Οι Ρώσοι ψάχνουν τρόπους να φύγουν, όμως πόσοι Έλληνες θα έμεναν στην Ελλάδα να πολεμήσουν;

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο, φίλες και φίλοι του καλύτερου blog του κόσμου, καλησπέρα.
Λίγες ημέρες πριν την “Δύση” του 2021, η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στα περίφημα Pandora Papers.

Στην έρευνα που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια, συμμετείχαν πάνω από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες οι οποίοι ερεύνησαν 6.500.000 φακέλους με περισσότερες από 30.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρίες.

Στα 2,93 terabyte εμπιστευτικών πληροφοριών, που αποτελεί μια από της μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων, αποκαλύπτονται συναλλαγές εκατομμυριούχων, πολιτικών, παγκόσμιων ηγετών, επιχειρηματιών, διασημοτήτων και άλλων.

Περίπου 35 σημερινοί και πρώην ηγέτες εμφανίζονται σε αρχεία offshore εταιριών με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους.

Μεταξύ αυτών, στη λίστα με τα ονόματα βρίσκεται και το όνομα του Ζελένσκι -του Ουκρανού πρωθυπουργού- που από την κυπαρισσί πολυθρόνα του αυτοπαρουσιάζεται ως ο ευρωπαίος Τσε Γκεβάρα.

Η Ευρώπη πόνταρε τα πάντα στις ΗΠΑ μην μπορώντας να χαράξει οποιαδήποτε ανεξάρτητη πολιτική στο σύνολο της ευρωζώνης, ενώ βρίσκεται δεμένη στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ που ας μου εξηγήσει κάποιος τον λόγο που υπάρχει.

Με τις αστείες κυρώσεις της, η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση της ιστορίας της και, ελλείψει σοβαρών πολιτικών αρχηγών, το πράγμα θα χειροτερεύει όπως φαίνεται.

Πριν λίγες εβδομάδες, υπήρξε μια διαρροή πως χτυπήθηκε η πολυτελέστατη λιμουζίνα του μαφιόζου έμπορα όπλων Πούτιν που πέρασε στα ψιλά.

Ας μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος αυτός, είτε μας αρέσει είτε όχι, βρίσκεται επικεφαλής της πρώτης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο.

Η πληροφορία, τελικά, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από κανέναν επίσημο φορέα.

Δεν ξέρω -εύχομαι να κάνω λάθος- αλλά ο τρόπος που καλύφθηκε η είδηση-φήμη κατά την γνώμη μου αφήνει πολλά ερωτηματικά εντός των τειχών της Ρωσίας.

Με το τελευταίο του διάγγελμα, ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση στη χώρα του, κάτι που είχε να συμβεί από τον Β´ΠΠ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πτήσεις από Ρωσία προς άλλες χώρες να βγουν μέσα σε ελάχιστες ώρες sold out, καθώς οι Ρώσοι πολίτες μεταναστεύουν για να αποφύγουν την εμπλοκή τους σε τυχόν πολεμική σύγκρουση.

Θα θυμάστε πως στην αρχή της ουκρανικής κρίσης πολλοί «ηθικοί» ευρωπαίοι μιλούσαν για τον φασίστα Πούτιν που εισβάλει παράνομα καταπατώντας ουκρανικά εδάφη και παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες.

Μάλιστα, είχαν φτάσει στο σημείο η λέξη “Ρώσος” να αποτελεί ούτε λίγο-ούτε πολύ ύβρη.

Οι αντιδράσεις πολλών χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ήταν να εμπλακούν σε έναν πόλεμο που κανείς δεν ήξερε την διάρκειά του -καθώς και το κόστος του-, με την ψευδαίσθηση πως η Ρωσία θα υποχωρούσε μπροστά στην διεθνή κατακραυγή και προπαγάνδα.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα πολλές χώρες της Ε.Ε. να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Εδώ στην Ελλάδα, που μόνιμα είμαστε κολλημένοι στο παρελθόν, αναβιώσαμε την απειλή του κομμουνισμού, καθώς -ακόμα και σήμερα- πολλοί πιστεύουν πως ο Πούτιν είναι ο νέος Στάλιν και η Ρωσία είναι η ΕΣΣΔ.

Όχι, δεν είναι.

