα Ελευθερία, το κόμμα Άμεση Δημοκρατία και το κομμουνιστικό κόμμα, ζητώντας την παραίτηση της τρέχουσας κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού πρωθυπουργού Pietr Fiala.

Oι διαδηλωτές κατηγορούν την τσέχικη κυβέρνηση, επειδή στηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και για τις ολοένα αυξανόμενες τιμές ενέργειες.

Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης το ΝΑΤΟ, αλλά και την ΕΕ, επειδή θέλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός Fiala ανέφερε ότι οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει, αλλά όσοι υιοθετούν φιλορωσικές θέσεις είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τσεχίας και των πολιτών της.

Η Τσεχία στηρίζει την Ουκρανία και την προμηθεύει με όπλα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στα πεδία των μαχών.

Η Τσεχία που έχει και την προεδρία της ΕΕ, θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των κρατών μελών την προσεχή εβδομάδα για να βρεθεί μία κοινή προσέγγιση, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Συμφωνώ, εξάλλου, με την προσέγγιση που κάνεις, Πιτσιρίκο, για τον Αντετοκούνμπο, χαρακτηρίζοντας τον πρότυπο αθλητή και ανθρώπου.

Όπως δήλωσε πρόσφατα και πολύ εύστοχα ο Σλούκας “ο Γιάννης είναι εξωγήινος στο παρκέ και γήινος έξω από αυτό”.

Όντως, είναι εξαιρετικά παιδιά όλα τα αδέρφια Αντετοκούνμπο και απ’ ό,τι ξέρω διατηρούν επαφές με πρώην συμπαίκτες τους στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου και δεσμούς με τη γειτονιά που μεγάλωσαν.

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι ο λόγος ότι μεγάλωσα με τους παίκτες και τις ομάδες παλιότερων εποχών, που θεωρώ ότι το μπάσκετ τότε ήταν υψηλότερου επιπέδου.

Δηλαδή, η Λιθουανία που δεν μπορεί να σταυρώσει ούτε… ισοπαλία είναι καλύτερη από τις εποχές που είχε Μαρτσουλιόνις και Σαμπόνις ή Γιασικεβίτσιους και Σισκάουσκας πιο πρόσφατα;

Φτάσαμε στο σημείο να έχει καλύτερα γκαρντ (Λο, Βάγκνερ, Σρέντερ) η Γερμανία από τη Λιθουανία και να τη νικάει με 109-107, παρά το γεγονός ότι έπαιξε στις δύο παρατάσεις χωρίς ψηλούς λόγω φάουλ και τραυματισμών και έχανε όλα τα ριμπάουντ.

Πιο άνετα νίκησε το Βέλγιο με 83-73 την Ισπανία, για την οποία έχω γράψει από το φιλικό με την εθνική μας τον Αύγουστο ότι δεν είναι πια η ομαδάρα που σάρωνε τα τρόπαια.

Και το “κακό” τρίτωσε με την ήττα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Σλοβενίας του 36άρη πια Ντράγκιτς και του βαρύ λόγω παραπανίσιων κιλών Ντόντσιτς, με 93-97 από τη Βοσνία, που ήταν να μην κατέβει στο ευρωμπάσκετ για οικονομικούς λόγους.

Κι αν η Βοσνία λίγο ήθελε να μην συμμετάσχει στο ευρωμπάσκετ (θυμίζοντας ελληνική Α1, που ομάδες δεν κατεβαίνουν για οικονομικούς λόγους), η Τουρκία απειλεί να αποχωρήσει καταγγέλλοντας επίθεση στον Κορκμάζ μετά την ήττα της από τη Γεωργία, ενώ έχει κάνει κι ένσταση. Όπως και η Λιθουανία έκανε ένσταση για το ματς με τη Γερμανία.

Παρακμή.

Πάει, χάλασε και ο μπασκετικός κόσμος.

Μόνο ο κόσμος του βυθού παραμένει μαγευτικός.

Το απέραντο γαλάζιο.

The deep blue.

Μιας και ο λόγος για το υγρό στοιχείο, η εθνική πόλο των ανδρών νίκησε με 22-9 στο χιαστί νοκ άουτ το Ισραήλ και θα παίξει με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία στα προημιτελικά του LEN Trophy, όπου έχει προκριθεί και η εθνική γυναικών.

Φτάσαμε στην εποχή που είναι πιο δύσκολη μία αναμέτρηση με την Ισπανία και την Κροατία στο πόλο, παρά στο μπάσκετ και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θεωρώ ότι βρίσκεται σε πτώση η καλαθοσφαίριση παγκοσμίως.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός του ότι θα έπρεπε και μπορούσε να είχε αποφευχθεί, έχει προκαλέσει συμφορές και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα δεινά. Και όχι μόνο στους Ουκρανούς. Το μπάσκετ, όπως όλα, κάνει κύκλους. Οι ομάδες έχουν καλά χρόνια και μετά πέφτουν, για να έρθουν μετά και άλλα καλά χρόνια. Και η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ για πολλά χρόνια αλλά φέτος μπορεί να το καταφέρει. Είναι συναρπαστικό να νικούν οι -θεωρητικά- πιο αδύναμες ομάδες τις πιο ισχυρές. Άλλωστε, γι’ αυτό γίνονται οι αγώνες. Διαφορετικά, θα λέγαμε πως αυτή η ομάδα είναι πιο δυνατή και κερδίζει χωρίς αγώνα. Αυτή είναι η μαγεία των ομαδικών σπορ. Το ότι, σε έναν αγώνα, μπορεί η πιο ισχυρή ομάδα να χάσει από την πιο αδύναμη ομάδα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.