Παρά την υποτίμηση της στερλίνας, πιο φθηνή η βενζίνη στη Βρετανία απ’ ό,τι στην Ελλάδα

Πολύ μικρότερες σε συμμετοχή, Πιτσιρίκο, είναι πλέον οι διαδηλώσεις των νέων για το κλίμα σε σύγκριση με το 2019, όπως παρατηρεί η Le Monde.

Ενδεικτικά, κατά την παγκόσμια μέρα διαδηλώσεων για το κλίμα (23/9), βγήκαν στους δρόμους διάφορων πόλεων της Γαλλίας μερικές εκατοντάδες νέοι, έναντι των χιλιάδων που είχαν διαδηλώσει το 2019.

Συγκεκριμένα, στο Παρίσι έκαναν πορεία 200-300 άτομα, έναντι 30 ίσως και 40 χιλιάδων που είχαν συγκεντρωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα το 2019.

Ακόμα χειρότερα στη Λιλ, μόνο 100 νέοι έδωσαν το παρών μπροστά σε ένα ξενοδοχείο της πόλης του γαλλικού βορρά, φωνάζοντας “δράστε τώρα, για να μην κολυμπάτε μετά” (προφανώς από τις πλημμύρες εννοούσαν).

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Μπορντώ και την Τουλούζη, ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβολικός αποκλεισμός εργοστασίου της TotalEnergies, επειδή έχει αναλάβει να τρέξει ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ στην Ουγκάντα.

Αποκλείστηκε, επίσης, συμβολικά ένα αεροδρόμιο στο Παρίσι, επειδή τα αεροπλάνα ρυπαίνουν πάρα πολύ την ατμόσφαιρα και αποτελούν σύμβολο ενός τρόπου ζωής που καταστρέφει τον πλανήτη.

“Θέλουμε να σταματήσουμε τα περιβαλλοντικά (κλιματικά) εγκλήματα που διαπράττουν οι πάμπλουτοι” ανέφερε μία κοπέλα.

Στο Βερολίνο, συγκεντρώθηκαν 22-36 χιλιάδες διαδηλωτές, έναντι 270 χιλιάδων που είχαν δώσει το παρών το 2019, όταν η Greta Thunberg κινητοποιούσε τους νέους, τότε, τις Παρασκευές.

Αλλά ο κορωνοϊός τα άλλαξε όλα αυτά, άλλαξε τις ζωές και τις προτεραιότητές μας, για παράδειγμα κι εγώ προχθές με μάσκα πήγα για αιμοδοσία.

Παρεμπιπτόντως, Πιτσιρίκο, δεν ξέρω γιατί οι γιατροί δεν ήθελαν να αιμοδοτήσεις με τους 40 βαθμούς, μάλλον λόγω της ζέστης και του καυτού ήλιου, για να μην ζαλιστείς.

Πάντως, οδοντίατρος μου έχει πει ότι το καλοκαίρι δεν πρέπει να κάνεις κανονικά εξαγωγή, επειδή δεν πήζει εύκολα το αίμα, λόγω της ζέστης.

Αλλά στην εξαγωγή δοντιού θα έχεις μία πιο μεγάλη πληγή, από την τρυπούλα που θα σου προκαλέσει η βελόνα της αιμοδοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει, όμως, να ακούμε τους γιατρούς, που έχουν παραστεί σε εκατοντάδες αιμοδοσίες και θα έχουν δει και κάμποσους να λιποθυμούν.

Αυτό που σε μας μοιάζει απίθανο -προσωπικά μόνο μία φορά έχω δει να διακόπτεται η αιμοδοσία του διπλανού μου, επειδή δεν αισθανόταν καλά- οι γιατροί γνωρίζουν ότι μπορεί να συμβεί.

Γενικά, αιμοδοσίες (εκτός νοσοκομείων) δεν διοργανώνονται το καλοκαίρι, επειδή λείπει πολύς κόσμος, αλλά είναι αυτές που μπορεί να μαζέψουν και εκατοντάδες άτομα τη φορά.

Αντίθετα, στο νοσοκομείο -ειδικά μετά τον κορωνοϊό- πάνε όλο και λιγότεροι για να δώσουν αίμα, κυρίως για κάποιον συγγενή, φίλο ή γνωστό.

Και σε οργανωμένη αιμοδοσία, εκτός νοσοκομείου, μπορείς να δώσεις, πάντως, αίμα και για δικό σου άνθρωπο.

Απλά, αντί για “εθελοντικά”, δηλώνεις το όνομά του στο σχετικό έντυπο που συμπληρώνεις.