Ο Πούτιν είναι ένας δεινός ιμπεριαλιστής που κοιτά μόνο το συμφέρον του και το μόνο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι η ρωσική ολιγαρχία και τεχνοφεουδαρχία.

Βλέπουμε ξεκάθαρα πλέον πως οι ολιγαρχία σε όλες τις χώρες κερδίζει από αυτό τον πόλεμο τα μαλλιοκέφαλά της.

Οπότε, ο πόλεμος συμφέρει τους λίγους.

Τα ιστορικά γεγονότα νομίζω πρέπει να τα κρίνουμε στην εποχή μέσα στην οποία συμβαίνουν, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ακριβώς την στιγμή που συμβαίνουν.

Επίσης, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία, πάντα υπάρχει και κάποιος παράγοντας που δεν μπορούμε ποτέ να υπολογίσουμε.

Ανέκαθεν κάπου βρίσκεται κριμένη μια μαϊμού που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας με μια της δαγκωματιά.

Σκεφτόμουν πως οι άνθρωποι σήμερα κατανοούν -πλην ελάχιστων- πως οι πόλεμοι πια δεν γίνονται ούτε με τα ίδια μέσα ούτε για τα ίδια συμφέροντα που γίνονταν πριν από πενήντα ή εκατό χρόνια.

Να βάλουμε δηλαδή τα σύνορά μας μερικά μίλια παρακάτω, μεγαλώνοντας την χώρα μας.

Στην μετα-καπιταλιστική εποχή που ζούμε οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της νεοφιλελεύθερης αγοράς μέσα στην οποία οι χώρες αποτελούν γιγάντιες εταιρίες που αγοράζονται και πωλούνται, ενώ ελάχιστοι άνθρωποι συγκεντρώνουν πλούτο ίσο με το ΑΕΠ ολόκληρων κρατών.

Η συμπεριφορά των πολιτών της Ρωσίας -που είναι η χώρα που επιτίθεται- και η άρνησή τους να οδηγηθούν ως πρόβατα στη σφαγή, δείχνει, κατά την γνώμη μου, πως μπορεί ο άνθρωπος του 21ου αιώνα να είναι ένα υπερκαταναλωτικό ζόμπι, όμως αρνείται να συμμετέχει σε αυτή την «δραματική» κωμωδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του.

Από φόβο ή άγνοια ή από καχυποψία;

Δεν ξέρω.

Πάντως, αρνείται.

Βέβαια, σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί που δεν θα μπορούν να το αποφύγουν για διάφορους λόγους.

Ας σκεφτούμε, όμως, πόσοι από εμάς εφόσον είχαν την δυνατότητα να φύγουν θα παρέμεναν στη χώρα να πολεμήσουν αν αύριο η χώρα μας καλούσε σε επιστράτευση.

Σήμερα, όχι το 1940.

Γνωρίζοντας, μάλιστα, πως η ιστορία μας είναι τίγκα στους Μαυροκορδάτους.

Γιατί αν το σκεφτείς, τι είναι πόλεμος;

Είναι η συνθήκη κατά την οποία αυτοί που έχουν να χάσουν πολλά και εκείνοι που έχουν να κερδίσουν πολλά βάζουν εκείνους που δεν έχουν να χάσουν τίποτα να σκοτωθούν μεταξύ τους.

Την αγάπη μου από Ιωάννινα.

Τ.Τ.Π.

(Αγαπητέ φίλε, αφού η Ρωσία έχει πυρηνικά, γιατί να πολεμήσουν οι Ρώσοι, εκτός από τους επαγγελματίες στρατιωτικούς; Δεν ζούμε στην εποχή του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που πολεμούσαν σχεδόν όλοι, ούτε οι πόλεμοι γίνονται με στρατιές στα πεδία των μαχών. Τώρα πολεμούν οι επαγγελματίες, δηλαδή, κυρίως, οι φτωχοί που δεν βρίσκουν κάποια καλύτερη δουλειά να κάνουν. Και ευτυχώς που είναι έτσι, γιατί φαντάσου να σε στείλουν στον πόλεμο με όλους αυτούς που βλέπεις κάθε μέρα γύρω σου. Από αυτούς θα κινδυνεύεις, όχι από τον εχθρό. Οι Έλληνες δεν πολεμάνε για τίποτα. Μόνο για την πάρτη τους. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.