Πόλεμος, Καπιταλισμός, έξυπνοι και βλάκες

Χαίρε πιτσιρίκο, είμαι σχεδόν καλά, ελπίζω εσύ να είσαι καλύτερα.
Αυτή τη στιγμή, πιτσιρίκο 80.000, κωδικοί προϊόντων διατροφής σε Γερμανία και Πολωνία δεν είναι εμπορεύσιμοι λόγω έλλειψης.

Το 25% των λιπασμάτων που είναι απαραίτητα στην Αφρική και εισάγονται είναι επίσης σε έλλειψη. Κλείνουν εργοστάσια λιπασμάτων διότι δεν θα μπορεί κανένας να πληρώσει την τιμή στην οποία θα πρέπει να διατεθούν, οπότε δεν συμφέρει η παραγωγή τους.

Μάλιστα, η Ρωσία (2η παραγωγός παγκοσμίως, με 3η τη Λευκορωσία) δεν διαθέτει προς εξαγωγή Κάλιο, ένα βασικό συστατικό των λιπασμάτων. Και ας μη χαίρονται όσοι ελπίζουν πως έτσι θα φάμε περισσότερα bio. Κάποιες καλλιέργειες είναι δυνατές μόνο με λιπάσματα.

Εννοείται πως υπάρχει κι η σχετική αισχροκέρδεια: δεν διατίθενται λιπάσματα σήμερα, διότι αύριο η τιμή τους θα είναι αυξημένη και μεθαύριο ακόμη παραπάνω.

Ενδεικτικά: στην Ολλανδία υπάρχει συμπαραγωγή στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο από μονάδες που εκμεταλλεύονται την παραγόμενη από την καύση θερμότητα για τη θέρμανση θερμοκηπίων και το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Αυτοί που διαχειρίζονται λοιπόν αυτές τις μονάδες, απλώς μεταπουλούν το φυσικό αέριο κερδίζοντας από τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή πώλησης, δίχως να καλλιεργούν, οπότε η παραγωγή τροφής μειώνεται κι από αυτού του είδους την αισχροκέρδεια αλλά αυξάνεται και η ανεργία αφού στα θερμοκήπια κάποιοι εργάζονται.

Η Ισπανία, που τον χειμώνα παράγει το 40% της αγροτικής παραγωγής προς εξαγωγή στην ΕΕ, (το 20% η Ιταλία) ανακοίνωσε πως θα διαθέσει λιγότερη παραγωγή προς εξαγωγές κατά 30%.

Οι τιμές των μεταφορικών -πάντα αναφέρομαι σε τρόφιμα- έχουν τάση, από διπλασιασμό ήδη, σε τριπλασιασμό οσονούπω, και η εκτίμηση δεν αποκλείει εξαπλασιασμό, κάτι που θα κάνει ασύμφορη τη μεταφορά, αφού το κόστος του μαρουλιού θα είναι -για παράδειγμα- 0,8€ αλλά θα το πληρώνεις 3€ με τα μεταφορικά να είναι τα 2€.

Συζητιέται, λέει, για εξοικονόμηση ενέργειας τάχα, τα σχολεία σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση κάποιες μέρες της εβδομάδας. Σκέψου, πιτσιρίκο, για κάποια σπίτια που δεν θα μπορούν να έχουν θέρμανση, οι δύσμοιροι γονείς να σκέφτονται πως τουλάχιστον κάποιες ώρες τα παιδιά τους θα βρίσκονται σε ζεστό χώρο και να εμφανιστεί ο υπουργός Παιδείας για να ανακοινώσει στους μαθητές, «πάτε σπίτια σας να ζεσταθείτε γιατί πρέπει να κάνει ο δήμος οικονομία από τη θέρμανση στα σχολεία».

Από κάτι τέτοια συνειδητοποιούν, λέει, οι Γερμανοί πως μέρος του πλούτου της κοινωνίας τους το χρωστάνε στη Ρωσία.

Δεν νομίζω, όμως, πως έχουν συνειδητοποιήσει όλοι πως είμαστε και εμείς σε πόλεμο με τη Ρωσία κι όχι μόνο οι Ουκρανοί. Με το «εμείς» δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ αλλά σε εσένα και μένα κι όλους γύρω μας.

Σκεφτόμουν που λες, πιτσιρίκο, πως, αν o Jo χτυπήσει τηλέφωνο στον Volodymyr και του πει πως δεν πάει άλλο και ήρθε η ώρα να στήσει κ@λο στον Vladimir, μετά τα “aye aye Sir!!” και τη σχετική κλήση, ο Vladimir, αφού τον στήσει λίγο στο …ακουστικό, αποκλείεται να του κλείσει ραντεβού πριν του …Αγίου Βαλεντίνου.

Ίσως μάλιστα να βρεθεί και κάποιος αναλυτής που να τολμήσει να πει πως μάλλον ο Putin σχεδίαζε από την πρώτη στιγμή μια σύγκρουση διαρκείας, ώστε να καταλάβουν κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι τι τους γίνεται.

Σου εύχομαι υγεία, πιτσιρίκο. Σωματική και ψυχική. Να είσαι καλά.

Α.

(Αγαπητέ φίλε, δεν πειράζει να κρυώσουμε και να πεινάσουμε· εμένα μου αρκεί που μαζί μας θα πεινάσει και θα κρυώσει όλη η πατρίδα μας η Ευρώπη. Γιατί είμαστε Ευρωπαίοι. Επίσης, θέλω -όπως θέλει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ- να πολεμήσουν οι Ουκρανοί μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό αλλά με προβληματίζει πως, αν δεν μείνει ούτε ένας Ουκρανός, όλη η Ουκρανία θα γίνει μέρος της Ρωσίας. Αυτό δεν το σκέφτηκε κανείς; Όπως πάνε τα πράγματα, πολλοί Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να μεταναστεύσουν στη Ρωσία. Αν έχω καταλάβει καλά, η κυρίαρχη πολιτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το “για όλα φταίει ο Πούτιν”. Εντάξει, εγώ δεν θα τον ψηφίσω ξανά τον Πούτιν, για να μάθει. Τουλάχιστον να πάρουμε ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, για να ζεσταθούν οι …ψυχές μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.