Στην ΕΕ πετιούνται 153 εκ. τόνοι φαγητού ετησίως, 15 εκ. τόνοι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται

Στην ΕΕ πετιούνται, Πιτσιρίκο, 153 εκ. τόνοι φαγητού ετησίως, 15 εκ. τόνοι περισσότεροι από αυτούς που εισάγονται, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Mόνο η ποσότητα των σιτηρών που σπαταλά η ΕΕ είναι το 1/2 των εξαγωγών της Ουκρανίας και το 1/4 των ευρωπαϊκών εξαγωγών άλλων δημητριακών.

“Την εποχή που έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των τροφίμων και υπάρχει κρίση διαβίωσης, είναι σκάνδαλο ότι η ΕΕ πετάει περισσότερο φαγητό από αυτό που εισάγει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Frank Mechielsen διεθυντής της Feedback EU, υποστηρίζοντας ότι “θα πρέπει να μπουν, βάσει νόμου, δεσμευτικοί στόχοι για μείωση της σπατάλης τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030”.

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως ήταν κατά 8% υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν και ειδικά το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια ξεπέρασαν και τα επίπεδα της κρίσης του 2008.

Μάλιστα, λόγω της κατάστασης στα ενεργειακά, αλλά και με τα λιπάσματα, δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών στα επίπεδα της περασμένης δεκαετίας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι είναι πολύ πιο δαπανηρό να μειωθεί η σπατάλη και πιο κερδοφόρο να πουλάει κανείς περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα μειωθεί κατά το ήμισυ το φαγητό που πετιέται μέχρι το 2030.

Ανάλογη δέσμευση είχαν αναλάβει, βέβαια, και στο παρελθόν τα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά μία δεκαετία μετά ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειωτέον ότι 90 εκ. τόνοι φαγητού πετιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, ποσότητα τριπλάσια από τα απορρίμματα των νοικοκυριών.

Εκτιμάται ότι το 20% της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ πετιέται, κάτι που κοστίζει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά 143 δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτή η σπατάλη είναι επίσης υπεύθυνη για το 6% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Παρεμπιπτόντως, πόσο φαγητό πετάμε στα σκουπίδια, ενώ τόσοι άνθρωποι πεινούν.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αυξήθηκαν τα κρούσματα σε 25 χιλιάδες ημερησίως και οι νοσηλείες με Covid 19 κατά 10% στη Γαλλία, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει, πάντως, αύξηση στους θανάτους, ενώ είναι νωρίς για να ειπωθεί αν η Γαλλία είναι μπροστά σε ένα ακόμα κύμα (το 8ο) κορωνοϊού, αν και ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού (R) έχει ξεπεράσει τη μονάδα (1), δηλαδή, κάθε ένας που έχει τον ιό, τον μεταδίδει σε πάνω από ένα άτομο ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα για μία σειρά από λόγους.

Πρώτον, οι αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων θα γίνονται σε κλειστούς χώρους.

Δεύτερον, θα έχει περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό.

Και τρίτον, η εμβολιαστική κάλυψη είναι ανεπαρκής για τη δεύτερη αναμνηστική δόση (την τέταρτη συνολικά).

Άντε πάλι, τα ίδια οι τρομολάγνοι. Δηλαδή, τι περίμεναν, να μην αρρωσταίνει κανείς;

Φυσιολογικό είναι να αυξηθούν οι ιώσεις -μεταξύ των οποίων και η Covid 19- όσο γίνεται πιο κρύος ο καιρός και ειδικά όταν χειμωνιάσει για τα καλά.

Παρεμπιπτόντως, Πιτσιρίκο, έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι χειμερινοί κολυμβητές αποφεύγουν τις μέρες που έχει κύμα και όχι κρύο.

Στον Σαρωνικό που σηκώνει κύμα με νοτιά (και δυτικό) και όχι με βοριά (και ανατολικό), δεν συνδυάζονται αυτά τα δύο (κύμα και κρύο).

Κατά τη γνώμη μου, οι παραλίες είναι πιο όμορφες τον χειμώνα.

Δεν έχουν κόσμο και βλέπεις πιο καθαρά τη φυσική τους ομορφιά.

Πώς θα ήταν κάποτε, πριν οι άνθρωποι κατακτήσουν σχεδόν κάθε σπιθαμή γης.

Να, για παράδειγμα, οι θαλασσοκόρακες του βίντεο δεν θα ενοχλούνταν από την παρουσία μου και τον φακό της υποβρύχιας μηχανής.

Ούτε οι καλόγριες, οι σάλπες και οι σαργοί που κολυμπούσαν στις ποσειδωνίες της βραχώδους του Φαλήρου ακτής.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι αμαρτία να πετάς φαγητό. Αυτό έλεγε η γιαγιά μου, αυτό λέω κι εγώ. Αποφεύγω το μπάνιο τις μέρες που φυσάει πολύ, για να μην πάθω καμιά πνευμονία. Άλλωστε, η θάλασσα έχει καλή θερμοκρασία και τον χειμώνα· ο άνεμος, όταν βγαίνεις από την θάλασσα, είναι επικίνδυνος. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.