Να κλείσω, όμως, την παρένθεση, καθώς οι Βρετανοί πληρώνουν 5 στερλίνες επιπλέον κάθε φορά που γεμίζουν με βενζίνη τα αυτοκίνητά τους, όπως αποκαλύπτει το Skynews.

Ο λόγος είναι η πτώση της στερλίνας, που αποτιμάται στα 1,09 δολάρια, έναντι 1,35 δολαρίων που ήταν η ισοτιμία στα μέσα του Φεβρουαρίου 2022.

Αυτή η υποτίμηση συνιστά χαμηλό 37ετίας για το εθνικό νόμισμα της Βρετανίας.

Έτσι, έχει ανεβάσει κατά 4,95 στερλίνες το κόστος για το γέμισμα ενός μέσου αυτοκινήτου, χωρητικότητας 55 λίτρων βενζίνης.

Παρά το γεγονός ότι η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,64 στερλίνες την τρίτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, έναντι 1,73 στερλινών τον Αύγουστο.

Βέβαια, και η μείωση της τιμής της βενζίνης επιβραδύνθηκε στις 8,7 πένες από 15 πένες που ήταν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

Αντίστοιχα επιβραδύνθηκε και η μείωση της μέσης τιμής του ντίζελ από 12,7 πένες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου σε 3 πένες ως τα μέσα Σεπτεμβρίου και έχει διαμορφωθεί πλέον στις 1,81 στερλίνες.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επανέλθει στα προ του πολέμου επίπεδα, αλλά αυτές της βενζίνης είναι κατά 15 πένες ακριβότερες το λίτρο, κάτι που οφείλεται στην υποτίμηση της στερλίνας.

Ωστόσο, μπορεί κάποιος οδηγός να βρει τη βενζίνη ακόμα και με 1,55 στερλίνες το λίτρο (δηλαδή, σχεδόν 10 πένες φθηνότερη από τον μέσο όρο) σε ορισμένα πρατήρια.

Πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Yπάρχουν, βέβαια, και πολύ χειρότερα από την Ελλάδα, καθώς τους 94 έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά του Λιβάνου, όπως μεταδίδει το Reuters.

H τραγωδία είναι ενδεικτική της απελπισίας που κυριαρχεί λόγω της κρίσης και της φτώχειας στον Λίβανο, με πολλούς κατοίκους του να επιβιβάζονται κατά δεκάδες σε μικρά και μη αξιόπλοα σκάφη, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.

Άλλωστε, 120 με 150 άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στη βάρκα που βυθίστηκε και δυστυχώς οι σοροί των περισσότερων εξ αυτών ξεβράστηκαν στην παραλία της πόλης Tartus στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι έρευνες.

Μία άλλη Μεσόγειος από αυτή που έχουμε συνηθίσει εμείς.

Με τα κρυστάλλινα νερά και τις καλόγριες να κολυμπούν παρέα με τα μελανούρια τα μικρά.

Διακρίνεται και μία σάλπα κάτω από τις καλόγριες, αμυδρά.

Δυστυχώς, μία άλλη σάλπα την ψάρεψαν και χαλάστηκα πολύ. Έφυγα πριν πιάσουν κι άλλο ψαράκι.

Αναλογιζόμενος ότι την ίδια στιγμή που βγάζω σκουπίδια από τη θάλασσα, οι άλλοι βγάζουν ψάρια.

Λένε και ότι αγαπάνε τη θάλασσα όλοι αυτοί, αλλά στην πραγματικότητα απλά τους αρέσει να σκοτώνουν τα πλάσματα της.

Kαι δεν είναι ότι τα τρώνε -παρεμπιπτόντως, η σάλπα είναι πολύ άνοστη, ενώ τα περισσότερα ψάρια που πιάνουν, ακόμα και επαγγελματίες, δεν καταναλώνονται λόγω πολύ μικρού μεγέθους- πρόκειται καθαρά για χόμπι να σκοτώνεις και το ίδιο ισχύει και για τους κυνηγούς.

Όσοι με χαρακτηρίσουν υπερβολικό, ας φανταστούν τι θα γινόταν, αν έπιαναν όλοι οι άνθρωποι μία πετονιά, ένα δίχτυ, ένα ψαροντούφεκο, μία καραμπίνα, έναν δυναμίτη, γιατί ψαρεύουν κι έτσι αρκετοί. Μάλλον για να μην μείνει τίποτα πάνω στη γη.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σας γράφω τώρα από ένα μικρό καφέ δίπλα στην θάλασσα. Το Αιγαίο είναι γαληνεμένο, κάνει καλοσύνη, και όλα μοιάζουν απλά και όμορφα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μοιυ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.